Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

România, țara anului 2022 în Uniunea Europeană

UE flag

Europa, La Mulți Ani! Anul ăsta îți serbezi ziua de naștere într-un moment dificil, probabil cel mai dificil din întreaga ta existență.

Și ca să ținem minte acest 9 mai din 2022, am o propunere pentru Roberta Metsola, Charles Michel, Ursula von der Leyen, șefii statelor membre ale uniunii și nu în ultimul rând pentru europarlamentarii români: înființați începând din acest an distincția de Țara Anului sau Țara Personalitatea Anului în Uniunea Europeană, iar titlul să fie acordat pe 9 mai, de Ziua Europei.

Va fi țara ai cărei locuitori au făcut în anul precedent, colectiv și spontan, într-un anumit context, un lucru memorabil care a marcat schimbarea pentru totdeauna a istoriei Uniunii Europene. Poate că distincția nici nu trebuie acordată anual, nu în fiecare an se vede cu ochiul liber un eveniment care să schimbe istoria uniunii. Dar 2022, la fel ca și 2016, au fost astfel de ani.

Celebrăm anual Capitala Culturii, Capitala Sportului, ce mai, avem cântecul anului la Eurovision. Diversele instituții publice și private aniversează personalitatea anului în cultură, în sport, în știință, în economie, până și în politica. Așadar, Europa are toate argumentele să onoreze țara și cetățenii acelei țări care, fără să vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, au contribuit la schimbarea cursului istoriei, sub ochii întregii lumi.

Pentru 2022, chiar dacă anul nu s-a terminat și chiar dacă prin definiție titlul ar trebui acordat pe 9 mai 2023, să facem o excepție. Este anul în care România devine apărătorul granițelor Europei. Este anul în care milioane de români, fără să vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, cu războiul la ușă, au contribuit – așa cum s-a priceput și a putut fiecare - la ajutorarea oamenilor din Ucraina și a refugiaților de acolo. Este anul în care am arătat restului lumii ceea ce noi știam, nu suntem corupți, leneși și needucați, suntem solidari, prietenoși și curajoși.

La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Romania și românii au parte de acel moment stelar, pe care fiecare generație îl așteaptă, când o națiune întreagă se mobilizează fără ezitare și face diferență. Când geografia produce istorie, cum spunea Octavian Paler. Peste 15 ani sau peste 30 de ani, cărțile de istorie ne vor aminti de eroii războiului. Mie mi-ar plăcea să stiu că vor scrie că, prin ceea ce a făcut, România a fost Țara anului 2022 în Uniunea Europeană.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, frumos articol. Tot respectul.
  Am un singur punct critic.
  Lipseste un cuvant.
  Cuvantul fiind - 'toti'.
  Adica, la fraza... "...nu suntem corupti, lenesi si needucati..." - lipseste cuvantul 'toti', inainte sau dupa cuvantul 'suntem'.
  In rest... - sa auzim numai de bine.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult