Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să ne uităm din nou la modelul maghiar ca să știm ce ne așteaptă. Sau despre Orban și legile „Stop Soros”

Viktor Orban

(Foto: Facebook/Viktor Orban)

Autointitulatul „Salvator al Națiunilor Creștine”, Viktor Orban, face noi demersuri pentru a limita activitatea acelor persoane sau grupuri care susțin în mod activ imigrarea, printr-un pachet de legi aflat în strânsă legătură cu decizia din vara anului 2017, de a obliga ONG-urile să declare fondurile venite din afara țării, inclusiv din spațiul european.

„Nu ne dorim o țară diversă. Ne dorim ca în Bazinul Carpatic să fie ca în urmă cu 1.100 de ani,” a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban într-un discurs la începutul lunii februarie. „Migrația și mișcarea în masă a populației sunt rele, sunt lucruri periculoase din care noi nu vrem să facem parte,” a continuat.

Ulterior acestui discurs, începând din data de 13 februarie, a fost introdus spre dezbatere în parlamentul ungar așa-numitul pachet de legi „Stop Soros”, care propune noi reguli stringente pentru ONG-urile independente, critice la adresa guvernării și care acordă susținere imigranților, precum Amnesty International Ungaria, Uniunea Libertăților Civile Ungare, Comitetul Ungar Helsinki și alte asemenea. Dacă aceste legi vor fi aprobate, Guvernul își va însuși puterea de a închide aceste organizații în mod discreționar. Pentru a-și continua activitatea normală de a recruta membri, de a „influența” deciziile curților, de a organiza campanii, ONG-urile de acest tip vor avea nevoie de o autorizare de securitate și o aprobare guvernamentală de la Ministerul de Interne, proces ce ar putea dura până la 9 luni. În același timp, legea va obliga organizațiile să plătească o taxă de 25% pe toate fondurile străine, destinate „susținerii migrației”. Dacă aceste condiții nu vor fi îndeplinite, se vor impune amenzi exorbitante, falimentul sau chiar dizolvarea ONG-urilor vizate.

Votul în privința acestui pachet de legi nu va avea loc până după alegerile parlamentare din aprilie, anul curent. Astfel, campania partidului Fidesz trebuie să rămână clar pe mesaj, nu își poate permite să piardă niciun punct de discuție, dezbaterea publică a acestor tipuri de măsuri nu face decât să le crească popularitatea. În plus, astfel de măsuri i-ar putea aduce sub presiunea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, fapt ce i-ar putea determina la un vot de respingere a acestui proiect, o mișcare potențial nepopulară în rândul alegătorilor.

Continuând absurditatea politică, ministrul de Interne Sándor Pintér a declarat că se vor face modificări asupra legii actuale pentru a interzice accesul în țară a persoanelor străine care sunt suspectate de a susține imigrarea ilegală. De asemenea, li se va interzice anumitor persoane, cetățeni ai Ungariei, accesul în zone la mai puțin de 8 kilometri de granițele Ungariei cu state ce nu fac parte din zona Schengen. Această decizie ar putea limita accesul activiștilor și a jurnaliștilor la granița de sud cu Serbia, zonă de tranzit, în care se află două tabere de refugiați. În acest context, trebuie menționat că organizațiile umanitare precum Human Rights Watch și Medici Fără Frontiere au semnalat un comportament violent al poliției de frontieră, în eforturile de a nu permite refugiaților să treacă granița în mod ilegal, fapt vehement negat de către autoritățile ungare.

Acest tip de politică agresivă funcționează în interiorul Ungariei, problema refugiaților venind ca un dar divin pentru „elita politică” a partidului Fidesz, fiind la sfârșitul anului 2014 într-un colaps de încredere din partea cetățenilor. Au scos de sub saltea tactici cu tentă pre-dictatorială. Au găsit un inamic, altul decât Soros, și l-au demonizat fără scrupule, fără a se gândi la situația acelor persoane traumatizate de atâtea veacuri de război, doar în speranța că mai apoi vor ajunge eroi naționali, eroi ai patriei, ultima redută împotriva islamizării Europei. Discrepanța dintre ceea ce predică religia creștină și acțiunile unor astfel de persoane, ipocrizia sistemică de care dau dovadă, toate fiind în numele jocului pentru putere, nu fac altceva decât să erodeze pilonii democrației și să reducă la o simplă gafă evoluția principiilor europene în acest spațiu fost comunist. 

Prin astfel de decizii luate pe spatele unei retorici xenofobe, prin promovarea naționalismului și a valorilor creștine de către state, prin protecționismul exagerat, prin atacarea statului de drept, respectiv a drepturilor omului, se creează precedente din ce în ce mai periculoase ce servesc unor figuri despotice, întărindu-le foamea de mai multă putere, dându-le curaj. În combaterea acestor trenduri intervine exercițiul votului, iar acesta trebuie să fie bazat pe informații corecte, ceea ce înseamnă că cetățenii trebuie să capete un simț critic și un discernământ capabil de a distinge între ceea ce este factual și ce nu. Indiferent de afilierea politică, toți cetățenii au datoria de a apăra democrația, chiar și de propria persoană, si de a o transmite generațiilor următoare, pentru că aceasta nu se moștenește jus sangvinis, ci prin educație. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule A. Luca, personal ám convingerea ca nu ati inteles pe deplin sensul reál al retoricii lui Orbán sí ál partidului pe care il conduce. Cred ca aveti nevoie de un traducator mai bűn daca nu chiar autorizat. Vera ce ati spicuit din comentariile mediatice din Románia nu Vá este de un reál fólia in abordarea obiectiva a acestei probleme. Sí mai cred ca ar fi cit se poate de util sa rasfoiti putin IDEALISTMUL PRACTIC a lui KALERGI.
  • Like 1
  • @ Laszlo Peter
   Intr-adevar retorica d-lui Orban privind ,,migratia'' nu exprima de fapt ceeace si crede!De fapt discursul sau a avut mai mult un scop electoral,insa cred ca putem aprecia ,tenta de patriotism pe care o da -pe buna dreptate=continutului adevarat al mesajului care este mai greu de descifrat ,mai trebuie ,,citit'' si printre ...randuri!
   • Like 0
 • Ion check icon
  Sunteți amuzanti! Intrati intr-o intr-o scoala cu clasele unu-patru si veti vedea ca urmatoarea generatie este ruda cu Connect-R! Si nu mai există cale de întoarcere. S-a intamplat deja!
  • Like 0
 • Pericolul islamizării europei este real. Uitați ce se întâmplă in anumite cartiere ale orașelor, mari, din Franța, Anglia si nu numai? Uitați afirmațiile și îndemnurile imamilor referitor la creștini? La acest moment bântuie haosul și anarhia, deghizate in democrație și drepturile omului.
  • Like 6
  • @ Zugravu Mircea
   Vad mereu ca unii pun in seama lui Soros campania de admitere a imigrantilor din lumea islamica. Nu zic Nu, se poate sa nu cunosc eu, dar as aprecia mult un link dat de un cunoscator spre o informatie referitoare la o afirmatie expresa a lui Soros in acest sens. Imi e greu sa cred ca Soros s-ar fi exprimat clar sustinand necesitatea unui val urias de musulmani spre Europa.
   • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Am gasit eu insumi un text apartinand lui Soros, acesta:
   https://www.cotidianul.ro/george-soros-de-ce-investesc-500-de-milioane-de-dolari-in-imigranti/
   Nu e vorba de ideea spre care ne trimit unii, aceea ca Soros ar dori in principiu metisarea populatiei Europei, ci de faptul ca Soros vrea sa ajute la imbunatatirea situatiei imigrantilor DEJA aflati in Europa. E cu totul altceva.
   • Like 1
 • Cristian check icon
  Interesant. Politicile nationaliste cu suport popular sint agresive. Atunci cum e politica imigratiei fara limite, fara suport popular, care deja in occident solicita la maxim sistemul social, creeaza "no-go zones" si care va duce in final la distrugerea oricarei omogenitati sociale? Presupun ca foarte pasnica si inofensiva.

  Vad ca n-ai uitat nici un argument al fanaticilor progresisti, inclusiv pe cele aberante, cum ar fi atacarea valorilor crestine ca fiind unul dintre "precedentele periculoase" (au mai fost niste precedente crestine in ultimii 2 mii de ani, totusi), si in acelasi timp acuzandu-i ca nu respecta ce predica religia crestina. Sa fie asta "ipocrizia sistemica" de care ai pomenit imediat dupa?
  Si ai mai bagat si xenofobie, pentru ca, vezi bine, numai ura fata de alte etnii te poate face sa respingi un milion de imigranti pe an. Numai de rasism ai uitat, din pacate. Populatia Africii va ajunge in viitor la 4 miliarde, e clar ca rasismul trebuie atacat preventiv. Daca acum europenii nu reusesc ca inghita un amarat de milion de imigranti, cum se vor descurca in viitor cu 10 milioane?

  Dar, in caz ca europenii vor ajunge minoritari in propriile tari, nu e cazul sa-si faca griji. Dupa cum spunea presedintele sudafrican in 2016:
  "not calling for the slaughter of white people‚ at least for now"
  • Like 5
  • @ Cristian
   check icon
   Asta e şi ideea ideologiei ,autorul fiind un activist progresist,metisarea populației europene de aici rezultând omul nou ,fără rasa albă ,burgheză şi exploatatoare iar teoria nu e nouă unul dintre inițiatori a fost Richard Coudenhove Kalergi .În cartea sa „Praktischer Idealismus”, Kalergi declară că locuitorii viitoarelor State Unite ale Europei nu vor fi popoare originale ale Bătrânului Continent, ci o subumanitate bestializată de amestecul rasial. El afirmă că e necesar ca popoarele europene să se amestece cu rase asiatice şi de culoare pentru a crea o turmă multietnică fără calitate şi uşor de dominat de către elita la putere.
   • Like 5
 • check icon
  O lege Stop Soros ar fi bună şi în România dar cu adevărat utilă ar fi în S.U.A acolo mişcarea neomarxistă face ravagii cu efecte întradevăr îngrijorătoare pentru toată omenirea . Fundația Soros practic e un nou Comintern cu efecte la fel de benefice duce la reapariția partidelor de extremă dreaptă ca răspuns la ideologia de extremă stângă zisă şi progresistă (comunişti tot ca mişcare progresistă se caracterizau,termenul nu e nou )şi e un efect normal la o dileală de extremă stânga apare un răspuns din aceiaşi categorie dar de extremă dreaptă,un efect de pendul. Orban o fi diliu dar nu e prost deloc şi mai are o calitate ține la cetățenii lui ,are politici de dezvoltare a capitalului maghiar spre diferență de ai noştri proşti bâtă şi fără o preocupare de dezvoltare a capitalului românesc şi a României ,în general .
  • Like 6
  • @
   Corect! Dacă aș fi ungur, l-aș vota clar pe Viktor Orbán!
   • Like 3
  • @ Tom Dick N'Harry
   Probabil ai fi fost un potential votant si a Legilor de Nurnberg .
   • Like 0
  • @ Florin Simion
   Iar tu, probabil ai fi un suporter al migrației în masă peste Europa, n-ai avea nicio reținere să deschizi larg porțile cetăților tuturor migranților economici din Asia... Îmi imaginez că la fel au făcut și boiii de romani în fața hunilor...
   Îmi mai imaginez și că părinții și bunicii tăi erau foarte entuziasmați de Comintern și de Partidul Comunist interbelic, dacă nu cumva erau chiar membri ai acestor organizații subversive,..
   • Like 0
  • @
   Nu compara emigrantii din estul european cu hoardele de invadatori africani! Daca nu esti in stare sa vezi diferenta, inseamna ca nu te prea ajuta capul sau esti un tradator platit. Faptul ca iti ascunzi numele ar confirma a doua ipoteza!
   • Like 0
  • @
   Diferența majoră e dată de faptul că eu plătesc 1000 euro/lună impozit şi ăştia freacă duda pe banii mei ,au 17 puradei pentru care primesc 192 euro/lună/bucată puradel plus ajutor social ,casă ,cursuri de limba germană gratuit in timp ce pentru noi le-au scumpit de la 100 la 200 euro/lună plus posibilitatea de a câştiga alegerile un partid de extremă dreată cu alte cuvinte mişcarea progresistă sduce multe ,,beneficii".
   • Like 0
  • @ Tom Dick N'Harry
   Din pacate,,,boii''inca traiesc,sunt f. activi si inventivi!Ceeace ma ingrijoreaza este faptul ca nimeni nu are inca imaginea reala si limitele in care se face aceasta migratie.Ne place sau nu,istoria este plina de astfel de migratii care au facut sa se contopesca sau sa dispara civilizatii.Nimic nou sub soare,!Ultraconservatorismul etnic si national a inceput de multa vreme sa se extompeze ,cu toate eforturile depuse de catre civilizatiile pe care ne place sa le numim superioare altora cu o posibilitate mai mica de exprimare.
   • Like 0
 • Ar fi excelente și la noi niște legi care să controleze ONG-urile „soroșiste”.
  Am putea vedea mult mai clar cine plătește pentru propagarea ideilor neoliberale la noi. Aceste grupări neoliberale seamănă extrem de mult cu vechea organizație subversivă „Comintern”, care era sponzorizată de serviciile secrete sovietice, ca să zdruncine din temelii statele democratice.

  Soros nu trebuie lăsat să sponsorizeze ideile migrației în masă peste Europa, punct, nu este în interesul nostru! Idem pentru celelalte idei soroșiste, cu diverse alte minorități de manevră!
  • Like 3
  • @
   check icon
   Poate tu trăieşti pe fundație şi eşti îngrijorat că ajungi muritor de foame, in cele mai multe cazuri progresiştii lui peşte nu au altă sursă de venit afară de banii Fundației de aici şi disperarea unui eventual control al finanțări.
   • Like 1
  • @
   Nu, mai bine să nu se mai bage în capul femeilor că bărbații le exploatează, și că prioritatea lor trebuie să fie cariera, iar astfel problema se va rezolva mult mai bine pentru toată lumea!
   • Like 1
  • @
   check icon
   Gogule ai scris ,,sărakule" ,de inde ai scos-o pe aia cu K ? Eşti un finutz pesemne ,super.,de altfel te încadrezi în tipar cât despre bani mi-e teamă, la cum scrii ,că cei două sute de euro te-ar scoate din foame.
   • Like 0
 • Hmm, fara sa fiu xenofob, as vrea sa punctez cateva neconcordante. In urma cu 1100 de ani, in bazinul carpatic nu era nici urma de Huni, perioada fiind inainte de cucerirea de sub Arpad, deic daca situatia respectiva ii e asa de draga lui orban, ar face bine sa ceara azil in Siberia si sa plece inapoi cu partidul lui de ciraci cu tot , si sa restabileasca status quo-ul de atunci. 2. Ungurii sunt descendentii Hunilor, care erau un popor migrator, care a ratacit in spatiul euro-asiatic impins de mongoli cateva secole, pana s-au asezat in campia Panonica, de unde nu au mai plecat pana azi. Deci, ca USA, si Ungaria este o tara nascuta din migratie si multiculturalism, ( Hunii nu erau un singur popor, ci un amalgam de triburi, diverse ca ziua si noaptea) , deci ceea ce face acum victatorul este sa nege insasi originea si sursa fortei statului maghiar. Oh, Soros este un evreu de origine maghiara, deci putem privi conflictul imaginar dintre cei doi ca unul strict politic interetnic. Si pe de alta parte, d-l Soros, la miliardele lui, cred ca are si altceva mai important sau mai placut de facut, decat sa fie obsedat de elucubratiile si incercarile patetice de a atrage atentia asupra sa al unui politician profund corupt, mincinos, care in viata lui n-a castigat un mandat prin propriile forte ( cam ca Dancila, a candidat uninominal si a fost zdrobit la urne, apoi a intrat in parlament mereu pe listele suplimentare ale partidului in urma redistribuirii) , care il invinuieste pentru tot, incepand de la inflatie, pana la vremea proasta. Ca ungur, mi-e rusine de Orban, ca om, mi-e frica de renasterea urii rasiale si a xenofobiei care a dat foc continentului de doua ori pana acum. Nu-mi vine sa cred, ca intr-un secol oamenii nu au reusit sa invete sa discearna discursul populist cleptocrat si oligarhic cu valente rasiste de un discurs onest democratic si veritabil. Cum zicea si Friedman, Ëuropa nu se schimba niciodata, doar se preface ca nimic nu s-a intamplat".
  • Like 14
  • @ Istvan Toth
   Aveti perfecta dreptate si inca nu ati spus totul referindu-va doar la dl Victor Orban!
   • Like 0
 • Compararea lui Orban cu Dragnea si a Fidesz cu PSD mi se pare absolut fortata. Pai inainte de 1989 cand Dragnea era membru PCR si sef de service auto, Orban era unul din varfurile de lance cu care opozitia democratica ataca regimul lui Kadar. Cum sa compari PSD care este urmasul direct al PCR cu Fidesz care este unul din partidele care au demolat regimul monopartid comunist din Ungaria? Deci despre ce vorbim? Nu prea are noima.
  Eu inteleg ca este suparare mare in cercurile de stanga ”progresiste” din toata Europa pentru succesele de lunga durata ale dreptei politice din Ungaria si Polonia dar asta e realitate istorica. O fi intamplator faptul ca dreapta domina autoritar in Polonia si Ungaria in timp ce Romania nu se poate rupe de acest PSD/PCR care prin reteaua din teritoriu domina Romania de 70 de ani? Toate cele trei tari au trecut prin experienta comunista, dar Polonia si Ungaria inteleg cat au pierdut la scara istorica din aceasta formidabila frana de 45 de ani.
  Orban a profitat de criza emigrantilor? Orice om cu scaun la cap ar fi facut-o. Credeti ca Merkel este acum multumita de solutia aleasa, atunci cand cu o inconstienta ingrijoratoare a deschis efectiv usa UE migratiei economice? Credeti ca va mai castiga in Europa puterea politica vreun partid care propovaduieste multiculturalismul in formele sale aberante de pana acum? Vedeti unde este SPD in Germania, Partidul Socialist in Franta, ce s-a intamplat in Austria, de ce a reusit Brexitul, Orban si polonezii sunt oile negre ale Europei? Mai ganditi-va. Mie mi se pare ca in conditiile decaderii sociale si economice evidente si continue din Occident, tari ca cele din Grupul de la Visegrad vor fi principalii castigatori. Dreapta si populistii sunt pe val pentru ca vorbesc de o realitate care loveste si debusoleaza milioane de oameni si pe care elitele politice o ignora sau o imbraca in explicatii fanteziste. Cel mai puternic inamic al corectitudinii politice a devenit instinctul de conservare din fiecare.
  Unde e Romania? Pai in afara de Bucuresti si cateva orase mari, unde mai sunt mici insule de occidentalizare, tara a ales cu hotarare un model de dezvoltare neo-fanariot.
  Vedeti cum se dezvolta comunitatile rurale din Ungaria si Polonia comparativ cu Romania. Diferentele sunt uluitoare.
  Asemanari intre Romania si Ungaria? Poate doar la o privire foarte superficiala.
  • Like 4
  • @ Adrian Ionascu
   cred ca era vorba mai degraba despre cum te corupe puterea. Orban da, era unul dintre varfurile de lance al demolarii regimului Kadar, dar la fel a fost si Lech Valessa, care a sfarsit dat jos de propriul partid, dupa ce s-a dedulcit la mierea puterii prea tare. Nu uita, "Puterea corupe, si puterea absoluta corupe absolut". trebuie sa fii un om special sa rezisti tentatiilor de la varful stratosferei. Dar si asa, nu e usor sa-ti pastrezi cinstea si gandirea limpede. Prea multe tentatii, prea multe vicii, fara raspundere te vor testa si trimite in genunchi, oricat de tare te crezi.
   • Like 3
  • @
   Adica sa inteleg ca doar au intinat nobilele idealuri ale stangii?
   Sunt de stanga pentru ca mostenesc structura din teritoriu si modul de organizare si control al partidului comunist: lideri autoritari, control economic total in teritoriu. Chiar si eliminarea prin puciuri din timp in timp a liderilor aminteste de modul de actiune al partidului bolsevic.
   Sunt de stanga pentru ca nu exista nici o alta structura de stanga in Romania. Asta e stanga noastra, ce sa-i faci. Nu exista altceva. E ca un copac mare care a crescut in stanga esichierului politic. la umbra lui nu mai creste nimic.
   • Like 0
 • ghe.c check icon
  Ca intotdeauna, lucrurile nu sunt albe sau negre. Este corect ca Orban se foloseste de idei populiste ca sa isi consolideze puterea dar sa fim sinceri, majoritatea celor care vin ilegal in Europa nu este formata din refugiati ci din imigranti. Motivele sunt de natura economica si nu din cauza faptului ca fug de razboi, altfel s-ar opri in prima tara care le ofera siguranta. Majoritatea imigrantilor vor sa ajunga in tari puternic dezvoltate economic unde primesc si ajutoare sociale substantiale.
  Pe de alta parte, George Soros declara deschis in interviuri ca este nevoie de imigranti din cauza natalitatii scazute din Europa si ca vrea distrugerea granitelor nationale.
  Deci cum ramane cu democratia ? Cum ramane cu democratia cand el sustine acum cu multi bani oprirea iesirii Marii Britanii din UE ? Poate nici noi nu ne dorim iesirea lor din UE dar votul de la referendum nu mai conteaza?
  • Like 4
 • Este de neinteles de ce Orban se bucura,inca ,de prietenia celor de la Bruxelles.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult