Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rubla rusă, scădere record după anunțul noilor sancțiuni aplicate de UE și SUA. În Moscova, populația stă la cozi să retragă banii din bancomate. VIDEO

cozi la bancomat - Moscova

Cozi la bancomat, în Moscova/ Foto: Getty Images

Rubla rusă a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce națiunile occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei. Investitorii se îndreaptă spre așa-numite valute de refugiu, inclusiv dolarul american și yenul, pe fondul izolării internaționale în creștere a Moscovei.

Noul minim record pentru moneda rusă vine după ce unor bănci din țară li s-a interzis să folosească sistemul internațional de plăți Swift, notează BBC. Statele Unite au anunțat că vor impune sancțiuni împotriva marilor bănci rusești, inclusiv Sberbank și VTB, ca răspuns la operațiunea militară specială din Ucraina.

În ciuda apelurilor la calm, lansate în weekend de oficiali ai băncii centrale a Rusiei, în Moscova oamenii au început să stea la cozi la bancomate pentru a-și retrage banii din bănci. Mai jos imagini cu cozi la bancomate. 

Izolarea economică a Rusiei, comparată cu cea de care are parte Coreea de Nord

Banca națională a Rusiei a anunțat că „are resursele și instrumentele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și pentru a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar”.

Pe de altă parte, tensiunile tot mai mari au contribuit, de asemenea, la scumpirea țițeiului Brent, care a ajuns la peste 100 de dolari pe baril.

Decizia Uniunii Europene, a Statelor Unite și a aliaților lor de a tăia un număr de bănci rusești de la Swift este cea mai dură măsură impusă până în prezent Moscovei, din cauza invaziei în Ucraina. De asemenea, activele băncii centrale a Rusiei vor fi înghețate, limitând capacitatea țării de a accesa rezervele din străinătate. Intenția este de a „izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional”, se arată într-un comunicat comun.

Rusia se bazează în mare măsură pe sistemul Swift pentru exporturile sale cheie de petrol și gaze.

Cu excepția cazului în care banca centrală rusă și cele mai mari bănci ale Rusiei – care au fost deja izolate de serviciile bancare corespondente – nu găsesc o altă modalitate de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se va confrunta cu izolarea de economia globală pe modelul celei de care are parte Coreea de Nord, spun experți citați de BBC.

Investitorii au fost, de asemenea, precauți luni, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei Rusiei să ridice gradul de alertă a forțelor nucleare, 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult