Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România fără investiții străine? O puteți privi în ochi

investitii - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Investitorii străini se află de câteva luni sub un atac constant în spațiul public, fiind blamați pentru o mulțime de lucruri mai mult sau mai puțin reale. Era nevoie de un țap ispășitor pentru dezechilibrele economice și investitorii străini par să servească acestui scop printr-o blamare colectivă. O mișcare extrem de riscantă, așa cum cursul de schimb o arată. Pentru că, paradoxal poate pentru unii, sustenabilitatea exploziei consumului și satisfacerea lui din importurile în creștere rapidă depind în foarte mare măsură de volumul intrărilor de capital străin în România. 

Și vorbesc aici de o finanțare pe termen lung furnizată de investițiile străine directe ale investitorilor strategici și nu de cele speculative. Deci întoarcerea cu spatele a investitorilor străini existenți și potențiali la România va face ca toate creșterile salariale să eșueze într-un curs valutar mai ridicat, în dobânzi mai mari, în prețuri mai mari, adică într-o creștere reală zero a veniturilor. Deja vedem semne în acest sens.

Pentru că, așa cum explicam cu o altă ocazie, investițiile străine directe mai acoperă doar 60% din deficitul de cont curent în comparație cu aceeași perioadă din 2016 când acopereau 100%. Ca urmare, cursul se mișcă și va continua să se miște în sus până când intrările de valută vor egala ieșirile. Deci cu cât investitorii vor fi mai reticenți să pună bani în România, cu atât leul se va deprecia mai mult. Și dobânzile vor crește și ele pentru a atrage fonduri speculative care să finanțeze deficitul. 

Deci această luptă la baionetă cu investitorii străini strategici este calea sigură de a ne împușca singuri în picior moneda națională și economia în final. Și dacă, totuși, în pofida acestor dezavantaje, ne dorim o țară cu mult mai puțini investitori străini? Sau dacă, totuși, avem regrete legate de faptul că nu i-am ținut la poartă în ultimele două decenii? Nu ar fi fost în final mai bine pentru țară. 

Răspunsul e simplu și puteți să îl priviți în ochi. Nu trebuie nici să vă imaginați și nici să mă credeți pe cuvânt. Pentru cât putem știi foarte bine cum ar arată România fără investițiile străine din ultimii 20 de ani.

România ar fi o țară cu un șomaj oficial de 10-12% în condițiile în care o mare parte din populația din zona rurală nu ar fi inclusă în statistică. Șomajul ar fi chiar și mai ridicat dacă aproape o treime din populație nu ar fi emigrat în alte țări pentru a-și cauta de lucru. Deci am avea o Românie de 14-15 milioane de locuitori. PIB-ul ar reprezenta o treime din media europeană, fiind de departe cea mai săracă țară din UE.

Lipsa puterii de cumpărare nu ar face decât să îndepărteze și mai mult perspectivele unor investiții străine.

Principalii angajatori ai României ar fi administrația publică locală, firmele de stat, spitalele și serviciile de asistență socială. Asta pentru că lipsa de capital autohton ar face fie ca privatizări cu investitori locali să fie foarte rare, fie că, odată făcute, să nu permită și dezvoltarea în continuare a firmelor respective, fie că firmele private înființate de la zero să fie mai degrabă mici. Calitatea de principal angajator a statului ar face populația dependentă de acesta, favorizând curentele politice care se bazează pe o ideologie etatistă și populistă, care s-ar perpetua la putere.

O țară atât de subdezvoltată ar fi angrenată într-un cerc vicios. În lipsa fondurilor pentru infrastructură va rămâne subdezvoltată, izolând România de restul țărilor din jur din perspectiva fluxurilor de mărfuri. 

Vă întrebați de unde știu cu precizie toate acestea? Simplu. Mă uit la Moldova. (Fără să trec Prutul.) 

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Pe zi ce trece sunt mai ingrozit de evolutia nefireasca pe care o are societatwa romaneasca. Uneori ma gandesc sa plec untr-o tara deapre care sa nu stiu nimic, sa nu-i cunosc limba si sa nu ma intereseze cine sau ce conduce.
  Probabil asa traiesc cei multi (votantii psd, alde, udmr...) in Romania la ora asta. Altfel cum.sa-ti fie simplu sa te faci ca intelegi.jumatati de adevar spuse cu jumatate de gura spre jumatatea de tara injumatatita la minte?
  Radiografia asta (de fapt ecografia :-) ) a situatiei macroeconomice o cam fac zilnic si eu. Adunand zi de zi efextele devastatoare ale "conducerii de partid si de stat" observ ca pacientul are cam multe metastaze. Si ca, fara o interventie de vointa a intregului popor, vă veti intoarce i comunism. De ce spun " va veti"? Pentru ca nu voi asista din tara la a doua repriza de comunism. Prima mi-a fost deajuns: umilinte, privatiuni, domnia proletariatului (imbecil si dobicizat de "luminatele minți". Si, cu siguranta, nu doresc sa-i ofer copilului meu mai mult decat informatiile povestite despre vechiul regim. Si, poate, ceva inregistrari de pe canalele media deapre ce a fost. E suficient pentru copil.
  • Like 0
 • Romania prezentului,, pamantul vandut (aprox.70%) cetatenilor straini, resursele de materii prime epuizate ori vandute, drumurile prapad, romanii plecati afara cu milioanele.....
  Pentru a elibera Europa si mai ales Germania de Hitler si de regimul fascist a fost nevoie de un razboi sangeros si de o alianta internationala a celor mai mari puteri economice. ale lumii. Pentru Germania asta a fost pretul orbirii si nebuniei conducatorilor ei. Pentru complicitate, populatia a platit cu sange. A urmat perioada razboiului rece, competitia economica intre occident si rasarit Rusia a fost fortata sa aduca schimbari de sistem urmare a "razboiului" economic controlat de America Schimbarile sau produs, tendintele expansioniste si de largire a zonei de influenta raman grefate in politica marelui urs. Conducatorii Rusiei stiu ca o Rusie puternica este de temut. Fara a se pretinde democratie,ei fac cate ceva pentru proprii cetateni si prestigiul Rusiei. Libia, Egipt, Siria, Irak, lupte sangeroase pentru Putere, amestec de interese straine, perioada de mare bucurie pentru Israel.
  Morala, cine pune mana pe putere face absolut orice sa nu renunte la ea. Cu mic cu mare. Unica diferenta, cei mici,au spatiu de manevra atat cat permite jocul de interese al celor mari. Ceausescu in orbirea lui, a uitat acest adevar si a platit cu viata. Aviz amatorilor.
  • Like 0
 • Agentii KGB/FSB sunt incurcati de banii strainilor. Vor distrugerea totala a economiei romanesti, pentru a putea prelua controlul.
  E de remarcat ca si romanii cu bani nu investesc in economie, Tin banii la saltea, in conturi afara sau la banci. Nu investesc nimic... Cine or fi acesti oameni cu adevarat si cum au reusit sa adune atitia bani, in cativa ani. Si fara sa plateasca impozite....
  • Like 0
 • florin check icon
  Daca ati vedea cum circula banii... Romania fara investitii ar ajunge in lumea a 3-a. Tarile din occident fara investitii in lumea a 2-a ar sucomba. Profitul facut aici ajunge in fondurile de pensii straine din care sunt platiti batranii care apoi platesc strainii veniti la ei la munca. Adica eu cumpar din hipermarket, platesc telefonie si rate la banci straine iar astia duc profitul in buzunarul pensionarului italian pe care-l ingrijeste matusa-mea. La randul lui pensionarul italian mananca legume culese de vara-mea. Circuitul banilor o fi el mai lung dar simplificat cam asta este. Banii strainului sunt unealta catre sclavia moderna. Altminteri in anii '90 am fost izolati, un fel de embargou; nici o tara nu poate rezista izolata avand in vedere traiul bunicel cu care ne-am invatat.
  • Like 0
 • La aparitia televiziunii color in Romania programele erau 'partial color', iar vulgul a transformat aceasta sintagma intr-o metafora pentru prezentarea partiala a realitatii, de obicei acea parte care ajuta la prezentarea concluziei. Dl. Croitoru ne-a obisnuit cu articolele sale 'partial color'. Daca tot vrea sa arate ceva atunci sa ne prezinte structura investitiilor straine in Romania ( pe domenii de activitate economica vezi www.bnro.ro/files/d/Pubs_ro/InvestitiiStraine/ISD2016.pdf ) din care se pare ca rezulta ca ponderea acestora o reprezinta ramuri economice cu cea mai mica valoare adaugata ( extractia resurselor energetice, comert, domenii speculative: tranzactii imobiliare si intermedieri finaciare si asigurari ). BNR spune: "Din punct de vedere al repartizării pe principalele activități economice, investițiile străine directe în întreprinderi greenfield s-au orientat cu precădere spre industria prelucrătoare (31,6 la sută din soldul ISD în întreprinderi greenfield). Alte ramuri în care aceste investiții au o pondere semnificativă sunt: comerț (16,8 la sută), construcții și tranzacții imobiliare (15,9 la sută) și activități profesionale, științifice, tehnice și administrative și servicii suport (8,9 la sută)."
  • Like 0
 • Ai vrut să zici Transnistria... Moldova cît de cît se mai mișcă. Dar da, cam asta e direcția în care merge Românica, dacă mai stau mult tîlharii ăia imbecili acolo sus.
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult