Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România, țara anului 2022 în Uniunea Europeană

UE flag

Europa, La Mulți Ani! Anul ăsta îți serbezi ziua de naștere într-un moment dificil, probabil cel mai dificil din întreaga ta existență.

Și ca să ținem minte acest 9 mai din 2022, am o propunere pentru Roberta Metsola, Charles Michel, Ursula von der Leyen, șefii statelor membre ale uniunii și nu în ultimul rând pentru europarlamentarii români: înființați începând din acest an distincția de Țara Anului sau Țara Personalitatea Anului în Uniunea Europeană, iar titlul să fie acordat pe 9 mai, de Ziua Europei.

Va fi țara ai cărei locuitori au făcut în anul precedent, colectiv și spontan, într-un anumit context, un lucru memorabil care a marcat schimbarea pentru totdeauna a istoriei Uniunii Europene. Poate că distincția nici nu trebuie acordată anual, nu în fiecare an se vede cu ochiul liber un eveniment care să schimbe istoria uniunii. Dar 2022, la fel ca și 2016, au fost astfel de ani.

Celebrăm anual Capitala Culturii, Capitala Sportului, ce mai, avem cântecul anului la Eurovision. Diversele instituții publice și private aniversează personalitatea anului în cultură, în sport, în știință, în economie, până și în politica. Așadar, Europa are toate argumentele să onoreze țara și cetățenii acelei țări care, fără să vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, au contribuit la schimbarea cursului istoriei, sub ochii întregii lumi.

Pentru 2022, chiar dacă anul nu s-a terminat și chiar dacă prin definiție titlul ar trebui acordat pe 9 mai 2023, să facem o excepție. Este anul în care România devine apărătorul granițelor Europei. Este anul în care milioane de români, fără să vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, cu războiul la ușă, au contribuit – așa cum s-a priceput și a putut fiecare - la ajutorarea oamenilor din Ucraina și a refugiaților de acolo. Este anul în care am arătat restului lumii ceea ce noi știam, nu suntem corupți, leneși și needucați, suntem solidari, prietenoși și curajoși.

La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Romania și românii au parte de acel moment stelar, pe care fiecare generație îl așteaptă, când o națiune întreagă se mobilizează fără ezitare și face diferență. Când geografia produce istorie, cum spunea Octavian Paler. Peste 15 ani sau peste 30 de ani, cărțile de istorie ne vor aminti de eroii războiului. Mie mi-ar plăcea să stiu că vor scrie că, prin ceea ce a făcut, România a fost Țara anului 2022 în Uniunea Europeană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, frumos articol. Tot respectul.
    Am un singur punct critic.
    Lipseste un cuvant.
    Cuvantul fiind - 'toti'.
    Adica, la fraza... "...nu suntem corupti, lenesi si needucati..." - lipseste cuvantul 'toti', inainte sau dupa cuvantul 'suntem'.
    In rest... - sa auzim numai de bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult