Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

România nu are încă acte pe porțiunile noi de plajă și nu le poate concesiona. Oamenii se vor putea așeza pe ele „la liber”, ca acum 30 de ani

Plaja din Mamaia

Plajele din Mamaia au fost extinse semnificativ, însă noile suprafețe de uscat sunt prea noi pentru ca statul să fi apucat să le treacă în acte. Astfel, s-a născut o situație inedită, în care plajele nu pot fi concesionate, iar turiștii se vor putea așeza pe ele „la liber, ca în urmă cu 30 de ani”, a explicat pentru Digi24 șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia are din această vară o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.

„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a declarat Octavian Berceanu. 

Iar măsurătorile făcute acum s-ar putea să nu fie definitive, de vreme ce există posibilitatea ca vântul și apa să erodeze terenul. „Este o noutate pentru noi, dar trebuie să ne adaptăm repede și sunt mai multe instituții ale statului implicate aici. Vrem să vedem și evoluția. Spui: uite, avem 50 de metri de plajă, dar trebuie să vedem și eroziunea vântului și a apei, că s-ar putea ca noi să cadastrăm 50 de metri și în doi ani să fie doar 30 de metri”, a spus șeful Gărzii de Mediu la Digi24.

O altă necunoscută legate de noile porțiuni de plajă se referă la cine ar trebui să le curețe. 

„În primul rând, când vorbim de curățenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt și Apele Române, pentru că plajele acestea țin de Apele Române, până la urmă. Și atunci, fiecare primărie și Apele Române trebuie să găsească soluții comune, astfel încât aceste plaje să fie curățate. În momentul de față, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele și impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT. (...) Nu putem să omitem acest serviciu de salubritate, adică să avem 30 de metri de plajă curată, 30 de metri cu alge, să nu intervină nimeni și să devină o sursă de poluare, emanând mirosuri specifice. Și atunci, trebuie să găsim la nivel de UAT resursa, astfel încât să facem igienizarea plajelor”, a precizat Octavian Berceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult