Foto: Vyacheslav Prokofyev/Kremlin Poo / Shutterstock Editorial / Profimedia
Campania lui Călin Georgescu s-a focusat într-o mare măsură pe sprijinul pe care administrația Trump i l-ar acorda. Ba chiar au fost posturi TV care vorbeau în termeni foarte serioși despre o vizită în România a unui membru al familiei Kennedy, Robert, care l-ar susține deschis și asumat pe candidatul pro-rus cu discurs extremist de tip legionar. Toate aceste povești au venit cumva în sprijinul lui Georgescu, care a adăugat la profilul său de lider spiritual și legitimitate venită din partea civilizată a lumii. Nimic mai fals! În ultimele două zile, toate aceste narative s-au prăbușit.
Pe de o parte, a apărut fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, care a spus în clar că nu există nimeni din administrația Trump care să susțină un rusofil cu discurs legionar și, pe de altă parte, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că e falsă informația potrivit căreia un membru al familiei Kennedy ar veni în România pentru a-l susține pe Georgescu.
La toate aceste clarificări care se cereau făcute de mai multă vreme, fie vorba între noi, căci ele circulă în mediul online din a doua zi care a urmat turului 1 al prezidențialelor, se mai adaugă ceva: un cont de Twitter, atribuit creierului lui Putin, Alexander Dughin, postează ieri seară un mesaj în care spune că “România va face parte din Rusia”.
Sigur, am fi putut pune totul pe seama faptului că în campaniile electorale vedem cea mai mare cantitate de manipulare, așa că poate n-am fi luat în seamă o postare de pe Twitter. Numai că Ministerul de Externe al României a reacționat la această postare, prin vocea purtătorului de cuvânt, Radu Mihail Filip, care a spus că această postare vine dintr-o rea-credință rusească.
Cu toate aceste date în față, vedem o fotografie destul de urâtă a momentului. Căci, deși manipularea pe care artizanii campaniei lui Georgescu o fac devine limpede, efectele ei în relația cu Rusia deja încep să apară. Putin însuși își permite acum ironii publice la adresa procesului electoral din România, iar oameni periculoși din ierarhia statului rus se bucură public de succesul lui Georgescu.
E târziu acum să mai convingi fanii lui Georgescu, parcă orbiți de ură, că personajul pe care îl susțin e și dubios, și periculos. E târziu pentru că admiterea faptului că te-ai înșelat e un proces de durată, care nu se poate finaliza în câteva zile, câte mai sunt până la turul al doilea al prezidențialelor. E greu pentru că nu există lucru mai dificil pentru ființa umană decât să recunoască faptul că cineva o prostește. Asta cere un rafinament al gândirii, pe care oamenii care se informează doar de pe social-media nu-l pot dobândi într-un timp scurt. Ca atare, riscul ca povestea asta să alunece repede și brusc pe o pantă fără întoarcere e uriaș.
Și culmea, oamenii par astăzi mai îngrijorați de faptul că jurnaliștii îl “denigrează” pe candidatul lor favorit decât că Rusia ne cheamă la ea. Ca să vedeți cu toții puterea unei bune dezinformări. Apropo, știați că dezinformarea, la nivel strict terminologic, s-a născut în Rusia?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Articol ce reflecta ipocrizie la greu...
Du-te-n Rusia ta iubita!
Trolezi si faci jocul sforarilor tai de la Moskva.
Te -am descoperit si ti-e ciuda nu?
Siktir!
Siktir!
Apropo de nikname, - "Niculae, unde mergem noi domnule ?"
E adevărat ce spuneți. Mai există sate sărace, rămase în urmă.
Aș observa însă că nu e vorba de ceva "omniprezent", ci mai degrabă de excepții de la regulă.
Ține doar de edilii locali să apeleze la oameni care știu cum se pot atrage fonduri europene.
Campioana, la capitolul ăsta e comuna Ciugud (Alba), cu 50 de milioane de euro. Ați auzit poate de smart village, de mini-Trans Alpina, de zona industrială, de grădinița și scoala modernă, de centrul pentru seniori, de plata la automatele electronice a taxelor și impozitelor locale..
Ca urmare populatia a crescut cam cu un sfert în 20 de ani. Se întorc tinerii plecați afară. Au peste 1.000 de locuri de muncă.
Și nu e singurul exemplu. Comuna Sânmartin (Bihor), Măneciu (Prahova), Chiajna (Ilfov), Florești (Cluj), Miroslava (Iași), Dumbrăveni (Suceava).. și multe altele, sunt comune bogate.
La fel e și cu orașele din proivincie. Acolo unde primarii s-au ținut de treabă, s-au făcut investiții din fonduri europene.
Din cifrele economice reiese că fără finanțarea UE n-avem șanse de dezvoltare. De unde bani, de la Moș Gerilă poate.. ?
Problema nu e că ne cheamă Rusia la ea. Problema e, să nu vină Rusia la noi..
Apropo, oare rușii nu se-ntreabă de ce nu-i iubește nimeni ? Pentru că Lukașenko, XI sau Kim, au doar interese, nu și sentimente duioase..
Singurul om politic rus admirat de o lume întreagă a fost Gorbaciov. Și mai nou răposatul Navalnîi.