Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Săptămâna de după protestul diasporei, jocul pe declarațiile politicienilor

Protest 10 august -

(Foto : Inquam Photos / George Călin)

Lelia Munteanu scria într-un scurt editorial fatalist că seara de vineri, 10 august, „va dispărea în ceața în care dispar toate la noi”. Probabil c-așa o fi, dar internetul are darul a ceea ce se cheamă „long tail”. Așa că fac un inventar cu reacțiile politicienilor după #jandarmiada din 10 august, ca să le găsim ușor când ne vom întoarce la ele-n viitor. Da, declarații care ne pot revela ce/cum gândesc politicienii, declarații peste care poate ați sărit, fiind ocupați cu scrollat-ul prin poze și video-uri de la protest.

Să nu uităm nici declarațiile nedemne - trecute în revistă aici - făcute de diverși oficiali ai puterii în ajunul protestului din 10 august la adresa românilor plecați în afară..

Cifre:

1. Peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

2. 257 plângeri penale împotriva forțelor de ordine

3. 11 jandarmi identificați până acum ca fiind violenți de procurorii militari

Dați click pe link-uri pentru a vedea declarațiile în întregime.

Vineri, 10 august

1. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, spunea că opoziția a plătit autocare pentru a transporta oameni din zona Olteniei la protestul din București

2. Jandarmeria transmite în noapte că femeia jandarm internată are suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Sâmbătă, 11 august

1. Ministrul Sănătății infirmă comunicarea anterioară a Jandarmeriei, spunând că femeia jandarm este foarte bine. Menționează și de alți cetățeni internați.

2. Carmen Dan vizitează la spital jandarmii internați, compătimindu-le soarta, spre deosebire de cei peste 400 de cetățeni care au avut nevoie de îngrijiri medicale, despre care Ministrul de Interne nu suflă o vorbă. Nu spune nimic nici despre protestatarii care au făcut scut în fața femeii agresate, protejând-o.

3. Dan Barna cere demisia Ministrului de Interne, șefului Jandarmeriei și prefectului. Cere desecretizarea ordinului de intervenție și anunță că USR va participa la protestele de sâmbătă, 10 august.

4. Viorica Dăncilă (în concediu) solicită un raport din parte SRI privind violențele din 10 august. SRI răspunde spunând că a dat deja toate informațiile M.A.I. și că instituția nu vrea să fie implicată în jocuri politice

5. Klaus Iohannis cere lămuriri de la Ministrul de Interne vizavi de coordonatorii acțiunii din Piața Victoriei

6. La fel ca Șerban Nicolae, care a spus că Klaus Iohannis a făcut declarații iresponsabile și ticăloase, care ar fi putut duce la „subminarea puterii de stat, prin natura lor instigatoare”, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ia apărarea Jandarmeriei și acuză că „unii lideri politici” au incitat la violențe. Liviu Dragnea postează și el pe Facebook un mesaj în care spune că „Iohannis îndeamnă la reluarea violențelor”.

Duminică, 12 august

1. Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, anunță că liderii din teritoriu sunt presați de primari și electorat pentru organizarea un posibil „miting uriaș” al PSD.

2. Deputatul Cătălin Rădulescu amenința cu milionul de pesediști care calcă în picioare protestatarii de vineri.

Luni, 13 august

1. Klaus Iohannis iese cu o declarație de presă în care condamnă violențele și laudă spiritul civic.

2. PSD îl acuză printr-un comunicat pe președintele Iohannis de dezbinare, spunând că a încurajat protestele de stradă anarhice. Tot din comunicat aflăm că protestul avea ca scop ocuparea clădirii guvernului, că forțele de ordine au fost atacate nejustificat, iar Iohannis este complicele agresorilor.

3. Monica Macovei cere „imperativ” președintelui Iohannis să afle, din CSAT, detalii despre muniția folosită de jandarmi.

Marți, 14 august

1. Vine prima reacție a Jandarmeriei, o conferință de presă a șefului interimar Sebastian Cucoș, declarații sforăitoare („dacă vor fi vinovați, justiția își va face treaba”), apel la calm, totul într-o atmosferă patetică și fără a permite întrebări din partea presei. Miercuri urma să fie înlocuit cu Ionuț Cătălin Sindile, pe motiv de expirare mandat.

2. Pe seară Kamikaze publică un interviu exclusiv cu Cătălin Paraschiv, omul în alb care coordona acțiunea din Piață (șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române). Spune că gazul folosit e legal.

3. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a depus o plângere la Poliția Dolj împotriva directorului Filarmonicii Oltenia, Gabriel Zamfir, după ce acesta a scris pe Facebook că mamele care au fost cu copiii la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei ar merita „măcar un glonţ în cap”.

4. Comisia Europeană condamnă, printr-un purtător de cuvânt, violențele de la protest și spune că „urmărește cu atenție evoluția”, menționând ceva și de MCV și independența justiției (pentru care, conform lor, ar fi ieșit protestatarii în stradă - „the protesters have criticised the reversal of progress in the fields of judicial reform and the fight against corruption”_.

5. Carmen Dan spune că nu are ce să-și reproșeze.

Miercuri, 15 august

1. Procurorul militar Ionel Corbu declară că încă nu a primit de la Prefectură ordinul de intervenție și că violența exacerbată nu e justificată.

2. Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice face aluzie la faptul că corporațiile ar pute trimite oameni în stradă: „cine poate să creadă că anumite companii din România şi din lume nu vor avea un interes să aducă în stradă câţiva instigatori dacă sunt nemulțumite de unele decizii ale Guvernului?”

3. Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, îl acuză pe Cătălin Ivan (fost europarlamentar PSD) pentru că a anunţat că va depune la începutul sesiunii de toamnă o solicitare de excludere a PSD din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE.

4. Europarlamentarul PSD Andi Cristea acuză presa internațională că a publicat fake news despre protest.

Joi, 16 august

1. Ecaterina Andronescu face puțină dizidență, mergând la Digi24 pentru a cere demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, anunțând că PSD a scăzut la 25% conform unor sondaje pe care le-ar fi văzut.

2. Critica ei la adresa PSD a fost taxată de Daniel Florea (primar sector 5), Liviu Pop (fost ministru al Educației) și organizația PSD Sibiu. Mihai Tudose spune că aceste critici trebuie discutate civilizat în conducerea partidului.

3. La 6 zile de la protest apar și primele scuze din partea Jandarmeriei. E drept, făcute cu jumătate de gură de maiorul Laurențiu Cazan.

Vineri, 17 august

1. La o săptămână după violențe, liderul PNL Ludovic Orban depune o plângere penală împotriva Ministrului de Interne, Carmen Dan.

2. Social-democrații din Danemarca cer excluderea PSD-ului condus din Liviu Dragnea din Partidul Socialiștilor Europeni,

3. Europarlamentul Ioan Mircea Pașcu (fost ministru al Apărării) propune amendă de 15.000 eur pentru protestatarii agresivi. Europarlamentara Gabriela Zoană (înlocuitoarea Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European) acuză opoziția că a invitat huliganii la „așa numitul protest al diasporei”.

4. Se scurge în spațiul public, via Ovidiu Vanghele, o scrisoare semnată de Viorica Dăncilă și adresată Comisiei Europene. Scrisoarea conține inexactități factuale precum afirmația falsă că președintele Iohannis ar fi făcut apel la continuarea protestelor.

5. USR cere demisia Vioricăi Dăncilă, după episodul cu scrisoarea către Comisie. La fel face și Dacian Cioloș. Europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță că Viorica Dăncilă are credibilitate zero în Europa, drept urmare scrisoarea ei nu va impresiona pe nimeni

6. Europarlamentarul Norica Nicolai suspectează că unele imagini cu jandarmi lovind oameni cu mâinile ridicate ar fi fost trucate

7. Procurorii militari anunță că vor lucra și în weekend și că au identificat până acum 11 jandarmi violenți. 

Îți recomandăm

Sâmbătă, 18 august

1. Dan Nica cere o comisie de anchetă parlamentară pentru Klaus Iohannis

2. Bogdan Chirieac, deghizat în analist/jurnalist, de facto aliat al lui Liviu Dragnea în platourile Antenei 3, cere și el demisia Vioricăi Dăncilă, invocând și motivul că a dat o minivacanță în zilele de 16 și 17 august.

3. Gheorghe Hagi îi dă sfaturi președintelui Iohannis, declarându-se mâhnit față de situația din țară și îi sugerându-i președintelui să investească în sport, sănătate și cultură, plus infrastructură.

4. Europarlamentarul Claudia Țapardel publică o tiradă pe Facebook, în care se întreabă inclusiv de ce opoziția e așa ahtiată de putere încât a transformat un protest pașnic într-o încercare de a da jos un guvern legitim.

5. La o săptămână de la evenimente, Rovana Plumb spune că Iohannis și opoziția instigă la revoltă, într-un comunicat emis de Organizaţia Femeilor Social-Democrate

6. Darius Vâlcov (consilier prim-ministru) ironizează SRI, despre care spune că nu e în stare să găsească o mașină în care se presupune că existau multe cocktail-uri Molotov. Menționează ceva și despre autocare cu protestatari din Moldova. Liviu Pleșoianu (deputat) cere și el un raport de la SRI și SIE despre organizatorii protestelor viitoare.

7. Biserica Ortodoxă Română (BOR) îndeamnă, într-un comunicat, la rugăciune, pace, dialog şi coresponsabilitate socială, subliniind că „ura, violenţa şi polarizarea societăţii nu sunt benefice pentru ţară". 

Duminică, 19 august

1. Mihai Fifor vrea și el comisie de anchetă parlamentară, anunțând că europarlamentarul Dan Nica a fost amenințat cu moartea.

2. Eugen Tomac, președintele PMP, spune că nu e nicio diferență între sloganurile PCR și PSD

3. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat o cronologie a protestului din 10 august din Piața Victoriei. Ea a susținut că cei care acuză modul în care s-a desfăşurat protestul şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre manifestanți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult