Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România, țara anului 2022 în Uniunea Europeană

UE flag

Europa, La Mulți Ani! Anul ăsta îți serbezi ziua de naștere într-un moment dificil, probabil cel mai dificil din întreaga ta existență.

Și ca să ținem minte acest 9 mai din 2022, am o propunere pentru Roberta Metsola, Charles Michel, Ursula von der Leyen, șefii statelor membre ale uniunii și nu în ultimul rând pentru europarlamentarii români: înființați începând din acest an distincția de Țara Anului sau Țara Personalitatea Anului în Uniunea Europeană, iar titlul să fie acordat pe 9 mai, de Ziua Europei.

Va fi țara ai cărei locuitori au făcut în anul precedent, colectiv și spontan, într-un anumit context, un lucru memorabil care a marcat schimbarea pentru totdeauna a istoriei Uniunii Europene. Poate că distincția nici nu trebuie acordată anual, nu în fiecare an se vede cu ochiul liber un eveniment care să schimbe istoria uniunii. Dar 2022, la fel ca și 2016, au fost astfel de ani.

Celebrăm anual Capitala Culturii, Capitala Sportului, ce mai, avem cântecul anului la Eurovision. Diversele instituții publice și private aniversează personalitatea anului în cultură, în sport, în știință, în economie, până și în politica. Așadar, Europa are toate argumentele să onoreze țara și cetățenii acelei țări care, fără să vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, au contribuit la schimbarea cursului istoriei, sub ochii întregii lumi.

Pentru 2022, chiar dacă anul nu s-a terminat și chiar dacă prin definiție titlul ar trebui acordat pe 9 mai 2023, să facem o excepție. Este anul în care România devine apărătorul granițelor Europei. Este anul în care milioane de români, fără să vrea, fără să știe, fără să se fi pregătit, cu războiul la ușă, au contribuit – așa cum s-a priceput și a putut fiecare - la ajutorarea oamenilor din Ucraina și a refugiaților de acolo. Este anul în care am arătat restului lumii ceea ce noi știam, nu suntem corupți, leneși și needucați, suntem solidari, prietenoși și curajoși.

La 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Romania și românii au parte de acel moment stelar, pe care fiecare generație îl așteaptă, când o națiune întreagă se mobilizează fără ezitare și face diferență. Când geografia produce istorie, cum spunea Octavian Paler. Peste 15 ani sau peste 30 de ani, cărțile de istorie ne vor aminti de eroii războiului. Mie mi-ar plăcea să stiu că vor scrie că, prin ceea ce a făcut, România a fost Țara anului 2022 în Uniunea Europeană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, frumos articol. Tot respectul.
    Am un singur punct critic.
    Lipseste un cuvant.
    Cuvantul fiind - 'toti'.
    Adica, la fraza... "...nu suntem corupti, lenesi si needucati..." - lipseste cuvantul 'toti', inainte sau dupa cuvantul 'suntem'.
    In rest... - sa auzim numai de bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult