Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Un bărbat și o femeie candidează pe același post: care are „pretenții" mai mari? „Realitatea pe care o observăm noi e că femeile sunt plătite cu 20-25 la sută mai puțin decât bărbații" - Badea, CEO eJobs

Femeie de afaceri

Foto: Guliver Getty Images

O statistică Eurostat dată recent publicității arată că în România se înregistrează cea mai mică diferență dintre salariul primit de o femeie și salariul primit de un bărbat de la nivelul întregii Uniuni Europene - 5,2%. Însă Bogdan Badea, CEO al platformei eJobs, spune că experiența din domeniul recrutărilor online i-a indicat o realitate diferită, în care femeile câștigă semnificativ mai puțin decât bărbații. „M-am uitat pe studiu și am văzut că teoretic stăm cel mai bine din punct de vedere al discrepanței dintre salarii... În realitatea pe care o vedem noi, diferența era un pic mai mare: dacă în Eurostat era undeva la 5%, diferența între femei și bărbați la noi era de 20-25%”, a declarat Badea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Salariile din România sunt și în cazul bărbaților, și în cel al femeilor printre cele mai mici din UE, chiar dacă au crescut în ultimii ani, țara noastră aflându-se pe antepenultimul loc din UE în ceea ce privește valoarea salariului minim brut, care era în ianuarie 2018 de 408 euro.

Ce să răspunzi la întrebarea: Cât ai câștigat la precedentul loc de muncă?

„Plată egală la muncă egală” este în continuare un obiectiv neatins în întreaga lume. Pentru a micșora discrepanțele în ceea ce privește câștigurile femeilor și cele ale bărbaților, în California și New York City, de pildă, a devenit interzis să întrebi la angajare cât a câștigat candidatul în locul de muncă anterior. Promotorii acestei legislații argumentează că astfel se împiedică perpetuarea inechităților salariale de la un job la altul.

În România, această întrebare este extrem de des întâlnită la interviurile de angajare din România și se poate dovedi dezavantajoasă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. „Practic se folosește pentru a reuși să calibrezi salariul. În general, multinaționalele lucrează pe o grilă de salarii, ei știu între ce marje se pot juca. E o modalitate de a profita să aduci salariul în marja minimă. Cel mai corect răspuns este: Nu este neapărat important cât am câștigat, zona mea de confort este atât. Aș recomanda să spui exact ceea ce îți dorești. Dacă te subestimezi e problema ta, dacă te supraestimezi, din nou, e problema ta”, crede Badea.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica de la miezul nopții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Plata diferentiata trebuie studiata inainte de a fi impusa sau anulata.De exemplu in tenisul de camp atat la feminin cat si la masculin se dau aceleasi premii in bani.Acum,daca studiem turneele de tenis observam ca femeile joaca pana in trei seturi,barbatii pana in cinci seturi,deci joaca mai mult cu cel putin o ora decat femeile.Este o ora in plus de spectacol sportiv care genereaza mai multi timpi de reclama si automat incasari mai mari.Faptul ca anterior erau platiti mai bine nu era deloc insultator la adresa jucatoarelor deoarece munceau mai mult.Si in handbal femeile de la CSM Bucuresti castiga mai bine decat echipa masculina a aceluiasi club deoarece genereaza mai multa atentie in acelasi interval de timp in care se desfasoara jocul celor doua echipe.Ca sa inchei,productivitatea si concentrarea in timpul orelor de munca ar trebui sa fie reperul dupa care sunt platiti angajatii,nu altceva.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Salariu bun pentru ce? Peste 10-20 de ani îi dai pe medici, că îţi cedează ficatul sau o iei cu capul. Sau viaţa ta va înceta la 45 de ani, când corporaţia te va concedia cu o scrisoare politicoasă şi lacrimogenă pe motiv că nu mai eşti tânăr?
  • Like 0
 • daca tot vorbim despre subiectivitate/obiectivitate, dece nu se mentioneaza faptul ca pensiile femeilor sunt (la aceiasi contributie) ceva mai mari, pana nu de mult chiar cu cca 20%?
  • Like 0
 • Ion check icon
  Eu cred ca femeia ar trebui sa poata opta pentru mai multe zile libere si pensionare mai devreme. Cu munca egala e discutabil; daca aduci marfa la magazin, cari mobila sau faci o munca ocazionala grea care nu este in fisa postului mai degraba faci lucrul asta cu un barbat. E o priza de schimbat la birou...nu mai cheltui cu electricianul il pui pe Ghita ca se pricepe.
  • Like 0
 • Până la urmă, mecanismul prin care un angajat ajunge să ia un anumit salariu este stabilit de piață. Așadar, dacă așa stă situația cu salariile M vs. F, înseamnă că așa este piața. Ar trebui cumva să ne punem contra pieții, ca în economia socialistă, și să riscăm să sporim multele ei aberații?

  Diferențe există și între salariile femeilor, nu de puține ori există diferențe de salarii între două angajate, pentru aceeași poziție și aceleași responsabilități...
  • Like 0
 • Chiar daca voi fi apostrofat pentru asta, pentru ca nu e corect politic ceea ce voi spune, un astfel de rezultat nu e neaparat rezultatul unei discriminari. Exista cateva explicatii obiective.
  De pilda o femeie care timp de doi ani intra in concediu de ingrijire a copilului va avea inevitabil doi ani in minus experienta (implicit ii va lipsi plusul de calificare dat de aceasta experienta) fata de un barbat. Ca nu e corect, probabil, dar e cumva inevitabil.
  Apoi, o alta nedreptate tine de un anumit tipar social. Cand au loc diverse specializari (traininguri, ca sa folosesc limbajul corporatist) un barbat e intotdeauna mai disponibil decat o femeie care, repet, din cauza acestui tipar social, are si responsabilitati domestice care o retin. Iar daca trainingurile sunt inafara localitatii de domiciliu aproape putem spune cu siguranta ca un barbat probabil le va urma iar o femeie probabil nu. Rezultatul? Din nou un plus de calificare pentru barbat si implicit un plus la salariu.
  In sfarsit, pensionarea mai rapida a femeilor face ca media salariilor acestora sa mai piarda o data in competitia cu rezultatul similar al barbatilor prin aceea ca acestia din urma prind in ultimii 5 ani de activitate, in mod normal, cele mai multe sporuri (datorate vechimii si experientei/calificarii suplimentare), deci si cele mai mari salarii din intreaga perioada activa. Cred ca ar fi mai util de verificat o medie a salariilor barbatilor din primii 35 de ani de munca si respectiv din toata perioada activa. Fac pariu ca imediat s-ar vedea diferenta.
  In sfarsit, sigur ca e revoltator si nedrept, dar daca vom cauta cauza doar in directia subiectivismului discriminarii (nu spun ca nu e si acolo o explicatie, dar nu singura si nici macar nu cred ca cea mai importanta) e posibil sa nu gasim solutiile problemei - atatea cate exista.
  • Like 2
  • @ Adrian Gabriel
   As mai putea adauga disponibilitatea pentru a lucra ore suplimentare si in zile de sarbatoare. Chiar si zilele libere pentru vacante (primaria e generoasa cu zilele libere ale scolarilor) ori boli. Sau programul special pentru a duce copii la scoala/ cursuri suplimentare.
   Eu sunt in categoria minoritara a tatilor care lucreaza de acasa si au grija de copii, ceea ce imi da ocazia sa vad direct cum indatoririle familiale afecteaza activitatea profesionala.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon