Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

RoTLD: 250.000 de nume de domenii .ro vor rămâne libere în următoarele 90 de zile

Femeie la calculator

Foto: Guliver/Getty Images

Registrul de domenii .ro a început ștergerea primelor domenii de internet din România pentru care proprietarii nu au plătit taxa aferentă serviciului de mentenanță. Tranziția spre noul sistem, în care proprietarii de domenii trebuie să plătească anual pentru mentenanța acestora, a început din primăvară. Prima zi de ștergere a celor rămase neplătite după data expirării lor a fost 30 august 2018. 

Reprezentanții RoTLD spun că în această zi au fost șterse 8.800 de domenii, dintre care 1.900 au fost reînregistrate. „În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este ultima țară din Europa care a introdus un tarif de mentenanță̆ anuală pentru domenii. Domeniile pentru care nu se achită contravaloarea serviciului de mentenanță anuală înainte de data expirării sunt programate la ștergere automată (intră în starea pending Delete). Ștergerea se efectuează după 90 de zile de la data expirării domeniului, dacă în acest interval deținătorul nu își reînnoiește dreptul de utilizare prin achitarea contravalorii serviciului de mentenanță anuală. Data de expirare a domeniilor se calculează ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minimum 5 ani de mentenanță”, a declarat pentru Republica Ionuț Sandu, șeful departamentului RoTLD și Cloud Computing din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică - ICI.

Acesta adaugă că proprietarii sunt notificați cu privire la necesitatea de a plăti taxa de mentenanță și că, după ce un domeniu este șters, el devine disponibil pentru înregistrare pe principiul „primul venit, primul servit”.

În acest moment, Registrul de domenii.ro are înregistrate 970.000 de domenii, dintre care multe sunt inactive. „Nu se poate determina numărul acestora, având în vedere faptul că foarte multe nume de domenii sunt achiziționate pentru protecția mărcii. Considerăm că odată cu introducerea serviciului de mentenanță anuală, numărul de domenii inactive se va reduce substanțial”, spune Ionuț Sandu.

Potrivit acestuia, aproximativ 250.000 de nume de domenii .ro sunt programate pentru a fi șterse în următoarele 90 de zile. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult