Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

#savethesummer: Ce spun organizatorii celor mai mari evenimente de la noi despre festivalurile din această vară

UNTOLD 2019. Prima zi de festival

#savethesummer este cea mai nouă dintre mișcările din mediul online în spatele căruia stau milioane de oameni care așteaptă cu sufletul la gură vești privind revenirea la normal, după lovitura cruntă pe care o dă zilele acestea coronavirusul.

Festivalurile de toate felurile din întreaga lume au căzut rând pe rând, iar industria de organizare de evenimente, una estimată la 26 de miliarde de dolari e la pământ cu efecte greu de calculat mai ales pentru comunitățile și antreprenorii care trăiesc din aceste evenimente în fiecare vară. În România evenimentele de anvergură din luna mai vor fi sigur afectate ţinând cont de faptul că starea de urgenţă se întinde cel puțin până la mijlocul lunii aprilie. 

Între timp la nivel mondial numărul evenimentelor sportive, concertelor și festivalurilor amânate sau anulate crește de la o oră la alta. Pe lista ultimelor evenimente anulate sau amânate cu efecte greu de estimat în economie, Olimpiada de la Tokyo, amânată pentru vara lui 2021, Festivalul de Film de la Cannes care trebuia să aibă loc în luna mai a fost amânat pentru finalul verii, Eurovision - anulat pentru prima dată în existența sa de 64 de ani, Festivalul de la Glastonbury programat pentru luna iunie a fost anulat de organizatori, Coachella cel mai cunoscut festival de muzică din SUA a fost de asemenea amânat. În Marea Britanie, festivalurile de muzică încep mai târziu decât cele din America și, doar cu câteva excepții, deocamdată nu au fost anulări importante.

„Nu există niciun motiv întemeiat să anulăm deocamdată, însă vom ține cont de deciziile guvernului”, susțin organizatorii unora dintre cele mai așteptate festivaluri de la noi chiar dacă Festivalului Internațional de Film Transilvania este ca și amânat.

Ce spun organizatorii celor mai mari festivaluri din România.

În ordinea din calendar, TIFF ar fi trebuit să aibă loc între 29 mai și 7 iunie, dar Tudor Giurgiu, directorul festivalului, spune la Digi24 că în toate scenariile posibile e complicat să ne imaginăm ca acest lucru să se întâmple. În momentul de față organizatorii lucrează la un plan B, la o amânare într-o perioadă din vară când evoluția pandemiei să permită organizarea festivalului. Și într-o variantă amânată a festivalului, Tudor Giurgiu spune că acesta va fi adaptat recomandărilor autorităților. Deocamdată organizatorii sunt în faza de selecție a filmelor și de creionare a programului.

Cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice a atras, anul trecut la Cluj, peste 130.000 de participanți.

Electric Castle, festivalul organizat pe domeniul Banffy din județul Cluj, ar trebui să aibă loc între 15 și 19 iulie. PR Managerul festivalului, Renate Rosenberg spune că evenimentul este la faza în care pregătirile au loc din birouri, merge mai departe și e organizat conform calendarului iar artiștii așa cum au fost anunțați sunt în continuare confirmați.

Peste 230 de mii festivalieri au participat la ediția din 2019 a Electric Castle.

Untold, festivalul care în anual a strâns la Cluj-Napoca peste 350 de mii de persoane, are avantajul de a fi programat ceva mai târziu în vară, între 30 iulie și 2 august, așa că Edy Chereji, organizator al festivalului, spune că planurile au intrat în linie dreaptă atât pentru Neversea cât și pentru Untold, însă admite că întreaga industrie e afectată de pandemie. 

În acest moment, organizatorii nu iau în calcul nici amânarea nici anularea festivalurilor cu atât mai mult cu cât evenimentele din România ar putea reprezenta o bună oportunitate și pentru artiștii care au renunțat la evenimentele din alte țări mai grav lovite de coronavirus să se întâlnească cu fanii, dar vor fi atenți la evolutia internațională și se vor plia pe toate măsurile pe care le vor lua autoritățile, punand pe primul loc siguranța participanților la festival.

În 2019, peste 372 de mii de persoane au participat în cele 4 zile de festival.

Ce pot face cei care vor să renunțe la bilete

Reprezentanții Electric Castle transmit celor care au bilete cumpărate să nu se grăbească să le anuleze dacă sunt tentați în aceste zile să o facă, chiar dacă există o politică de returnare. Suntem optimiști, festivalul e în linie dreaptă, spune Renate Rozenberg.

Organizatorii Untold au pus la dispoziția celor care achiziționează bilete o opțiune risc free și își pot recupera integral contravaloarea, dar organizatorii transmit din nou fanilor că nu există niciun motiv să se retragă deoarece mai sunt 3, respectiv patru luni până la cele două mari evenimente, Neversea și Untold.

#savethesummer este un motiv în plus să rămânem în casă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cam multa harmalaie planetara .... produs de entertainmentul ultimelor 2-3 decenii ... Alternativa ? Un pic de relaxare , liniste , introspectie , drumetii , literatura , cativa prieteni buni la o discutie spumoasa , vacante mai multe , insa mai putin pline de larma si selfiuri din locuri must / trebuie vazute , un tenis cu piciorul , pe un maidan inverzit , o miuta ad-hoc - iata un antidot al prezentei crize sanitare globale & urmarilor acesteia . Deci , baieti : mai lasati dracului ( il citez pe fotbalistu' ) trotinetele , smartfoanele , divaisurile -ati inceput sa vorbiti singuri pe strada , cheliti pe la 30' , deveniti acri - viata-i minunata , strada -i plina de franzushte , una mai picanta decat ailalta ! Lasati pentru alta data untoaldele , neversiile ,alte harmalai , mai mult sau mai putin imbecile sau imbecilizante ! Inainte de a incepe sa ma injurati , va rog , fiti buni si reciti mesajul - o carare batatorita e mai sigura si credibila , decat un trotuar tocit de o trotineta , cu un divais in mana.... Cam multa harmalaie planetara ... Sanatate tuturor !
    • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult
sound-bars icon