Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Să nu uităm de unde a pornit totul. Și mai ales pentru ce

Revoluția din Decembrie

Astăzi este 16 Decembrie și se împlinesc 33 de ani de când s-a auzit prima dată: „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”

- Timișorenii văzuseră cum dictaturile Europei de Est cădeau una cate una și știau că pot schimba și ei lucrurile. Asta avea să se întâmple, însă, a doua zi, pe 17 Decembrie. Atunci se trăgeau primele focuri de armă și tot atunci cădeau și primii tineri răpuși de gloanțe. Timișoara avea să-și înfrângă frica și să deschidă una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria recentă a României, plătind un tribut teribil în numele democrației: Aproape 100 de morți și sute de răniți.

= Au trecut 33 de ani şi indiferent de cât de mult ne-am integrat noi în Europa și în valorile ei, încă există români care sunt în continuare nostalgici după perioada comunistă. Pentru generațiile tinere, cele care nu au trăit anii grei și gri ai lui Ceaușescu, poate părea nefiresc, în condiţiile în care libertatea este unul din elementele definitorii ale luptei din decembrie 1989 şi cel mai mare câştig pe care oamenii îl asociază Revoluţiei.

= Cu toate acestea, memoria socială a acelor vremuri nu este atât de puternică încât să ne aducă aminte constant despre neajunsurile din acea perioadă.

- Comunismul se află încă într-o cutie neagră a societăţii româneşti, pe care nu o deschidem suficient de mult încât să fim capabili să vedem cu un ochi critic neajunsurile lui și nenorocirea pe care a produs-o oamenilor.

- Ce-i drept, într-o societate ca a noastră, șubrezită din încheieturi de decizii politice uneori inconștiente și de multe ori extrem de greșite, nostalgia după comunism este vie, tinde să reziste și să se conserve.

- Iar pentru asta au o vină mare și foştii propagandişti ai regimului, care au încercat să relativizeze caracterul inuman al comunismului şi să cultive nostalgia odată ce au fost puşi în slujba noii puteri „feseniste”. Şi au și reuşit, în multe privinţe.

- 33 de ani mai târziu încă ne punem întrebarea: Ce putem învăța din ce s-a întâmplat atunci? Păi putem învăța că nicio democrație nu e la adăpost de grave derapaje și de un declin accelerat, precum și că libertatea nu este ceva ce vine de la sine, ci ceva ce se cucerește zilnic, atât prin acțiuni individuale, cât și prin acțiune colectivă.

Și trebuie să ne reamintim cum a pornit totul. Și pentru ce.

Pentru a putea spune liber ceea ce gândim și pentru a putea să fim liberi să facem ceea ce vrem fără să încălcăm libertatea celuilalt…

◾Pentru a putea umbla liberi pe stradă, cu părul lung, cu tatuaje sau îmbrăcați cum dorim…

◾Pentru a avea legi sănătoase care să ne apere, care să servească majoritățile de orice natură și care să protejeze totate minoritățile…

◾Pentru a călători în țări străine…

◾Pentru filmele, cărțile, ciocolata, muzica și cultura occidentală…

◾Pentru un sistem de sănătate mai bun, care să nu fie doar un cămin rece al ultimilor noastre clipe …

◾Pentru economia de piață și libertatea de a putea transforma o idee în business…

◾Pentru a intra în UE și în NATO…

◾Pentru a vota și pentru a fi aleși…

◾Pentru a avea puterea de a-i sancționa pe cei care ne reprezintă…

◾Pentru a putea să ne educăm pe noi înșine și pe copiii noștri la cele mai înalte standarde (aici sau peste hotare)…

◾Pentru a-i amenda (prin vot și protete) pe politicieni atunci când legile pe care le fac nu sunt în interesul poporului…

◾Pentru a putea lua lapte, ulei, zahăr și pâine fără cartelă…

◾Pentru ne merita locul în Occident…

◾Pentru a ne recupera valorile trecutului (regalist și interbelic)...

◾Pentru a învăța mai multe meserii și a ne putea bucura de reconversii profesionale…

◾Pentru a ne declara liber orientarea sexuală și genul căruia îi aparținem…

◾Pentru a fi liberi să alegem dacă să credem sau nu în tradiții ori divinitate…

◾Pentru a pune întrebări care deranjează, dar care scot la lumină adevărul…

◾Pentru a iubi fără să fim judecați de societate…

◾Pentru a trăi fără teama că vecinul ne poate face un raport la Securitate…

◾Pentru șansele de a face greșeli din care să învățăm…

◾Pentru a avea drepturi, dar și responsabilități...

◾Pentru a avea acces la informație și la digitalizare…

◾Pentru a beneficia de un act de justiție corect și lipsit de telefoane care să decidă procesele…

◾Pentru a avea infrastructură (autostrăzi și drumuri) de calitate…

◾Pentru a ne putea cumpăra mai multe proprietăți și mai multe mașini…

◾Pentru a trăi visul american care era disponibil doar în filmele date pe sub mână…

◾Pentru apă caldă, igienă și condiții de trai mai bune…

◾Pentru a trai în DEMOCRAȚIE… și pentru restul lucrurilor, stărilor și visurilor care au urmat în anii tranziției de după Revoluție.

= Pentru toate acestea au ieșit oamenii în stradă în Decembrie 1989.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Personal nu am uitat nimic traiul de ,,Aur ,, din lagărul numit . Republica Socialistă România , oricând aș face parte din plutonul de execuție care i-a trimis în iad pe Ceașcă și cotoroanța lui malefică.Aviz nostalgicilor care-l tot plâng,nu au decât să se ducă după el să-l caute pe acolo.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult