Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România are circa 5 milioane de salariați, la 5 milioane de pensionari. Deși sunt 9 milioane de oameni apți de muncă, muncesc puțin mai mult de jumătate dintre ei

pensionar - pensie - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin 

De ceva mai mult timp, avem circa 5 milioane de salariați, la 5 milioane de pensionari. Raportul este de 1 la 1. Deși avem 9 milioane de oameni apți de muncă, muncesc puțin mai mult de jumătate dintre ei. La nivelul tinerilor, șomajul depășește și 30%-40% (minimum 1 din 3 tineri nu muncește, preferă să stea acasă).

Pensia publică Pilon 1 depinde de nivelul salariilor din economie și depinde de numărul celor care plătesc această pensie, activi în muncă fiind. Când plătești 1/5 din salariul tău brut către pensie, de fapt nu plătești pensia ta. Pensia ta va fi plătită de alții, care vin din urmă, dacă vin. Având în vedere raportul de 1 la 1 de mai sus, pensia medie (echivalenta unui punct de pensie) nu poate depăși 21,25% din salariul mediu brut (am exclus contribuția la Pilonul 2 de 3,75%). Nu prea ai soluție la așa ceva, iar creșterea salariului minim este o idee foarte proastă și o pilulă foarte otrăvită, mai ales pe termen lung.

Pilonul 2 de pensii a avut o performanță extraordinară în ultimii 15 ani. Cu o inflație medie de 4,19%, randamentul mediu al tuturor administratorilor de fonduri de pensii a fost de 7.16%, cu 3 puncte procentuale peste rata inflație. A fost și peste dobânda de la bancă, dacă ai fi ales să transferi acești bani într-un depozit bancar. În plus, această contribuție a fost investită în economia românească, regăsindu-se în companii care produc bunuri și servicii pe aici, mai mari sau mai mici. Activele investite de fondurile de pensii P2 depășesc astăzi 20 de miliarde de euro, devenind unul din cei mai importanți investitori în economia românească.

Pensiile pot crește doar dacă mărim gradual contribuția la Pilonul 2, care s-a dovedit clar un succes pe termen lung ce trebuie consolidat rapid. Pentru următorii 10 ani ar trebui să ne propunem, cu toate costurile de rigoare asumate, să dăm jumătate din contribuția de la pensie către Pilonul 2 și jumătate către Pilonul 1 (12,5% către ambele). Și să dăm facilități fiscale celor care vor să transfere mai mult din salariul lor către un sistem privat de pensie P3. Și facilități angajatorilor care transferă și ei voluntar pentru salariații lor sume de bani într-un sistem privat de pensie P4. Multe țări din UE fac acest lucru de ceva vreme, ca parte a reformei sistemului lor de pensii. Pensii mai mari și o rată de înlocuire mai bună a salariului prin pensie se pot obține doar dacă începem să acumulăm consistent pentru pensie. Din prima secundă a vieții noastre de angajat.

Oricine amână sau refuză să vadă acest lucru este anti-român și nu își iubește poporul. Nu se gândește la viitorul lui. Nu se gândește la libertatea lui. Îl vrea sclav și cu mâna întinsă, până în ultima clipă a vieții sale.

Citiți și:

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cică: "…avem circa 5 milioane de salariați […] Deși avem 9 milioane de oameni apți de muncă, muncesc puțin mai mult de jumătate dintre ei."

  Poate că nu știți, dar în România se poate munci și în alte moduri decât ca salariat.

  Republica, mai selectați frate ce apare.
  • Like 0
 • ion check icon
  probabil sunt cifrele inexacte ale recensamantului !
  dupa parerea Dvs, sunt deci 4 milioane de someri!!!!!!!!
  cum se face ca iau ajutor social 159.753 persoane, cifre din februarie 2022 !
  • Like 0
  • @ ion
   sunt ceva peste 400.000 de oameni care s-au inregistrat oficial ca someri, circa 160.000 sunt in plata pentru restul s-a terminat perioada de plata. avem cam 3 milioane de mici agricultori de subzistenta la tara si peste jumatatede milion de combinatori si samsari carefac diverse activitati la negru
   • Like 0


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult