Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Nu există nicio lege a evoluției și niciuna statistică să forțeze un virus să devină mai blând cu o anumită specie. Există viruși cu mortalitate mult mai mare decât SARS-CoV-2 care au evoluat bine mersi spre a infecta preferențial copiii, unde au un bazin permanent de sisteme imune naive. Rabia are o mortalitate de 100%, Ebola are o mortalitate de 50%, Poliomielita 15% și exemplele pot continua.
Gravitatea și mortalitatea bolii însă nu este distribuită uniform pe grupe de vârste în cazurile de "echilibru" biologic între oameni și virus.
Eficiența organismului în combaterea infecțiilor în intervalul 5-14 ani este atât de bună față de orice tip de infecție, încât acest interval a fost numit "luna de miere a școlarilor [cu infecțiile]". Calitatea acestui răspuns imun explică și eficiența extrem de ridicată a vaccinurilor la aceste vârste.
Virusul SARS-CoV-2 însă nu este în echilibru cu omenirea, dimpotrivă este în plin proces de invadare a omenirii.
Prin urmare, nu știm cum va arăta echilibrul cu SARS-CoV-2 și nici cât timp va dura să se instaleze, pot fi ani, decenii, secole sau milenii. Depinde integral de noi, de omenire, pentru că avem uneltele necesare să stăpânim orice virus.
Dacă tulpina ancestrală "Wuhan" producea o mortalitate după o curbă exponențială cu vârsta, următoarele versiuni au migrat progresiv spre vârste mai mici.
Omicron este prima variantă de SARS-CoV-2 care este suficient de infecțioasă încât să străpungă și această barieră naturală și provoacă o curbă a internărilor în spitale de tip J, cu un număr mai ridicat de internări în intervalul 0-4 ani și 20-39 ani față de intervalul 5-19 ani.
În imagine aveți internările noi în primele 2 săptămâni ale valului Delta față de valul Omicron în spitalul Tshwane din Pretoria (în graficul de jos sunt aceleași date preluate din altă sursă, Financial Times).
Sursa: Twitter
Omicron este aparent mai blând decât Delta, pentru că pune un număr aproape identic de persoane în spital ca Delta, dar la un număr mai crescut de infectări.
Atunci când analizăm însă distribuția acestor spitalizări, observăm că numărul copiilor și al tinerilor spitalizați (0-39 ani) este în medie dublu față de valul Omicron.
Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor, unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie.
Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că decizia a fost luată - să repetăm "succesul" din valul 4-Delta, așa cum era ușor de anticipat, având în vedere că ignorarea valului a fost decorată de Președinte.
E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România.
Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de sărbători și apoi de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe, avem aproape o certitudine că și valul Omicron va debuta la 2 săptămâni după dechiderea școlilor, undeva în a doua jumătate a lunii ianuarie.
Delta a produs deja mai multe decese în categoria 0-19 ani în România (21 decese) decât cele 3 valuri precedente (18 decese) deși a produs doar 75% din cazurile oficiale. Omicron poate tripla cu ușurință numărul de internări în spitale în această categorie, chiar dacă încă putem spera că nu va crește numărul de decese.
Rămâne de văzut așadar dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut și dintre copiii noștri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noștri. Să speram că cei în vârstă nu vor spune și ei "lasă că mor doar tinerii".
Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccinează-i, acum!
Nu merită riscul să fie infectați nici cu Delta, care încă este tulpina dominată în România, nici cu Omicron, care produce forme mult mai grave de boală la tineri decât Delta. Rețineți că aceste grafice sunt spitalizări, nu infectări.
Pe de altă parte, nu e cazul să intrăm în panică. Omicron are nevoie de 2-4 săptămâni pentru a deveni dominantă și a produce debutul unui val, deci nu este o amenințare iminentă. Delta este încă în scădere și nu mai poate produce un nou val. Pandemia este un dușman onorabil și ne dă un răgaz să ne tragem sufletul ca să ne pregătim pentru noul val.
Putem să ne bucuram de sărbători dacă adăugăm și câteva măsuri elementare de siguranță. Până la urmă, cel mai important dar este că cei care ne sunt dragi sunt în viață și sănătoși. Tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că vor rămâne așa și după ce ne întâlnim cu ei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
LE
Copii internati in Africa au fost internati din precautie, si la noi daca duci un copil la spital ti-l tine pentru orice eventualitate.