Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cu copilul la parada militară. „- Tati, de 1 decembrie e ziua românilor?” „- Da, puiul meu” „- Dar dacă e ziua noastră de ce am stat după garduri? De ce nu am mers noi în locul soldaților, iar ei să ne păzească?”

1 Decembrie -

(Foto: Alexandra Pandrea)

Anul trecut, îmi amintesc, eram cu copiii mei în oraș de 1 decembrie. Era vreme uscată și doar puțin friguroasă așa încât ne gândeam să asistăm la parada militară. Marșul în cadență al soldaților și privirea lor orientată ușor într-o parte mi-au inspirat mereu siguranță și fermitate. Băiețelul meu este încântat când vede soldați, spunând, adeseori, că atunci când va crește mare vrea să fie și el soldat. 

Ne-am așezat în locurile amenajate spectatorilor în spatele unor garduri străjuite din 10 în 10 metri de jandarmi. Era o atmosferă festivă. Mă uitam la băiețelul meu, era încântat, se uita curios spre militari, poate că în mintea lui se visa unul dintre ei. Ritmul cadențat și tonalitatea majoră a liniei melodice de marș împreună cu defilarea aresanalului militar are, cred, un efect stenic. După încheierea festivităților, am plecat spre Mc Donalds tocmai pentru a evita îmbulzeala cu iz balcanic din jurul cazanelor cu fasole și ciolan. 

Așa cum era de așteptat, băiețelul meu mi-a pus câteva întrebări care mi-au dat puțin de gândit:

- Tati, de 1 decembrie e ziua românilor?

- Da, puiul meu, i-am răspuns, e ziua Unirii, ziua românilor și e sărbătoare.

- Dar dacă e ziua noastră de ce am stat după garduri? De ce nu am mers noi în locul soldaților, iar ei să ne păzească?

După o scurtă pauză, au mai venit și alte întrebări:

- Tati, așa-i că nu e război?

- Așa este, dragul meu!

- Dar atunci tancurile de ce sunt aici? Ca să le arătăm dușmanilor că suntem puternici?

Mi-am dat seama că băiețelul meu, în scurta lui rafală interogativă, m-a pus pe gânduri. Chiar așa, îmi spuneam, gândind cu voce interioară, dacă noi suntem cei sărbătoriți nu ar fi oare firesc să fim noi în centrul manifestărilor? Este ca și cum, de ziua noastră, bucurându-ne de eveniment, am face poze fără ca noi, cei sărbătoriți, să fim în centrul lor sau cel puțin să apărem în cadru. În fond, urmând firul întrebărilor, de ce să nu inversăm rolurile și poziția în economia întregului eveniment, afișându-ne apetența festivă nu în spatele unor garduri păzite de jandarmi, ci mai curând, în pas sprințar, bucuroși de ziua noastră, pe fondul unei muzici de sărbătoare, să defilăm liberi.

Pe cine impresionăm noi afișându-ne, împăunat și țanțos, arsenalul militar în bună parte depășit de ultimele tehnologii din industria armamentului? Vrem să arătăm că suntem puternici? Impresionăm pe cineva?

Mi-ar fi plăcut ca de ziua Marii Uniri să sărbătorim fără a defila cu armament de divizie secundă, ci mergând pe autostradă din nord spre sud și din est spre vest, unindu-ne prin infrastructură cu toate regiunile istorice ale țării. Trebuie să admitem sincer că sărbătorind ziua Unirii marcăm, în fond, o mare incapacitate prezentă, nefiind vrednici să ne ridicăm la înălțimea contextului, ci hrănindu-ne semi-anorexic cu gloria unui eveniment trecut. Avem o unire înfăptuită și nu prea am făcut mare lucru cu ea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Parada militara e o spalare pe creier. Creeza iluzia ca cineva se ocupa de tara.
  Cineva vegheaza....:)) In alte tari se organizeaza o activitate sportiva. Se alearga pe strazi. Sunt activitati culturale.... sa simti ca esti parte a unei comunitati
  • Like 1
 • Gabi check icon
  Toată parada asta de forţe este inutilă şi costisitoare. Sunt sigur că ruşii doar se amuză, dar nicidecum nu devin îngrijoraţi din cauza paradelor noastre.
  Şi atunci, cui îi este de fapt destinată parada asta de forţe - dacă nu propriului popor?
  Îmi pare rău, dar până când nu o să se judece procesul Revoluţiei din 1989 şi nu se vor pedepsi cei care pe-atunci aveau arme de foc, cu care au tras atunci în popor; nu mă impresionează exhibiţionismul lor de forţe. Pentru că forţa poate fi oricând direcţionată abuziv împotriva propriului popor, scuza fiind „noi doar am acţionat la ordin” - la fel ca scuza utilizată în trecut.

  Am aceleaşi rezerve pentru jandarmerie care, pentru câţiva arginţi, este oricând dispusă să acţioneze împotriva poporului care achită conştiincios taxe şi impozite. Deci, pe lângă procesul Revoluţiei din '89, mai trebuie judecaţi şi pedepsiţi cei răspunzători de Mineriade şi Represiunea din 10 august 2018.

  La ştiri, se spune că partidul care a fost la guvernare până de curând ar fi devalizat bugetul ţării. Aşa, şi? degeaba avem atâtea instrumente de control şi forţă; DIICOT, SRI, parchete, jandarmerie, armată, dacă toate acestea nu sunt în stare să facă ceva concret, măsurabil şi folositor pentru contribuabili. Un prim pas ar fi să se recupereze şi să se pună la loc banii care au fost sifonaţi din bugetul ţării de către partidul-cacealma. Ar fi o paradă de forţă mult mai utilă şi bine-venită în situaţia economică actuală.
  • Like 5
  • @ Gabi
   Adi check icon
   subscriu cu un comentariu si ganduri de nota 10!
   cui foloseste ca avem atatea institutii de forta daca ele NU actioneaza in beneficiul poporului,,,tocmai atunci cand e nevoie? acesti mercenari la ordin ar trebui in primul rand sa-si deserveasca propriul popor!
   • Like 3
 • Manifestările de cinstire a zilei naționale cu politicieni care urmăresc din loje special amenajate, departe de restul mulțimii, parada militară sunt specifice regimurilor totalitare, iar România normală nu vrea să renunțe la ele, ba dimpotrivă se face o propagandă augumentată de necesitatea justificării creșterii bugetului apărării, mizând pe manipularea sentimentelor.
  Ziua națională ar trebui curățată de politicieni cu mai multe sau mai puține grade, armata ar trebui să defileze pe sub Arcul de Triumf la întoarcerea dintr-o campanie victorioasă pentru apărarea țării, de ziua națională oamenii ar trebui să simtă mai mult ca oricând că aparțin unui popor, unei națiuni implicate cot la cot, umăr la umăr în proiecte comune benefice pentru fiecare dintre ei, și nu că aparțin unor triburi adverse, aflate în război de anihilare reciprocă.
  • Like 2
 • Din ce ne spuneti, mai intelegem si ca, pt. a evita obiceiul festin traditional (“imbulzeala cu iz balcanic”): fasole si ciolan, ati mers sa ii oferiti copilului o masa (cu risc cancerigen) la Mc Donalds. Fara multe cuvinte...!
  • Like 1
 • Trexer check icon
  Copilul dvs este îndeajuns de mare (în limita de față, desigur) să-l învățați ce înseamnă „a căuta nod în papură”.
  • Like 2
  • @ Trexer
   Puteai gasi ceva mai inteligent...sau e 1 Decembrie si e liber?
   • Like 1
  • @ Cristea Ioan Adrian
   Ba chiar despre a ''cauta nod in papura'' este acest articol!
   • Like 1
 • Buna intrebare, chiar merita efortul de a incerca un raspuns. Cred ca, asa cum au fost invatati romanii , in comunism, sa traiasca bine prin reprezentantii lor, tot asa au fost invatati si sa se bucure si tot prin reprezentantii lor. Ori Romania trece acum printr-o perioada post-comunista fara a reusii sa scape de mentalitatile comunismului.
  • Like 6
 • Gand la gand...pe la 3 dimineata am scris ceva similar punandu-mi aceleasi semne de intrebare...
  "La multi ani Romania!
  Azi nu as vrea sa vad iar parade cu militari si armament. Pentru mine acestea nu au o conotatie tocmai pozitiva ci din contra! Tot respectul pentru acestia dar ziua Romaniei nu inseamna doar armata. E vorba despre Romania si romani si mai cu seama, despre unitatea romanilor. Ori armata, nu reprezinta singurul simbol al unitatii si nu este singurul simbol al acestei tari. Parada militara poate avea loc si de Ziua Armatei la fel de bine. Romania reprezinta mai mult, eu, voi, mame, copii si tineri, elevi si profesori, cei care au ales sa ramana aici si cei care au fost nevoiti sa plece, cei care duc greul acestei tari...noi. De 1 Decembrie vreau sa aduc un omagiu miilor de familii care compun aceasta suflare din tara si sentimentului de unitate de care avem atat de multa nevoie, mai ales acum.
  #Unitate #Respect #Valori La multi ani Romania!"
  • Like 6
  • @ Catalin Albu
   Pai da... Ce ne trebuie noua armata? S-o desfiintam si sa dam banii economisiti
   la politia locala ca ne apara ei! Sau nu! Mai bine desfiintam si politia si armata si jandarmeria, si penitenciarele si apoi ne bazam pe democratia din capul fiecaruie si scapa cine poate!Halal gandire!
   • Like 0
  • @ Marius Oprescu
   Leo check icon
   Atât timp cât suntem stat NATO nu avem nevoie de armată proprie.
   A spune altfel e ca și cum ai considera că Gorjul are nevoie și el de armată.
   • Like 0
 • Mie unuia mi-au ajuns 25 de ani cat am fost in locul soldatilor si ei ne pazeau!!! Atentie ce ii explicati copilului la unele intrebari...Asta e parerea mea...
  • Like 3


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult
sound-bars icon