Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Clasamentul rușinos în care doar vecinii unguri sub directa oblăduire a lui Victor Orban și grecii ne depășesc

Femeie la calculator

Foto: Getty Images

Mi-am propus să scriu acest articol din octombrie anul trecut, însă întotdeauna au existat subiecte mai interesante de abordat și mereu am amânat. De fapt, cred că nu am vrut să-l scriu pentru că e un subiect spinos și de obicei când nu vrei să abordezi un subiect spinos te prefaci că sunt alte lucruri mai importante de făcut și amâni sine die. Totuși, uite, că în luna martie am zis că a venit momentul acestui articol.

Ideea mi-a venit de la un prieten care mi-a spus la un moment dat că are mai mulți cititori decât cititoare și că ar dori să mărească prezența feminină publicând subiecte de interes feminin cum ar fi turismul sau shoppingul. Oare femeile sunt interesate doar de turism și de shopping ? Dacă m-aș lua după reclamele de la TV sau după serialele de pe Netflix aș zice că da. Dar dacă mă uit la aceleași reclame și seriale aș putea concluziona și că bărbații sunt interesați doar de bere, fotbal, mașini și sex. Ceea ce evident nu cred că e adevărat. Sau e ?

Deși în ultimii 50 de ani s-au făcut pași uriași în reducerea inegalităților sociale, ele încă există, e greu să ștergi cu buretele mii de ani de prejudecăți. Dacă acum 20 de ani colegi, prieteni îmi « demonstrau » inferioritatea femeilor prin date (câte femei oameni de știință au fost de-a lungul timpului, câte femei sunt în politică etc.) acum discursul s-a schimbat și cam aceiași bărbați au adoptat discursul discriminării pozitive (se simt dați la o parte pe considerente de reprezentare nu pe competență). Am ajuns atât de departe în România astfel încât bărbații din discriminatori au ajuns discriminați ? Dacă mă uit la Guvernul României aș zice că nu.

Hai să vedem cum stă situația de fapt, pe teren.

Există un institut care măsoară egalitatea de șanse în Europa. Și la acest indice, ca și la multe altele (acum ceva vreme am scris un articol despre digitalizarea măsurată de DESI – pare că UE are câte un institut pentru fiecare arie de interes) România se plasează la coada clasamentului european, ocupând locul al treilea din coadă. Se pare că doar vecinii unguri sub directa oblăduire a lui Victor Orban și grecii ne depășesc.


Cu 67,9 puncte din 100, Uniunea Europeană are un drum destul de lung de parcurs pentru a obține egalitatea de șanse. Se pare că scorul a crescut cu 4.1 puncte în ultimii 10 ani și cu 0.5 puncte din 2017 până în prezent. În cazul în care se păstrează acest progres, Europei îi vor trebui 60 de ani pentru a atinge egalitatea de șanse în funcție de sex. României, cu un scor de 54.4 (cu mai mult de 10 puncte sub media europeană) probabil îi vor trebui 100 de ani, prea târziu pentru mine. Bine, nici la 60 nu mă încadram,

Dacă analizăm pagina României, observăm că cel mai bine stăm la sănătate și cel mai rău la putere (se pare că pentru violență nu sunt date)


Indicele puterii măsoară reprezentarea femeii în funcții de conducere în societatea românească atât la nivel politic cât și în mediul privat. Mai jos situația reprezentativității în mediul politic:


Deși șansele unei femei de a face carieră politică sunt limitate (și aici se pare că un rol au avut și figurile feminine promovate începând cu Elena Ceaușescu și terminând cu Viorica Dăncilă – uneori mă gândesc că intenționat se promovează astfel de femei – VV Dăncilă) situația din domeniul economic mi se pare de-a dreptul dezastruoasă:

Se pare că femeile „nu au suficient testosteron” pentru a conduce o firmă, deși cred că o abordare mai pașnică nu ar strica în anumite companii. Totuși, timid, pe scena corporatistă apar și figuri feminine, e drept mai mult pe scena internațională dar cu siguranță modelul va ajunge și în România, ce-i drept mai greu dar va ajunge. Pentru că eu activez în industria software dominată tradițional de bărbați o voi aminti pe Julie Sweet care face o treabă excelentă la Accenture și care arată și bine.

Pe același site este și un joculeț care îți spune ce înseamnă să fii femeie în România:

Concluzia mea e că femeia din România învață mai mult, câștigă mai puțin, gătește mai mult și are 32% șanse să fie agresată sexual. Totuși, ca pentru a ne lua revanșa, trăim cu 7.5 ani mai mult decât un bărbat și lucrăm în medie cu 6.5 ani mai puțin, asta pentru că nu avem loc în Parlamentul României că altfel am fi ieșit la pensie de acolo (cu pensie specială, bineînțeles).

Pentru că tot ne aflăm în luna martie (mult hulită și detestată de unii) mi-aș dori ca bărbații să-și sărbătorească și să-și prețuiască jumătățile, colegele, iubitele, mamele etc în toate cele 365 de zile ale anului, nu doar acum, pentru că da, chiar nu cred ca suntem mai prejos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intr-o societate in care cultura economica se bazeaza pe a scoate untul din angajati, biologia femeii (adica pauza pe care trebuie sa si-o ia cand naste copii) nu ii permite sa atinga acelasi nivel cu al barbatului.
    Pe de o parte, daca ai femei care nu au copii, te gandesti ca o sa faca copii, si implicit te gandesti la complicatiile ce vor urma cand isi ia concediul dupa nasterea copilului. Situatia e mai complicata cand femeia e foarte competenta: asa cum se intampla cu toti oamenii competenti, tinzi sa ii dai multe responsabilitati, sa te bazezi mult pe respectivul (chiar daca de multe ori nu il platesti corespunzator), iar cand trebuie sa il inlocuiesti pentru 1-2 ani, dai din colt in colt. Daca are copii, acei 1-2 ani/copil pauza inseamna mai putina experienta.
    De asemenea, acei 1-2 ani/copil pauza inseamna ca femeia are mai putin timp de manareli, tras de sfori, etc ca sa poata ajunga in pozitii de conducere.
    Iar incompatibilitatea intre pauza asociata aducerii pe lume a unui copil si modelul de a scoate untul pentru o cariera de succes se vede si in sensul celalalt: natalitatea a scazut si varsta la care e nascut primul copil a crescut in special din cauza faptului ca tot mai multe femei au ambitii mari in cariera.
    Deci daca se doreste egalitate care sa se realizeze oarecum natural in ceea ce priveste partea profesionala intre barbati si femei, trebuie lucrat la modelul "economic".
    • Like 0
  • Nu știu care este metodologia acestor studii, cum ajung la niște rezultate care pe noi nu ne conving. Nu am avut niciodată salariul mai mic decât colegii mei, la muncă egală. Dacă aș fi dorit să fiu șef nu aș fi fost refuzată pe motiv că sunt femeie. Dar nu mi-am dorit deoarece amintirea anilor 80, cu procentele obligatorii de femei funcții de conducere în toate ramurile de activitate este mult prea vie în memorie. Cum foarte vie în memorie este și copilăria cu mamă în funcție de conducere. Mama era director de școală, o școală mică, dar avea suficient de multe de făcut pentru asta, în afară de ocupația de bază, de cadru didactic. Să vă spun cum era când trebuia să se ducă pe la nu știu câte ședințe în timp ce noi eram acasă singuri?Orele aCELEA DE SINGURĂTATE MĂ URMĂRESC ȘI ACUM. Sau cum era când trebuia să gătească, să spele și în paralel să facă situații, procese verbale și mai știu eu câte hârțogării? Tata oricum nu ne putea ajuta deoarece și dânsul avea multe altele de făcut, la fel de presante. Iar când se întâlneau seara, rupți de oboseală, despre ce crdeți că discutau? Tot despre școală, reparația școlilor, aprovizionarea școlilor cu lemne, cotele de fier vechi, borcane sau petale de mac pe care școlile trebuiau să le predea la stat. Noi aproape că nu aveam loc în această ecuație. Nu m-a educat nimeni că femeia trebuie să stea la cratiță sau în umbra bărbatului. Dar perioadele lungi în care nu am putut fi cu părinții m-au determinat să fac orice ca acest lucru să nu se mai repete și cu altă generație de copii. Așa că le înțeleg foarte bine pe femeile care doresc să fie mame și soții în primul rând.
    • Like 0
  • Si uite asa ajungem la discriminare pozitiva si pentru femei!
    In concluzie un barbat alb poate sa fie cel mai bun, dar va trebui sa faca loc pentru tot felul de ”discriminati” (persoane de culoare, femei, LGBT-isti si ce-o mai aparea intre timp), persoane care n-au avut atata noroc in viata.
    Asadar propria investitie in munca si invatare, motorul dezvoltarii umane individuale, ajunge sa nu mai fie suficienta pentru ca intotdeauna vor exista categorii care iti vor lua fata cu zambetul pe buze. Ei nu trebuie sa se strofoace, ei au locuri asigurate. Tu, saracul, trebuie doar sa le faci loc. Si atunci la ce bun sa mai muncesti si sa incerci sa fii mai bun? Ca deja regulile sunt de reprezentativitate, criteriile de competenta sunt deja ceva secundar.
    In sistemul public si mai nou si in cel privat. Fac ei cumva sa acopere daunele atat timp cat imaginea firmei iese castigata.
    De curiozitate in China exista problema asta? Sau merg doar pe competenta?
    Incet - incet se alege praful de societatile occidentale si ne facem ca nu vedem rahatul care creste nestingherit in ochii nostri. Cui i-o folosi?
    • Like 1
  • Pai sa isi faca fiecare ce firma vrea si sa se puna in ce pozitie vor ei ( fie femeie sau barbat). Nu te impiedica nimeni sa iti faci propria firma fie de esti de femeie sau barbat. Si iti spun sigur ca cei care cumpara produsele sau servicile , daca sunt de calitate , nu ii intereseaza cine le produce.
    • Like 0
  • Ce vreti sa puneti aici in discutie? Necesitatea mai multor femei in functii de conducere, ca masura afirmativa, sau necesitatea persoanelor calificate profesional in functii de conducere, independent de sexul avut (cu riscul ca in aceasta ultima varianta proportia sa fie covarsitoare in favoarea unuia dintre cele doua sexe, oricare ar fi el, dar calitatea profesionala sa se materializeze in beneficii concrete)? Fiti atenti la ce vadoriti!
    • Like 0
  • În România, femeile nu sunt ţinute intenţionat departe de funcţii de conducere, se "ţin ele singure". Educaţia/religia le spune ce rol să-şi asume, iar ele o fac cu convingere. Au renunţat la multe drepturi pe care le aveau înainte de "89. Nu ştiu cine face clasamentele astea, dar în comparaţie cu Germania, de exemplu, femeile în funcţii de conducere sunt tratate mai bine, iar diferenţa de salarizare între femei şi bărbaţi în România ptr. acalaşi tip de activitate este mult mai mică în România decât în Germania. Despre misogina Belgie nu mai zic nimic aici. Dacă vreţi cu adevărat să se schimbe ceva, interveniţi la modul în care sunt educate tinerele, care învaţă din timp că femeia este gâtul, adică, nu e cap, şi acceptă acest rol cu convingere!!!
    • Like 1
  • Unele job-uri pot fi facute mai usor de catre femei, altele de catre barbati. Uitati-va ce dezastru este acolo unde au fost angajate "fortat" femei (sau barbati) doar pentru a tine "gender balance".
    • Like 0
  • Cum putem sa fim egali din moment ce suntem inegali biologic vorbind?
    Sa nu mai spunem despre faptul ca avem de 2 ori mai multe strămoși femei decât bărbați - pe asta cum o rectificam?
    Ca din punctul meu de vedere e discriminare pe fata.
    • Like 1
  • Nu sunt convins de aprecierea cum ca femeile din Romania sunt discriminate in mod voit.Cred mai curand ca ,,discriminarea'' despre care discutam,este generata de lipsa ofertei de munca in special.Fapta egzistand totusi,,dar nu se poate considera deat o situatie de forta majora.
    • Like 1
  • Mi se pare ca uneori confundam egalitatea de sanse cu egalitatea de rezultat.
    De ce nu ne dorim prezenta proportionala a femeilor si in armata? Minerit? Constructii? Servicii de salubrizare? Pompieri?
    Se vorbeste doar despre functii de conducere din ce aud eu.
    De ce nu avem varsta de pensionare egala? Mai ales ca ele traiesc in medie mai mult, deci au cu atat mai mult timp sa se bucure de pensie.
    • Like 7
    • @ Mihai Enuta
      Ultimul vot l-aţi primit de la o (aproape) feministă...
      • Like 0
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      dar si in situatii mai usor de integrat:, la atletism, natatie, canotaj unde nu avem interactie directa, sau la sporturile pe categorii de greutate (box, lupte, haltere, ...) adica nu tenis sau voley ori rugby -unde mai amanam putin
      (p.s. la salubritate cam domina , eu am vazut un barbat cam la 10 strazi , odata - pana si sefele sunt femei!) dar la pompieri, doar in serialele americane
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult