Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Scrisoarea Vioricăi Dăncilă către Comisia Europeană: „Forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare”

Dancila - Juncker

Foto: Digi.24

Premierul Viorica Dăncilă a trimis către Comisia Europeană o scrisoare în limba română, în care susține că, în timpul mitingului din 10 august, s-a încercat înlăturarea prin forță a Guvernului, că forțele de ordine au acționat legal, pentru oprirea violențelor și că președintele Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor. Scrisoarea, adresată președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, a fost trimisă la o săptămână de la violențele din Piața Victoriei, la care Viorica Dăncilă nu a avut nicio reacție publică. 

G4Media a intrat în posesia conținutului documentului pe care îl redăm mai jos:

„Îmi amintesc cu deosebită plăcere ultima noastră întrevedere, care ne-a oferit prilejul de a purta o discuţie sinceră şi directă cu privire la situaţia economică, socială şi politică din România, precum şi de a realiza o evaluare a stadiului actual al pregătirilor pentru asigurarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România”.

Foarte multe dintre aspectele pe care le-am prezentat atunci s-au regăsit, de altfel, şi în bilanţul primelor şase luni de guvernare. Aş menţiona că am continuat implementarea măsurilor sociale care au vizat, în special, creşterea pensiilor, sprijinirea reîncadrării şi angajării persoanelor fără loc de muncă, precum şi creşterea salariilor, mai ales în domeniile educaţiei şi medical. De asemenea, am continuat masurile care urmăresc procesul de debirocratizare, precum şi cele de simplificare, inclusiv în dialogul cu instituţiile europene.

În prezent, un accent special este pus pe investiţiile strategice, atragerea de investiţii străine şi aplicarea măsurilor convenite pentru intensificarea procesului de absorbţie a fondurilor europene.

Rezultatele acţiunilor guvernamentale nu au întârziat să apară. Astfel, veniturile la bugetul de stat au fost în primele şase luni ale anului cu 12% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2017. Investiţiile străine directe au crescut cu 65,7%, într-un interval de trei ani, atingând 2,21 miliarde Euro în perioada ianuarie-iunie 2018, faţă de 1,93 miliarde euro in ianuarie-iunie 2017 şi de 1,33 miliarde euro in aceeaşi perioadă a anului 2016. Nu în ultimul rând, sumele primite de România de la Uniunea Europeană au înregistrat o creştere de 19,7 % faţă de anul trecut.

În acelaşi timp, depunem eforturi pentru combaterea pestei porcine şi suntem într-un proces de evaluare a pagubelor rezultate în urma inundaţiilor, aproape fără precedent, cu care ne-am confruntat. în ambele situaţii de criză menţionate am intensificat dialogul cu autorităţile europene relevante în materie.

După întrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstituţional în vederea obţinerii unui consens politic, atât cu Administraţia Prezidenţială, Parlamentul României, cât şi cu alte instituţii ale statului român.

Bilanţul primelor şase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observaţii şi critici – legitime într-un sistem democratic european care încurajează diversitatea de opinii.

În acest context, a fost anunţată o manifestare de protest, la Bucureşti, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanţi din diaspora românească. Pe măsură ce se apropia data evenimentului şi având în vedere că obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociaţiile românilor din străinătate, iniţiatoare ale manifestaţiei, s-au retras din organizarea protestului.

Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanţi care au instigat la acţiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de incendiere a unor obiective în spaţiul public.

în aceste condiţii, forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar faţă de plângerile unor demonstranţi care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate.

Manifestaţia din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm şi la izolarea forţelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemai la continuarea protestelor, aducând acuze instituţiilor statului, forţelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetăţenii faţă de agresiuni şi acţiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate.

De asemenea, funcţia constituţională de mediator între societate, forţele politice şi instituţiile statului, care revine Preşedintelui României, conform atribuţiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului şi să facă un apel la continuarea protestelor.

Doresc să vă asigur că respectăm dreptul la liberă exprimare şi de manifestare publică, că actul guvernamental de la Bucureşti este în parametrii normali, că în România există stabilitate şi că Guvernul României se pregăteşte în continuare de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „Forţele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violenţelor în conformitate cu legislaţia în vigoare”

  Pun pariu că Vasilica asta de la Videle, nu ar ști să explice ce înseamnă multe din cuvintele din scrisoarea chipurile adresată de ea Comisiei Europene. A întreprinde, demersuri, conformitate, legislație sau vigoare. Cuvinte grele pentru înțelegerea sa.
  • Like 0
 • Idioata asta cu vocabular de prescolar si o singura pereche de neuroni in asa zisul creier are un tupeu fantastic!! Evident, daca e sustinuta de Dragnea penalul! I-auzi, scrisoare cu jumatati de adevaruri (mai bine zis, cu mulye minciuni prin omisiune..... despre deficitul bugetar si despre inflatia care este cea mai mare din Europa cum e, de ce nu au fost incluse in scrisoare?) Or fi marit pensiile, dar inflatia erodeaza puterea de cumparare..... noroc ca sunt o multime de pensionari care nici macare nu isi dau seama de chestia asta, vad numai partea plina a paharului.... Daca as fi in locul lui Juncker, as da un raspuns de genul "cucoana draga, ia-ti adio de la preluarea presedintiei europene, avem guverne mult mai competente si mai serioase in stare sa preia aceasta sarcina...." Pentru ca doamna profesoara trebuie sa mearga la reeducare (printre altele, ar avea de invatat responsabilitatea, bunul simt si limba romana.... ca n-am pretentii la engleza, e prea mult pentru "make a photo") iar Dragnea la puscaria pe care o merita conform sentintei ce i s-a dat.
  • Like 1
 • Gura pacatosului adevar graieste! Se prea poate ca, din prostie si nebagare de seama, cel ce i-a pregatit scrisoarea madamdancilei sa fi descris corect situatia - dar indicand gresit papusarul. Da, cineva a vrut sa rastoarne guvernul - dar sunt sigur ca trebuie cautat printre cei care au mai rasturnat niste guverne in ultimii doi ani. Oare cine sa fie, mai draga infractorule condamnat penal dragnea? Hmmm, oare cine?
  • Like 1
 • Săraca, de dăncilă ce este, nu depășește ca nivel intelectual clasa a 4-a...
  • Like 1
 • Mihaela check icon
  D-na Papusar prim-ministru de din ce in ce mai odioasa. O compar, cu riscul de a jigni aceasta vietuitoare cu un melc fara cochilie, cu o taratoare, pentru ca intr-adevar nu are coloana vertbrala. Scrisoarea e plina de adevarurui pe jumatate, cum ar fi bilantul primelor 6 luni de guvernare, la care Veorica se refera cu numere incomplete: 'veniturile la bugetul de stat au fost în primele şase luni ale anului cu 12% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2017', fara a mentiona deficutul bugetar, care e mai mare decat preconizat. Scrisoarea contine o serie de minciuni, de la 'vă asigur că respectăm dreptul la liberă exprimare şi de manifestare publică, că actul guvernamental de la Bucureşti este în parametrii normali' pana la ' evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanţi care au instigat la acţiuni violente'. Am inteles ca Timmermans si Juncker nu o mai iau in serios, ca dansa nu mai reprezinta mare lucru la Bruxelles. Sper ca asta e un adevar si ca lumea intelege si vede ca acest guvern nu reprezinta Romania si nici nu este pregatit sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene.
  • Like 1
  • @ Mihaela
   Doar un mic amendament. Dansa (ma refer la madamdancila) nu este papusar, este obiectul manuit de papusar - adica papusica. Papusar este infractorul ala cu tablourile in pereti si cu bani prin cimitire, iar regizor - marele om de stat in puscarie, zis si condamnatul penal dragnea.
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   Mihaela check icon
   Da, de fapt e un mare amendament: Dancila Docila nu e papusarul, e papusa. Asta aveam in gand cand am scris!!Multumesc de observatie! :)
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   Necesară corecția.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult