Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România aplaudă vs România moare: cei care au venit cu autocarele de partid să sărbătorească și cei care au venit cu metroul să protesteze

Ziua de 1 Decembrie, 2 Românii

Intrăm în Centenarul Marii Uniri cu un tablou social-politic total diferit față de cel din 1918. Am avut atunci o Mare Adunare populară, cu români, maghiari și germani, cu două Biserici românești populare, cu monarhie proactivă și partide efervescente, într-un moment de uniune pe care, probabil, nu-l va mai atinge această nație. Ce avem acum, de 1 Decembrie? Mai multe adunări, unele de celebrare, altele de protest. Români divizați și aprigi, maghiari arțăgoși și germani deloc. O Biserică dominantă claustrată în propria-i Catedrală. Un președinte spectator. O coaliție de guvernare ai căror lideri n-au ieșit nici în curte de Ziua Națională. Un premier bipolar, care ba participă la proclamarea statului paralel, ba le dă câte o smetie colegilor din coaliția de guvernare.

Ar trebuie să mai avem așteptări de la conducătorii românilor așa cum s-a întâmplat la 1918? Ar trebui să ne plângem că nu mai avem parte de acte istorice din partea lor? Probabil că nu. Lumea e alta, omenirea se ghidează altfel, comunicarea, emanciparea, inițiativa socială sunt la cu totul alt nivel. Nu am mai putea avea astăzi un 1 Decembrie 1918 așa cum a fost atunci, putem doar să ne mândrim (da, iată unul dintre puținele motive!) că suntem urmașii acelor iluștri români.

Nu avem să ne mândrim acum de clasa conducătoare, dar nici alte nații nu o fac. Americanii or fi mândri in corpore de conducătorii lor? Sau englezii? Sau francezii? Sau nemții, cum erau ei după războaiele mondiale, deși pierdute? Nu, cu siguranță. Dar nu mai este asta paradigma. Vremurile de acum o sută de ani și până acum vreo generație – două au apus. Rolul apăsător al statului, fie că era monarhie sau republică, asupra supușilor, nu mai e posibil. Oamenii, societățile s-au emancipat, au ieșit din subordine și au început să dirijeze conducerile, să le controleze, să le amendeze. La mijlocul secolului trecut asemenea acte erau tratate de cele mai multe ori ca trădări naționale.

Occidentul a trecut de la „Puterea controlează” la „Controlul puterii” și drumul nostru e inevitabil în această direcție după ce am decis să ne urcăm în trenul NATO-UE. Așadar, mândria de Ziua Națională n-ar trebui să ne-o căutăm la cei ce ne conduc, la cei pe care i-am ales. Mândria trebuie să ne vină de la ceea ce facem în fiecare zi noi sau cei mai buni, mai talentați ca noi cu poveștile lor de succes. Dacă ei, noi, ducem românismul în țări străine cu atât mai mare mândria.

Acest 1 Decembrie ne-a arătat că încă mai avem ezitări, frâne să mergem pe noul drum. Atât timp cât mai sunt români care se urcă în autocarele de partid să umple piețele de entuziasm fără să se întrebe de ce fac asta va fi încă greu să acceptăm, ca nație, că ceilalți, care vin cu metroul în piața nemulțumirilor, sunt indreptățiți să protesteze. Chiar pe 1 Decembrie. Ei sunt cei care-și pun întrebări despre România și această țară va merge mai bine când toți, sau măcar majoritatea își va pune întrebări de Ziua Națională.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aproape total de acord cu autorul articolului, pt.ca eu cred ca enlezii sunt mandrii de regina lor si din surse f.sigure danezii,suedezii si norvegienii la fel. Daca l-am fi sustinut in 1992 pe Regele Mihai sunt sigur ca nu eram aici!! (si nici Duda acolo...)
  • Like 0
 • Cei ce vin cu autocarele sunt, bieții de ei, șantajații cu tot felul de pomeni populiste. Mulți dintre ei habar nu au ce caută acolo, ar prefera să stea acasă, dar jigodiile pesediste îi pun pe tabele care vor fi verificate, iar cei ce s-au sustras se vor trezi fără ajutorul social, singura sursă de existență. Au avut grijă înaintașii actualilor penali să-i aducă in stare de dependență totală. Le-au distrus, in mod premeditat, toate posibilitățile de a-si asigura existența. Ei sunt aduși să susțină hoții, mizeria in care au fost aruncați. In mod sigur, dacă ar avea curajul să exprime ceea ce gândesc, ar fi de partea cealaltă a baricadei, cu mici excepții. Dezinformarea, manipularea, prin televiziunile aservite ticăloșilor, funcționează perfect. Cultivarea prostie, a prostului gust, îndobitocirii, funcționează perfect la a3, rtv,, posturile locale care aparțin baronilor locali- susținătorii și apartinatorii acestui blestem al nației psd si a!de. In prezent se duce lupta împotriva progresului, civilizației, cinstei. Hoții care, la umbra nefastului partid psd, sub toate denumirile anterioare, fondat de răul Iliescu, luptă să nu piardă averile dobândite din furt si trădare națională și să își apere căpeteniile de ocnă. Poate vom asista la vreo schimbare, în bine, dar va mai dura mult. Din păcate ajutorul lumii civilizate este imperios necesar. Nu ar fi pentru prima dată.
  • Like 9
  • @ Zugravu Mircea
   Comment bun să devină editorial!Mulțam fain pentru punctare!
   • Like 1
  • @ Maria Rusu
   Mulțumesc! Dar oricare om de bun simț vede asta. Este cruda realitate. Asta înseamnă politică. Ăștia sunt paraziții de politicieni. Am urmărit cu nesaț serialul " House of cards". Din păcate in modelul de democrație și libertate SUA, sunt aceleași tare. E drept, poate exagerate, e un film, dar sâmburele de adevăr există.
   • Like 2
 • ;Și, totuși, ceva îmi spune că moartea vine cu autocarele, în timp ce viața, adevărata viață, preferă metroul, bicicleta sau micul automobil electric.
  • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult