Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sărbătorile de Paști, întâmpinate cu un număr foarte mare de decese covid. Un trist bilanț și pentru biserica creștină și pentru creștinii care se agită în piață fără mască, dar cu crucea în mână

Protest antivaccin - 10 aprilie 2021

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Duminica trecută a fost a doua consecutiv în care s-au făcut mai multe teste RT-PCR la cerere (7.569) decât în cadrul programului național (7.395).

Ambele sunt în scădere față de săptămâna anterioară și confirmă aspectul pasiv al testării în România (predominant confirmare de diagnostic).

Trendul mă îngrijorează, pentru că arată lipsa de disponibilitate a majorității județelor de a mai lupta cu pandemia în contrast cu responsabilitatea cetățenilor care continuă să lupte pe cont propriu.

Vaccinarea rămâne astfel singura măsură de protecție reală pe care o mai putem adopta la nivel individual, însă vaccinarea nu poate garanta revenirea la normal de una singură din mai multe motive pe care le vom discuta în continuare.

În ciuda faptului că scăderea este neverosimil de rapidă din cauza acestui deficit de testare, ne-am încadrat cu certitudine într-o fază descendentă și în curând și internările vor ajunge în platou. Ceea ce vedem acum în spitale s-a întâmplat deja în urmă cu 2-3 săptămâni și de aceea nu se mai poate face nimic în privința limitării acestor numere.

Singurul val pe care îl putem preveni este cel al infectărilor.

Așa cum se vede din acest grafic, valul internărilor, care urmează la 1-3 săptămâni și cel al deceselor, care urmează la 2-4 săptămâni, ține mai mult de matematica pandemiei decât de capacitatea sistemului medical.

clic pe imagine pentru a mări dimensiunea

Valul ATI este cel mai persistent. Vârful acestuia este în general la 3 săptămâni după vârful infectărilor și scade cel mai lent dintre cele 3 valuri care compun un val epidemic. A durat 2 luni să coborâm de la vârful 1.299 de internări la ATI al valului 2 din 11 decembrie până la minimul de 935 de internări din 17 februarie.

Valul deceselor este cel mai dramatic și pentru că are în general vârful pe fondul unui platou sau al unei scăderi a numărului de noi infectări și produce un puternic contrast emoțional. În valul 3 acest aspect va fi puternic amplificat de scăderea rapidă și abruptă a numărului de cazuri noi pe fondul deficitului de testare.

În graficul următor se vede cum numărul de decese crește dramatic după ce se ajunge la plafonarea capacității de internare la ATI. În lipsa oxigenului, COVID-19 devine de 4 ori mai letal și poate ucide în câteva minute un bolnav dependent de oxigen. Recordul de decese din valul 2 este singurul care încă nu a fost depășit în valul 3 și probabilitatea este mare să fie depășit cel târziu săptămâna viitoare.

clic pe imagine pentru a mări dimensiunea

Uneori aceste cazuri ajung în atenția presei sau a televiziunilor, însă cel mai adesea aceste drame se consumă tăcut, departe de lumina reflectoarelor și se regăsesc ca exces de decese în raportările care se fac peste 2 luni.

Am ajuns în aceste zile la depășirea capacității de internare la ATI și prin urmare numărul săptămânal de decese va continua să crească în următoarele 2 săptămâni. Din păcate tot așa cum am ales ca să întâmpinăm sărbătorile de Crăciun cu un val de decese, și sărbătorile de Paști le întâmpinăm tot cu un exces de morți.

Am ales să onorăm Mântuitorul cu jertfa altora, nu cu jertfa noastră... un trist bilanț și pentru biserica creștină și pentru creștinii care se agită în piață fără mască, dar cu crucea în mână...

P.S. Nu cumva să renunțați la rapelul cu AstraZeneca. Rapelul este mai sigur decât prima doză și riscul să rămâneți cu o protecție insuficientă este dublat și de riscul să nu puteți fi confirmați vaccinat pentru pașaportul verde care va fi adoptat cu siguranță. Este oricum aproape o certitudine că ne vom vaccina cu o a treia doză la finalul anului, deci este mai important să ne vaccinăm cât mai repede, pentru a ne putea bucura de vacanța pe care ne-o dă și pandemia în această vară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Riscul cu Astra Seneca e că oamenii să moară pe capete fara să știe de ce mor da ? Aceste vaccinuri scoase pe piata pe repede înainte nu fac decit numărul morților să crească .Eu spre exemplu care sunt după două embolii pulmonare probleme de coagulare a singelui diabet și anemie in tratament injectabil nu îl pot face pentru că aș murii la doua ore după . Eu spun așa că întîi ar trebuii oamenii testați daca nu suferă de trombofilie sau boli de coagularea singelui de tromboze de embolii pulmonare da ? Altfel o să muriți cu toții mai repede sau mai târziu .
    • Like 0
  • Domnule Jurma , am mai postat pe aici despre nevalorificarea opiniilor dvoastra ca specialisti (il alatur si pe dl Chereches ) de catre cei care manageriaza pandemia , adica statul roman . De la inceputul pandemiei am intuit ca minciuna va avea un rol dominant in toata derularea evenimentelor . Sunt medic si la inceput in orasul meu erau 3-4 colegi transferati la Matei Bals , si judetul nu figura cu niciun caz , zile la rand ! Minciuna sub diverse aspecte , cu scopul de a a da bine in gestionarea sanitara interna , de a nu fi o zona rosie cu diverse implicatii de circulatie internationala , de a indeplini conditii de a pune mana pe banii europeni , de a tara o economie cu orice pret ! Premierul Catu , in caposenia lui , a spus dealtfel ca scenariile (dvoastra as adauga eu ) au fost intotdeauna exagerate in raport cu realitatea !!
    Pentru mine totul e f simplu si premeditat : teste voit putine , cifre din pix , decizii politice si nu ale specialistilor . Alte tari au fost carantinate cu lunile , la noi totul a fost liber , pentru ca trebuie spus ca o restrictie de circulatie in toiul noptii nu e o masura comparabila ! In loc de o carantina nationala de o luna , cu rezultate pozitive usor de anticipat , s-a dorit o pacalire si o falsa grija cu masuri aberante , pseudostiintifice . Ma uitam la TV si vedeam cata rezerva si teama aveau invitatii sa rosteasca cuvantul ,,carantina nationala,, la intrebarile pe aceasta tema !
    Vine Campionatul European , Capitala trebuie sa scada incidenta , litoralul trebuie sa fie gata de 1 Mai pentru turisti , Constanta trebuie si ea sa scada , si epidemia trebuie sa dispara , din pix , evident . Vaccinarea a devenit un laitmotiv pentru guvern si este folosit in context de solutie salvatoare sau de scuza pentru insuccese si se manipuleaza si acest subiect in fel si chip .
    Pretul pentru toate acestea sunt decesele pandemiei , multe evitabile daca avean un guvern crestin cu adevarat , care a mai si jurat pe Biblie la investitura ! Asa trebuie pusa problema si modificat un pic titlul articolului ! Puteam sa anticipam rezultatul a priori , stiut fiind ca nu suntem o natie care sa excelem la disciplina sau la vreun alt capitol de civilizatie !
    Mortii nostri ar putea fi imputabili - alte tari si-au facut calculul cat ar fi putut fi salvati prin masuri corecte - si abia astept initierea vreunui demers in acest sens !
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult