Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Să nu uităm de unde am plecat. Într-o singură generație am ajuns de la a nu putea avea un pașaport, la intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Călători pe Otopeni

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Am intrat în Schengen cu frontierele aeriene și terestre. Știu că se vor găsi cârcotași care vor spune că nu e suficient, că occidentalii își bat joc de noi, nu ne-au acceptat cu frontierele terestre. Că americanii nu ne-au ridicat vizele. Cu toate că suntem mai aproape ca oricând de ambele realizări. Multă lume uită însă de unde venim, din cel mai întunecat stat comunist. O țară relativ tânără, care a trebuit să îndure 50 de ani de dictatură stalinisto-comunisto-ceaușistă, care a realizat în 34 de ani progrese enorme. E ușor să faci veșnic pe cârcotașul. În perioada copilăriei, a adolescenței și apoi a tinereții mele, sub regimul lui Ceaușescu, nici nu aveam dreptul de a poseda un pașaport. Nu se punea problema de libertate de circulație.

Mă deranjează foarte mult cei care vin cu argumentul că au fost ei plecați într-o excursie pe vremea comunismului în țările socialiste vrând să arate prin asta că era libertate de circulație. Îi jignesc profund pe toți cei care au vrut să plece în Occident și și-au pierdut viața traversând Dunărea sau fiind împușcați de grăniceri. Nu era nicio libertate de circulație, aici era dictatură, era pușcărie, România era o țară închisă. Primul pașaport l-am luat în 1993, după Revoluție. Am plecat ca toată lumea de-atunci în Turcia, cozi infernale la punctele de frontieră, o călătorie imposibilă cu autocarul până la Istanbul la Big Bazar. Apoi am început să călătoresc în interes de serviciu, prima oară la Praga în 1999, apoi în țările occidentale. De fiecare dată aveam nevoie de viză Schengen, trebuia să-mi depun actele la una dintre ambasadele unei țări Schengen și să aștept cu emoție eliberarea documentelor săptămâni. Pentru că în vremea aia călătoream cu trenul aveam de fiecare dată un dosar voluminos cuprinzând tot felul de dovezi, unde mă duc, cât stau, în ce scop, câți bani aveam la mine. Controlul se repeta la toate frontierele statelor care nu erau încă în Schengen și la intrarea în spațiul Schengen. Când am fost plecat în Anglia am dat un interviu la ambasada UK pentru o viza suplimentară, treceam prin Schengen, dar Marea Britanie avea o viză separată. La fel și pentru Elveția. Apoi, încet, încet, s-au scos toate formalitățile astea, astăzi putem călători doar cu buletinul, controlul e mai mult o formalitate, tot mai mulți români merg în străinătate în interes de serviciu, personal sau turistic. Acum s-a scos și controlul de la aeroport. Iar toate aceste lucruri s-au întâmplat de-a lungul unei singure generații. Știu că sunt oameni care nici n-au călătorit și nici nu sunt interesați să călătorească, nu au intenția să meargă la muncă în străinătate sau să-și facă concediile în țări străine. Pentru ei tot ce am spus eu aici n-are nicio importanță, pentru ei e la fel. În aceeași situație sunt și cei care nu călătoresc cu mașina prin țară, pentru ei n-are nicio importanță dacă s-au făcut autostrăzi sau nu. 

Aud și ei pe la televizor că nu avem autostrăzi și repetă fără să știe adevărul. Dar pentru din ce în ce mai mulți români, libertatea de circulație e un drept pe care-l folosesc în interes personal. Toți cei care au ales în ultimii ani să meargă la muncă sau să traiască în alte țări au folosit acest drept fundamental pe care nu l-am avut în „epoca de aur'”. Unii sunt nemulțumiți afară, alții sunt nemulțumiți în țară, și unii și alții își fac iluzii că „era mai bine înainte”. Eu zic să-și suflece mânecile și să se spele pe față, înainte nu ieșea nimeni din țară, iar aici era cea mai săracă țară din Europa la sute de ani distanță de celelalte țări europene. Pentru cei care cred că e rău că s-a dat dreptul de liberă circulație, că au plecat peste 8 milioane de români în străinătate. Fiecare om trebuie să aibă dreptul să decidă unde crede că e mai bine pentru el. Dacă cineva hotărăște să plece nimeni nu are dreptul să-i îngrădească această opțiune. Pentru că am mai primit un drept fundamental în UE, de multă vreme deja, dreptul la muncă. Îmi amintesc de cei care munceau afară fără acest drept și care erau tratați ca niște infractori, arestați, expulzați, interziși. Astăzi nu mai e așa. Eu cred că România a evoluat foarte mult, are instituții, are drepturi și libertăți câștigate, însă foarte mulți oameni nu au evoluat deloc, au rămas cu mintea în comunism. Din punctul ăsta de vedere nu e prea târziu că acum am fost acceptați în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, e prea devreme. Mulți dintre ei și-a da foarte ușor aceste drepturi pentru o dictatură strașnică. Și încă ceva, tot nu înțeleg de ce nimeni nu emigrează în Rusia și toți vor în Occident.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MC check icon
    Deci ar trebui să fim fericiti ca nu au putut ei fura cat am avansat noi… Adică pe parcursul unei generatii am reușit totuși sa intram taras-grăpiș in Schengen “aero și naval”… Ei, mie unuia, la 60 ani, mi se pare ca a durat nepermis de mult ! Și mai am “tupeul” sa pretind ca toți ciolacii/ciucii/raresii si nu în ultimul rand klausii, ar trebui sa se duca dracului pt ca fix comportamentul asta libidinos și umil pana la voma ne plaseaza pe toti la mila și disprețul unora și altora din Europa, doar pt ca ei au avut inteligenta și bunul simt de a-si alege conducatori competenti! Sunt tare curios ce se va alege de intrarea noastra deplina în Schengen dupa acest an electoral… deocamdata vad ca toate leprele politice nu fac altceva decât să încerce combinatii menite exclusiv să păcălească electoratul. Ca doar nu crede cineva intreg la cap ca se urmareste altceva decat mentinerea unor javre la robinetul bugetului - fie în tara, fie în PE ?!
    • Like 5
    • @ MC
      Valentin check icon
      Aici greșiți: conducătorii unei țări sunt imaginea amplificată a acelei țări. Priviți în jur: flegme și gunoaie pe străzi, vânzători care nu zâmbesc și care par enervați că i-ai deranjat, case de pariuri peste tot, mașini care te claxonează pe trotuar ca să le faci loc, șoferi care se ceartă cu polițiștii când încalcă regulile de circulație. Blocuri în care pute a varză călită și prăjeală de îți vine să verși, manele sau muzică populară cu sonorul dat la maximum, câini care defechează peste tot sau care nu poartă botniță și lesă (deși legea e clară în anumite cazuri) etc.
      Din nou, conducătorii unei țări sunt o imagine amplificată a acelei țări.
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Haideți să nu confundăm drepturile și libertățile acordate cetățenilor Uniunii Europene cu drepturile și libertățile decise de fiecare țară a Uniunii Europene. Sunt două lucruri diferite. Luați ca exemplu SUA: există legislație federală și legislație locală. Ceea ce e legal în Kansas poate fi interzis în Alabama. Nu i-am auzit pe americani plângându-se de acest lucru. Mai mult: și ei au state bogate și state sărace. Alabama e considerat stat sărac, în timp ce California are statutul de cel mai bogat din uniunea americană. Asemenea diferențe nu sunt o problemă pentru americani, pentru că la nivel federal au aceleași drepturi și o singură Constituție. Pe același model funcționează și Uniunea Europeană: drepturi federale și drepturi locale.
    • Like 4
  • RazvanP check icon
    Ca deobicei diavolul se ascunde în detalii...
    O fi "libertate de mișcare" dar ea se oprește pentru cel puțin câteva ore la Nădlac! Și chiar nu contează "unde am fost" ci unde suntem. Adică într-o "uniune" de "egali" în care unii sunt "mai puțin egali" decât ceilalți.
    Este complet irelevant cum era în RSR (apropo, cine "trebuia" își făcea și atunci concedii în Europa și SUA, chiar dacă poza ulterior în "dizident"...), este complet irecum era în anii '90, este EXTREM de relevant cum e din 2007 încoace.!
    Ori la capitolul ăsta încă există u deficit de "egalitate", indiferent cu câte vorbe frumoase l-ați împacheta!
    • Like 4
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Și ce propuneți, să ne întoarcem din nou la vize? Să stăm la coadă ca să vizităm columna lui Traian? Cel puțin așa pare, că doriți români murați, așezați la coadă.
      • Like 3
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Nu, doar să avem ceva mai multă demnitate în a ne cere drepturile...
      Atitudinea asta de a ne mulțumi cu ciosvârte arată doar slăbiciune și e tratată ca atare.
      Ai mentalitate de sclav, ești tratat ca un sclav...
      • Like 3
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Dvs. confundați drepturile și libertățile cetățenilor UE cu regulile care pot fi trasate liber de țări ale UE. Să luăm ca exemplu un oraș, să zicem București. Acest oraș acordă cetățenilor săi anumite drepturi și libertăți. Să zicem însă că în orașul București se înființează Clubul Iubitorilor de Muzică de Operă. Acest club este liber să-și selecteze membrii după anumite criterii (audiția muzicii de operă fiind unul definitoriu). Cum ar fi să acuzăm primarul orașului - nu vorbesc de o persoană nominală, e doar un exemplu - că sunt încălcate grav libertățile pe care orașul le acordă cetățenilor dacă anumite persoane nu sunt admise în acest club?

      În UE fiecare cetățean are anumite drepturi și libertăți, dar fiecare țară poate să acorde drepturi și libertăți diferite. Luați ca exemplu Statele Unite: există o legislație federală și o legislație la nivel de stat (și sunt 50). Este poate cel mai bun exemplu.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Dacă ai avea „demnitate” te-ai muta în rusia, unde după mentalitate ți-e locul. Dar ce să vezi, nicio coadă de topor care se exhibă pe acest site din când în când nu vrea să se mute în țara pentru care țuțerește (asta dacă nu ne scrie deja de acolo și nu poate pleca decât dacă ar dezerta).
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Exemplul este complet irelevant, nu discutăm despre criterii LOCALE pentru un program LOCAL ci despre un spațiu GENERAL al UE, Schengen.
      Nu este de competența "dirijorului", indiferent cât de mult și-ar imagina că este urmașul spiritual al "compozitorului" (în cazul acesta Schicklgruber...) să deci cine și când intră în "clubul muzical" Schengen.
      Problema este într-adevăr la români, dar strict sub aspectul neinserării baghetei respectivului dirijor într-o cavitate neluminată de soare...
      Uneori trebuie să știi să-ți ceri drepturile cu pumnul dacă e cazul, chiar călcând pe cadavre politice!
      • Like 1
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      N-ai murit?
      Well, asta e, nu le putem avea chiar pe toate!
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Hai sictir, putinistule. Voi, care nu vă mai săturați de omorât copii și femei în Ucraina, vreți acum să omorâți și cititorii „Republica”???
      • Like 1
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      Retardat...
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Numele ți se vedea deja, te repeți.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Schengen nu este un drept european și nu are prea mare legătură cu Uniunea Europeană. În el intră atât țări europene cât și țări din afara spațiului european (Islanda, Elveția, Lichtenstein etc.) E absurd să țipăm la Uniunea Europeană că e dretpul nostru să intrăm în Schengen când aceasta este o structură care nu ține de Uniunea Europeană.

      Luați un exemplu asemănător: NATO.

      Organizația Nord Atlantică are în componență și țări europene, dar nu este o organizație strict europeană. UE nu se află la conducerea NATO, cum nu se află nici la conducerea Schengen. Apartenența la NATO nu este un drept european, cum nu este nici apartenența la Schengen.
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Ați citit Miorița de prea multe ori..
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Chiar nu înțeleg ce spuneți. Ce legătură au Schengen sau NATO cu Uniunea Europeană, în afară de faptul că au în componență și țări europene? E ilogic ce susțineți! Vreți să arătăm cu degetul UE pentru o organizație pe care nu o conduce? Schengen și NATO nu intră în competența UE. Apartenența la NATO sau Schengen nu intră în drepturile europene. Amestecați lucrurile rău de tot...
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Apartenența la Schengen ȚINE de apartenența la UE!
      NATO nu are nici o legătură cu subiectul, presupun că ori nu știți ce vorbiți ori e doar o diversiune...
      Cât despre țările care NU fac parte din UE, nu sunt "în Schengen" ci doar au un acord de liber tranzit care implică VERIFICAREA DOCUMENTELOR. Chestie care, presupun că nu știți NU SE APLICĂ ÎN SCHENGEN...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Dacă mai era necesar de demonstrat de ce mișună postacii putiniști pe-aici (hint: vor să semene ură și dezbinare în interiorul UE), o simplă verificare a ce a scris orcul de mai sus conduce la rezultatul:
      „Afirmația din citat nu este complet corectă. Există țări care nu fac parte din Uniunea Europeană (UE), dar sunt membre ale spațiului Schengen. Acestea sunt Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia1234. Aceste țări au eliminat controalele la granițele lor interne cu alte țări din spațiul Schengen12.
      În ceea ce privește verificarea documentelor, în spațiul Schengen, controalele de pașapoarte și cărți de identitate, precum și alte tipuri de controale la granițele sale cu alte țări din spațiul Schengen, sunt eliminate15. Cu toate acestea, sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor6. De exemplu, începând cu 31 martie 2024, românii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie78.
      Deci, în timp ce există un acord de liber tranzit în spațiul Schengen, acesta nu implică în mod necesar verificarea documentelor la granițele interne ale spațiului Schengen578.
      Learn more
      1
      cursdeguvernare.ro
      2
      ro.wikipedia.org
      3
      schengenvisum.info
      4
      schengenvisum.info
      5
      eur-lex.europa.eu
      6
      schengen.mai.gov.ro
      7
      bing.com
      8
      libertatea.ro
      9
      bing.com
      10
      politiadefrontiera.ro
      11
      eur-lex.europa.eu”
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Haideți să simplificăm discuția: vorbim de un acord care are o bază DEMOCRATICĂ, adică apartenența se obține prin vot. Niciun orgnism - nici Uniunea Europeană - nu poate interveni în actul democrației. Să luăm alt exemplu: alegerile. Sunt organizate de stat, dar statul nu poate anula rezultatul pentru a impune un altul.
      Ce ați vrea să facă Uniunea Europeană în cazul Schengen? Să impună un anumit rezultat, anulând o decizie democratică? Da, putem pune piciorul în prag, în sensul unui lobby mai susținut, dar nu putem schimba rezultatul și nici nu putem cere Uniunii Europene să decidă sancțiuni impotriva celor care nu ne votează.

      În plus, problema poate fi privită și altfel: dacă mai multe persoane îi spun alteia că miroase urât pentru că nu se spală și se clatină pentru că bea în exces înseamnă că persoana respectivă chiar are aceste probleme. Care ar fi soluția: a) să se rupă total de cei care îi atrag atenția sau b) SĂ-ȘI SCHIMBE COMPORTAMENTUL?

      România este privită ca o țară coruptă pentru că ESTE o țară coruptă, cu un sistem de sănătate șubred, cu o educație condusă de persoane numite politic, cu un procent înfiorător de mame minore, cu grad îngrijorător de analfabetism funcțional, cu cel mai scăzut prag de lectură posibil (persoane care n-au răsfoit niciodată o carte). Soluția nu e să ne rupem de structurile în care suntem, ci să ne îndreptrăm și să ne revizuim comportamentul.
      • Like 2
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      Maimuță retardată, lasă adulții să vorbească! Tu să deschizi gura când îți mai crește un neuron, măcar să fie doi acolo, să nu-ți moară mononeuronul de plictiseală!
      Tot tâmpenii vei debita, dar cu ecou!
      Gata, jet !
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Serios, UE "nu poate interveni într-o decizie democratică"??
      Articolul ȘAPTE vă sună cunoscut? Poate fi invocat împotriva Ungariei și Poloniei pentru pseusomize dar "nu poate fi folosit" împotriva jegustriei...
      Care, apropo:
      https://www.hotnews.ro/stiri-international-27033202-kremlinul-spionat-toata-europa-ajutorul-unor-austrieci-ajutorul-oamenilor-viena-rusii-avut-acces-sistemul-schengen-computer-nato-dirijat-echipe-asasini.htm
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Citez:
      „RazvanP
      acum 4 ore
      N-ai murit?
      Well, asta e, nu le putem avea chiar pe toate!”
      „RazvanP
      acum 3 ore
      Retardat...”
      „RazvanP
      acum 2 minute
      Maimuță retardată, lasă adulții să vorbească! Tu să deschizi gura când îți mai crește un neuron, măcar să fie doi acolo, să nu-ți moară mononeuronul de plictiseală!
      Tot tâmpenii vei debita, dar cu ecou!”
      Mai e nevoie de demonstrat că putiniștii vor distrugerea României și a UE? Mentalitatea de ucigași nu dispare, și e ușor să-i facă să se dea de gol. Acum zic de Schengen ca și cum i-ar interesa subiectul articolului, și peste 5 minute amenință cititorii „Republica”cu moartea, fără să sesizeze că se dau singuri de gol că nu au nicio legătură cu România, decât în sensul că au fost trimiși să facă rău acestei țări.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Cunosc articolul, dar cazurile nu sunt similare. Acest articol nu poate fi invocat în cazul unui vot negativ, pentru că acest vot nu a încălcat absolut nimic.
      Din nou, faptul că suntem văzuți ca o țară coruptă, cu un grad ridicat de analfabetism funcțional, cu o educație condusă politic și un sistem de sănătate în colaps este pentru că așa suntem. Nu alții trebuie să se schimbe, ci noi.
      Nu văd un motiv pentru un divorț cu Uniunea Europeană.
      • Like 1
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      În cazul în care mai era nevoie de vreo dovadă cât de analfabet funcțional incapabil să priceapă două cuvinte legate...
      Unde "te-am amenințat cu moartea", idiotule??
      Doar am întrebat dacă n-ai murit, e cu totul altceva!
      Dacă ești prea prost să înțelegi, măcar nu semnaliza!
      • Like 2
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      N-am spus nimic despre un "divorț" de UE, nu veniți cu interpretări. Am spus doar că România trebuie să-și ceară drepturile fără complexe de inferioritate (din povestea cu "vecinul alcoolic" se vede destul de clar ce opinie aveți despre propria (?) nație, cam trist, pentru dumneavoastră...) și fără excese de diplomație inutilă.
      Atitudinea trebuie să fie pur pragmatică "vrem A B și C, dacă nu primim vom efectua X, Y și Z, No hard feelings, it's just business!"
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      În cea de a doua chestiune, eu nu am o opinie despre nație. Eu am o opinie despre situația actuală. Înainte de venirea comunismului România a fost o țară respectată. După comunism n-a mai fost. Sigur că sper ca respectul să fie recâștigat, dar nu prin minciună. România arată ACUM așa cum arată și trebuie să se schimbe. Când se va schimba, va redobândi și respectul pierdut.
      Revenind la prima chestiune, Schengen nu este un drept. Știm foarte bine ce trebuie să facem ca să intrăm în Schengen. Numai că nu facem.
      Referitor la A, B și C, ar trebui să precizați care sunt X, Y și Z. Legal nu putem invoca articolul 7 pentru că nu vorbim de vreo încălcare a legislației europene. Este dreptul anumitor țări să refuze aderarea altor țări. Când vom deveni membrii putem face și noi fix același lucru cu orice altă țară. Este dreptul fiecăriei țări să refuze. Nu văd ce ar fi de făcut.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Citez:
      „RazvanP
      acum 6 ore
      N-ai murit?
      Well, asta e, nu le putem avea chiar pe toate!”
      Uite că eu m-am simițit amenințat, pentru că ăsta e felul tău de a gândi. Stai liniștit, ți-am raportat toate comentariile către moderatori, așa că toată strofocarea ta ori va dispărea de pe site, ori va fi utilă în caz în care chiar te gândești să-ți pui în aplicare comportamentul grobian virtual.
      În rest, mare trebuie să fie nesimțirea unui putincurist care vrea distrugerea României să vorbească de analfabetism funcțional și idiotism. E plin site-ul ăsta de comentarii de-ale tale care demonstrează ceea ce ești, cele de azi sunt doar un exemplu în plus. Tot ce pot spera este ca, în cazul în care stăpânii voștri chiar atacă România sau NATO, măcar de cozile lor de topor din țara noastră să scăpăm.
      • Like 1
    • @ Dan
      RazvanP check icon
      Amice, ești dobitoc!
      Chiar aș vrea să existe cineva care să se uite pe mesaje, poate am scăpa de idioțeniile pe care le debitezi și pe cretinismul de a nu înțelege o frază simplă!
      Nu dau doi bani pe tine, întrebarea era ironică pentru că nu-ți mai văzusem de mult tâmpeniile pe aici.
      Dacă te simți "amenințat" de o simplă întrebare ești pur și simplu imbecil!

      NU EXISTĂ O PERSOANĂ CARE SĂ-ȘI IUBEASCĂ ȚARĂ MAI MULT DECÂT MINE ȘI UN RUSOFOB MAI ÎNFOCAT.
      Faptul că nu poți trece peste "Ugh, ugh, cine nu pupă în cur UE îl pupă pe putin, ugh" nu demonstrează decât că ai capacitate mentală redusă și nu poți concepe să exiști fără a pupa pe cineva în cur!
      Chestie care, sorry, este STRICT problema ta, indiferent cât insiști, prostește și obositor, s-o proiectezi asupra altora.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Citez:
      „RazvanP
      ieri la ora 14
      N-ai murit?
      Well, asta e, nu le putem avea chiar pe toate!”
      „RazvanP
      ieri la ora 15
      Retardat...”
      „RazvanP
      ieri la ora 18
      Maimuță retardată, lasă adulții să vorbească! Tu să deschizi gura când îți mai crește un neuron, măcar să fie doi acolo, să nu-ți moară mononeuronul de plictiseală!
      Tot tâmpenii vei debita, dar cu ecou!
      Gata, jet !”
      „RazvanP
      ieri la ora 19
      În cazul în care mai era nevoie de vreo dovadă cât de analfabet funcțional incapabil să priceapă două cuvinte legate...
      Unde "te-am amenințat cu moartea", idiotule??
      Doar am întrebat dacă n-ai murit, e cu totul altceva!
      Dacă ești prea prost să înțelegi, măcar nu semnaliza!”
      „RazvanP
      acum 2 ore
      Amice, ești dobitoc!
      Chiar aș vrea să existe cineva care să se uite pe mesaje, poate am scăpa de idioțeniile pe care le debitezi și pe cretinismul de a nu înțelege o frază simplă!
      Nu dau doi bani pe tine, întrebarea era ironică pentru că nu-ți mai văzusem de mult tâmpeniile pe aici.
      Dacă te simți "amenințat" de o simplă întrebare ești pur și simplu imbecil!
      NU EXISTĂ O PERSOANĂ CARE SĂ-ȘI IUBEASCĂ ȚARĂ MAI MULT DECÂT MINE ȘI UN RUSOFOB MAI ÎNFOCAT.
      Faptul că nu poți trece peste "Ugh, ugh, cine nu pupă în cur UE îl pupă pe putin, ugh" nu demonstrează decât că ai capacitate mentală redusă și nu poți concepe să exiști fără a pupa pe cineva în cur!
      Chestie care, sorry, este STRICT problema ta, indiferent cât insiști, prostește și obositor, s-o proiectezi asupra altora.”

      Cam ăsta e comportamentul putincuriștilor precum „RazvanP”, care a fost probabil trimis pe „Republica” ca să pozeze drept „suveranist român”, fără să înțeleagă că TOȚI cititorii „Republica” sunt mai inteligenți decât ai lor și știu că curentul „suveranist” e finanțat de putin pentru a stârni zâzanie și dezbinare în țările occidentale. Dacă v-ați fi dat seama până acum, ați fi renunțat să mai trimiteți postaci pe acest site, dar n-ai de unde.
      P.S. Sunt convins că acest „RazvanP” își iubește foarte mult țara, se vede clar din faptul că vrea să subjuge România noului țar, doar că românii nu iubesc în niciun caz rusia.
      P.P.S. Cum am mai zis, voi continua să răspund la comentariile nesimțite postate de acest putincurist (că tot e obsedat de pupatul în ***), până când vor fi șterse de moderatori sau până când el va dispărea de pe acest site.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Mi se pare important să discutăm orice idee pusă pe masă, oricât de ciudată ar părea. Există opinii în care rezonez cu dl. Răzvan. Ca de exemplu să chestionez critic deciziile UE. Mi se pare chiar o datorie de cetățean european să trec prin filtrul gândirii orice decizie. Parlamentul European are tot soiul de politicieni, dar sunt sigur că politicienii autentici sunt de aceeași părere: este spre binele Uniunii să alegem grâul de neghină. O altă părere prin care rezonez cu dl. Răzvan ar fi un lobby mai hotărât pentru România, dar pentru asta îți trebuie politicieni, iar noi nu prea avem.

      Pe de altă parte contează și direcția. Dacă această critică se îndreaptă spre îmbunătățirea vieții noastre ca cetățeni europeni, atunci este bine, dar dacă argumentele sunt folosite ca motiv de divorț de UE, atunci nu este bine.

      Nimeni nu-și dorește un divorț de UE. Românii călătoresc cu poftă și bucurie în Uniunea Europeană și cred că nimeni n-ar vrea reintroducerea vizelor. Nici politicienii nu cred că vor - cu tot discursul lor agresiv - pentru că Parlamentul European oferă un salariu atractiv și un loc de retragere ideal după încheierea carierei. Văd că până și cele mai radicale partide candidează pentru PE.

      Pur și simplu un divorț de UE n-ar aduce niciun beneficiu nimănui. Nici tinerilor care studiază sau lucrează în afară, nici părinților care vor să-i viziteze, nici politicienilor care vânează un salariu de europarlamentar, nici edililor care beneficiază de pe urma banilor europeni. Nimănui.
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Nu este vorba despre nici un divorț de UE ci doar despre o reafirmare a poziției României față de uniune și de a revendica respectul cuvenit.
      La fel de real precum faptul că apartenența ne-a adus beneficii este și reversul medaliei, realist vorbind am pierdut forță de muncă, controlul asupra resurselor naturale și a piețelor. Că era de așteptat și în unele cazuri inevitabil e un aspect, dar în opinia mea această cedare ar fi trebuit compensată măcar de un tratament egal.
      Ca într-o căsnicie, nu mai există "bunurile mele", "bunurile tale" ci doar "bunuri comune".
      Ori până una alta vedem că în schimbul cedării am primit doar "wampum", ceva vorbe frumoase și cam atât, și tot la categoria "a doua" au rămas.
      Că parțial este vina unei clase politice inepte, parțial a unei populații ușor de manipulat nici măcar nu mai are relevanță, așteptările erau mai mari din partea "educaților" europeni.
      Chestie care, după cum vedem cu toții, nu s-a întâmplat. Pur și simplu atitudinea vestului față de România se poate caracteriza într-un singur cuvânt: neocolonialism.
      Ceea ce, să recunoaștem, nu este chiar o mândrie pentru noi.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Băi nene, încă n-ai dispărut de pe „Republica”? „Neocolonialismul vestului” e scos DIRECT din manualul kaghebiștilor.
      P.S. Aștept reacțiile din ghenă, probabil „muncesc” doi inși la contul „RazvanP”, unul care se screme ca să se adapteze platformei și altul care e așa, mai natural, ca orice rus violator.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Aici rezonez cu dvs., dar pentru a avea un lobby așa cum ne dorim ar trebui să avem politicieni care să-l profeseze. Noi nu avem așa ceva. Dar să le luăm pe rând.
      1. FORȚA DE MUNCĂ - în ce sens am pierdut-o? Au luat-o ei sau am dat-o noi? Nu Uniunea Europeană este de vină pentru această hemoragie, ci noi. Pentru că nu avem un salariu corect, pentru că nu avem infrastructură, pentru că nu ne purtăm politicos unii cu alții, pentru că scuipăm pe străzi, pentru că ne lăsăm câinii fără lesă și botniță, pentru că ne plimbăm cu mașinile pe trotuar, pentru că ascultăm muzică de proastă calitate cu sonorul dat la maximum, pentru că prăjim varză de împuțim tot blocul, pentru că urlăm ca disperații în miez de nopate uitând cât de subțiri sunt pereții etc.

      Acești oameni au plecat ca să aibă o viață mai bună și mai civilizată. Au plecat din cauza noastră, nu din cauza Uniunii Europene.

      2. RESURSE - din nou susțineți un lucru eronat. Faptul că statul român a cedat prostește unor firme - dar a și recuperat în ultima vreme, cum a fost cazul Roșiei Montana - NU ÎNSEAMNĂ CĂ UNIUNEA EUROPEANĂ NE-A OBLIGAT. Haideți să nu confundăm lucrurile!
      Dacă eu cedez un bun vecinului de la parter nu înseamnă că am fost obligat de asociația de locatari să fac acest lucru. Nu există nicio directivă europeană care să oblige statul român să cedeze un bun către o firmă privată. Cine susține așa ceva susține un fals.
      Nu dați vina pe Uniunea Europeană pentru niște greșeli care ne aparțin.

      3. PRIMITUL - mă tem că sunteți greșit informat. Și noi cotizăm, deci ceea ce primim constituie dreptul nostru. Nu e o pomană sau un schimb, ci un drept. Dacă vă informați atent, veți afla că, prin aderarea la UE, a intrat în țară o cantitate imensă de bani europeni. O parte a făcut diferența dintre mizeria anilor 90 și mediul oarecum respirabil în care trăim astăzi. Aș spune că doar 30% au fost folosiți. Este adevărat însă că 70% e o diferență îngrijorătoare. Unde s-au dus acești bani? Prin tot felul de locuri sau paradisuri fiscale. S-a făcut și pușcărie, nimic de zis, dar banii nu s-au recuperat.
      Nici aici nu e vina Uniunii Europene. E vina noastră.

      4. ATITUDINEA VESTULUI - ați putea avea parțial dreptate. Da, poate exista o atitudine a vestului față de fostul bloc comunist. Exista și în timpul comunismului. Cei care reușeau să fugă erau suspectați ca fiind agenți (și Securitatea a avut asemenea persoane). Este totuși o atitudine generală și este o realitate. Care este însă soluția? Să ascundem mizeria sub preș sau să încercăm o schimbare?

      Dvs. ați uitat să precizați esențialul: această atitudine este o cauză sau un efect? Eu spun că este un efect al unei cauze. Faptul că vestul ne vede corupți este pentru că, de fapt. așa și suntem. Care e soluția? SĂ NE SCHIMBĂM. Dacă ne schimbăm, se schimbă și atitudinea. Simplu!

      Nu văd altă metodă. Dvs. vedeți?
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      1. Parțial da, "vina" noastră, parțial și cu largul concurs al "fraților", racolarea cadrelor medicale de exemplu este orice numai o dovadă de "fairness" nu. Noi toți plătim pentru pregătirea lor profesională în schimb de serviciile lor beneficiază cetățenii occidentali. Idem, toate milioanele de cetățeni români plecați în străinătate plătesc contribuții sociale acolo în schimb pretind și primesc prestații sociale aici: servicii medicale, educația copiilor rămași în țară, pensiile părinților etc.
      2. Cedarea resurselor a fost încurajată, atunci v nu a fost ordonată direct. Citeam zilele trecute despre intenția statului de a cumpăra distribuția E.on. Pentru cine nu știe, spargerea "monopolului" RENEL a fost o condiție de preaderare...
      Deci plătim pentru a recupera propria afacere!
      3. În cifre absolute și privind simplist "primim" mai mult decât cotizăm. În cifre relative și privind ÎN ANSAMBLU am plătit cu un ordin de mărime mai mult decât am primit. Un singur exemplu: din 2011, cred, am plătit personal cel puțin 15.000e gazele la Engie. Ex Gaz de France, proprietate a STATULUI FRANCEZ.
      Mai departe, la un calcul simplu, cel puțin 70% din ce consumăm este importat, sau în cel mai bun caz produs în România de o multinațională, cu inevitabila "optimizare fiscală"!
      Când tragem linie ce ziceți, e "avantajos" pentru nou, per ansamblu?
      4. Atitudinea vestului o știu din 2001 încoace direct și personal, întotdeauna a fost "superioară" chiar și în situații în care EU eram superiorul ierarhic.
      Habar n-am ce soluție am mai putea aplica acum, tbh, am pierdut și cedat prea mult ca să mai putem rezista pe cont propriu în afara UE. Dpmdv "am luat țeapă", ghinion.
      Pe de altă parte, tot dpmdv UE în sine este perdantă și muribundă pe termen mediu și lung și am face bine să ne pregătim strategiile din timp. Renunțat la politicile verzi falimentare, reindustrializarea accelerată, strângerea legăturilor cu vecinii într-un Intermarum cu sprijin american, o inițiativă formal oficială a celor Trei Mări, este dpmdv cea mai bună variantă. Întărirea bazei de la MK e un semn bun, ar trebui să urmăm exemplul Poloniei (ante-Tusk) și să ne înarmăm puternic. Calea "UE Vest" e perdantă, țările vestice sunt mai preocupate de sinuciderea identitară și economică, țările estice trebuie să-și ia, din nou, soarta în mâini. Am mai fost vânduți o dată de către Vest pe un șervețel la Yalta, am fi naivi să credem că nu se poate repeta...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      „RazvanP” continuă să polueze forumul „Republica” cu propagandă rusească, ba mai are și fantezii de șef. Dacă a condus vreodată ceva, acum a decăzut într-un jalnic bootlicker putinist. Totuși cel de-a patrulea „argument” al său („ Calea "UE Vest" e perdantă, țările vestice sunt mai preocupate de sinuciderea identitară și economică”) arată mai degrabă că e un sclav al rușilor, deci e imposibil să fi condus ceva în țara noastră. Încă o dată: rușii nu ne-au adus nimic bun niciodată, susținerea îndepărtării de Occident arată că acest postac putincurist vrea doar distrugerea României sau subordonarea ei față de stăpânii lui.
      Marș în siberia, acolo nu riști să te sinucidă (auzi la el, „identitar și economic”, what a loser) careva decât dacă stai la etaj.
      • Like 1
    • @ Dan
      Crayven check icon
      E sclav al rusilor dar vrea baza americana cat mai mare in România.
      Tu esti prost sau prost?
      A critica jigodiile vest Europene care ne-ar vinde Cocinei "Rassia* pt gaz ieftin, Scholz, nu inseamna ca esti pro Rusia, boule!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult