Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Și când e gata?” „- Dacă vă grăbeați, NU trebuia să faceți plata online, trebuia să mergeți la Poștă”. La Permise Auto, birocrația și tehnologia nu vor face niciodată casă bună

Întâmplarea a făcut ca două persoane apropiate – soția și mama – să își schimbe în această vară permisele de conducere. Soția mea l-a reînnoit în București. Vreau de la bun început să punctez două lucruri: serviciul este rapid - poți obține un permis nou în câteva ore; și flexibil - eliberarea noilor permise se face până la ora 21:00. Asta dacă îndeplinești o condiție: să fi făcut online plata, cu cel puțin trei zile înainte de a te prezenta cu dosarul. Alternativ, pentru achitarea serviciului, trebuie să mai „faci” o coadă la ghișeu: fie plata prin mandat poștal, fie la ghișeul Trezoreriei Statului (doar în sectorul 5 pentru acest scop).

Beneficiul achitării prin internet banking este anulat dacă ai făcut plata, să zicem, joi dimineață și te-ai prezentat 24 de ore mai târziu, vineri dimineață, la ghișeul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Pipera, având asupra ta dovadă plății electronice, pe hârtie. Reconcilierea între Trezoreria Statului și acest serviciu public durează cel puțin 48 de ore. Să zicem că ai putea, ca cetățean chezaș și tolerant, să înțelegi această constrângere și să faci un efort și să plătești online cu câteva zile mai devreme.

Intriga apare însă la fața locului. Odată ajunsă la ghișeu, soția mea a avut „norocul” să dea peste o domnișoară care avea propria opțiune de aplicare a procedurii:

- Nu e confirmată plata în sistem, deci nu pot să vă fac permisul nou.

- Pe site, scrie că puteți...

Domnișoara se împotrivește. Noroc cu intervenția colegului de la ghișeul alăturat, ceva mai senior sau mai atent cu propria slujbă, care îi confirmă:

- Poți să îi iei actele, poți să îi faci permisul, îl vei elibera doar la confirmarea plății. Fără intervenția lui, ziua doamnei mele se termina prost... Domnișoara nu mai zice nimic. Contrazisă de propria neștiință, ia dosarul, procesează informațiile și se eliberează de frustrări: „Următorul!”

- Bun, și când e gata?

- Vă sunăm noi.

- Îmi puteți indica totuși un orizont de timp?

- Dacă vă grăbeați, nu trebuia să faceți plata online. Trebuia să mergeți la Poștă sau la Trezorerie.

Soția mea insistă:

- Dar e o metodă de plată acceptată și încurajată pe site-ul dumneavoastră și bănuiesc că aveți un interval uzual în care se confirmă plata.

Scoasă probabil total din zona de confort – cineva îndrăznește să comenteze pe un subiect în care iar ea e praf – domnișoara replică sec și imperativ:

- Am zis că vă sunăm noi. Următorul!

În ziua respectivă nu a sunat, bineînțeles, nimeni. Am trecut pe acolo după ora 20:00, așa, de control. Degeaba: permisul nu a fost eliberat în acea zi. A trecut sfârșitul de săptămână, a trecut și ziua de luni... Nu a sunat nimeni. Marți, pe seară, mai încercăm o dată, la noroc: permisul era gata, dar cum anticipam, nu a catadicsit nimeni să îi dea răzvrătitei mele soții vreun semn. Doar cetățeanul trebuie să fie responsabil până la capăt. El e cel autonom, voluntar și are tot timpul din lume să umble prin oraș, indiferent de oră, domiciliu și treburile personale. Nu?  

Experiența mamei, pe același subiect, în alt oraș este total diferită. Deși are toate documentele (a făcut plata la „Finanțe”), a fost programată pentru eliberarea permisului – atenție – peste trei luni, în data de 25 octombrie, ora 9:30. Nici mai devreme, nici mai târziu. Vorba bancului: „Câtă precizie, maică!”. Dar și aici intervine o dilemă „online”: îți faci această programare virtuală, pe care însă trebuie să o ai asupra ta, pe hârtie, până la scadență, pentru a putea conduce autoturismul. Mai ales dacă în acest interval de 3 luni permisul expiră...

Cele două experiențe sunt concludente apropo de realitatea pe care o trăim noi, aici, în colțul nostru de lume: lipsă de transparență, incertitudine, comportament discreționar. Folosim facilitatea „online” ca pe o justificare pentru a un soi de progresism fudul, de vreme ce orice demers ”online” este urmat de unul la ghișeu și de o bucată de hârtie (cei mai cinici ar putea să îmi spună că e o veritabilă experiență „omnichannel”...). Ca să citez o declarație pe cât de neașteptată (având în vedere sursa), pe atât de legitimă: suntem încă dependenți de „purtători de ștampilă, de semnătură, de program pe ușă”.

Cele două experiențe sunt de asemenea reprezentative pentru atitudinea din spatele altei afirmații recente, având aceeași sursă: taxa de solidaritate ar fi fost în principial justificată în cazul celor care „beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului” (cum ar fi?! care sunt beneficiile concrete venite din partea statului pentru cei cu anumite venituri?), pentru că „statul le-a oferit prilejul să câştige atâţia bani” (cum ar fi?! ce le-a asigurat statul celor care câștigă în plus față de cei care câștigă mai puțin?). Această speță „discutată și uitată” din suită de de acțiuni „hăis-cea” din ultima vreme, ne-a reamintit tuturor cât de netransparent, incert și discreționar este actul administrativ: guvernamental, central, sau local.

Suntem cu toții – cu permis de conducere sau fără; cu venituri mari sau mici; beneficiind de servicii de sănătate decente sau nu; cu pilon 2 sau fără; ș.a.m.d. – la discreția unor judecăți parțiale sau interpretări ad-hoc ale celor care gândesc cu voce tare în spațiul public. Și care consideră că poziția lor (temporă) le permite să sădească în societate nesiguranță și frustrare. Și poate chiar un pic de teamă. Că asta nu e „consultare publică”...

Încă nu mă prind dacă acest comportament este determinat de incompetență, dacă este rezultatul unui plan de comunicare bine articulat (perdele de fum) sau dacă e consecința consumului de substanțe cu efecte secundare („învățământul e gratuit pentru copii, nu și pentru părinți”?!). Ce știu cu siguranță – și am mai spus-o inclusiv aici, pe Republica – este că aceste comportamente sunt reflecția noastră în oglindă. Prin noi și din cauza noastră se perpetuează starea de instabilitate și lucrul prost făcut sau neterminat. E o stare toxică la care contribuim cu vârf și îndesat.

De câte ori dăm dovada de comportament discreționar – că așa vrem noi, că așa ne e nouă bine, că așa vrea mușchiu’ nostru, pentru că nu ne pasă de ce simt sau nutresc cei de lângă noi. De câte ori arătătorul nostru lansează cu boltă chiștocul de țigară pe caldarâm. De câte ori din boxele noastre bubuie muzică, indiferent de stil, oră și loc. De cîte ori scuipăm coji de semințe pe aleile parcurilor. De câte ori vărsăm unsoarea prăjelii noastre pe țeava de la chiuvetă. De câte ori umplem luminișurile și zăvoaiele cu tonele noastre de plastic. De câte ori parcăm ca „boii” unde ne trece prin cap și blocăm accesul altor semeni. De câte ori credem că străzile sunt tarlaua lu’ tata și „luam fața proștilor care au mai mult timp să stea în trafic” sau pur și simplu o luăm pe interzis. De câte ori dăm șpagă pentru orice ne trece prin cap, „că așa se face treabă”...

...de tot atâtea ori zămislim și legitimăm figuri de indivizi-ale-căror-nume-nu-merită-rostite.

Și mai repet un P.S.: data viitoare, mergeți și votați! Măcar diluați distribuirea puterii... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Permisul meu expiră in 18 iunie!
  Ca un cetățean responsabil, mă apuc astăzi, din timp, să rezolv problema.
  Site, ...permise. "cu începere 01. 06. 2017 programările se pot face doar ON-LINE"! închei citatul.
  Ghiciți că până la sfârșitul lunii IULIE!!! NU ESTE LOC DE PROGRAMARE!
  SERIOS??
  Că atare am să mă duc să stau la coadă...
  Cu taxă plătită cash la onor posta romana.
  Bătaie de joc, on-line...
  • Like 0
 • O influenta nefasta asupra acestui serviciu public a fost si remilitarizarea lui! Dupa o perioda in care lucratorii de la permise erau imbracati civil au aparut iarasi militienii binecunoscuti si incompetenti ca sa vada tor romanul ca uniforma e totul in Romanica!
  • Like 1
 • Da, Gar Gaune, sa intelegi! Asta e Romania birocratica astazi, pe care noi am impus-o noua insine ca nu ne-am dus la vot... Adica atatia dintre voi da acasa care nu ati mers la vot. Eu am fost, desi locuiesc in Torino. Am stat la coada la Consulat si mi-am facut datoria. Voi care "sa inteleg" ori ati votat PSD_ mizeria de azi, ori ati stat "pe cuptor" cum spunea bunica... Stai pe cuptor, te inchini sau te rogi la stampile... Asta e!
  • Like 0
 • check icon
  Nu fac legatura intre vot si pledoaria de mai sus. Sa inteleg ca in clipa in care PSD-ul va pierde alegerile nu vor mai exista chistoace si coji de seminte pe strazi, se vor evapora obiectele din plastic iar simtul civic va renaste?
  Nu sunt fan PSD, ultima data cand am votat a castigat geologul. Si?
  • Like 3
  • @
   Eu cred ca daca ramanea dl Ciolos prim ministru era diferit. Au facut comisia de taiat hartii, a fost govhub (parca) si-au batut capul sa simplificie si faca rapide lucrurile.
   • Like 2
  • @
   Este foarte probabil si posibil!
   • Like 0
 • Salariata in cauza in mod sigur a absolvit o particulara!
  • Like 0
 • check icon
  Unele informații sunt incorecte deși, pe ansamblu, putem conchide că trăim – presupun – într-una dintre cele mai birocratice țări din lume. Durează uzual 2–3 zile lucrătoare ca să virezi bani dintr-un cont la banca X în alt cont la banca Y, așadar nu este ceva specific trezoreriilor. Am plătit în urmă cu circa 3 luni taxa de participare la un congres de peste hotare, am plătit vineri, banii au ajuns în contul organizatorilor miercurea viitoare, fiind virați marți spre seară. Problema era preocupantă pt mine, deoarece – dacă se depășea data limită a plății, plăteam ulterior mai mult. Data ultimă, deadline, se consideră data când banii ajung în contul beneficiarului plății, nu data când am făcut eu plata.
  Nu are însă rost să scriu prea multe, tot ce comentez în ultimele 2 luni este atent cenzurat, nu cumva să supăr Stăpânirea. A, nu... nu e nimic jignitor, dar unii se jignesc din principiu, au aura infatuării permanent deasupra gâtului.
  • Like 0
  • @
   In Romania, banii ajung de obicei cel mult intr-o zi, Rareori se fac plati din strainatate.
   • Like 1
  • @ Kinga Toma
   check icon
   Vă înșelaț. Faceți azi un virament de la banca X la banca Y, ambele din România, apoi vedeți când ajung de la expeditor la destinatar. Faceți 10 teste, înmulțiți cu 10 și vedeți ce procent vă dă.
   • Like 0
  • @
   ...nu ne spuneți dvs?
   Va rog!
   • Like 0
 • Eu traim pana de curand cu impresia ca problemele cu sistemele online de la stat e ca la ghisee lucreaza oameni cu multi ani in spate, care nu au apucat sa invete calculatoarele la timp si acum le e greu. Asta pana cand am dat de oameni de varsta mea sau mai tineri care parca in momentul in care ajungi la ei la ghiseu vad pentru prima data in fata lor un calculator. Eu am pierdut o zi intreaga la permisul de conducere, dar cel mai grav a fost la taxe si impozite unde a trebuit sa ma duc de 5-6 ori ca sa demonstrez ca mi-am platit impozitul in ultimii ani, ca lor le dadea cu eroare.
  • Like 4
  • @ Alina Elena
   check icon
   Ei, așa spun și eu: România este o țară fermecătoare, nu te poți plictisi niciodată. Dacă nu stai la o coadă inutilă, sigur dai într-o groapă ori ești obligat să-l auzi și să-l vezi pe Mihai Gâdea.
   • Like 1
 • Oameni care traiesc din facutul listelor, online dar cu drumuri facute si stat la cozi!
  Tatăl meu a avut o experiență interesanta la înmatriculari în Dolj: a mers 100 de km ca sa ajunga sa inscrie masina, dar surpriza, a aflat că sunt doar 50 de bonuri de ordine la înscrieri si alea s-au dat cu o zi înainte în baza unor liste făcute de bunii codari care fac ordinea acolo si care nu se tem de poliție .....Pentru 100 euro cineva i-ar fi dat un bon de ordine..... Culmea un alt cetățean care venise pt aceeași chestiune ii zicea tatălui ca el se gândește să dea ca nu mai are cand sa vina......A aflat că putea sa faca o programare pe internet de la xeroxul din incintă, unde o doamnă s-a oferit contra unei sume sa il programeze..... După ce a stat 4 ore intr-o zi caniculară la coada în speranța că poate totusi reușește să depună actele a renuntat.... Se ajunsese la numărul 26 abia si programul în acea zi era până la ora 16. A plecat înapoi si s-a programat online peste 3 saptamani. Sa mentionez ca ar fi vrut o programare la o anumita ora, ca pentru a ajunge depinde de orarul mijloacelor de transport, dar nu s-a putut.....Pentru prima zi în care putea face programare i -a afisat o oră și atât.....La fel si pentru următoarele zile. În concluzie va mai lua încă o zi de concediu pt a merge sa depună actele si inca una pt numere. I s-a zis ca talonul vine prin posta.
  • Like 4
 • Depinde cand va fi votul, intr-o duminica cu soare sau nu. Astfel vom cunoaste unde vor fi votantii: la Mamaia sau la Poiana Brasov. Pentru multi, sloganul #rezist a fost la moda si-atat, nu mai are aproape nimeni patriotismul inradacinat in educatie.
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult