Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

RoTLD: 250.000 de nume de domenii .ro vor rămâne libere în următoarele 90 de zile

Femeie la calculator

Foto: Guliver/Getty Images

Registrul de domenii .ro a început ștergerea primelor domenii de internet din România pentru care proprietarii nu au plătit taxa aferentă serviciului de mentenanță. Tranziția spre noul sistem, în care proprietarii de domenii trebuie să plătească anual pentru mentenanța acestora, a început din primăvară. Prima zi de ștergere a celor rămase neplătite după data expirării lor a fost 30 august 2018. 

Reprezentanții RoTLD spun că în această zi au fost șterse 8.800 de domenii, dintre care 1.900 au fost reînregistrate. „În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este ultima țară din Europa care a introdus un tarif de mentenanță̆ anuală pentru domenii. Domeniile pentru care nu se achită contravaloarea serviciului de mentenanță anuală înainte de data expirării sunt programate la ștergere automată (intră în starea pending Delete). Ștergerea se efectuează după 90 de zile de la data expirării domeniului, dacă în acest interval deținătorul nu își reînnoiește dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanță anuală. Data de expirare a domeniilor se calculează ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minimum 5 ani de mentenanță”, a declarat pentru Republica Ionuț Sandu, șeful departamentului RoTLD și Cloud Computing din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică - ICI.

Acesta adaugă că proprietarii sunt notificați cu privire la necesitatea de a plăti taxa de mentenanță și că, după ce un domeniu este șters, el devine disponibil pentru înregistrare pe principiul „primul venit, primul servit”.

În acest moment, Registrul de domenii.ro are înregistrate 970.000 de domenii, dintre care multe sunt inactive. „Nu se poate determina numărul acestora, având în vedere faptul că foarte multe nume de domenii sunt achiziționate pentru protecția mărcii. Considerăm că odată cu introducerea serviciului de mentenanță anuală, numărul de domenii inactive se va reduce substanțial”, spune Ionuț Sandu.

Potrivit acestuia, aproximativ 250.000 de nume de domenii .ro sunt programate pentru a fi șterse în următoarele 90 de zile. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult