Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România nu are încă acte pe porțiunile noi de plajă și nu le poate concesiona. Oamenii se vor putea așeza pe ele „la liber”, ca acum 30 de ani

Plaja din Mamaia

Plajele din Mamaia au fost extinse semnificativ, însă noile suprafețe de uscat sunt prea noi pentru ca statul să fi apucat să le treacă în acte. Astfel, s-a născut o situație inedită, în care plajele nu pot fi concesionate, iar turiștii se vor putea așeza pe ele „la liber, ca în urmă cu 30 de ani”, a explicat pentru Digi24 șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia are din această vară o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.

„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a declarat Octavian Berceanu. 

Iar măsurătorile făcute acum s-ar putea să nu fie definitive, de vreme ce există posibilitatea ca vântul și apa să erodeze terenul. „Este o noutate pentru noi, dar trebuie să ne adaptăm repede și sunt mai multe instituții ale statului implicate aici. Vrem să vedem și evoluția. Spui: uite, avem 50 de metri de plajă, dar trebuie să vedem și eroziunea vântului și a apei, că s-ar putea ca noi să cadastrăm 50 de metri și în doi ani să fie doar 30 de metri”, a spus șeful Gărzii de Mediu la Digi24.

O altă necunoscută legate de noile porțiuni de plajă se referă la cine ar trebui să le curețe. 

„În primul rând, când vorbim de curățenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt și Apele Române, pentru că plajele acestea țin de Apele Române, până la urmă. Și atunci, fiecare primărie și Apele Române trebuie să găsească soluții comune, astfel încât aceste plaje să fie curățate. În momentul de față, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele și impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT. (...) Nu putem să omitem acest serviciu de salubritate, adică să avem 30 de metri de plajă curată, 30 de metri cu alge, să nu intervină nimeni și să devină o sursă de poluare, emanând mirosuri specifice. Și atunci, trebuie să găsim la nivel de UAT resursa, astfel încât să facem igienizarea plajelor”, a precizat Octavian Berceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult