Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Românul care le știe

În Maramu...

Românul s-a născut cu o doză foarte sănătoasă de scepticism. Suntem adepții lui Descartes, sau mai bine zis followerii lui Descartes, dăm mii de likes la „Cogito, ergo sum” și NU ne ghidăm după principiul „Crede și nu cerceta”. Ne punem întrebări existențiale, ne răscolim în somn până aflăm răspunsuri, nu credem în nimeni, nici măcar în mama noastră, pentru că sigur există un interes ascuns și întotdeauna căutam adevărul absolut, ascuns profanilor.

Românul, când i se spune că Pământul e rotund, nu crede, așa cum o fac naivii din alte țări. Cum să fie Pământul rotund? Ne uităm cu toții pe geam și vedem că e plat ca blatul mesei din bucătărie. Și ce dacă sunt publicate așa-zise poze din spațiu cu o bilă mare și albastră? A fost vreun cunoscut de-al nostru în spațiu? Niciodată. Inclusiv pozele de pe lună cu Neil Armstrong sunt trucate, se vede cum flutură steagul.

Ni se mai zice că ne tragem din maimuță. Aiurea. Românul se uită în oglindă, vede că nu e păros (mă rog, unii), vede că nu are figură de cimpanzeu (tot unii), clar că nu e rudă cu maimuța. Poate Darwin ăla era un cercopitec, însă românul se trage din dacii liberi care au fost strămoșii întregii omeniri. Unii chiar mai locuiesc pe sub Carpați, se poate verifica.

Cică Pământul se învârte în jurul Soarelui. Cum așa dom’le? Românul se uită pe geam și vede Soarele dimineața de la fereastra din dormitor iar seara de la cea din baie. Deci n-are cum. Este clar pentru orice om care are ceva creier că Soarele se învârte în jurul Pământului, nu invers.

Plecând de la niște lucuri atât de simple, cu care vor să ne prostească guvernanții și Noua Ordine Mondială, este evident că și celelalte cad ca un castel de cărți pentru că pur și simplu nu există dovezi că ar fi adevărate. Și aici se includ vaccinurile, Uniunea Europeană, gravitația, stratul de ozon, încălzirea globală, 5G-ul, punctul G și alte aiureli.

Totuși, deși sceptici din naștere, avem niște convingeri ferme, pentru că atunci când evidența nu poate fi negată n-avem de ce sa ne îndoim. Știm că sub Carpați trăiesc dacii liberi, verzi și puri, necunoscători ai antibioticelor și ai mâncării procesate pline de E-uri. Cum de știm? I-a văzut cineva ? Sigur că da. Cu toții avem un vecin, o rudă, un amic care a dat nas în nas cu un dac liber pe când făcea drumeții la Sfinx pentru a beneficia de energia piramidei mistice. Păi dacă n-ar exista, cine ar fi făcut galeriile de la Roșia Montană? De ce vizitatorii nu pot explora decât tunelele de suprafață, deși … li se spune că galeriile sunt muuuult mai lungi și străbat întreg muntele ?

Mai știm că Arsenie Boca a murit ca un martir și veghează asupra destinului României. De fapt el a prevăzut cu o acuratețe de 100% că România va deveni puterea mondială numărul unu. Se va întâmpla asta și încă în timpul vieții noastre.

Știm sigur că untura de bursuc și bitterul suedez tratează cancerul. De altfel, am văzut că vecinul a murit pentru că a fost radiat și a făcut citostatice. Dacă ne asculta și se ungea cu puțină untură de bursuc îi trecea ca prin minune. Pe orice țânc de câțiva anișori dacă l-ai întreba ți-ar confirma: cancerul e un fel de ciupercă care se înmulțește necontrolat. Cum omorâm ciupercile? Cu citostatice? Sau le papă bursucul? E la mintea cocoșului. De altfel, sora mătușii vecinului a scăpat în 7 zile, doar bând ceai de sunătoare și făcând gargară cu usturoi și untură de bursuc.

Mai știm că vaccinul cauzează autismul. Da, suntem siguri. Fiecare dintre noi a auzit de un caz. Știți, copilul lui Gigel, după ce s-a vaccinat a devenit autist. E sigur. L-am văzut eu cu ochii mei.

Eu zic că în afară de a fi sceptici suntem și vaccinați în proporție covârșitoare. Și cu mai multe doze, nu așa una două la câteva luni. Hai, trei pentru ăia habotnici. Nu, noi luăm câte o doză zilnic, unii Țuică Mondena, alții Vodka Frizer, cei mai șmecheri Whisky Johnson&Johnson iar ultrașii merg pe Astra Giurgiu Seneca aka Mona (pour les connaisseurs). După preferințe și buget.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • acum cateva zeci de ani, cand eram prin clasa intaia, mama unui vecin si coleg de clasa , a venit indignata la mama sa ii spuna ca la scoala ne invata ca pamantul e rotund, reiesind ca ceilalti stau cu picioarele in sus!
    la cea vreme (la acea varsta) nici eu si nici fiul dansei nu aveam indoieli ca pamantul e rotund, dar noi pentru ca asa ni se spusese, pentru ca asa fusesem indoctrinati - mult mai tarziu am adunat si am asimilat argumente cum ca asa este (desi se fac inca cercetari care sa dovedeasca ca pamantul e plat - si asta in tara premiilor nobel, usa)
    doamna cu pricina era insa in stare sa furnizeze un contra-argument , pertinent, la prima citire (deja e nevoie de newton sau 8-9 clase ca sa il contarazici)
    nu cred ca inteligenta minima (si medie) a evoluat ci poate e chiar mai joasa cu cateva etaje, asa ca pot doar sa spun ca idioteniile sunt firesti si naturale;
    • Like 1
  • asta cu "romanul".... tine de lectia de culpabilizare a unui neam dar cu putina stradanie sau obiectivitate s-ar putea constata ca alte cateva sute de popoare sau neamuri au aceleasi "tare" sau obiceiuri si prejudecati!
    • Like 0
  • Un text de o valoare intelectuală sub genunchiul broaștei! Se vrea autoarea a fi satirică sau ironică! Da, înțeleg că e trendy sa extrapolezi niște hibe reale ale unor concetățeni și să lipești eticheta apoi pe o nație întreagă! E sport național. E rețeta celor de la '' VACANȚA MARE'' sau '' LAS FIERBINȚI'' . Doar că, dacă atât de inept se exprimă o absolventă de Drept, cu carieră managerială la vârf, cred și eu că suntem, din punct de vedere cultural, pe fundul prăpastiei. Iar voi, cei de la REPUBLICA, cât de jos sunteți dispuși să coborâți ștacheta când decideți să publicaâi texte scrise de contributori? O profesoară de română de școală generală nu i-ar da nota de trecere unei eleve care ar scrie un asemenea eseu la Evaluarea Națională. Lăsați-i, domnilor, să-și ''publice'' pe blogul/facebook-ul lor astfel de miștocăreli de bodegă și nu va asociați imaginea cu asemenea jalnice scriituri!
    • Like 0
    • @ Marcel Marginean
      Filbert check icon
      Cind acei concetateni care se uita dupa Soare sint peste 60%, intimplator (sau nu) acelasi procent al celor care refuza vaccinu', etichetele pot fi lipite in mod indreptatit.
      • Like 2
  • Felicitări!
    Ai surprins esența felului de a fi a românului.
    Lipsa de educație naște monștri.
    • Like 4
  • Un articol nesimțit, arogant, disprețuitor.... și bineînțeles incorect. Asta ca să fiu elegant și să mă refer la articol și nu la autoarea lui. Am înțeles mesajul: voi neomarxiștii (că vă recunoaște omul ca pe caii breji, după cât vă credeți de deștepți și deasupra tuturor) îi adulați și pupați în dos pe guvernanții actuali și aprobați mesajele guvernamentale, care credeți că sunt la fel de adevărate ca evidențele științifice (pământul rotund, originea omului etc etc) Păcat că în timp ce îi adulați pe cei care vă conduc așa de ”înțelept” pe drumul către prăpastie, îi disprețuiți și chiar urâți pe cei din propriul popor, pe care îi acuzați mereu, în mod nedrept, de prostie și înapoiere. A devenit printre voi, de bon ton să îi porcăiți pe români. Dar tocmai astfel vă dovediți a fi mult mai jos decât cei pe care îi disprețuiți cu aroganță. Rușine! Mi-e scârbă.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      check icon
      Las' că-ți trece cu untură de bursuc! Da, merge și la scîrbă...
      • Like 11
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu vă fie.
      Puteți interpreta ca supărare, disperare, dezamăgire, ironie.
      Dacă vreți să aprofundați, va recomand pe facebook să citiți comentariile la ro.vaccinare ori mai nou, la declarațiile dnei Weber. Aveți acolo o demonstrație ca la carte.
      • Like 5
    • @ Delia MC
      Eu efectiv m-am săturat (și o să iau atitudine mereu) de atitudinea predominantă care se degajă din acest site, atât printre autori cât și printre comentatori și anume că românii colcăie de prostie și înapoiere, în timp ce vorbitorii de pe aici sunt cică deștepții pământului. La fel de deștepți, cică, și guvernanții cu măsurile lor super-inteligente.
      Adevărul e că românii nu sunt nici mai sus nici mai jos ca alte popoare din punct de vedere al calităților intelectuale și morale. Proști sunt prin toate națiile pământului. Dar comentatorii de aici identifică prostia unde nu neapărat este. În loc să o vadă, de exemplu, la guvernanți, la politicieni, la președinte, o văd la niște bieți oameni care se tem de vaccinul anti-covid, având motivele lor personale. Mie de multe ori mi se pare o atitudine normală ca oamenii să fie suspicioși și chiar ostili în legătură cu actele de guvernare din prezent, în România. Fiindcă au experiența îndelungată pe care o știm cu toții. Dimpotrivă, mi se pare total aiurea ca unii oameni să fie foarte toleranți cu cei de la conducere, dar să aibă o aversiune puternică față de alte categorii sociale. Asta nu s-a prea întâmplat înainte de Băsescu. De la el s-a împuțit tot aerul (nu degeaba se numește Băs-escu) în societatea românească și au început să se urască diverse categorii sociale între ele. Dar asmuțirea unor categorii sociale împotriva altora e mană cerească pentru conducătorii noștri perverși, fiindcă mută vina de la ei (unde este, în mod normal și evident) la alți oameni. Practic numai unii sau alții dintre ”supușii” conducătorilor ar fi de vină, întotdeauna. Niciodată ei, cei de sus. De fapt ei ar trebui să aibă înțelepciunea de a lua măsuri care țin cont de caracterul, tradițiile, mentalitățile poporului român, care nu trebuie blamate ci înțelese. Astfel se pot obține rezultate remarcabile în orice domeniu. Dacă se vrea. Dacă nu... nu. Acum, sigur că anumite lucruri mai trebuie și educate, împinse (ușor) către ce este necesar și corect - conducătorii evoluați trag în sus și poporul - dar, repet, fără a călca profund pe felul de a fi al poporului, fiindcă în principiu nu e nimic în neregulă cu poporul. Numai aroganții și falșii inteligenți de care ziceam au ceva de reproșat poporului pe ansamblu.
      • Like 0
    • @
      Ca de obicei, bagi numai înțepături fără rost sau vorbe grele, tot fără rost. Nu prea am văzut la tine vreodată ceva argumentat. Doar vorbe goale, din rărunchi, de necaz. Treaba ta. Genul ăsta de abordări ostile nu mă deranjează absolut deloc. Dacă mi-ai bate obrazul cu ceva pe bună dreptate, atunci da, mi-ar părea rău că am scris ceva și n-am avut dreptate. Dar tu nu mă contrazici. Nici nu cred că ai putea, sincer. Dar poate încerci.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Să știți că gândim cumva la fel: eu cred că nu există popor mai bun ori mai prost ci popoare care reacționează diferit pe baza însușirilor lor. Aici însă e vorba de lipsă de educație și autosuficiență. Să nu vrei să afli, când informația e la îndemână și să crezi toate parascoveniile asta nu-mi pare în regulă. Bine, sunt peste tot din ăștia dar la noi totuși prea mult. Și nu-i o dovadă de credință că se lasă la mila sortii și punând în primejdie pe alții. Nu-i firea profundă a românului aici ci o carență enormă în educație, inclusiv civică. Unii se manifestă prin milă, compasiune, alții ironic. Reacții diferite la același stimul.
      Problema cea mai cruntă e că acum nu-i nici o soluție iar măsurile care s-ar lua a-ar vedea peste cel puțin 10 ani. Problema e că cei mai mulți nu văd unde-i bai.
      Iar măsurile de acum sunt exact așa. Numai că nu duc la nimic bun. Pe român ori îl lași în pace sa se dea singur cu capul de pragul de sus ori îi faci bine cu forța dar atunci nu acceptă.
      • Like 5
    • @ Delia MC
      Bine cu forța în niciun caz. Asta făceau / credeau că fac comuniștii. De exemplu cu cooperativizarea forțată. Și nici nu trebuie lăsați românii să se dea cu capul de pragul de sus, trebuie, cum am zis, măsuri inteligente, care să țină seama de situația de fapt din țară. Să-și apropie poporul, să-i câștige încrederea (nu știu eu cum, că nu sunt la butoane). Lipsa dorinței de vaccinare e o problemă de ÎNCREDERE între populație și guvernanți. Nu e o dovadă de prostie. Fiindcă întotdeauna există aspecte pro și contra. Dacă ai încredere, cântăresc cele PRO, dacă ești suspicios, neîncrezător, cântăresc cele CONTRA. E atât de simplu....Haideți să vă zic o teorie de-a mea, puțin atipică....Eu cred că în atitudinea ostilă față de vaccinare a antivacciniștilor, relația cauză-efect e de fapt inversă față de ce se crede în mod curent de către noi, observatorii fenomenului. Mai precis, cauza primordială nu este că oamenii pleacă urechea la tot felul de dubioși care fac propagandă antivaccin și apoi, auzind tot felul de tâmpenii (cip-uri, 5G, componență toxică, efecte secundare, manipulare guvernamentală etc etc) încep să creadă că vaccinul e o pacoste. NU, dimpotrivă, eu cred că oamenii pornesc din start cu o NEÎNCREDERE DIN PRINCIPIU în ceea ce le spun guvernanții și au o reticență la vaccinare, pe care inițial nu pot să și-o explice în conștiința lor, fiindcă ei sunt oameni mai simpli, nu mari analiști ca noi (și modești....:):) ) Dar fiindcă trebuie cumva să-și motiveze propria concepție, în simplitatea lor caută ceva sau ”pun botu” direct la orice trăznaie dintre cele de mai sus. Ca să elimini o problemă evident că trebuie umblat la cauză. Dar cum cauza nu e credița inițială în bazaconiile de mai sus, a încerca să-i convingi de falsitatea ideii de cip în vaccin, de caracterul inofensiv al standardului radio 5G etc etc, ar fi o frecție la piciorul de lemn. Dar dacă se reușește cumva câștigarea încrederii populației de către guvernanți (sarcină totuși extrem de dificilă în condițiile actuale) atunci ar dispărea ca prin farmec și credințele tâmpite de mai sus, izvorâte din lipsa de încredere. Deci e ceva care ține mai mult de empatie a guvernanților cu populația, de spirit solidar, de prietenie, de tovărășie. Nu e indicat să-i facem în toate felurile, de la proști la retrograzi. După cum am mai spus, proștii sunt în primul rând printre guvernanți. Guvernanți au cerința strictă în ”fișa postului” să fie inteligenți, nu populația. Când conducătorii vor acționa impecabil, abia atunci vom abserva, cu satisfacție, că numărul de așa zis proști din populație s-a diminuat spectaculos. Da, nu va fi niciodată zero, dar nu mai contează.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Draga doamna, conducatorii sunt oglinda poporului care i-a ales...ce vreti sa aleaga niste oameni care scuipa coji de seminte peste tot, arunca gunoaiele peste tot, distrug mobilierul stradal, etc..? sau nu traiti in Romanica, unde toate strazile sunt pline de rahat de caine, statuile vandalizate, mijloacele de transport in comun mizerabile...comportamentul in trafic ca in jungla amazoniana, etc. Cand poporul se va educa, civiliza, cultiva, atunci vom avea si conducatori care sa actioneze impecabil...procesul este exact invers....adica de jos in sus...in ce tara europeana ati mai intalnit cursuri de apa cu mai multe gunoaie decat apa??paduri, cate au mai ramas, pline de resturi de ambalaje si ingrediente ale meniurilor de picnic ? Empatia si mangaiatul pe cap chiar nu cred ca folosesc la ceva ...
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Am vrut să spun ce a spus deja Mariana Pavalan mult mai bine decît voiam eu s-o fac.
      Nu mi-a mai rămas să spun decît că <<teoria dv atipică>> e din clasa formelor fără fond. E o construcție atrăgătoare dar fără bază reală.
      Singura soluție este educația. Suntem în urmă cu niște zeci de ani, cel puțin.
      • Like 3
    • @ Nelu Mares
      Și credeți că educația populației ar trebui să se facă conform cu acea caricatură de program ”România educată”, program emanat de către primul inteligent al țării? Asta a propos de forme fără fond.
      • Like 0
    • @ Mariana Pavalan
      Sigur că trebuie să ne mai civilizăm, dar procesul începe de sus, prin legi, norme, directive, indicații, constrângeri, educația maselor. Poporul trebuie doar să aleagă pe cei mai buni dintre ei să îi conducă, ceea ce până acum nu a făcut. S-au lăsat păcăliți de toți incompetenții, corupții și neaveniții. Vedem inclusiv la actuala guvernare toate tarele de până acum ale tuturor, ba chiar mai grave.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu cunosc conținutul programului „România educată” și deci nu mă pot pronunța, Știu însă că Iohannis e profesor la bază. E normal să presupun că are idee despre ce ar trebui făcut.
      Nu știu ce calificări aveți dv, în virtutea cărora vă permiteți să vă erijați în judecător al inițiativelor președintelui. Calificativul „primul inteligent al țării”, evident peiorativ, îmi spune mai multe despre dv decît despre președinte.
      Sigur că sunteți liber să aveți orice părere despre oricine, inclusiv despre președinte. Dar asta nu înseamnă că părerea dv are vreo valoare pentru mine.
      Mai demult Ion Heliade-Rădulescu a promovat un îndemn: „Scrieți băieți, numai scrieți”. E valabil oricînd se pune problema unui început.
      Iar programul considerat „caricatură” de dv ar putea fi un început, nu credeți?
      • Like 1
    • @ Nelu Mares
      Nu, nu cred deloc că e un bun început. De ce, din moment ce nici eu nu știu nimic despre conținutul aferent acelui așa zis program? Fiindcă sunt convins că acest președinte nu e în stare de absolut nimic bun. Vorbește despre acest program de ani de zile fără să fi făcut absolut nimic. Apoi, dintr-o dată a scos niște fițuici, numai și numai pentru imagine, ca să se afle în treabă. Iar Dvs. vreți să comentăm noi serios și cu bună credință bătaia lui de joc? Nu mulțumesc. Dacă aveți o părere bună despre președintele românilor (doar partea penelistă a românilor) e dreptul Dvs să fiți candid și simpatic. Dar nici pentru mine nu are vreo valoare părerea Dvs., ca să vă citez aproximativ. Iar cu o așa desconsiderare reciprocă a părerilor, nu prea văd posibilitatea unui dialog decent.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nici n-are cum să fie un dialog de vreme ce emiteți sentințe atît de categorice. Cu dv nu se poate discuta decît de la baza de start impusă de dv. Dar asta nu mai e discuție ci aprobare servilă.
      Cum puteți fi atît de sigur că v-ați adjudecat Adevărul?
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Domnule, comiteti o eroare monumentala de logica.
      Poate or fi conducatorii nostri demni de dispret in alte domenii: economic, moralitate, etc., dar in ceea ce priveste covid sunt luate, in foarte mare procent, masurile care au fost luate si in vestul Europei, si care acolo functioneaza.
      Ati dat cam aceeasi replica precum un cetatean, afland ca vecinul lui e un pedofil, zice: nu se poate domnule, e om bun, chiar ieri mi-a imprumutat o ceasca de ulei!
      Sau, din logica: daca A implica B, nonA nu implica nonB.
      • Like 4
    • @ Nelu Mares
      Eu îmi spun părerea mea (ferm, așa cum ar trebui susținută o părere) dar oricând sunt pregătit pentru a accepta alte adevăruri decât ale mele. Nu pe mine trebuie să mă acuzați indirect de rigiditate, obtuzitate sau fanatism. De-a lungul timpului mi-am schimbat părerile politice, pe măsură ce am considerat că m-am deșteptat și / sau cei de la conducere și-au alterat buna credință. Doar ca exemplu, sper să nu plictisesc, începând cu primul an de la revoluție am avut păreri de dreapta. Am simpatizat ințial cu PNL. Atunci majoritatea lumii era cu Iliescu și ai lui, cei împotrivă eram puțini. Dar PNL-ul de atunci n-avea nicio legătură cu gașca asta de pigmei politici, dar lacomi de bani. Dimpotrivă, PNL, PNȚ-cd Alianța Civică erau chiar repere de moralitate și curățenie. PSD în schimb era continuatorul vechiului regim securist, avea toată puterea și formală și informală, plus corupție cât casa. Apoi am simpatizat cu PNȚ-cd, am avut chiar carnet de partid o vreme, până m-am convins că au decăzut și ei. Apoi am simpatizat cu PD-ul lui Roman și apoi Băsescu. Menționez că toate aceste simpatii / adeziuni le-am inițiat când toate aceste partide erau în OPOZIȚIE. Deci am fost un idealist pur, niciodată un oportunist. Am rămas cu simpatie pentru Băsescu / PDL până în 2009, când am înțeles în sfârșit cum merg lucrurile, cât de oribilă și incredibilă e realitatea (nu mai intru în detalii) și după ce l-am votat prima oară pe Băsescu în 2004, NU l-am mai votat în 2009. Atunci l-am preferat pe Geoană (pierzătorul). Am rămas de atunci cu opțiuni de stânga, votând la început cu PSD / Geoană / Ponta (pierzătorul), până după 2016, iar în ultimii ani nu am mai votat, considerând că nu mai am cu cine. La ultimele prezidențiale am votat cu Mircea Diaconu în turul 1, iar în turul 2 nu m-am mai dus la vot, considerând că efectiv nu pot alege pe niciunul dintre Viorica și Klaus. Foarte diferiți, dar valoare tot zero la ambii. Acum dacă ar mai fi ceva de capul PSD-ului poate că l-aș mai vota, dar de când cu Ciolacu și supunerea lui ca un cățeluș față de Johannis, mimând doar pentru fraieri opoziția, nu pot nici cu PSD-ul actual. Oricum acum PSD-ul a ajuns o umbră aceea ce era la început, din toate punctele de vedere, atât rele cât și bune, atâtea câte au fost. Așa că demonizarea PSD-ului tocmai acum e o glumă, pornită din interesele propagandistice ale actualei puteri, care consider că e acum mult mai rea ca un PSD impotent și neimportant. AUR-ul sunt prea la extremă - eu mă situez de partea naționalismului echilibrat, nu extremist. Adică naționalism și europenism în armonie și echilibru. Nu știu ce voi vota la următoarele alegeri, rămâne de văzut.
      De ce am povestit atâta? Doar ca să arăt că nu sunt inflexibil, nu sunt taliban al nimănui. Dacă ceva sau cineva mă dezamăgește sau mi se mai deschid ochii într-o privință, nu ezit să îmi nuanțez sau chiar să-mi schimb părerile politice și / sau alte convingeri. Deci nu cred că mi-am adjudecat Adevărul, în mod absolut și definitiv, așa cum credeți. Cred că pe acest site găsiți clar mult mai mulți și mai vizibili talibani decât mine. Și mult mai agresivi. Poate ei nu par tot timpul așa fiindcă sunt în acord cu majoritatea părerilor, spre deosebire de mine și puțini alții, care suntem mai ”contra curentului” majoritar.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Eu mi-am spus părerile, în câteva postări / răspunsuri, fără să fac vreo demonstrație matematică, chiar dacă îmi e familiară și matematica. Deci nu știu la care opinii ale mele vă referiți. La cât de bun e președintele și ce ”bunătăți” poate emite? Aia era pur și simplu retorică, La măsurile anti-covid? La ce anume vă referiți? Dacă sunteți prea lacunar puteți produce confuzie.
      În legătură cu negarea implicației, evident negarea duce la o implicație inversă. Deci dacă A implică B, atunci, dimpotrivă, nonB implică nonA. Asta se folosește în matematică (în special în geometrie dar nu numai) așa cum știți (cred) la demonstrațiile prin reducere la absurd.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Eu am avut un traseu politic mai puțin eclectic ca dv.
      Pe Iliescu (și ai lui) l-am tăiat de pe listă după ce am sacrificat o noapte pentru a urmări dezbaterile din CPUN.
      Și eu am făcut prostia să-l votez pe Băsescu prima dată, ca să constat imediat că față de Iliescu era ca-n zicala „capra sare masa, iada sare casa”. Din punctul meu de vedere era bun de pușcărie încă de atunci, dar numai plevușca face închisoare în țara asta.
      Dintre politicienii actuali, urmăriți-l puțin pe Drulă. Calcă vîrtos pe urmele lui Băsescu.
      Am înclinat spre PNL, pentru care am și votat pînă cînd s-au combinat cu PD-ul, pe care nu-l înghițeam. De atunci n-am mai votat cu nimeni și nici n-am să mai votez... nu din dezamăgire ci dintr-un alt motiv... care merită o discuție separată.
      Iar USR-ul nu merită niciun... e o adunătură de palavragii demagogi, care au făcut ceva prozeliți printre analfabeții funcțional mai școliți și-și închipuie că sunt cireașa de pe tort.
      Așa încît, în conflictul politic actual nu-mi rămîne decît să argumentez din partea PNL, deși sunt conștient că și ei sunt „dalmațieni”, ca toți ceilalți de altfel.
      Dar sunt supuși acum unui linșaj mediatic scîrbos, copleșitor și foarte bine orchestrat din culise.
      Cu asta nu sunt de acord.
      Cum nu sunt de acord nici cu desconsiderarea deciziilor autorităților de înalt nivel, fără să avem și informațiile de care dispun ei.
      • Like 0
    • @ Nelu Mares
      Un comentariu corect și - cel mai important - de bună credință. Din punct de vedere pur principial aveți dreptate. Dar vă rog să-mi permiteți și mie să fiu un pic subiectiv în antipatia mea față de actuala guvernare / președinție. Chiar dacă nu am toate informațiile. Ceva mă face să cred că dacă aș avea toate informațiile, acestea mi-ar întări convingerile actuale, nu mi le-ar schimba. Deci, până la proba contrarie, îmi iau libertatea să-i ”înjur” mai mult sau mai puțin. Dar declar ferm că ”înjurăturile” mele sunt doar o chestiune proprie, nu vreau să fiu băgat în oala propagandiștilor / înjurătorilor care acționează orchestrat din interese de culise. Din păcate acest site se încadrează la categoria propagandă profesionistă, mai mult sau mai puțin elaborată, subtilă. CTP e marele mestru. De fapt CTP = republica.ro, restul sunt de umplutură. Dacă n-ar fi CTP n-ar fi nici republica.ro, iar propaganda guvernamentală ar trebui să mai găsească și alți slujitori credincioși.
      În concluzie și pe mine mă oripilează linșajul mediatic orchestrat de forțele oculte, la fel ca și propaganda pozitivă, izvorâtă din aceleași zone.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Sunt de acord că aici, de fapt întregul Digi, e o oficină de propagandă, cu amendamentul că nu cred că CTP e în frunte. Dimpotrivă, eu cred că CTP este calul legat la coada căruței care, de voie de nevoie, merge și el în aceeași direcție.
      Altcineva e marele maestru. Nu știu cine și cred că nici n-am să aflu un nume.
      • Like 0
    • @ Nelu Mares
      Da, m-am exprimat cam incorect. Am zis de CTP că e marele maestru în sensul de șeful acestei oficine de presă și care dă tonul propagandei - în sens artistic. Deci el e, grație experienței jurnalistice / literare și - de ce nu? - inteligenței, precum și lipsei de scrupule, să zicem ”directorul artistic”, redactorul șef. Adică șeful acestei echipe, care însă are o muncă de EXECUȚIE, nu de concepție. CTP primește ”ordinul de zi pe unitate” și, folosindu-și talentul de ”maestru” execută cât mai bine sarcina trasată. Nu știu cât este de voie și cât este de nevoie, dar....execută bine și cu destul entuziasm. Fiind un (mare) maestru, lasă impresia celor care nu l-au înțeles încă, că spune ce spune din pură convingere, că e un tip principial. Poate că a ajuns la un așa grad de măiestrie încât se minte chiar pe sine însuși și chiar are impresia că e principial. Cine știe?
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      În legătură cu CTP, ați luat-o pe arătură. Cu siguranță.
      Iar în celelalte chestiuni opiniile dv sunt discutabile.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      "Adevărul e că românii nu sunt nici mai sus nici mai jos ca alte popoare din punct de vedere al calităților intelectuale și morale. Proști sunt prin toate națiile pământului." - hahaha! Ba da, sunt. Proportiile conteaza. NISTE prosti vom gasi peste tot, dar in proportie atat de mare ca la noi mai greu. Poate prin Africa sau America de Sud.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ponta? Pe bune, ati votat cu Ponta?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult