Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

România aplaudă vs România moare: cei care au venit cu autocarele de partid să sărbătorească și cei care au venit cu metroul să protesteze

Ziua de 1 Decembrie, 2 Românii

Intrăm în Centenarul Marii Uniri cu un tablou social-politic total diferit față de cel din 1918. Am avut atunci o Mare Adunare populară, cu români, maghiari și germani, cu două Biserici românești populare, cu monarhie proactivă și partide efervescente, într-un moment de uniune pe care, probabil, nu-l va mai atinge această nație. Ce avem acum, de 1 Decembrie? Mai multe adunări, unele de celebrare, altele de protest. Români divizați și aprigi, maghiari arțăgoși și germani deloc. O Biserică dominantă claustrată în propria-i Catedrală. Un președinte spectator. O coaliție de guvernare ai căror lideri n-au ieșit nici în curte de Ziua Națională. Un premier bipolar, care ba participă la proclamarea statului paralel, ba le dă câte o smetie colegilor din coaliția de guvernare.

Ar trebuie să mai avem așteptări de la conducătorii românilor așa cum s-a întâmplat la 1918? Ar trebui să ne plângem că nu mai avem parte de acte istorice din partea lor? Probabil că nu. Lumea e alta, omenirea se ghidează altfel, comunicarea, emanciparea, inițiativa socială sunt la cu totul alt nivel. Nu am mai putea avea astăzi un 1 Decembrie 1918 așa cum a fost atunci, putem doar să ne mândrim (da, iată unul dintre puținele motive!) că suntem urmașii acelor iluștri români.

Nu avem să ne mândrim acum de clasa conducătoare, dar nici alte nații nu o fac. Americanii or fi mândri in corpore de conducătorii lor? Sau englezii? Sau francezii? Sau nemții, cum erau ei după războaiele mondiale, deși pierdute? Nu, cu siguranță. Dar nu mai este asta paradigma. Vremurile de acum o sută de ani și până acum vreo generație – două au apus. Rolul apăsător al statului, fie că era monarhie sau republică, asupra supușilor, nu mai e posibil. Oamenii, societățile s-au emancipat, au ieșit din subordine și au început să dirijeze conducerile, să le controleze, să le amendeze. La mijlocul secolului trecut asemenea acte erau tratate de cele mai multe ori ca trădări naționale.

Occidentul a trecut de la „Puterea controlează” la „Controlul puterii” și drumul nostru e inevitabil în această direcție după ce am decis să ne urcăm în trenul NATO-UE. Așadar, mândria de Ziua Națională n-ar trebui să ne-o căutăm la cei ce ne conduc, la cei pe care i-am ales. Mândria trebuie să ne vină de la ceea ce facem în fiecare zi noi sau cei mai buni, mai talentați ca noi cu poveștile lor de succes. Dacă ei, noi, ducem românismul în țări străine cu atât mai mare mândria.

Acest 1 Decembrie ne-a arătat că încă mai avem ezitări, frâne să mergem pe noul drum. Atât timp cât mai sunt români care se urcă în autocarele de partid să umple piețele de entuziasm fără să se întrebe de ce fac asta va fi încă greu să acceptăm, ca nație, că ceilalți, care vin cu metroul în piața nemulțumirilor, sunt indreptățiți să protesteze. Chiar pe 1 Decembrie. Ei sunt cei care-și pun întrebări despre România și această țară va merge mai bine când toți, sau măcar majoritatea își va pune întrebări de Ziua Națională.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Aproape total de acord cu autorul articolului, pt.ca eu cred ca enlezii sunt mandrii de regina lor si din surse f.sigure danezii,suedezii si norvegienii la fel. Daca l-am fi sustinut in 1992 pe Regele Mihai sunt sigur ca nu eram aici!! (si nici Duda acolo...)
    • Like 0
  • Cei ce vin cu autocarele sunt, bieții de ei, șantajații cu tot felul de pomeni populiste. Mulți dintre ei habar nu au ce caută acolo, ar prefera să stea acasă, dar jigodiile pesediste îi pun pe tabele care vor fi verificate, iar cei ce s-au sustras se vor trezi fără ajutorul social, singura sursă de existență. Au avut grijă înaintașii actualilor penali să-i aducă in stare de dependență totală. Le-au distrus, in mod premeditat, toate posibilitățile de a-si asigura existența. Ei sunt aduși să susțină hoții, mizeria in care au fost aruncați. In mod sigur, dacă ar avea curajul să exprime ceea ce gândesc, ar fi de partea cealaltă a baricadei, cu mici excepții. Dezinformarea, manipularea, prin televiziunile aservite ticăloșilor, funcționează perfect. Cultivarea prostie, a prostului gust, îndobitocirii, funcționează perfect la a3, rtv,, posturile locale care aparțin baronilor locali- susținătorii și apartinatorii acestui blestem al nației psd si a!de. In prezent se duce lupta împotriva progresului, civilizației, cinstei. Hoții care, la umbra nefastului partid psd, sub toate denumirile anterioare, fondat de răul Iliescu, luptă să nu piardă averile dobândite din furt si trădare națională și să își apere căpeteniile de ocnă. Poate vom asista la vreo schimbare, în bine, dar va mai dura mult. Din păcate ajutorul lumii civilizate este imperios necesar. Nu ar fi pentru prima dată.
    • Like 9
    • @ Zugravu Mircea
      Comment bun să devină editorial!Mulțam fain pentru punctare!
      • Like 1
    • @ Maria Rusu
      Mulțumesc! Dar oricare om de bun simț vede asta. Este cruda realitate. Asta înseamnă politică. Ăștia sunt paraziții de politicieni. Am urmărit cu nesaț serialul " House of cards". Din păcate in modelul de democrație și libertate SUA, sunt aceleași tare. E drept, poate exagerate, e un film, dar sâmburele de adevăr există.
      • Like 2
  • ;Și, totuși, ceva îmi spune că moartea vine cu autocarele, în timp ce viața, adevărata viață, preferă metroul, bicicleta sau micul automobil electric.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult