Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România care aleargă după (ni)mic

Liviu Dragnea - mici

(În ziua în care Doina Cornea a fost condusă pe ultimul drum de cei puțini, Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernământ, a împărțit mici la PSD - Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Am ascultat un interviu dat de Doina Cornea. Cunoscuta disidentă împotriva comunismului spunea că pe vremea lui Ceaușescu a luptat împotriva nimicului. Asta nu a însemnat că a fost mulțumită de efectele Revoluției din '89 caracterizând acestă perioadă ca fiind jalnică.

Mi-a atras însă atenția exprimarea asta extrem de profundă: lupta împotriva nimicului. Știam din preceptele religioase că din nimic nu iese nimic. Dar adevărul este că nimicul profund ne înconjoară, nimicul care nu lasă în urmă nimic.

Societatea de astăzi este cuprinsă de o frenezie haotică să construiască scenarii, bârfe, intrigi, înflorituri, zvonuri, toate activități mărunte. E important ce a zis unul, altul, ce imagine îți creează cei din jurul tău, atitudinea comunității pervertite, imorale, distructive. E o lume prostituată care își vinde principiile pentru doi bani.

Scenarii diabolice în care oamenii țes acuzații, opinii, păreri pline de răutăți și impostură ca să-și creeze avantaje nemeritate. România e ca un WC înfundat. Toată lumea e în luptă cu toată lumea, tinerii cu bătrânii, orășenii cu țăranii, bărbații cu femeile, privații cu cei de la stat, șomerii cu salariații, bogații cu săracii, țiganii cu românii, moldovenii cu ardelenii, șefii cu subalternii, pensionarii cu angajații și alte categorii antagonice în prostie. După două mii de ani de civilizație, la noi parcă a dispărut orice urma de umanitate, de toleranță. Toți  vor să-i „facă” pe ceilalți. Mizeria refulează prin toate cotloanele.

Câtă risipă de energie pentru nimic, cât consum nervos și agitație în van. Se fac alianțe de conjunctură, foști adversari ireconciliabili se unesc în eforturile lor distructive să pună la pământ pe oricine se ridică un pic mai mult decât ei. Șantaj, amenințări, corupție măruntă generalizată. Pești mici înghițiți de rechini flamânzi care sfârșesc pe țărmuri îndepărtate, uscate ca un mormânt.

Dezbateri, contradicții, ceartă, talk-show-uri, pe teme mărunte, pipernicite, lipsite de sens și importanță.

Oameni fără ocupație care își găsesc o ocupație disecând nimicul. Munca cinstită, onestă, susținută, plină de râvnă nu mai e apreciată. E apreciat spectacolul ieftin, steril și zgomotos. Nevoile oamenilor - simple, o șaorma cu de toate, o bere la pet și înjurături ca pe stadion.  

În întunericul ăsta nu răzbate nicio idee, nicio scânteie, nimic. Dacă din senin scapără un capăt de chibrit, o mie de oameni sar să-l stingă.

Valorile sunt non-valori, iar impostorii au doctorate. Nu mai e nimeni să îndrepte corabia asta în derivă, să tragă cârma și să întindă pânzele, să ieșim din vârtejul ăsta amețitor.

Când lupți împotriva nimicului, precum Doina Cornea, ești marginalizat, ostracizat, înfierat. Colectivul de mediocrități te izolează ca pe o insectă necunoscută într-un borcan unde te lasă să mori fără aer. Nimicul la noi e foarte puternic, se furișează viclean și te împresoară din toate părțile. Te strânge ca un șarpe până îți ia răsuflarea.

Iar în urmă, exact ca după o invazie a lăcustelor, nu rămâne nimic.     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ne-au vrut prosti, asa ne au, E drept, au muncit pentru asta. Dar si noi i-am ajutat. Prin lene, inolenta, nepasare, si chiar prin lipsa spiritului de conservare. Talharii isi fac de cap, ii asam sa ne minta cu nerusinare, sa ne fure, sa ne sfideze si sa-si bata de joc de noi. Suntem idioti, sinucigasi, ce Dracnu suntem ? Ne trezim, macar in ceasul al 12, 55, sau ne lasam, ca o turma de vite, manati spre abator ?
  • Like 2
 • Victor66 check icon
  Unde au loc războaiele acestea?!
  • Like 0
  • @ Victor66
   Dacă îți zic „în fiecare dintre noi” sună prea intelectual/filosofic?
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Victor66 check icon
   Suna psihologic, mai degraba.
   • Like 0
 • Culmea este ca toti acesti ajunsi la controlul resurselor tarii , la averile mari de care se bucura cu ostentatie, ajunsi in Parlament si Senat, plecand liberi peste hotare, investind liber peste hotare, nu se gandesc o clipa ca toate acestea le datoreaza si Doinea Cornea. S-o fi gandit Dragnea (( si altii)) cand ofereau mici si bere?
  • Like 1
  • @ Mihail Mrenes
   Nici vorbă!Partidul Sub-Dezvoltării,asemeni lui tătâne-său PCR,o ura cu înverșunare.
   • Like 0
 • Depinde de partea cui te afli...
  Într-adevăr "noi" vedem marele nimic..."ei" marele mic
  • Like 1
 • Nu răzbate nici o idee?
  Ba răzbate, numai că dacă răzbate o idee care nu convine... atunci sar mulți.
  Să nu uităm totuși că se asculta Radu Teodor mai mult, la Europa Liberă, înainte de o dată.
  După aceea mai ales Actualitatea Românească.
  Ar fi trebuit să-i spună „Actualitatea Mijloc Clăsească”. Priviți repede, că dispare.
  • Like 0
 • Citind articolul, mi-am amintit de un pasaj din Mizerabilii, pe care l-am și notat. Zice așa:,,Jos cu acest Tot care mă sâcâie! Trăiască Nimicul care mă lasă-n pace!".
  • Like 1
  • @ Mădălin
   Perfect! :))))))))
   • Like 0
 • dan check icon
  Am prieteni care cunosc bine realitatea din Venezuela,i-am intrebat cum de aproape jumatate din populatie il sprijina pe Maduro.
  Raspunsul a fost simplu ,coruptie si mita.
  Aproape jumatate din populatia Venezuelei sprijina un presedinte care a bagat tara in gard mai rau decat Ceausescu ,salariul minim actual fiind datorita inflatiei 2 dolari (doi),saracia este de neinchipuit si totusi unii il sprijina pe Presedinte .
  Am intrebat cum se descurca ceilalti ,raspunsul majoritatea fura sau mor de foame in timp ce peste 5 milioane de venezueleni au emigrat in tarile limitrofe sau Spania.
  Aviz amatorilor de Dragnea.
  • Like 4
  • @ dan
   Mihaela check icon
   Oare avem nevoie sa ajungem ca si Venezuela sa ne dam seama ca e rau? San avem asa de adanc infipt in ADN starea letargica de lipsuri material si sociale, incat chiar suntem orbi si surzi?Suntem multi coruptibili si putini de neclintit. Lipsa de educatie si zeci de ani in care am fost cenzurati ne-au adus aici, printre altele. 'Somnul ratuinii naste monstri.' Somnul natiunii naste de-ALDE PSD...
   • Like 2
  • @ dan
   NU suntem deloc foarte departe de stadiul venezuelean.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult