Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

E foarte posibil ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România

vaccinare - copii

Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Nu există nicio lege a evoluției și niciuna statistică să forțeze un virus să devină mai blând cu o anumită specie. Există viruși cu mortalitate mult mai mare decât SARS-CoV-2 care au evoluat bine mersi spre a infecta preferențial copiii, unde au un bazin permanent de sisteme imune naive. Rabia are o mortalitate de 100%, Ebola are o mortalitate de 50%, Poliomielita 15% și exemplele pot continua.

Gravitatea și mortalitatea bolii însă nu este distribuită uniform pe grupe de vârste în cazurile de "echilibru" biologic între oameni și virus.

Eficiența organismului în combaterea infecțiilor în intervalul 5-14 ani este atât de bună față de orice tip de infecție, încât acest interval a fost numit "luna de miere a școlarilor [cu infecțiile]". Calitatea acestui răspuns imun explică și eficiența extrem de ridicată a vaccinurilor la aceste vârste.

Virusul SARS-CoV-2 însă nu este în echilibru cu omenirea, dimpotrivă este în plin proces de invadare a omenirii.

Prin urmare, nu știm cum va arăta echilibrul cu SARS-CoV-2 și nici cât timp va dura să se instaleze, pot fi ani, decenii, secole sau milenii. Depinde integral de noi, de omenire, pentru că avem uneltele necesare să stăpânim orice virus.

Dacă tulpina ancestrală "Wuhan" producea o mortalitate după o curbă exponențială cu vârsta, următoarele versiuni au migrat progresiv spre vârste mai mici.

Omicron este prima variantă de SARS-CoV-2 care este suficient de infecțioasă încât să străpungă și această barieră naturală și provoacă o curbă a internărilor în spitale de tip J, cu un număr mai ridicat de internări în intervalul 0-4 ani și 20-39 ani față de intervalul 5-19 ani.

În imagine aveți internările noi în primele 2 săptămâni ale valului Delta față de valul Omicron în spitalul Tshwane din Pretoria (în graficul de jos sunt aceleași date preluate din altă sursă, Financial Times).

Sursa: Twitter

Omicron este aparent mai blând decât Delta, pentru că pune un număr aproape identic de persoane în spital ca Delta, dar la un număr mai crescut de infectări.

Atunci când analizăm însă distribuția acestor spitalizări, observăm că numărul copiilor și al tinerilor spitalizați (0-39 ani) este în medie dublu față de valul Omicron.

Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor, unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie. 

Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că decizia a fost luată - să repetăm "succesul" din valul 4-Delta, așa cum era ușor de anticipat, având în vedere că ignorarea valului a fost decorată de Președinte.

E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România.

Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de sărbători și apoi de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe, avem aproape o certitudine că și valul Omicron va debuta la 2 săptămâni după dechiderea școlilor, undeva în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Delta a produs deja mai multe decese în categoria 0-19 ani în România (21 decese) decât cele 3 valuri precedente (18 decese) deși a produs doar 75% din cazurile oficiale. Omicron poate tripla cu ușurință numărul de internări în spitale în această categorie, chiar dacă încă putem spera că nu va crește numărul de decese.

Rămâne de văzut așadar dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut și dintre copiii noștri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noștri. Să speram că cei în vârstă nu vor spune și ei "lasă că mor doar tinerii".

Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccinează-i, acum! 

Nu merită riscul să fie infectați nici cu Delta, care încă este tulpina dominată în România, nici cu Omicron, care produce forme mult mai grave de boală la tineri decât Delta. Rețineți că aceste grafice sunt spitalizări, nu infectări.

Pe de altă parte, nu e cazul să intrăm în panică. Omicron are nevoie de 2-4 săptămâni pentru a deveni dominantă și a produce debutul unui val, deci nu este o amenințare iminentă. Delta este încă în scădere și nu mai poate produce un nou val. Pandemia este un dușman onorabil și ne dă un răgaz să ne tragem sufletul ca să ne pregătim pentru noul val.

Putem să ne bucuram de sărbători dacă adăugăm și câteva măsuri elementare de siguranță. Până la urmă, cel mai important dar este că cei care ne sunt dragi sunt în viață și sănătoși. Tot ce avem de făcut este să ne asigurăm că vor rămâne așa și după ce ne întâlnim cu ei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am impresia că unii se vor plictisi foarte tare după ce pandemia se va termina . Până la următoarea pandemie vor intra într-un nemeritat con de umbră. Nici nu vreau să mă gândesc ce e în sufletul lor...
  • Like 0
 • Asa da! Aproape incepeam sa sper, dar ma bucur ca mai sunt oameni care nu doar ca tin panica in viață, ba chiar găsesc scenarii sa o faca sa înflorească. Mulțumim pentru contribuție. Inca nu ne sinucidem dar nu te lăsa!
  • Like 3
 • check icon
  Istericul de serviciu Juma.Urmeaza celalalt narcisist Covid,Chiriches..Niste “ nimeni” de care n-auzise nici naiba si care fac repetitii in oglinda inainte de a lansa o noua aberatie Covid.Problema e ca o fac zilnic,iar cel mai tragic e ca se gasesc o multime de cretini care se uita in gura lor si aplauda ca pinguinii.
  • Like 0
 • Ion check icon
  Omicron ne scapa de delta; cui pe cui se scoate! Are simtome foarte usoare, in Africa nu se mai interneaza lumea; la inceput au facut-o din precautie. Mai sunt cativa suferinzi in spitale dar aia sunt cu Delta si alte probleme. Vesti bune de la o petrecere de la Oslo; se transmite extrem de usor, din 120 de petrecareti 70 s-au infectat, toti de la o singura peroana, iar toti sunt bine. Deasemenea toti erau vaccinati cu schema completa! La semenea rata de transmisibilitate deja numai conteaza restrictiile si vaccinurile; vine! Sa ne actualizam trusa medicala
  LE
  Copii internati in Africa au fost internati din precautie, si la noi daca duci un copil la spital ti-l tine pentru orice eventualitate.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult