Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Săptămâna Patimilor lui Hristos. Chiar dacă te temi de vaccin, vaccinează-te ca jertfa din dragoste pentru El și aproapele tău

Duminica Floriilor - Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

De Duminica Floriilor anul acesta mulți creștini și-au pus straie de sărbătoare ca să îl întâmpine cu flori și ramuri de salcie pe Hristos. Din păcate hainele ar fi trebuit să fie de doliu, nu de sărbătoare. Anul acesta îl întâmpinăm pe Mântuitor cu mii de decese, nu cu mii de vieți salvate ca anul trecut.

Mărturisesc că inima mea este plină de durere și rușine. Nu mă simt vrednic decât să Îi cer iertare ca tâlharul care își recunoaște păcatele în ultima clipă. Întâmpinăm simbolic Săptămâna Patimilor lui Hristos cu cea mai neagră săptămână din istoria pandemiei în România. În săptămâna care a trecut, 1.162 de români și-au pierdut viața, răpuși oficial de COVID-19. Alte mii de români au fost uciși de pandemie departe de evidența oficială și vom afla de ei abia peste 2 luni. Alte mii de români sunt deja condamnați la moarte de loteria COVID-19, dar nu vor afla asta decât în următoarele săptămâni.

(apasă pe imagine pentru a mări dimensiunea)

Cu acest bilanț de vieți pierdute, pe care nu am vrut să le salvăm pentru că a fost prea greu și nu ne-am putut permite, venim să îl întâmpinăm pe cel care vine la întâlnirea cu noi pentru a urca pe cruce pentru viața noastră. El își da viața pentru noi, în schimb noi îi mulțumim dând viața altora pentru confortul nostru.

Săptămâna aceasta, Săptămâna Patimilor lui Iisus pentru noi, o vom „onora" zilnic cu patima și moartea a peste 100 de români în fiecare zi. A ajuns să ni se pară normal să pătimească alții pentru noi, dar nu să pătimim noi pentru alții. Pretindem ca alții să facă totul pentru noi, dar ne revoltăm când ni se cere să facem și noi ceva pentru alții. Vrem ca alții să încaseze un glonț pentru noi, sau să se lase bătuți în cuie pe cruce pentru noi, dar refuzăm să purtăm o mască sau să ne înțepăm în braț pentru alții.

Care va fi scuza noastră în fața Lui? „Oricum mureau", „Nu ne-am permis arginții", „Am crezut că medicii ne mint", „Am crezut că politicianul X îmi spune adevărul" sau „Lasă că stai Tu pe cruce și pentru păcatele mele"?

Dacă îți pare rău cu adevărat de viețile care s-au irosit până acum, vestea bună este că poți face ceva să îndrepți lucrurile. Poți face și tu o jertfă pentru Iisus. Dacă El s-a lăsat bătut în cuie pentru tine, lasă-te și tu vaccinat pentru el.

Ne-am rătăcit, dar putem să revenim Acasă. Dacă nu vrei să te vaccinezi pentru tine și nu vrei să te vaccinezi pentru aproapele tău, atunci vaccinează-te pentru El. Dacă crezi cuvântul Lui, vaccinează-te și dacă nu crezi în vaccin și în cuvântul medicului. Chiar dacă te temi de vaccin, vaccinează-te ca jertfa din dragoste pentru El și aproapele tău.

Pătimește și tu puțin pentru El, în semn de recunoștință pentru Patimile Lui pentru tine... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Da, ne urăm sărbători fericite ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Avântul la cumpărături, neștirbit. S-a preluat recent ceva din presa internațională. Cineva remarca faptul că morții au devenit cifre, o grozăvie ale cărei implicații nu le înțelegem încă.
    • Like 1
  • Instrumentalizarea religiei este un lucru absolut mizerabil.
    • Like 2
  • Stimate dl Jurma, eu m-am vaccinat și din credința că vaccinurile au apărut atât de repede ca un răspuns al milei Domnului la rugăciunile înălțate pe tot Pământul pentru oprirea pandemiei. Aș fi putut oare să resping un dar al Domnului pe motiv că nu este așa cum ne-am imaginat, adică fără nici un efort din partea noastră ne vom scula într-o dimineață și vom constata că totul este ca înainte și virusul a dispărut ca și când n-ar fi fost.
    • Like 3
    • @ Stroe Adriana
      Minunata intelepciune! :-)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult