Britanicii au votat să părăsească UE. La ce ar trebui să se aștepte în următoarea perioadă? Lira sterlină s-a prăbușit vineri dimineață, ajungând la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani.
Piețele financiare cred că Brexitul este rău pentru economie, astfel încât investitorii sunt susceptibili să își dorească să-și mute banii din Marea Britanie, potrivit Independent.
Vacanțe mai scumpe în străinătate
Între timp, Banca Angliei a anunțat că va interveni pe piețele valutare prin cumpărarea de lire sterline, pentru a încerca stabilizarea valorii acesteia. Primul efect al votului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană constă în faptul că lira va avea o valoare mai mică în străinătate, ceea ce înseamnă că vacanțele în străinătate îi vor costa mai mult pe britanici.
Statut incert pentru imigranți
În Marea Britanie locuiesc aproximativ trei milioane de cetăţeni din alte state UE, între care și câteva sute de mii de români.
Pentru cei doi ani de negocieri Brexit, libera circulație a lucrătorilor din UE s-ar putea aplica în continuare, astfel încât oamenii să poată veni în continuare din alte părți ale UE, dar statutul lor de imigrare după Brexit ar fi incert, arată publicația britanică.
Inflație mai mare
O liră mai puțin puternică înseamnă că importurile vor deveni mai scumpe. Acest lucru va însemna probabil revenirea inflației, un fenomen cu care mulți dintre britanici nu sunt familiarizați, deoarece prețurile au fost stabile atât de mult timp, rata inflației fiind de aproximativ 2 la sută pe an.
Efectul nu va fi probabil deosebit de evident în primele câteva luni. În primă fază creșterile de prețuri vor fi observate la bunurile importate, în cazul produselor alimentare și hainelor creșterile de preț urmând să fie cel mai evidente. Unii economiști ar putea vedea o doză mică de inflație ca pe un lucru bun, deoarece stimulează activitatea economică și împiedică o încetinire a economiei și transformarea într-o criză sau o stagnare pe termen lung după modelul japonez.
Dobânzi mai mari
Problema cu inflația este că Banca Angliei are obligația legală de a o păstra cât mai aproape posibil de 2 la sută pe an. În cazul în care o scădere a lirei amenință să împingă prețurile în sus mai repede decât acest nivel, Banca va majora ratele dobânzilor.
Acest lucru acționează împotriva inflației în trei moduri. În primul rând, face lira mai atractivă, deoarece depozitele în lire sterline vor avea dobânzi mai mari. În al doilea rând, se reduce cererea prin majorarea costurilor pentru împrumut. În al treilea rând, va fi mai scump pentru întreprinderi să se împrumute pentru a crește producția.
Guvernatorul Băncii Angliei și Comitetul de politică monetară se pot confrunta cu o dilemă. În câteva luni inflația ar putea fi în creștere, iar economia ar putea intra în recesiune. Așa că, în cazul în care ratele dobânzilor cresc, ele nu pot merge mult în sus.
A amintit cineva de recesiune?
Guvernatorul Băncii Angliei, reprezentanții Trezoreriei și o serie de economiști internaționali au avertizat în legătură cu posibilitatea apariției unei recesiuni în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mulți dintre cei care au votat pentru Brexit se pare că nu i-au crezut, sau au crezut că sunt exagerări, mici efecte pe termen lung. Dar nu există nici o îndoială că votul pentru Brexit este un șoc pentru economie.
Acest lucru se întâmplă pentru că se schimbă așteptările cu privire la performanțele viitoare ale economiei. Chiar dacă Marea Britanie nu va ieși din UE în următorii doi ani, cât vor dura negocierile, companiile și investitorii vor începe să scoată banii din Marea Britanie, sau să renunțe la planurile de extindere, deoarece sunt mai puțin încrezători cu privire la ceea ce va întâmpla după 2018.
Modificarea așteptărilor și a încrederii investitorilor ar putea avea un efect dur asupra economiei, iar acest lucru se va vedea curând în deciziile privind investițiile și crearea de locuri de muncă.
Banii înapoi?
Toate acestea se vor întâmpla în timp ce primul-ministru, oricine ar fi el, va negocia termenii accesului Marii Britanii la piața unică a UE. Între timp, comerțul britanic cu UE nu va fi afectat, cu excepția faptului că firmele din UE ar putea fi mai puțin interesate să cumpere sau să vândă produse din Marea Britanie, pentru că barierele tarifare este de așteptat să crească în doi ani.
Prognozele de până acum ale ministrului Finanțelor, George Osborne, vor fi spulberate de stagnarea economiei, dar o decizie de creștere a impozitelor sau de reducere a cheltuielilor probabil că nu ar fi una înțeleaptă. Un nou buget de urgență în luna iulie este puțin probabil. În cazul în care este nevoie de ajustări, deciziile ar pot aștepta, probabil, până ]n toamnă.
Iar toți acei bani în plus despre care vorbeau cei ce au făcut campanie pentru ieșirea din UE și despre care spuneau că vor ajunge în NHS (Serviciul Național de Sănătate), precum și facturile de energie mai ieftine nu vor fi disponibile prea curând. Marea Britanie trebuie să continue să își plătească contribuția netă la bugetul UE până când va înceta să mai fie membră a UE.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.