Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vacanțe mai scumpe, inflație și dobânzi mai mari. Ce va înseamna Brexit-ul pentru britanici

Britanicii au votat să părăsească UE. La ce ar trebui să se aștepte în următoarea perioadă? Lira sterlină s-a prăbușit vineri dimineață, ajungând la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani.

Piețele financiare cred că Brexitul este rău pentru economie, astfel încât investitorii sunt susceptibili să își dorească să-și mute banii din Marea Britanie, potrivit Independent.

Vacanțe mai scumpe în străinătate

Între timp, Banca Angliei a anunțat că va interveni pe piețele valutare prin cumpărarea de lire sterline, pentru a încerca stabilizarea valorii acesteia. Primul efect al votului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană constă în faptul că lira va avea o valoare mai mică în străinătate, ceea ce înseamnă că vacanțele în străinătate îi vor costa mai mult pe britanici.

Îți recomandăm

Statut incert pentru imigranți

În Marea Britanie locuiesc aproximativ trei milioane de cetăţeni din alte state UE, între care și câteva sute de mii de români.

Pentru cei doi ani de negocieri Brexit, libera circulație a lucrătorilor din UE s-ar putea aplica în continuare, astfel încât oamenii să poată veni în continuare din alte părți ale UE, dar statutul lor de imigrare după Brexit ar fi incert, arată publicația britanică.

Inflație mai mare

O liră mai puțin puternică înseamnă că importurile vor deveni mai scumpe. Acest lucru va însemna probabil revenirea inflației, un fenomen cu care mulți dintre britanici nu sunt familiarizați, deoarece prețurile au fost stabile atât de mult timp, rata inflației fiind de aproximativ 2 la sută pe an.

Efectul nu va fi probabil deosebit de evident în primele câteva luni. În primă fază creșterile de prețuri vor fi observate la bunurile importate, în cazul produselor alimentare și hainelor creșterile de preț urmând să fie cel mai evidente. Unii economiști ar putea vedea o doză mică de inflație ca pe un lucru bun, deoarece stimulează activitatea economică și împiedică o încetinire a economiei și transformarea într-o criză sau o stagnare pe termen lung după modelul japonez.

Dobânzi mai mari

Problema cu inflația este că Banca Angliei are obligația legală de a o păstra cât mai aproape posibil de 2 la sută pe an. În cazul în care o scădere a lirei amenință să împingă prețurile în sus mai repede decât acest nivel, Banca va majora ratele dobânzilor.

Acest lucru acționează împotriva inflației în trei moduri. În primul rând, face lira mai atractivă, deoarece depozitele în lire sterline vor avea dobânzi mai mari. În al doilea rând, se reduce cererea prin majorarea costurilor pentru împrumut. În al treilea rând, va fi mai scump pentru întreprinderi să se împrumute pentru a crește producția.

Guvernatorul Băncii Angliei și Comitetul de politică monetară se pot confrunta cu o dilemă. În câteva luni inflația ar putea fi în creștere, iar economia ar putea intra în recesiune. Așa că, în cazul în care ratele dobânzilor cresc, ele nu pot merge mult în sus.

A amintit cineva de recesiune?

Guvernatorul Băncii Angliei, reprezentanții Trezoreriei și o serie de economiști internaționali au avertizat în legătură cu posibilitatea apariției unei recesiuni în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mulți dintre cei care au votat pentru Brexit se pare că nu i-au crezut, sau au crezut că sunt exagerări, mici efecte pe termen lung. Dar nu există nici o îndoială că votul pentru Brexit este un șoc pentru economie.

Acest lucru se întâmplă pentru că se schimbă așteptările cu privire la performanțele viitoare ale economiei. Chiar dacă Marea Britanie nu va ieși din UE în următorii doi ani, cât vor dura negocierile, companiile și investitorii vor începe să scoată banii din Marea Britanie, sau să renunțe la planurile de extindere, deoarece sunt mai puțin încrezători cu privire la ceea ce va întâmpla după 2018.

Modificarea așteptărilor și a încrederii investitorilor ar putea avea un efect dur asupra economiei, iar acest lucru se va vedea curând în deciziile privind investițiile și crearea de locuri de muncă.

Banii înapoi?

Toate acestea se vor întâmpla în timp ce primul-ministru, oricine ar fi el, va negocia termenii accesului Marii Britanii la piața unică a UE. Între timp, comerțul britanic cu UE nu va fi afectat, cu excepția faptului că firmele din UE ar putea fi mai puțin interesate să cumpere sau să vândă produse din Marea Britanie, pentru că barierele tarifare este de așteptat să crească în doi ani.

Prognozele de până acum ale ministrului Finanțelor, George Osborne, vor fi spulberate de stagnarea economiei, dar o decizie de creștere a impozitelor sau de reducere a cheltuielilor probabil că nu ar fi una înțeleaptă. Un nou buget de urgență în luna iulie este puțin probabil. În cazul în care este nevoie de ajustări, deciziile ar pot aștepta, probabil, până ]n toamnă.

Iar toți acei bani în plus despre care vorbeau cei ce au făcut campanie pentru ieșirea din UE și despre care spuneau că vor ajunge în NHS (Serviciul Național de Sănătate), precum și facturile de energie mai ieftine nu vor fi disponibile prea curând. Marea Britanie trebuie să continue să își plătească contribuția netă la bugetul UE până când va înceta să mai fie membră a UE.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Raul check icon
  Aveti un minim respect pentru cititori si NU mai puneti clipuri cu AUTO PLAY !
  • Like 0
 • cum banuiesc economistii crescuti la scolile economice marxiste, pana la urma, cum trebuia sa fie : imperiul britanic adopta ca moneda euro sau eu adopta ca moneda lira sterlina ?
  • Like 0
 • Loredana Voiculescu Editor, cred ca si dumneavostra va doriti o "republica.ro" care sa ofere articole "bazate", deci scuzati-mi indrazneala si impertinenta de simplu Cititor Amator ca doresc si eu ac lucru ca si dumneavoastra. citind ac articol am banuiala ca v-a luat avantul brexit si aplicati mottoul "noi scriem, nu citim" dupa modelul "noi muncim, nu gandim" ... hai sa tragem aer in piept (contra injuriilor la persoana), sa ne calmam (cantra crampelor la stomac), si sa incercam sa luam o pauza (cheia marilor succese) ... intai sa intelegem : cine este cine (https://www.youtube.com/watch?v=rNu8XDBSn10) ... apoi sa verificam istoria : cum, cand, unde si de ce (https://www.youtube.com/watch?v=3e0wvPPQkFE) ... ca e rusinica mare sa scriem "%&*$#" (adica opinii de berarie) despre economia celei de a 9-a economii a lumii (din 229) ... Inflație mai mare / Dobânzi mai mari / A amintit cineva de recesiune? vs Commonwealth of Nations : Area Total 29,958,050 km2; Population 2013 estimate 2.328 billion; Density 75/km2; GDP (PPP) 2014 Total $14.623 trillion / Per capita $6,222; GDP (nominal) 2014 Total $10.450 trillion / Per capita $4,446 - si-mi permit sa va trimit ac adesa cu/pe care sa incepeti sa ganditi la marea britanie : https://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_the_Commonwealth_of_Nations scuze pt indrazneala si succese maxime ! ps. articolul pare o traducere a articolelor in care se infiera cu manie proletara, capitalismul, ciuma popoarelor, in anii de vesela amintire a tineretii mele :).
  • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   Adevarat amator: youtube si wikipedia sunt mijloace de informare? Hai sifon!
   • Like 0
  • @ Florin Oprea
   pot oferi si mai mult, dar informatia gratis (moka) se regaseste pe youtube si wikipedia ... altfel nu agreez buletinul informativ de la agentia de presa a rusilor :)
   • Like 0
  • @ Florin Oprea
   iata genul de informatii si motiv pt care nici migranti nu accepta sa intre in romanica, informatii serioase, credibile si fara sifon, alcool pur sovietic, care trebuie luate in considerare cu adevarat de partidele din romanica : ce va face romania daca 25 de mil de britanici (din aprox 60,800,000), profesori universitari, doctori, medici, IT, oameni de afaceri, etc ... crema societatii ... cer cetatenie romana ? "Britanicii stabiliţi în România vor cetăţenie română, după votul în favoarea Brexit-ului" http://www.mediafax.ro/social/britanicii-stabiliti-in-romania-vor-cetatenie-romana-dupa-votul-in-favoarea-brexit-ului-marea-britanie-nu-mai-este-o-optiune-viabila-pentru-oricine-are-aptitudini-si-valoare-profesionala-de-oferit-15507500
   • Like 0
  • @ Florin Oprea
   tocmai ce avertizam scoala psd : "hai sa tragem aer in piept (contra injuriilor la persoana)", veniti cu argumente tehnice pe subiect, la obiect, sa construim un dialog, sa aibe si romanul ceva de invatat, inteles, sa-si poata cauta propriile surse de informare si sa-si formeze propria opinie. dar voi nu puteti trai fara injurii si atac la persoana : "Adevarat amator: youtube si wikipedia sunt mijloace de informare? Hai sifon!" :( sau pitia s-a intrupat si publica pe "republica.ro" ? in ac caz scuze !
   • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   Punct ochit, punct lovit! Ia vezi de cauta prin wikipedia cam ce inseamna "injurie la persoana" (sic!). In afara de asta: "Pentru unii dintre justițiabili, demn de luat în calcul ar fi art. 253 din NCC (nu wikipedia) care prevede faptul că persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile.". Vrei sa-ti dau si adresa sa pornesti o actiune in instanta?
   • Like 0
  • @ Florin Oprea
   acuma, dupa ac replica : "Punct ochit, punct lovit!" va simtiti mai bine, mai frumos, mai inteligent, mai bogat ... ? ajuta la ceva ? vreti sa aveti ultimul cuvant, ultimul miros, ultimul scuipat ... ?
   • Like 0
 • Vacanțe mai scumpe în străinătate = Five Nations Passport Group The Five Nations Passport Group is an international forum between the passport issuing authorities in Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom and the United States to "share best practices and discuss innovations related to the development of passport policies, products and practices", thereby ensuring that the five countries work collectively towards achieving a secure travel document, safe international travel and protecting national borders. The annual Five Nations Passport Conference is a largely informal in-person meeting between officials of the passport issuing authorities of UK, USA, Canada, Australia and New Zealand (in 2011 also Ireland).
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult