Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dublu record negativ - la numărul de decese și la indiferența autorităților față de testare

vaccinare - medic - (Foto: Daniel Mihailescu/ AFP / Profimedia)

Foto: Daniel Mihailescu/ AFP / Profimedia

Credeam că doar numărul de decese din această săptămână va fi un nou record negativ. Iată însă că avem și un record de indiferență a autorităților față de testare.

Mai jos aveți o imagine care suprinde perfect atitudinea guvernului în opoziție cu cea a populației. Autoritățile sunt hăis și poporul cea, la propriu.

(apasă pe imagine pentru a mări dimensiunea)

Mă așteptam ca testarea să se prăbușească după isteria politică produsă de ordinul care introducea testarea între criteriile de carantină. Era greu însă să ne imaginăm că vom trăi ziua în care guvernul pare să fi devenit negaționist în raport cu populația.

Astfel în această săptămână, de luni până joi, numărul de teste RT-PCR în cadrul programului național de testare (teste clinice sau plătite de stat) a scăzut cu aproape 7.000 de teste (15%) față de perioada similară a săptămânii trecute. Diferența procentuală zilnică este în coloane albastre în grafic.

Această scădere contrastează puternic cu interesul populației pentru testare. Astfel testele RT-PCR plătite de populație la laboratoare private (coloane mov) au crescut în această săptămână cu 2.700 de teste (10%) față de perioada similară a săptămânii trecute.

Cred că avem o dovadă elocventă că nu populația e de vină pentru că în România nu se testează destul, așa cum pretind în continuare multe instituții responsabile de testare pentru a-și justifica incompetenta și reaua credință.

Poate că înainte să caute pisica moartă în ograda cetățenilor, instituțiile statului ar face mai bine să caute în propriile birouri sursa problemelor din pandemia de COVID-19.

Evident, scăderea vertiginoasă a numărului de teste în toate județele din tară ajută la ieșirea mai rapidă din scenariul roșu și pregătește relaxarea și pentru cei care nu sunt vaccinați de-a valma cu cei vaccinați.

Incidența scade acum atât de rapid în România încât mai toate țările din jur intră în scenariu galben în raport cu noi. Românii vor descoperi că suntem de fapt separați între vaccinați și nevaccinați, însă cei vaccinați merg doar la export, ca în vremurile de tristă amintire.

Că asta o să adâncească problemele campaniei de vaccinare, e altă discuție. Momentan, pentru autorități e mai important acum să frâneze campania de testare ca nu cumva de descoperim un număr de cazuri noi incorect politic.

Partea tristă este că nu e nevoie să mințim. Din fericire numărul de noi infectări scade și în realitate. Nu e nevoie să cosmetizăm coborârea, care se vede deja și în scăderea numărului de internări în spitale. Putem câștiga și fără să trișăm. Cei mai mulți dintre noi am prefera o victorie cinstită și chinuită cu 1 la 0, ca în restul Europei, uneia facile și mințite cu 6 la 0. La final am avea mult mai multă încredere în autorități, dacă ar tine cu majoritatea responsabilă din România. 

Încă nu e prea târziu pentru guvern să ceară ajutorul celor de bună credință. Favorizând însă mereu repetenții și eliminând pe cei care le cer repetenților să își facă temele, nu cred că vom putea foarte curând să refacem punțile de încredere dintre guvern și popor.

NOTA: Faptul că testarea RT-PCR crește în zona privată și scade la stat poate fi corelat cu faptul că numărul de apeluri la 112 scade acum mai mai lent decât numărul oficial de cazuri noi și oamenii sunt „îndrumați" să se testeze singuri.

PS. Nu, acest fenomen nu e un accident, și săptămâna trecută numărul de teste a scăzut cu 10% față de săptămâna precedentă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nici nu o sa vedeti vreodata ca va creste numarul de teste. Acest guvern, condus de "unghie'n gat" Catu, nu va cheltui bani pe ceva asa de inutil, cum considera ei. Voiculescu Vlad a deschis gura despre acest subiect acum vreo 3 luni, dar nu miscat un deget sa faca ceva in sensul asta...Nu ma astept nici de la noul ministru sa miste ceva.
    • Like 0
  • Din martie 2020, de peste un an de cand autoritatile ne raporteaza zilnic prin massmedia numarul de infectati si numarul de decedati, conationalii nostri obisnuiti cu matematica, statistica si prelucrarea datelor isi dau seama ca aceste VALORI ABSOLUTE determinate, colectate, transmise si raportate zilnic sunt IRELEVANTE in context intrucat reprezinta VARIABILE DEPENDENTE nu de una ci de mai multe VARIABILE INDEPENDENTE.. Se invata asta in liceu la cap.FUNCTII DE MAI MULTE VARIABILE dar numai de catre cei care nu trag chiulul si nu sunt trecuti automat clasa cu nota 5.... Unii jurnalisti au incercat inca din 2020 sa atraga atentia - dar tot mai slab si mai rar - reprezentantilor autoritatilor invitati zilnic in fata camerelor videocaptoare si a microfoanelor, din studiouri sau prin Zoom/ Skype, ca valorile ABSOLUTE nu sunt ceea ce ne trebuie pentru a putea face comparatii si astabili tendinte de evolutie si decizii adecvate, mai ales si pentru ca alte state utilizeaza si raporteaza INDICATORI RELATIVI care nu se pot compara cu indicatorii nostri absoluti ....Deci era de asteptat sa ni se comunice si noua zilnic evolutia indicatorului NUMAR INFECTATI raportat la NUMARUL DE TESTATI si NUMARUL DE DECEDATI raportat la NUMARUL DE INTERNATI LA ATI. Astfel ne putem face o idee despre propagarea pandemiei si eficienta serviciilor noastre medicale... De asemenea indicatorul absolut numarul de VINDECATI s-a raportat sporadic (fara sa fie relativizat) si - ca si celelalte - mai mult numeric cand, se stie, reprezentarea grafica permite identificarea mai rapida si relevanta a tendintelor.... Si acest indicator ar fi fost mai pertinent daca se raporta ca valoare relativa NUMARUL VINDECATILOR raportat la NUMARUL DE INTERNATI LA ATI...
    In optica mea vad 3 explicatii posibile ale acestor situatii: I.Ignoranta executantilor si decidentilor, II.Datele NUMAR DE TESTATI si NUMAR DE INTERNATI LA ATI sunt dificil de colectat si centralizat corect, ba chiar poate confidentiale/ secrete, III. Ascunzand aceste date (totusi necesare pentru a stabili realitatea), posibilitatea MANIPULARII cetatenilor prin massmedia este asigurata (fenomen explicat in articol!)...Consecintele sunt evidente dar contraproductive CRESTEREA NEINCREDERII CONSUMATORILOR DE MASS MEDIA IN VERIDICITATEA SI RELEVANT DATELOR PUBLICATE (de autoritati dar si de massmedia finantata de acestea)..Numeroase anchete au scos in evidenta de ani de zile accentuarea NEINCREDERII POPULATIEI fata de massmedia si politicieni, mai ales... Si mai grav, ca urmare a acestei neincrederi, tot mai multi concetateni decid sa emigreze definitiv sau temporar pe alte meleaguri cu mari sperante de mai bine..
    • Like 1
  • Corina check icon
    La decese nu scădem. Azi ar putea fi ziua cu cele mai multe decese la tineri: 1 deces înregistrat la 20-29 ani, 5 decese la 30-39 ani, 17 (!) decese la 40-49 ani. Date preluate din Libertatea. 8 din total fără comorbidități. Tot acolo, un studiu neliniștitor. Se tot spune că după vaccinare mai poți face, în principiu, doar forme ușoare sau medii de covid. Dar și mediile care nu necesită spitalizare cresc considerabil riscul de deces în lunile de după infectare, cel puțin la cei peste 65, se spune. Realmente, trebuie să avem multă grijă și după vaccinare.
    libertatea.ro/stiri/studiu-forma-moderata-covid-creste-riscul-de-deces-la-persoanele-de-peste-65-de-ani-3517960
    • Like 0
    • @ Corina
      Există un decalaj de timp între decese și infectări. Cei decedați acum s-au infectat cu minimum 3-4 săptămâni în urmă. Probabil vom constata reducerea semnificativă a numărului de decedați peste circa o lună.
      • Like 2
    • @ Crator Tan
      Corina check icon
      Să sperăm. E cu atât mai tragic pentru cei care se îmbolnăvesc și suferă tocmai acum, când apare o rază de speranță la orizont. Neimunizații vor fi tentați să se lase luați de valul relaxării ca și cei imunizați. O perioadă problematică, va mai dura.
      • Like 0
  • Un caz concret pentru care testarea s-a redus: cunosc un cadru medical in cadrul unei spital de copii, care de cand si-a facut rapelul (sfarsit de ianuarie), nu a mai fost testat decat o singura data (atunci cand a izbucnit acel focar printre pacienti copii - ce nu pot fi inca vaccinati). Evident, testul negativ.
    Inainte de vaccinare, cadrele medicale erau testate aproape saptamanal. Acuma, cele care s-au imunizat sunt testate destul de rar, pe buna dreptate. Cresterea numarului de persoane imunizate duce automat si la scaderea numarului de teste.
    • Like 1
  • Stimatul “specialist” ,fanul inversunat al testarilor cu orice pret,recunoaste in sfarsit ca testarile conform protocolului de caz se fac la cazurile semnalate la 112 ,DSP ,medici de familie,deci la cei care se anunta cu simptome!El insista la o testare in masa,cum si pe cine nu spune si tot da exemplu Israelul,cu o altfel de disciplina la populatie si posibilitati financiare mult superioare.Poate statul roman sa ofere indemnizatie de izolare si sa inchida firmele care sunt si asa pe moarte?E clar ca nu,dar Jurma ca si Chereche vin de pe Marte probabil!
    • Like 1
    • @ Arthur Chivulescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Sunt 2 tendințe: cea negaționistă și a luptătorilor pentru "libertate" și cea carantiniștilor și fanilor testărilor (inclusiv în masă) cu orice preț din care face parte și dl Jurma. Cu multe nuanțe intermediare. Iar statul trebuie să țină tendințele astea în echilibru și să facă în așa fel încât să scadă maxim numărul de victime și în același timp să conserve cât de cât economia. Un alt motiv este să nu întărâte mișcarea auristă surdă și oarbă la morți. În lumea ideală a dlui Jurma toți țin împreună, se testează și respectă măsurile ori merg în carantină voluntar ori stau senini cu lunile în lockdown. O utopie "trădată" de însăși natura umană.
      Alt factor, omul nu se duce să se testeze fiindcă nu vrea carantină și se teme de spital. Se testează când îi e foarte rău (știe deja că are covid că și-a făcut test rapid) ori îi trebuie concediu medical ori mai are o brumă de conștiință. Nu știu în ce măsură cei din privat sunt obligați să raporteze pozitivii dar dacă nu, ar fi o explicație. Ori că se apropie vacanța de Paști și au nevoie de test PCR oficial să poată pleca.
      Testarea în masă și-a dovedit inutilitatea, vezi Slovacia. Să aștepți în România ca omul să se testeze voluntar poți să aștepți mult și bine. Să impui ca omul să se testeze înainte de intrarea în magazin (apropo, bună tactică de a crește ori menține nivelul de testare) ca în Germania... se poate deja exclude.
      Se moare încă de covid, mare păcat. Altfel tactica guvernamentală ar fi justificată.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult