Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Să prespunem că Antonescu iese președinte. Cum va arăta România următorilor 5 ani, domnilor strategi? Vă spun eu cum: catastrofal

Crin Antonescu

Pentru mine, una dintre cele mai proaste evoluții (dincolo de prăbușirea statului - asta e cea mai proastă dintre toate) este continuarea procedurii de nominalizare a lui Crin Antonescu pentru funcția de președinte.

Nu doar din pricina absenței calităților domnului Antonescu pentru fișa postului de președinte. Nici doar din pricina istoricului politic dezastruos cu care va veni în fața alegătorilor - și care, evident, va fi muniție extraordinară pentru contracandidatul extremist, oricare va fi el/ea.

Ci fiindcă, o dată în plus, confirmă îngrozitoarea lipsă de viziune strategică a partidelor mari.

Care gândesc exclusiv doar până în momentul alegerilor - și nici o secundă după aceea. Toată strategia lor, atâta câtă e, se oprește în seara în care se anunță rezultatele. Ar face orice e nevoie pentru ca respectivul rezultat să le fie favorabil (ceea ce nu e rău în sine) - dar încetează să se mai întrebe cum va arăta România după ce reușesc să-și impună candidatul în funcția vizată.

Or, asta e pentru mine cea mai importantă întrebare pe care un strateg politic trebuie să și-o pună: cum va arăta România după ce candidatul meu ajunge în funcția pentru care-l susțin?

În ultimul deceniu, de exemplu, tot ce au gândit mințile politice de la noi s-a oprit în momentul T0 al atingerii scopului politic - cu o completă lipsă de interes pentru consecințe.

Klaus Iohannis a avut zero interes pentru consecințele numirii în funcțiile cele mai înalte ale statului român a unei resurse umane de cea mai execrabilă calitate. A numit prim-miniștri corupți, ignari, plagiatori - iar asta a avariat statul. A plasat în fruntea PNL un incompetent servil & plagiator - iar asta a avariat PNL. A numit la conducerea justiției resursă umană coruptă - iar asta a avariat justiția. Etc. Totul fiindcă, pe lângă cinismul monstruos, a avut exact acest gen de gândire strategică: important e să-mi ating scopul - consecințele numirii nu contează.

De asta s-a prăbușit acum statul român: fiindcă decidenții & strategii politici majori își calculează mutările exclusiv numai până în ziua obținerii funcției. Dar politicienii români, din câte se pare, n-au aflat că cetățenii trăiesc în statul construit de ei și în zilele ulterioare acestor alegeri.

Iar cetățenii văd o Românie care le displace îngrozitor. Și o parte dintre ei alunecă exasperați înspre extremă. O alte parte se prăbușește în defetism & disperare. O altă parte se gândește la emigrare. Și toți își pierd încrederea în instituțiile statului - care, când nimeni nu mai crede în ele, se prăbușesc.

Văd cât se poate de limpede că asta se întâmplă și în cazul nominalizării lui Crin Antonescu. Strategii politici și-au făcut un calcul: cel mai convenabil pentru ei e ca dl Antonescu să intre în turul 2 cu un extremist. Și, de acolo, câștigul pare simplu.

Atâta doar că nu e. Crin Antonescu a mai pierdut, chiar lamentabil, un rând de alegeri unde părea la fel de bine plasat ca acum. Iar candidatul extremist va avea de data asta de speculat vulnerabilități suplimentare ale lui Crin Antonescu. Și, în fine, multă lume pro-europeană va fi atât de dezgustată încât nu va mai ieși la vot.

Dar, de dragul strategilor, să presupunem că le va ieși acest calcul cinic - și dl Antonescu va ajunge președinte. Calculul lor, evident, se oprește aici.

Iar eu spun că abia acum încep întrebările esențiale. Să prespunem că suntem în mai, iar Crin Antonescu iese președinte. Cum va arăta România următorilor 5 ani, domnilor strategi?

Vă spun eu cum: catastrofal. Cu o extremă dreaptă furioasă. Și, mult mai grav, cu un electorat pro-european dezgustat, lehămesit să mai apere proiecte pro-UE, cu conștiința clară a faptului că i-a fost forțată mâna pentru a accepta un candidat verbios & inconsistent, incapabil de vreo construcție reală, ale cărui declarații anti-UE de acum 13 ani nu sunt deloc diferite în spirit de ale candidaților extremiști de acum.

Iar distrugerea energiei acestui electorat pro-european e cel mai grav dezastru pentru România. Fiindcă această minoritate pro-UE este cea care a construit România europeană de azi. În mod straniu, deși n-au avut niciodată cu adevărat puterea politică, acești visători care au crezut în România europeană au făcut-o reală. Ei sunt cei care au protestat în Piața Universității în 1990, cei care au făcut posibil succesul electoral al CDR, cei care au alungat prin vot proiectul autoritarist al lui Năstase & apoi al lui Ponta, cei care au protestat pentru Roșia Montană, apoi la Colectiv, apoi la OUG 13. Ei, nu mai mult de vreo 20%, în momentele cele mai bune vreo 25%, sunt cei care au făcut posibilă România europeană.

A distruge acești 20% care au visat România europeană & au făcut-o posibilă înseamnă a distruge viitorul european al României.

Și asta e, de fapt, consecința cea mai gravă a proiectului „Antonescu președinte”.

Soluția e, bineînțeles, simplă. Și e tot la PNL & USR. Sunt sigur că un candidat comun al lor, sprijinit de toate celelalte forțe pro-europene (PSD va avea propriul candidat, Ciolacu, asta e limpede), intră în turul 2 - și câștigă împotriva candidatului extremist.

Sau, dacă PNL alege să meargă mai departe cu candidat comun cu PSD, trebuie să refuze nominalizarea lui Crin Antonescu. Altfel, vor fi complici la această distrugere a electoratului care a construit România europeană - cel mai de succes proiect al nostru dintotdeauna.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Nu după alegeri e problema cu Antonescu. Nu cred că e mai detestat decât alții de către suveraniști. Dimpotrivă, fiind omul lui Ciolacu, suveraniștii îl vor accepta mai bine decât pe unul din afara sistemului. Există o complicitate între pesediști și auriști și o afinitate între membrii electoratelor lor. Îi putem include și pe mulți liberali în promiscuitatea asta.

    Însă profesorul Remus Pricopie a atras atenția că e posibil să nici nu ajungă în turul 2 candidatul coaliției. https://adevarul.ro/alegeri-prezidentiale-2024/declaratie-soc-candidatul-comun-al-psd-pnl-si-2414602.html
    E important să fie unul singur, susținut și de USR. Dacă se divizează voturile antisuveraniste e pericol mare.

    Simțul comun ar spune că Antonescu nu poate aduna milioanele de voturi necesare, pentru simplul fapt că vine în fața alegătorilor ca bărbat care nu a muncit în ultimii 7-8 ani. Că a scris, că a citit... asta ar fi acceptabil (cu greu, pentru marea masă) doar dacă ar fi scriitor. Dar nu e.

    E posibil ca sistemul să-l trimită la eșec sigur, un eșec dorit de ei. Trebuie să-i obligăm să vină cu altcineva, cineva care impune respect prin personalitate puternică și realizări clare. Avem dreptul la un președinte votat cu încredere, nu câlcându-ne pe inimă. Dacă politicienii de la putere nu ni-l oferă, înseamnă că sunt hotărâți să ne umilească, înseamnă că asta vor, în esență, ca apoi să începem să nici nu ne mai intereseze cine ne sunt liderii și ce fac ei. Să devenim cetățeni-legume.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Avem răspunsul legat de Antonescu dar dacă e să ne întrebăm de România H2O a lui Georgescu putem uita cu totul de Europa.
    • Like 0
  • Zarurile au fost aruncate dinainte de decembrie. PNL, așa cum îl știam noi, nu mai există. De aceea a și reapărut o tombateră găunoasă ca Antonescu, într-un moment atât de tragic. România modernă, educată și progresistă e pierdută, asta e părerea mea. Nu știu cum se va juca acea carte proeuropeană sau proamericană, în următorii ani, cu cei care vor veni la putere - căci mie mi-e clar cine va fi președinte. Dv. nu? Să tot ai peste 50 de ani acum și să trăiești aici! Exact așa cum au cei despre care ați vorbit atât de frumos și de just în articol, aceia care au ținut mereu la adevăr și la alegerea noastră pentru lumină, nu pentru beznă. Cei mai tineri de-atât au plecat de mult din România, fără a-i mai număra pe cei care tocmai ce-și fac bagajele acum. Scapă cine poate, dle Vancu.
    • Like 0
    • @ Ariela Veronique
      mg check icon
      ..am căutat curios pe net, să mă dumiresc ce-i aia "tombateră"..
      E musai să fie "găunoasă", ca să n-o ia vântul de pe scăfârlie..

      Apropo, iată ce-a spus dl.Hurezeanu când i s-a propus să candideze la Peședinție : "Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul"

      Alții, în schimb, intră cu tot cu umeri..
      Cât despre plecat, peste 40-45 nu te mai vrea nimeni pe-afară.
      • Like 1
  • Domnul Antonescu sau oricine ar candida din partea coaliției la putere are nevoie de sprijinul tuturor partidelor din coaliție. Și e destul de greu pentru votantul clasic PSD să voteze cu un liberal chiar dacă îi cere partidul. Pentru că votantul clasic PSD se simte mai apropiat de unul ca Georgescu decât de orice alt candidat ”european”. Mie mi se pare că Antonescu îndeplinește cerințele. Plus că are experiență politică majoră și o cultură politică mult peste alți candidați. Adică în orice dezbatere publică, dacă s-or mai organiza, va fi un adversar dintre cei mai redutabili.
    Autorul pare să nu înțeleagă că o parte importantă din protestatarii Roșiei Montane, a Colectivului și a OUG 13 s-au deplasat spre zona suveranistă. Asta a făcut ca USR care a luat 22% la Europarlamentarele din 2019 pe vot politic să ajungă la mai puțin de 9 % în 2024 la aceleași alegeri și nu singur ci în alianță.
    Ideea este că la momentul ăsta avem 3 blocuri din care primele 2 majore (cel al coaliției, suveraniștii și progresiștii). Mie mi-e greu să cred că Nicușor, Lasconi sau oricine ar candida din partea progresiștilor va putea să ia suficiente voturi de la celalalte două blocuri mari ca să acceadă în turul 2. Dacă acestea vin cu candidați viabili nu cum au fost Ciucă sau Ciolacu. Numai faptul că îi sprijină USR este pentru ceilalți votanți un motiv esențial ca să nu-i voteze, fie că ne place situația sau nu. Din punctul ăsta de vedere Antonescu mie mi se pare viabil.
    În orice situație România europeană va merge mai departe. Ce vor ăilalți, chipurile mai puțin europeni nu este ieșirea din UE ci reformarea UE și a Comisiei care prin politicile aberante, sectare, total impopulare din ultimele 2 decenii a distrus cu seninătate competitivitatea economică, nivel de trai și calitatea vieții și a reușit să enerveze tot continentul.
    Președintele, mai ales dacă n-are în spate o structură politică reprezentativă, nu e vreun tătuc, ci doar un reprezentant relativ decorativ al statului. Și e foarte bine că este așa.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionascu
      Dumitru check icon
      Respect pentru sinteza dv la postarea domnului R Vancu dar se pare că nu ați văzut și concluzia din titlu: catastrofă-în rest ,lungi prilej de vorbe și de ipoteze,Crin vrea să...(de la G Topârceanu,aducere aminte).Mai încercați,nu se știe niciodată, succes?!
      • Like 0
    • @ Adrian Ionascu
      Crin Antonescu nu are ce cauta acolo. Candidatura lui reprezinta un esec previzibil pentru orice om cu scaun la cap. Sunt surprins si dezgustat de faptul ca asa-zisa coalitie pro-europeana nu vede acest lucru, iar asta arata ca ii doare in cot de tara asta. Nici macar acum in al 14-lea ceas nu sunt in stare sa aduca in fata un om valoros, integru, care sa merite sa fie presedintele tarii. Au inlocuit niste loaze cu o alta loaza....
      • Like 4
    • @ Dan Filip
      mg check icon
      ..e un cadavru politic, în curs de mumificare. Mai lipsește să-l lege de un cal alb (ca să nu cadă), ca-n legenda Cidului, pentru a-i speria pe mauri..
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      Sau arată că sunt, nefireasca coaliție, de aceeași parte a baricadei adică antieuropeni, sosocari, doar covrigarul ursar a întins labele și s-a pupat cu hidosenia, aurari și georgescari. După ce au stors cât au putut de la ue tactica este să treci "in altă barca" și să fentezi plata datoriilor. Nu m-aș mira. În tot cazul, după cum se desfășoară evenimentele și răsar pretendenții la "tron" drumul fascistilor, autointitulati cu obraznicie patrioți este deschis și liber.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionascu
      Razvan check icon
      Un tradator, care se pupa bot in bot cu Ponta sub zambetul aprobator al lui Iliescu cand au "fatat" USL 1.0
      • Like 0
  • Bogdan Aurescu. A contribuit decisiv la creșterea suprafeței României.
    • Like 0
  • În sfârșit un contributor care nu se ascunde după deget și spune lucrurilor pe nume. Cacarau este un ratat din toate punctele de vedere. O marionetă rasuflata in mâinile loturilor de la psd. Cu nimicul asta candidat cg poate dormi liniștit. Prin tot ce fac nemernicii de la psd, pnl, udmr în cârdășie cu aur și celelalte cazaturi "suveraniste" îi ușurează ascensiunea și succesul "mortului viu" cg. Toți sunt puși sa facă jocul rusilor. Nimeni nu cracneste și nu discuta catastrofele ce se petrec zilnic. Nimeni nu ia măsuri împotriva trădătorilor, derbedeilor ce-si fac mendrele în public. Trendul este internațional plecând de la degenerarea sua cu un descreierat ca trump în frunte. Lumea orwelliana din romanul "1984" se prefigurează intens. Nici nu o să ne dăm seama când vom fi în ea.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult