Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

România care aleargă după (ni)mic

Liviu Dragnea - mici

(În ziua în care Doina Cornea a fost condusă pe ultimul drum de cei puțini, Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernământ, a împărțit mici la PSD - Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Am ascultat un interviu dat de Doina Cornea. Cunoscuta disidentă împotriva comunismului spunea că pe vremea lui Ceaușescu a luptat împotriva nimicului. Asta nu a însemnat că a fost mulțumită de efectele Revoluției din '89 caracterizând acestă perioadă ca fiind jalnică.

Mi-a atras însă atenția exprimarea asta extrem de profundă: lupta împotriva nimicului. Știam din preceptele religioase că din nimic nu iese nimic. Dar adevărul este că nimicul profund ne înconjoară, nimicul care nu lasă în urmă nimic.

Societatea de astăzi este cuprinsă de o frenezie haotică să construiască scenarii, bârfe, intrigi, înflorituri, zvonuri, toate activități mărunte. E important ce a zis unul, altul, ce imagine îți creează cei din jurul tău, atitudinea comunității pervertite, imorale, distructive. E o lume prostituată care își vinde principiile pentru doi bani.

Scenarii diabolice în care oamenii țes acuzații, opinii, păreri pline de răutăți și impostură ca să-și creeze avantaje nemeritate. România e ca un WC înfundat. Toată lumea e în luptă cu toată lumea, tinerii cu bătrânii, orășenii cu țăranii, bărbații cu femeile, privații cu cei de la stat, șomerii cu salariații, bogații cu săracii, țiganii cu românii, moldovenii cu ardelenii, șefii cu subalternii, pensionarii cu angajații și alte categorii antagonice în prostie. După două mii de ani de civilizație, la noi parcă a dispărut orice urma de umanitate, de toleranță. Toți  vor să-i „facă” pe ceilalți. Mizeria refulează prin toate cotloanele.

Câtă risipă de energie pentru nimic, cât consum nervos și agitație în van. Se fac alianțe de conjunctură, foști adversari ireconciliabili se unesc în eforturile lor distructive să pună la pământ pe oricine se ridică un pic mai mult decât ei. Șantaj, amenințări, corupție măruntă generalizată. Pești mici înghițiți de rechini flamânzi care sfârșesc pe țărmuri îndepărtate, uscate ca un mormânt.

Dezbateri, contradicții, ceartă, talk-show-uri, pe teme mărunte, pipernicite, lipsite de sens și importanță.

Oameni fără ocupație care își găsesc o ocupație disecând nimicul. Munca cinstită, onestă, susținută, plină de râvnă nu mai e apreciată. E apreciat spectacolul ieftin, steril și zgomotos. Nevoile oamenilor - simple, o șaorma cu de toate, o bere la pet și înjurături ca pe stadion.  

În întunericul ăsta nu răzbate nicio idee, nicio scânteie, nimic. Dacă din senin scapără un capăt de chibrit, o mie de oameni sar să-l stingă.

Valorile sunt non-valori, iar impostorii au doctorate. Nu mai e nimeni să îndrepte corabia asta în derivă, să tragă cârma și să întindă pânzele, să ieșim din vârtejul ăsta amețitor.

Când lupți împotriva nimicului, precum Doina Cornea, ești marginalizat, ostracizat, înfierat. Colectivul de mediocrități te izolează ca pe o insectă necunoscută într-un borcan unde te lasă să mori fără aer. Nimicul la noi e foarte puternic, se furișează viclean și te împresoară din toate părțile. Te strânge ca un șarpe până îți ia răsuflarea.

Iar în urmă, exact ca după o invazie a lăcustelor, nu rămâne nimic.     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne-au vrut prosti, asa ne au, E drept, au muncit pentru asta. Dar si noi i-am ajutat. Prin lene, inolenta, nepasare, si chiar prin lipsa spiritului de conservare. Talharii isi fac de cap, ii asam sa ne minta cu nerusinare, sa ne fure, sa ne sfideze si sa-si bata de joc de noi. Suntem idioti, sinucigasi, ce Dracnu suntem ? Ne trezim, macar in ceasul al 12, 55, sau ne lasam, ca o turma de vite, manati spre abator ?
    • Like 2
  • Victor66 check icon
    Unde au loc războaiele acestea?!
    • Like 0
    • @ Victor66
      Dacă îți zic „în fiecare dintre noi” sună prea intelectual/filosofic?
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Victor66 check icon
      Suna psihologic, mai degraba.
      • Like 0
  • Culmea este ca toti acesti ajunsi la controlul resurselor tarii , la averile mari de care se bucura cu ostentatie, ajunsi in Parlament si Senat, plecand liberi peste hotare, investind liber peste hotare, nu se gandesc o clipa ca toate acestea le datoreaza si Doinea Cornea. S-o fi gandit Dragnea (( si altii)) cand ofereau mici si bere?
    • Like 1
    • @ Mihail Mrenes
      Nici vorbă!Partidul Sub-Dezvoltării,asemeni lui tătâne-său PCR,o ura cu înverșunare.
      • Like 0
  • Depinde de partea cui te afli...
    Într-adevăr "noi" vedem marele nimic..."ei" marele mic
    • Like 1
  • Nu răzbate nici o idee?
    Ba răzbate, numai că dacă răzbate o idee care nu convine... atunci sar mulți.
    Să nu uităm totuși că se asculta Radu Teodor mai mult, la Europa Liberă, înainte de o dată.
    După aceea mai ales Actualitatea Românească.
    Ar fi trebuit să-i spună „Actualitatea Mijloc Clăsească”. Priviți repede, că dispare.
    • Like 0
  • Citind articolul, mi-am amintit de un pasaj din Mizerabilii, pe care l-am și notat. Zice așa:,,Jos cu acest Tot care mă sâcâie! Trăiască Nimicul care mă lasă-n pace!".
    • Like 1
    • @ Mădălin
      Perfect! :))))))))
      • Like 0
  • dan check icon
    Am prieteni care cunosc bine realitatea din Venezuela,i-am intrebat cum de aproape jumatate din populatie il sprijina pe Maduro.
    Raspunsul a fost simplu ,coruptie si mita.
    Aproape jumatate din populatia Venezuelei sprijina un presedinte care a bagat tara in gard mai rau decat Ceausescu ,salariul minim actual fiind datorita inflatiei 2 dolari (doi),saracia este de neinchipuit si totusi unii il sprijina pe Presedinte .
    Am intrebat cum se descurca ceilalti ,raspunsul majoritatea fura sau mor de foame in timp ce peste 5 milioane de venezueleni au emigrat in tarile limitrofe sau Spania.
    Aviz amatorilor de Dragnea.
    • Like 4
    • @ dan
      Mihaela check icon
      Oare avem nevoie sa ajungem ca si Venezuela sa ne dam seama ca e rau? San avem asa de adanc infipt in ADN starea letargica de lipsuri material si sociale, incat chiar suntem orbi si surzi?Suntem multi coruptibili si putini de neclintit. Lipsa de educatie si zeci de ani in care am fost cenzurati ne-au adus aici, printre altele. 'Somnul ratuinii naste monstri.' Somnul natiunii naste de-ALDE PSD...
      • Like 2
    • @ dan
      NU suntem deloc foarte departe de stadiul venezuelean.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult