Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Șapte porunci pentru guvernanți și guvernați, „Despre economie cu și fără formule”

Această carte apare la momentul oportun pentru societatea românească, cu istoria recentă a evoluției economiei românești în contextul internațional documentată și explicată pe înțelesul celor doritori să înțeleagă.

Lucian Croitoru și-a lansat cartea intitulată „Despre economie cu și fără formule”, publicată la Curtea Veche Publishing în aprilie 2017.

Iată-ne la 10 ani de la izbucnirea crizei financiare internaționale fără un consens în teoria economică asupra cauzelor a ceea ce s-a întâmplat și a ceea ce este de făcut pentru a repune economiile lovite pe calea creșterii economice în beneficiul majorității. În țările avansate de unde criza a erupt, creșterea economică este mediocră și coeziunea socială șubrezită. Politicile economice propuse de politicienii aleși sunt croite pe gustul majorităților care își exercită dreptul de vot în special din rândul celor care în urma crizei au pierdut bunăstare și doresc o schimbare. Iar opțiunile electorale sunt primejdios de variate și adeseori sfidează legitățile economice obiective de funcționare a piețelor. 

În vremuri de mare confuzie sunt necesare voci competente și credibile care să deslușească ce se întâmplă celor care sunt interesați să știe, pe baza analizelor fundamentate pe cifre și formule. Această carte apare la momentul oportun pentru societatea românească, cu istoria recentă a evoluției economiei românești în contextul internațional (cap 1, cap 5, cap 6) documentată și explicată pe înțelesul celor doritori să înțeleagă. Tâlcul cărții l-aș sintetiza într-o „listă de porunci” susținută de teoria economică și validată empiric, ce trebuie respectată de întreaga societate - guvernați și guvernanți - pentru un viitor mai prosper.

Prima poruncă, pentru guvernanți și guvernați: nu atentați la independența băncii centrale și nu puneți în pericol stabilitatea financiară (cap 7, cap 26, cap 27).

A două poruncă, pentru guvernanți și guvernați: învățați din greșeli și nu le mai repetați (cap 23).

A treia poruncă, pentru guvernanți: puneți bani albi pentru zile negre cu alte cuvinte adoptați un comportament anticiclic pentru a contracara „preocuparea înnăscută a oamenilor pentru binele lor de acum mai mult decât pentru binele lor de mâine” (pag 402) (cap 28).

A patra poruncă, pentru guvernați și guvernanți: nu fiți miopi, favorizați beneficiul pe termen lung celui pe termen scurt (cap 22).

A cincea poruncă, pentru guvernanți: utilizați spațiul fiscal, dar îmbunătățiți echilibrul bugetar prin eficientizarea cheltuielilor (cap 18, cap 19, cap 22, cap 23, cap 40).

A șasea poruncă, pentru guvernanți: creați euforie prin asigurarea libertății față de corupție și libertății proprietății în cel mai înalt grad pentru stoparea extragerii de rente de către puțini în dauna celor mulți (cap 34, cap 35, cap 36, cap 38).

 A șaptea poruncă, pentru guvernați și guvernanți: militați pentru reducerea economiei dependente de redistribuire, moderând astfel concurența păguboasă între politicieni care supralicitează volumul și viteza redistribuirii pentru a fi aleși (cap 26, cap 28, cap 32, cap 41).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult