Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să urli de dragoste rănită ca românul pe 10 august și la OUG 13

Liviu Dragnea - Irina Tănase - 2018

În imagine, Liviu Dragnea și Irina Tănase, la o fabrică de ceasuri din Elveția, în iunie 2018, în timpul unei vizite de lucru a fostului președinte al Camerei Deputaților. Foto: Instagram 

Sunt conștient că existența noastră se desfășoară într-un univers agitat, care ne ține în priză non-stop, dar poate că zilele astea ar trebui să lăsăm deoparte, câteva clipe, problemele care ne frământă pe toți, cu mic, cu mare, să uităm de trupele pe care le masează Putin la granița cu Ucraina, de faptul că președintele Iohannis îndemna cetățenii să iasă la vot acum doi ani, pentru ca PeeeSeeeeDeeee să nu mai vină în veci la guvernare, să uităm și de Covid și să reflectăm temeinic asupra pățaniei lui Liviu Dragnea, o pățanie plină de învățăminte.

Acesta, dacă ați ratat noutățile mondene, ar fi fost înșelat de iubita lui, Irina. Pentru numeroși bărbați din România, bărbați onești și curați la suflet, aflați în căutarea unei iubiri pure și dezinteresate, știrea a semănat în gândurile lor deznădejde și degringoladă. I-a bulversat, arătându-le fața crudă și nemiloasă a lumii în care trăim. Căci poți fi cel mai temut și puternic om din țară și, cu toate astea, când iubirea, leoaica mult mai tânără, îți sare-n față și te mușcă de mustață, să descoperi că ești neajutorat ca un bătrânel reumatic uns cu nămol pe plaja din Techirghiol care, în loc a o transforma tu pe ea o doamnă, te transformă ea pe tine, cu mișcările viclene, încă-o vreme, și-ncă-o vreme, într-un reșapat domn Irinel.

Societățile moderne sunt obsedate de uzura morală, dar loviturile de genul acesta îți iau piuitul și-ți dau peste cap busola. Mai că nu-ți vine să mai fii bărbat politic de succes, că femeile nu mai pun deloc preț pe el. Ceea ce e îngrijorător. Pe un asemenea trend, îmi imaginez deja o estimare a cercetătorilor britanici, în câțiva ani nu va mai exista picior de misogin, căci acele identități stereotipe dezonorante pe care ei le atribuiau femeilor, asemuindu-le unor gâsculițe care se-ncurcă cu cocoșii plini de cocoșei doar din interes, vor fi dispărut complet din peisajul lor mental și, prin aceasta, ei înșiși vor fi reduși la extincție.

Să revenim însă la pățania domnului Liviu. Unii, veninoși din cale-afară, au pretins că trădarea a survenit pe fondul anilor nu prea grei de pușcărie petrecuți de acesta la reședința din Rahova și că, după ce a ieșit de acolo și a devenit un nimeni politic nefrecventabil, tânăra nu l-a mai perceput la fel de arătos și cool. Se înșală. Din relatările mass-mediei, dra Irina se întâlnea cu presupusul amant dinainte ca dl Liviu să-și facă locșor la țuhaus.

Una peste alta, schimbarea de paradigmă survenită în sistemul de valorificare a sentimentelor femeii pentru bărbat e evidentă în acest caz și, ca să n-o lălăim cu înflorituri lingvistice desuete, putem pretinde că, o dată cu ei, iubirea a început, în fine, să fie singura care hotărăște destinul unei relații la nivel înalt. (Sau sexul. Oricum, se confundă adesea.) Povestea lor ne arată că, slavă Domnului, sexul – sau dragostea; oricum, se confundă adesea – nu e dictat de ban, de putere, de influența politică și cu atât mai puțin de traiul lejer și lipsit de griji sau de dorința de a parveni pe scara socială. Personal, îi contrazic pe cârcotașii care speculau pe seama nepotrivirii celor doi. Nu a fost așa. Iubirea lor s-a bazat pe cele mai nobile sentimente. Și a rezistat multor răutăți, miștouri și rânjete, ba chiar și tentativei unor sicario pitulați la Hilton de a-i veni de hac marelui om politic. Numai că dragostea dintre ei s-a ofilit. (Sau poate nu chiar dragostea. Doar sexul. Oricum, se confundă adesea.) De-ar fi un caz izolat... Însă la fel s-a întâmplat cu sentimentele dintre domnul Liviu și doamna Bombonica. S-au ofilit și ele. Nu ai ce face. 

Unde dragoste nu e, nimic nu e. (Sau poate e doar sex. Din câte știm, se confundă adesea.)

În schimb, a rămas loc berechet pentru dragostea de țară, pentru lupta cu oculta mondială și pentru încleștările apocaliptice cu băieții jmekeri din UE care vor să fure pentru totdeauna românismul din casele românilor. Și, de ce nu, cu băiatul la fel de jmeker care ar fi răpit-o când și când pe Irina din casa del papa. În extaz.

Așadar, ce spuneți, vor ataca rușii Ucraina la finalul lunii ianuarie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cat de penibil si josnic sa fii, ca sa scrii despre un subiect ce vizeaza viata intima a unei persoane! Fiea ea si una dintre cele 4 cele mai josnice personaje din istoria moderna a Romaniei, alaturi de comunistul Iliescu, alcoolicul Basescu si Iohannis - hotul (dovedit si condamnat civil definitiv) de case si ipocritul cumatru al PeSeDe...
    • Like 0
    • @ Paco Raceanu
      De ce, domnule/doamna Paco Rapane, este ca un "regele e gol" in varianta romaneasca...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult