Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

RoTLD: 250.000 de nume de domenii .ro vor rămâne libere în următoarele 90 de zile

Femeie la calculator

Foto: Guliver/Getty Images

Registrul de domenii .ro a început ștergerea primelor domenii de internet din România pentru care proprietarii nu au plătit taxa aferentă serviciului de mentenanță. Tranziția spre noul sistem, în care proprietarii de domenii trebuie să plătească anual pentru mentenanța acestora, a început din primăvară. Prima zi de ștergere a celor rămase neplătite după data expirării lor a fost 30 august 2018. 

Reprezentanții RoTLD spun că în această zi au fost șterse 8.800 de domenii, dintre care 1.900 au fost reînregistrate. „În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este ultima țară din Europa care a introdus un tarif de mentenanță̆ anuală pentru domenii. Domeniile pentru care nu se achită contravaloarea serviciului de mentenanță anuală înainte de data expirării sunt programate la ștergere automată (intră în starea pending Delete). Ștergerea se efectuează după 90 de zile de la data expirării domeniului, dacă în acest interval deținătorul nu își reînnoiește dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanță anuală. Data de expirare a domeniilor se calculează ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minimum 5 ani de mentenanță”, a declarat pentru Republica Ionuț Sandu, șeful departamentului RoTLD și Cloud Computing din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică - ICI.

Acesta adaugă că proprietarii sunt notificați cu privire la necesitatea de a plăti taxa de mentenanță și că, după ce un domeniu este șters, el devine disponibil pentru înregistrare pe principiul „primul venit, primul servit”.

În acest moment, Registrul de domenii.ro are înregistrate 970.000 de domenii, dintre care multe sunt inactive. „Nu se poate determina numărul acestora, având în vedere faptul că foarte multe nume de domenii sunt achiziționate pentru protecția mărcii. Considerăm că odată cu introducerea serviciului de mentenanță anuală, numărul de domenii inactive se va reduce substanțial”, spune Ionuț Sandu.

Potrivit acestuia, aproximativ 250.000 de nume de domenii .ro sunt programate pentru a fi șterse în următoarele 90 de zile. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult