Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rusia își pregătește stocurile de rachete pentru a bombarda infrastructura energetică ucraineană la iarnă. Ajutorul militar pentru Ucraina întârzie

Iarna pe frontul din Ucraina. Foto - Abaca Press/ Profimedia

Iarna se apropie, iar atenția internațională îndreptată spre Ucraina continuă să se diminueze din cauza apropierii de pragul emoțional de doi ani de război. Ajutorul militar pentru Kiev întârzie, iar munițiile din hangarele Forțelor Armate ale Ucrainei se împuținează. Pe aceasta s-a bazat și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Oată ce avem un război de lungă durată, Occidentul va fi angrenat în propriile probleme, de pildă valul de alegeri parlamentare, prezidențiale (și europene în UE) din 2024 în majoritatea statelor occidentale, inclusiv alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Iarna pe frontul din Ucraina

Desigur că există premise că acest conflict militar ar putea continua încă ani buni, deoarece nici Rusia, nici Ucraina nu par dispuse să cedeze și nici nu au capacitatea de a obține o victorie decisivă. Din păcate, Ucraina se confruntă cu lipsa de resurse financiare, precaritatea stocului de muniții, cu o atenție mai redusă, dar și cu presiunea timpului.

În continuare infrastructura energetică reprezintă cea mai mare slăbiciune pentru Ucraina în război. Exact pe acest aspect se bazează și Federația Rusă, să lase milioane de ucraineni în frig și întuneric. De aceea, pe lângă muniția atât de necesară pentru a lovi în adversar, ucrainenii au nevoie și de sisteme anti-aeriene performante. Mai ales pentru că Rusia și-a făcut stocuri mai mari de rachete și drone pentru a lovi în puncte vulnerabile și strategice ale Ucrainei. Ne amintim bine faptul că iarna trecută, ucrainenii au suferit enorm de pe urma întreruperilor de energie electrică, care afectează atât populația cât și industria de război ucraineană, practic prin aceasta blochează și activitatea Forțelor Armate al Ucrainei.

Ceea ce avem acum în Ucraina este caracterizat ca un război de uzură. Ofensiva ucraineană începută din iunie anul acesta și preconizată ca un avans substanțial al Armatei Ucrainene în redobândirea teritoriilor ocupate nu s-a soldat cu efectul scontat. Condițiile meteorologice foarte importante în acest război, iarna sunt propice pentru un eventual avans al rușilor, pentru o ofensivă rusească (de aceea, Rusia a atacat Ucraina pe timp de iarnă).

Armatele ambelor părți se vor confrunta cu temperaturi scăzute, defecțiuni ale echipamentelor și cu blocarea liniilor de aprovizionare, dar totuși, Forțele Armate Ucrainene dispun de foarte multe vehicule pe roți în partea de Nord-Est a frontului, care ar fi mult mai mobile odată cu înghețarea noroiului.

Întârzierea livrărilor de obuze din Occident amenință nu doar progresul Ucrainei în estul țării, ci și posibilitatea unei pierderi de teritoriu în fața forțelor ruse, care dispun de capacități mari de producție a acestor muniții, în continuă creștere. Această situație accentuează vulnerabilitatea ucrainenilor în fața agresiunii rusești și poate schimba echilibrul de putere.

Războiul a evidențiat limitele în ceea ce privește resursele de muniție într-un conflict de amploare și, în același timp, a expus capacitatea redusă a țărilor occidentale de a-și reînnoi stocurile de muniții. Statele Unite au accelerat producția de obuze de artilerie, însă prognozele indică faptul că, până în 2025, producția americană ar putea să rămână sub nivelul Rusiei din 2024, chestiune alarmantă pentru autoritățile de la Kiev.

Uniunea Europeană a recunoscut incapacitatea de a-și îndeplini promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei până în primăvara anului 2024. Cu toate acestea, liderii statelor membre UE își exprimă dorința de a se angaja în această direcție, considerând că anunțul inițial a stimulat comenzi suplimentare pentru muniții și a condus la investiții în creșterea capacității de producție a companiilor. Este adevărat că statele Uniunii Europene au capacitatea de a produce un milion de obuze pe an, dar exportă o parte semnificativă către alte destinații în conformitate cu contractele existente, unde cartușe de calibru 155 milimetri (foarte importante pentru Ucraina) sunt cele mai folosite, desigur și în războiul Israel - Palestina.

Europa face demersuri pentru a acoperi deficitul de armament pe fondul îndoielilor privind angajamentul SUA față de Ucraina. Germania, Norvegia, Marea Britanie și alte state europene importante producătoare de armament își sporesc producția de arme și muniție de artilerie pentru a ajuta Kievul. Dar ajutorul ar putea veni prea târziu, deoarece iarna se apropie și contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei stagnează. Germania, care a fost cândva o țară întârziată în acordarea de ajutor Ucrainei, a anunțat că intenționează să își dubleze sprijinul la 8 miliarde de euro în 2024 și că va livra mai multe sisteme de apărare aeriană până la sfârșitul acestui an. Iar statele Uniunii Europene se pregătesc să antreneze încă 10.000 de soldați ucraineni, ajungând astfel la un total de 40.000 până acum.

În același timp, interesul Congresului SUA pentru finanțarea efortului de luptă împotriva invaziei ruse pare să fie în scădere, având în vedere noile priorități de securitate națională, inclusiv cele legate de alte zone ale lumii cum ar fi războiul din Orientul Mijlociu. În această privință, necesitatea unor planuri de finanțare extinse din partea Statelor Unite pentru anii următori este esențială, iar un sprijin pe termen lung pare a fi unica soluție pentru supraviețuirea Ucrainei în confruntarea agresiunii ruse.

În timp ce atenția internațională se concentrează și asupra războiului dintre Israel și Palestina, este important să nu uităm de Ucraina. Mai ales că războiul din Ucraina nu mai este singurul teatru de război activ care generează o criză umanitară gravă și alte conflicte au început tot mai mult a fi mediatizate, practic diminuând din capacitățile ucrainenilor de a obține și mai mult sprijin militar. Din păcate, doleanțele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski se aud tot mai în surdină și sunt acoperite de zgomotul general al problemelor interne din statele occidentale, unde în curând, în 2024, avem alegeri interne parlamentare și prezidențiale și alegeri europarlamentare în toate statele UE.

Statele Unite sunt acum preocupate de campania electorală pentru alegerile prezidențiale, responsabilitatea față de Israel în războiul său contra Palestinei și Hamas, dar și instabilitatea politică din Congresul american prin evitarea la limită a multiple "shutdown-uri" (tradus mot à mot, închiderea guvernului SUA).

Este imperativ necesar ca suportul pentru Ucraina să continue, doar așa ucrainenii vor trece și de această iarnă care, desigur conturează și rezultatul final al războiului.

Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova - Agora.md

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult