Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cutremur în Rusia. Daghestan îi spune „nu” lui Putin

Daghestan - protest

Foto captura Twitter Radio Free Europe / protest în Daghestan

Odată cu mobilizarea în Caucazul de Nord, în special în Daghestan, Rusia s-a împușcat singură în picior.

Protestele împotriva recrutării sunt în desfășurare în toată Rusia, totul a început în Daghestan. Proteste puternice au loc și în orașele mari, în special în Moscova și Sankt Petersburg, dar și în orașele siberiene. Majoritatea femeilor ies în stradă, pentru că bărbații fug din țară dacă au fonduri.

Evenimentul care a avut loc în orașul Ust-Ilimsk din Siberia a devenit un simbol al rezistenței. Un tânăr, Ruslan Zinin, în vârstă de 25 de ani, a strigat „Nimeni nu va lupta” și a deschis focul asupra consiliului de proiect. Președintele comisiei a murit în secția de terapie intensivă.

Dar cum este situația din Makhachkala, capitala Daghestanului, diferită de cea din alte regiuni ale Rusiei? Ei bine, este diferită. Cu mult.

Nu ne loviți!

Clipurile filmate în Makhachkala documentează perfect situația de pe străzile capitalei Daghestanului. Locuitorii orașului sunt masiv împotriva participării bărbaților din republica caucaziană la război. Potrivit datelor oficiale, câteva sute de recruți urmează să meargă pe frontul din Ucraina. Femeile, care protestează de obicei în centrul orașului, sunt de toate vârstele, îmbrăcate „tradițional”, adică cu basma și fețe parțial acoperite. Ele strigă: „Fără război”.

În urmă cu câteva zile, forțele de ordine au intervenit brutal pentru a stinge protestele. Poliția și serviciile speciale au bătut cu bastoane mamele și soțiile recruților, le-au aruncat pe asfalt, le-au încătușat și le-au suit în mașini de poliție. În ciuda acestui fapt, femeile nu își ascund părerile. Când un polițist a intrat în discuție cu una dintre ele și a insistat asupra necesității „apărării patriei împotriva fasciștilor” (cum îi numește în mod fals propaganda rusă pe ucraineni), ea a strigat:

Foto captura Twitter / protest în capitala Daghestanului

„Ucraina nu ne-a atacat. Rusia a invadat Ucraina”. Pentru astfel de cuvinte (acest lucru este prevăzut într-o lege specială adoptată de Duma) în Rusia puteți merge la o închisoare sau o colonie penală timp de câțiva ani. Femeia din Makhachkala era cu siguranță conștientă de acest lucru.

Un grup de protestatari, în mare parte bărbați, mai departe de centrul orașului Makhachkala, au blocat o autostradă strategică pentru traficul din oraș

Acesta este „drumul federal” de la Makhachkala la Khasavyurt. Peste o sută de oameni urmează să meargă pe front chiar din orașul în care drumul a fost blocat. Poliția, după cum se vede în înregistrări, a acționat extrem de brutal. Au fost date avertismente verbale, după care s-au tras în aer focuri de avertisment.

Din oră în oră, situația din Daghestan pare să devină tot mai tensionată. Unii dintre bărbaţi, ca şi în alte regiuni ale ţării, au scăpat de mobilizare. Cei mai puțin bogați și cei fără relații (mulțumită unei mite, dar și cunoștințelor din Rusia, practic totul se poate rezolva) nu se vor înscrie deloc. Între ei și poliție apar mereu altercații. Deocamdată, manifestanții se concentrează pe proteste pașnice. Când cineva este provocat de ofițeri, mulțimea țipă tare: „Nu ne loviți!”. Dar dacă polițiștii prind pe cineva din mulțime, violența în apărarea lui este justificată.

Presa independentă din Rusia susține că piețele din Daghestan sunt pline de demonstranți

Respingerea mobilizării este agravată de faptul că locuitorii Daghestanului au fost înrolați în masă chiar înainte de anunțul oficial de mobilizare făcut de armata rusă. Oamenii nu vor să meargă pe front a doua oară. Este riscant să judecăm cum se vor încheia protestele din Rusia sau Daghestan. Cunoscând însă istoria regiunii, este ușor de imaginat că mulțimea care inițial a intenționat să protesteze pașnic, pe măsură ce conflictul a escaladat, nu va mai fi calmă. Caucazienii știu să folosească pumnii și armele.

Război rapid

Caucazul de Nord este o zonă mică, greu de controlat. Republicile caucaziene individuale (cum ar fi Cecenia, Daghestanul, Ingușetia) au dimensiunea mai multor provincii poloneze. Multe naționalități locuiesc pe acest petic de pământ. Este o împletitură de națiuni și culturi. Deși Caucazul de Nord, inclusiv Daghestan, se află administrativ în granițele Rusiei, este o „planetă” separată. Unii dintre indigenii săi, care trec în prezent prin procesul de întoarcere la islam, ar dori să se desprindă de Rusia. Ofițerii ruși (care servesc în poliție, servicii secrete) sunt numiți aici „federali”. Și populația locală îi consideră străini, nedoriți. De mai mulți ani, se duce un război sângeros împotriva „federalilor” în locuri precum Daghestan sau Kabardino-Balkaria. E greu de imaginat că acești oameni ar intra acum în armata rusă și vor merge pe front să moară în numele construirii imperiului lui Putin. Mai degrabă, vor lua singuri armele și vor lupta împotriva Moscovei.

Cecenia este un simbol al războaielor rusești din Caucazul de Nord

În 1994, președintele Boris Elțin avea nevoie de „un război rapid și victorios”. Rusia avea nevoie de o victorie pentru a ajuta la construirea imaginii lui Elțin de lider puternic și hotărât. Rusia, intrând în Cecenia, a profitat de disputele interne din republică. Era mai mult decât sigură că va câștiga. Întrebat de Elțin: „Se va întâmpla în curând?”, generalul Pavel Grozny a răspuns că „Groznîi va fi capturat în două zile”. Armata rusă a rămas blocată în Cecenia timp de doi ani. A pierdut oameni și echipament, dar nu a câștigat. Peste câțiva ani, Vladimir Putin va duce un război sângeros și nemilos în Cecenia. Groznîul a fost distrus și mii de civili au fost îngropați în gropi comune.

Rusia și-a amintit bine de lecția cecenă. A început să se teamă de Caucaz, așa că s-a străduit să ia întreaga regiune sub picior. Războiul a fost lansat de religie, văzând islamul ca „separat de Rusia” și ca sursă a terorismului. Puteți practica islamul în republici, dar să fie autorizat de Moscova. Moscheile salafite, care promovează o întoarcere la rădăcinile islamului, sunt considerate o amenințare și se află sub supravegherea atentă a serviciilor secrete ruse.

Cecenia, țara fricii și a tăcerii

Cecenia este numită de oamenii din Caucazul de Nord țara fricii și a tăcerii. Ramzan Kadîrov, președintele republicii și susținător al lui Putin, a adus adevărata teroare asupra locuitorilor. De asemenea, a creat o armată de pretoriani loiali (ei, printre alții, au mers să lupte în Ucraina și au comis crime oribile).

Oamenii sunt traumatizați. Ei nu vor să-și amintească de războiul împotriva Ceceniei.

Situația este puțin diferită în alte republici din Caucazul de Nord, de exemplu în Daghestan

Când a fost întrebat „Cum să descriem conflictele aflate în desfășurare în Kabardino-Balkaria și Daghestan”, Valery Khatazhkov, un apărător al drepturilor omului din Nalcik, a răspuns: „Este un război civil”. Tinerii adepți ai islamului, susținători ai construirii statelor Caucazului de Nord separate de Rusia, lucrează la aceasta cu reprezentanți ai statului rus. Morții sunt de ambele părți. Ura reciprocă crește. Prietenul meu, care a călătorit foarte des în Caucazul de Nord, îmi scria la câteva zile: „Azi au împușcat din nou”, „Azi a explodat o bombă”.

În fața războiului purtat în Ucraina, Rusia cere supunere de la locuitorii republicilor Caucazului de Nord

Vrea să-i oblige pe oameni care sunt cetățeni ruși, dar care nu se identifică cu statul rus, să lupte în rândurile armatei sale. Mai mult, unii dintre ei îi urăsc pe ruși până la capăt. Unii tineri din Caucaz au crezut până acum: “O, Rusia este acolo, departe. Avem pământul și regulile noastre aici”. Și ei sunt departe de a se înrola în armata lui Putin. Ei nu înțeleg esența acestui război. Și se poate dovedi că, dacă vor să lupte, nu va fi împotriva Ucrainei, ci împotriva Rusiei. „Pe pământul meu” și „pentru pământul meu”.

Astăzi Daghestan protestează, mâine putem auzi „Fără război” în Kabardino-Balkaria

Dacă protestele din Daghestan se vor transforma într-un conflict, este posibil ca „federalii” să fugă din Caucaz ca armata rusă din Ucraina.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult