Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Românii la testul „Nae, ai stil!”

Andrei Nae

Un profesor de engleză, Andrei Nae, lector la Universitatea Bucureşti, a venit îmbrăcat în fustă la facultate. S-a stârnit rumoare, a început bâlciul comentariilor. Purtătorul de cuvânt al Universității, Bogdan Oprea, a declarat că „domnul (Nae) n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea… Trăim într-o țară democratică, în care oamenii au libertatea să se exprime”.

Mai pe ocolite, cei care comentează anapoda se scaldă-n virtue signaling. Judecă după ambalaj, nu ţin cont de competenţele profesionale ale persoanei și îi schimonosesc caracterul după modul în care şi-a acoperit corpul cu nişte ţesături. Pe scurt, transformă un bărbat respectabil într-un ciudat pentru că a îndrăznit să-și acopere membrele inferioare cu o fustă-n locul unui pantalon. Mare scofală! Femeile poartă pantaloni și nimeni nu se indignează.

Realitatea e că fusta dlui Nae cântăreşte în cuantumul problemelor relevante ale societăţii cât dopul de la sticla de plastic. Nu e ceva care te încurcă să trăieşti. E pietricica minusculă din pantof. Ceva insignifiant şi, totodată, tracasant. Nu pentru toată lumea, dar pentru o parte din ea.

O altă realitate este că numărul pietricelelor crește de la o zi la alta, iar „fusta dlui Nae” va deveni, în timp, un fenomen de masă. Biserica, legile, nimeni şi nimic nu le va stopa apariţia. Că ne vom bucura sau îngrozi, că această evoluţie – asociată de alţii cu o involuţie – va elibera societatea din strânsoarea unei ideologii care limita manifestările intime ale individului sau, dimpotrivă, o va duce în punctul în care își va pierde reperele la care a fost învăţată să se raporteze, va fi irelevant. Însă există un potențial deloc neglijabil să se ajungă acolo, indiferent dacă oamenii vor fi sau nu de acord cu viitoarea stare de fapt, ori dacă o vor legifera sau nu. Lumea de mâine va fi, cum a fost întotdeauna, a celor care vor şti să se adapteze cerinţelor pe care societatea le impune membrilor ei.

Acum, lăsând deoparte cotonogeala verbală pe care fusta dlui Nae a reactivat-o între progresiști și conservatori, rămâne faptul că asemenea gesturi au efecte și, o dată acceptate, ele implică transformări pe toate palierele.

În primul rând, copiii se vor putea ţine, de acum încolo, nu doar după fusta mamei, ci şi a tatălui, iar în plan lingvistic, expresiile discriminatoare – „a-şi pune poalele-n cap”, „poale lungi şi minte scurtă”, ori versetele lui Ieremia, „Ți se vor da poalele peste cap, ca să se dezgolească ruşinea ta“ – nu vor mai fi adresate sexului feminin. Graţie profesorului Nae, vom beneficia şi noi, bărbaţii, de ele.

Apoi, ar trebui reevaluată definiţia cuvântului „fustangiu”, care, stricto sensu, înseamnă „bărbat afemeiat” şi derivă din faptul că, până de curând, doar femeile purtau fustă. Am putea lărgi definiţia acordându-i și sensul de bărbat care fuge după fusta unui bărbat.

Cert este că vestimentaţia dlui Nae impune revizuirea termenului. Aşa că, „din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască (îmbrăcămintea lui Nae să revină la aspectul tradiţional), primesc! Dar să nu se schimbe nimica (din sensul cuvântului “fustangiu”); ori să nu se revizuiască (Nae să umble cât pofteşte în fustă), primesc! dar atunci să se schimbe (semnificaţia cuvântului “fustangiu”) pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale. ”

Și acum să trecem puțin în tabăra apărătorilor profesorului. Pe mine, unul, mă îngrozește intransigența acestora. După ei, cine comentează în răspăr fronda lui e executat ca bigot, intolerant și incapabil să accepte diversitatea. Zeflemeaua ar trebui să fie tabu în relaţia cu dl. Nae. Și aici apare paradoxul: anume, cineva poate șoca prin ținuta lui, în virtutea dreptului la liberă exprimare, lumea conservatoare, în schimb alţii nu pot reacţiona cu hohote de râs la gestul său. Nu, că jignesc. El şi-a asumat un mare curaj afişându-se în fustă în faţa studenţilor, deci trebuie admirat, nu ridiculizat. Aici sunt de acord, există persoane dispuse să echivaleze excentricitatea lui cu un act de eroism. Dar la fel de bine există un alt segment de populaţie care crede că Nae a fost, hai să spunem, neinspirat în alegerea ţinutei. Dacă spui asta ești homofob? De ce poți ridiculiza orice persoană publică, dar eşti demn de dispreţ şi un retrograd dacă te iei de el?

Și mai este un aspect. Lamentările din zona “Ooo, da, rezolvarăm toate problemele din România, doar fusta lui Nae ne mai deranja” sunt un punct greşit de plecare. Căci, încă o dată, nu fusta e nodul gordian, ci unde se trasează limita care marchează sfârşitul decenţei şi începutul ţăcănelii. Profesorul Nae, inocentul George Sand masculin al Micului Paris, a ridicat la fileu o dilemă sau o dileală? Cum se poate stabili? Se poate măcar discuta onest unde tragem linie? Există o linie roşie peste care nu se poate trece? Se pot înșira două-trei reguli (vestimentare, în cazul de faţă) fără a le relativiza? Altminteri, cine ştie, poate cineva se va afişa mâine în faţa studenţilor, poimâine, a elevilor din clasele primare şi, răspoimâine, a preşcolarilor, rujat şi machiat, în rochie mulată, cu ciorapi din plasă şi botine Laboutin şi, din nou, nu va fi nicio problemă, pe considerentul că nu a fost încălcat niciun cod de etică. Şcoala va fi inundată de legiuni de Conchita Wurst şi totul va fi ok. Şi, pe acelaşi trend, vom avea semeni care se vor considera pisici, cai, labradori, tigri, cercopiteci şi totul va fi, de asemenea, ok, iar singurii deraiaţi de pe şină vor fi restul, câți vor fi rămas, care vor încerca să îi tragă de urechi şi să-i aducă la loc în pielea lui homo sapiens.

După cum se ştie, în alte părți, se întâmplă deja. Doar că, în acest moment, situația nu a depăşit stadiul amuzamentului condescendent. Totuși, să nu uităm că cine râde la urmă, râde mai bine. Pentru că, în acea zi, de va sosi, lumea nu se va mai sinchisi de dorința oricui de a se transforma – închipuit sau chirurgical – în orice. Inclusiv în România.

Iar Andrei Nae al nostru va avea o statuie în centrul campusului universitar, fiind primul bărbat care a avut cojones să meargă la o universitate românească îmbrăcat cu fustă. Şi, vor comenta ironic cronicarii postwoke ai acelor vremuri, nici măcar nu i se vedeau, fiindcă fusta era decentă.

Probabil, însă, ca la David al lui Michelangelo, vor fi vizibile la statuie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot nu-mi place, si tot urat este. Si tot a ne-barbat arata. A femeie nici atat....Ma uitam la scotieni in fustanela lor....99% arata a barbati. M-am uitat si la italieni cu fustanelele lor.....hmm. Revenind : mi-e complet indiferent cum se imbraca in privat, dar mie nu-mi place., si nu vreau ca copiii sa vada imbracat asa un profesor, chiar daca e Einstein. Scoala e scoala, nu "la cage aux folles". Daca Bianca Censori defileaza in pielea goala pe strada si, inca !, nu-i zice nimeni nimic, arata nu toleranta, ci lasitatea celor din jur. Dar macar ea e o femeie 100% superba. Eu nu vreau ca copiii sa creasca intr-o societate a fluizilor, transgenderilor, asexualilor, a ceierelor arse de identitatea de gen, aberatii ale unei societati bolnave, muribunde.... Am toleranta pt astfel de specimene in dormitor, dar pe strada, la scoala, in institutii, locuri de munca, toleranta mea e ZERO. Si ne mai miram de ce Europa se duce de rapa ca civilizatie! Ei uite, eu nu vreau asta!
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    deci e ok sa merg cu un ciorap pe sula la gradinita?
    • Like 2
    • @ andrei
      Cătă vreme nu este expus membrul sexual, da, e treaba dumitale cu ce-l îmbraci.
      • Like 0
  • Cred că este necesară, chiar obligatorie, o ținută decentă în instituții, inclusiv în școli. Mi se pare o indecență și o fustă scurtă la o profesoară ca și un pantalon mulat al unui profesor sau al unui angajat. Cum mi se pare și o indecență a discursului fie mitocănesc, fie de o mediocritate absolută a politicienilor și nu numai. Este o lipsă de decență și totala lipsă de cultura a multor personaje publice din societatea noastră.Nu am înțeles, profesorul a mers la cursuri în această ținută sau în afara instituției de învățământ.Care a fost atitudinea studenților? În timp ce prim-ministru debita tot felul de baliverne, televiziunile și mass-media zeci de minute despica, pline de indignare, marea, esențiala problemă a acestui eveniment al societății românești. Personal mă așteptam să se comenteze din diverse unghiuri de vedere discursul prim-ministrului israelian, etic moral, decenței politice în legătură cu atitudinea și catalogarea studenților care manifestau împotriva politicii Israelului în Gaza.
    • Like 3
  • Da` pe Nae l-a intrebat cineva ceva? Nici nu stim ce gandeste, de ce a ales sa se expuna public stiind ce furtuna va isca, de ce si-a asumat un risc. Poate a facut un experiment. Poate scrie o teza. Am citit de toate, doar pe Nae nu l-am auzit. Cred ca a vrut sa fie provocator, dar si sa se elibereze.

    In institutii ar trebui stabilit un cod vestimentar. De la gradinite si pana la cladirile statului de orice fel, pana la invatamantul de stat de orice nivel, toate trebuie sa aiba o tinuta de impus. Asa cum elevii au uniforme in multe scoli, mai ales particulare, asa si profesorii trebuie sa respecte anumite norme.

    In privinta lui Nae cred ca normele, daca erau stabilite si aduse la actualitate, trebuiau sa-i respecte drepturile punand conditie de lungimea fustei si de interdictie in a purta o bluza cu vedere la buric. Asa cum profesoarele nu vin cu buricul in vant si fusta pana la chiloti, tot asa si Nae trebuie sa se conformeze unui stil. Si acest stil trebuie scris in Regulamentul de Ordine Interioara.

    Mai ales la serviciu trebuie sa mergi imbracat si sa te comporti dupa anumite reguli. Asa cum nu ai voie sa bei in timpul programului, asa nu poti sa ai buricul expus.

    Sunt firme particulare in care este prevazut in acel Regulament obligatia de a te imbraca decent, cu atat mai mult ar trebui sa existe in institutiile publice, in invatamant.

    Libertatea iti da posibilitatea sa te exprimi, dar mai tine si de tine si de mintea ta si de educatia ta sa o faci cu bun simt.

    Sunt oameni ai exceselor, sunt oameni care merg la o petrecere si se fac praf de la bautura, ca asa inteleg ei petrecerea: „frate, ne-am distrat pe cinste. Ne-am facut praf si pulbere. Dimineata m-am trezit in voma si cu o durere de cap insuportabila. Mi-a fost rau 3 zile dupa aia, da` ne-am distrat”.

    Tot timpul totul tine de excese, de temperament, de judecata, de educatie, de echilibru. Sa stii sa echilibrezi situatiile in functie de loc, dar si de personalitatea ta, de preferintele tale, de ceea ce esti tu.

    E normal ca o societate libera, democratica sa-ti dea posibilitatea sa fii tu insuti, depinde doar de tine sa gasesti calea de mijloc in care sa nu cazi in ridicol, in care sa nu ajungi de ras, in care sa nu derapezi, sa ajungi sa ti se vada chilotii. Si asta nu la club ci la job.

    Si mai e ceva: functia iti impune o anumita conduita, renuntarea la anumite manifestari, autocenzura. Capacitatea ta de a fi destept, de a aborda inteligent situatiile in care te gasesti. Nu poti sa spui: „asa sunt eu si cine ma place ma place asa”. Aici nu-i vorba de tine, e vorba de ceea ce esti tu prin functia pe care o ocupi. Si asta trebuie sa-ti dea o conduita, sa respecti niste norme simple de educatie, bun-simt si bun gust. Ca pana la urma nu-i vorba de altceva ci doar de tine si de modul in care te pozitionezi tu fata de lume, viata si mai ales cariera, job, functii etc. Ce-ti doresti? Sa fii bufon sau profesor?
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult