Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rusia își trimite minoritățile etnice la mașina de tocat carne

recrutare - rusia

Recruți ruși, în gara Prudboi, regiunea Volgograd, Rusia /Foto: AP / AP / Profimedia

Anunțul recent al președintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare militară parțială a provocat o undă de șoc în Buriatia, o republică muntoasă din estul Siberiei, situată la aproximativ 4.500 de kilometri de Moscova.

În timp ce recrutorii militari au început să bată la uși cu citația în mână și aproape o duzină de școli din capitala regiunii au fost transformate în centre de recrutare, activiștii spun că unii bărbați din zonele îndepărtate au recurs la ascunderea în pădure, în timp ce alții fug din țară, fiind raportate cozi lungi la frontierele terestre ale țării.

„Buriatia a trăit una dintre cele mai teribile nopți din istoria sa”, a scris joi pe Facebook Alexandra Garmazhapova, președinta Fundației Buriatia Liberă.

Deși au apărut rapoarte din întreaga țară despre bărbați care au primit convocări militare – inclusiv unii dintre cei arestați, pentru că au protestat la Moscova, intensitatea campaniei de recrutare din Buriatia a alimentat și mai mult suspiciunile că minoritățile etnice sunt trimise să lupte și să moară în Ucraina în proporții disproporționate.

În regiune locuiesc aproape un milion de persoane, dintre care aproximativ 30 la sută sunt de etnie buriată și au legături culturale și istorice strânse cu Mongolia.

Foto: AP / AP / Profimedia

În ultimele zile, au apărut rapoarte despre bărbați recrutați din orașele și satele din Yakutia, o regiune mare, dar slab populată, din nord-estul Siberiei, în care locuiește o populație numeroasă de etnici iakuți. Potrivit presei locale, se așteaptă ca 4.500 de bărbați să fie recrutați din regiune.

În Daghestan, o republică majoritar musulmană din sudul Rusiei, bărbații din zonă pot fi văzuți certându-se cu un oficial neidentificat care îi încurajează să se înroleze. „Luptați pentru viitorul copiilor voștri”, a spus o femeie.

„Despre ce fel de viitor vorbiți?“, răspunde un bărbat din mulțime.

Datorită istoriei sale de imperiu și expansiune teritorială, Rusia găzduiește peste 160 de grupuri etnice diferite, potrivit recensământului din 2010. Grupurile etnice și indigene reprezentau 20 la sută din populația țării în 2002.

Oficialii ruși au fost foarte secretoși în ceea ce privește pierderile de pe câmpul de luptă, pe care oficialii americani le estimează la 20.000 de morți și pe care oficialii ucraineni le evaluează la de trei ori mai mult.

Analizele efectuate de grupuri de activiști și de mass-media au ridicat suspiciuni că minoritățile etnice mor în proporții foarte de mari.

Serviciul rusesc al BBC a examinat rapoartele a peste 6.000 de pierderi confirmate pe câmpul de luptă și a constatat că, până la începutul lunii septembrie, trupele din Daghestan, Buriatia și Krasnodar din sudul Rusiei au pierdut cei mai mulți soldați – peste 200 de morți din fiecare regiune. Prin comparație, doar 15 persoane din regiunea Moscovei, care reprezintă aproape o zecime din populația Rusiei, au fost ucise în luptă.

Foto AP / AP / Profimedia

Regiunile rusești sunt semnificativ mai sărace decât vestul Rusiei

În Buriatia, unde salariul mediu lunar este o treime din cel din Moscova și Sankt Petersburg, armata a oferit bărbaților din zonă posibilitatea unui salariu stabil. “Armata pentru ei înainte de război era o modalitate bună de a câștiga bani și de a avea grijă de ipotecile lor”, a declarat Natalia Arno, președintele Fundației Rusia Liberă, care este originară din regiune.

Unitățile din districtul militar de est al Rusiei, care cuprinde Buriatia și mari părți din Siberia, cea mai neglijată dintre regiunile militare ale Rusiei, au condus asaltul asupra Kievului în primele zile ale războiului, în unele dintre cele mai intense lupte de până acum. Trimiterea de trupe din regiunile mai sărace și mai îndepărtate permite, de asemenea, Kremlinului să evite să supere pe orășenii bogați.

„Acești oameni sunt mai puțin apărați”, a declarat Vasily Matenov, fondatorul organizației Asians of Russia, care a fost lansată pe rețelele de socializare în urmă cu patru ani pentru a-i aduna pe rușii cu origini asiatice. „Dacă ar începe să adune moscoviți, atunci toată lumea ar auzi despre asta”.

Vineri, într-un discurs video, fostul președinte mongol Tsakhiagiin Elbegdorj i-a cerut lui Putin să oprească războiul. „Știu că, de la începutul acestui război sângeros, minoritățile etnice care trăiesc în Rusia au suferit cel mai mult”, a spus el. „Mongolii buriați, mongolii tuva și mongolii kalmîci au suferit foarte mult. Ei au fost folosiți ca nimic altceva decât carne de tun”.

Rata ridicată a pierderilor de trupe din Rusia pare să continue, noii recruți în cadrul mobilizării primind, se pare, doar două săptămâni de pregătire, pe fondul întrebărilor persistente cu privire la capacitatea Moscovei de a echipa sute de mii de noi soldați.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, au fost înființate noi organizații ale societății civile care reprezintă minoritățile etnice din Rusia din Yakutia, Buriatia și Kalmykia pentru a protesta împotriva războiului și pentru a-i educa pe soldați cu privire la drepturile lor legale. Grupurile sunt „un fenomen absolut nou”, a declarat Arno.

Hărțuirea și discriminarea împotriva minorităților etnice în Rusia reprezintă ceva obișnuit, iar mulți au văzut dincolo de afirmațiile Kremlinului că este implicat într-o campanie de „denazificare” în Ucraina, a spus Arno. „Mulți dintre ei spun că Rusia are nevoie de denazificare”.

De când a fost anunțată mobilizarea, miercuri, cel mai activ dintre aceste grupuri, Fundația „Free Buriatia”, a împărtășit informații pe rețelele de socializare despre țările în care rușii pot călători fără vize, i-a ajutat bărbații care ar putea fi recrutați să fugă din țară și a adunat date despre recrutare.

„Ei iau orice bărbați chiar acum. Și se va întâmpla peste tot în Rusia; doar o testează în Buriația”, a declarat Victoria Maladaeva, vicepreședinte al Fundației Free Buryatia

Miercuri, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 300.000 de bărbați vor fi chemați la o mobilizare parțială a rezerviștilor – prima din țară după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ziarul rusesc independent Novaya Gazeta Europe, care a fost forțat să plece în exil după începerea războiului, a relatat joi că un paragraf clasificat din decretul prezidențial care autorizează mobilizarea ar putea permite chemarea la datorie a până la un milion de persoane, citând o sursă apropiată administrației prezidențiale ruse. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a negat aceste afirmații.

Proteste au izbucnit în întreaga Rusie în urma anunțului privind recrutarea, în ciuda legilor draconice anti-protest ale țării

Începând de vineri, peste 1.300 de persoane au fost arestate, potrivit site-ului independent de monitorizare OVD-info. AvtoZak Live, un alt grup de monitorizare a drepturilor omului, a raportat că nouă centre de recrutare militară au fost incendiate de la anunțarea mobilizării.

Potrivit oficialilor ruși și a legii județene privind mobilizarea, vor fi chemați doar bărbații cu un serviciu militar anterior sau cu aptitudini relevante, iar studenții, persoanele cu mai mult de patru copii și cei cu anumite probleme de sănătate vor fi scutiți. Dar în primele două zile haotice ale mobilizării, au apărut multiple rapoarte despre studenți și pensionari care au primit convocări.

De asemenea, un tată a cinci copii din Buriatia, fără serviciu militar anterior, a fost chemat, potrivit unui videoclip distribuit pe rețelele de socializare de soția sa, Yanina Nimaeva, o jurnalistă locală.

“Înțeleg că trebuie să trimitem 4.000 de persoane pentru mobilizarea parțială din republica noastră, dar nu ar trebui să existe o limită?”, a spus ea într-un videoclip adresat guvernatorului regiunii.

Articol publicat inițial pe project-e.ro 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult