Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Să nu uităm de unde a pornit totul. Și mai ales pentru ce

Revoluția din Decembrie

Astăzi este 16 Decembrie și se împlinesc 33 de ani de când s-a auzit prima dată: „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”

- Timișorenii văzuseră cum dictaturile Europei de Est cădeau una cate una și știau că pot schimba și ei lucrurile. Asta avea să se întâmple, însă, a doua zi, pe 17 Decembrie. Atunci se trăgeau primele focuri de armă și tot atunci cădeau și primii tineri răpuși de gloanțe. Timișoara avea să-și înfrângă frica și să deschidă una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria recentă a României, plătind un tribut teribil în numele democrației: Aproape 100 de morți și sute de răniți.

= Au trecut 33 de ani şi indiferent de cât de mult ne-am integrat noi în Europa și în valorile ei, încă există români care sunt în continuare nostalgici după perioada comunistă. Pentru generațiile tinere, cele care nu au trăit anii grei și gri ai lui Ceaușescu, poate părea nefiresc, în condiţiile în care libertatea este unul din elementele definitorii ale luptei din decembrie 1989 şi cel mai mare câştig pe care oamenii îl asociază Revoluţiei.

= Cu toate acestea, memoria socială a acelor vremuri nu este atât de puternică încât să ne aducă aminte constant despre neajunsurile din acea perioadă.

- Comunismul se află încă într-o cutie neagră a societăţii româneşti, pe care nu o deschidem suficient de mult încât să fim capabili să vedem cu un ochi critic neajunsurile lui și nenorocirea pe care a produs-o oamenilor.

- Ce-i drept, într-o societate ca a noastră, șubrezită din încheieturi de decizii politice uneori inconștiente și de multe ori extrem de greșite, nostalgia după comunism este vie, tinde să reziste și să se conserve.

- Iar pentru asta au o vină mare și foştii propagandişti ai regimului, care au încercat să relativizeze caracterul inuman al comunismului şi să cultive nostalgia odată ce au fost puşi în slujba noii puteri „feseniste”. Şi au și reuşit, în multe privinţe.

- 33 de ani mai târziu încă ne punem întrebarea: Ce putem învăța din ce s-a întâmplat atunci? Păi putem învăța că nicio democrație nu e la adăpost de grave derapaje și de un declin accelerat, precum și că libertatea nu este ceva ce vine de la sine, ci ceva ce se cucerește zilnic, atât prin acțiuni individuale, cât și prin acțiune colectivă.

Și trebuie să ne reamintim cum a pornit totul. Și pentru ce.

Pentru a putea spune liber ceea ce gândim și pentru a putea să fim liberi să facem ceea ce vrem fără să încălcăm libertatea celuilalt…

◾Pentru a putea umbla liberi pe stradă, cu părul lung, cu tatuaje sau îmbrăcați cum dorim…

◾Pentru a avea legi sănătoase care să ne apere, care să servească majoritățile de orice natură și care să protejeze totate minoritățile…

◾Pentru a călători în țări străine…

◾Pentru filmele, cărțile, ciocolata, muzica și cultura occidentală…

◾Pentru un sistem de sănătate mai bun, care să nu fie doar un cămin rece al ultimilor noastre clipe …

◾Pentru economia de piață și libertatea de a putea transforma o idee în business…

◾Pentru a intra în UE și în NATO…

◾Pentru a vota și pentru a fi aleși…

◾Pentru a avea puterea de a-i sancționa pe cei care ne reprezintă…

◾Pentru a putea să ne educăm pe noi înșine și pe copiii noștri la cele mai înalte standarde (aici sau peste hotare)…

◾Pentru a-i amenda (prin vot și protete) pe politicieni atunci când legile pe care le fac nu sunt în interesul poporului…

◾Pentru a putea lua lapte, ulei, zahăr și pâine fără cartelă…

◾Pentru ne merita locul în Occident…

◾Pentru a ne recupera valorile trecutului (regalist și interbelic)...

◾Pentru a învăța mai multe meserii și a ne putea bucura de reconversii profesionale…

◾Pentru a ne declara liber orientarea sexuală și genul căruia îi aparținem…

◾Pentru a fi liberi să alegem dacă să credem sau nu în tradiții ori divinitate…

◾Pentru a pune întrebări care deranjează, dar care scot la lumină adevărul…

◾Pentru a iubi fără să fim judecați de societate…

◾Pentru a trăi fără teama că vecinul ne poate face un raport la Securitate…

◾Pentru șansele de a face greșeli din care să învățăm…

◾Pentru a avea drepturi, dar și responsabilități...

◾Pentru a avea acces la informație și la digitalizare…

◾Pentru a beneficia de un act de justiție corect și lipsit de telefoane care să decidă procesele…

◾Pentru a avea infrastructură (autostrăzi și drumuri) de calitate…

◾Pentru a ne putea cumpăra mai multe proprietăți și mai multe mașini…

◾Pentru a trăi visul american care era disponibil doar în filmele date pe sub mână…

◾Pentru apă caldă, igienă și condiții de trai mai bune…

◾Pentru a trai în DEMOCRAȚIE… și pentru restul lucrurilor, stărilor și visurilor care au urmat în anii tranziției de după Revoluție.

= Pentru toate acestea au ieșit oamenii în stradă în Decembrie 1989.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Personal nu am uitat nimic traiul de ,,Aur ,, din lagărul numit . Republica Socialistă România , oricând aș face parte din plutonul de execuție care i-a trimis în iad pe Ceașcă și cotoroanța lui malefică.Aviz nostalgicilor care-l tot plâng,nu au decât să se ducă după el să-l caute pe acolo.
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult