Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Scăderea alarmantă a prețului Bitcoin are totuși câteva explicații. Ce poate urma pentru moneda cripto

bitcoin - (Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia)

Foto - Profimedia

Prețul Bitcoin (BTC) traversează o perioadă foarte agitată spre final de vară, coborând, de la aproximativ 30.200 de dolari, la un minim local de 25.200 de dolari în 17 august. Aceasta a însemnat o depreciere de peste 16%, influențând negativ și celelalte active digitale de pe piață. De atunci, moneda a recâștigat o parte din terenul pierdut și a reușit să revină deasupra pragului de 26.000 de dolari. 

Sentimentul pesimist la nivel global este cel care a împins BTC mai jos. Este posibil ca această mișcare să fi fost exacerbată de lichidarea forțată a pozițiilor long, cu efect de levier, pe care mulți participanți le-au plasat în anticiparea aprobării unui ETF spot pe BTC în SUA. 

Potrivit CoinGlass (platformă de tranzacționare și informații pentru contractele futures legate de criptomonede), în 18 august, peste un miliard de dolari în poziții cu efect de levier au fost lichidate în decurs de 24 de ore, pozițiile BTC având o pondere de peste 50% din această sumă.

Deși se așteaptă în continuare ca U.S. Securities and Exchange Commission (instituția de reglementare din SUA) să aprobe ETF-uri spot pe Bitcoin, momentul aprobării întârzie mai mult decât se estima.

Volatilitatea recentă a activelor digitale este determinată de un mediu macroeconomic dificil, care reprezintă o provocare pentru activele riscante. Astfel, atenția se concentrează asupra deteriorării economiei Chinei și asupra ratelor ridicate ale dobânzilor din Statele Unite, unde titlurile de stat pe 10 ani au atins un maxim de 4,35% la 21 august, cel mai ridicat nivel din 2007. La momentul acestei analize, randamentele se reduc ușor, scăzând până la 4,18%.

Forța dolarului, determinată de creșterile anticipate ale ratelor dobânzilor, adaugă la presiunea asupra prețurilor Bitcoin din ultima perioadă. Atenția este orientată asupra Simpozionului de la Jackson Hole, care se desfășoară în perioada 24-26 august, unde discuțiile despre schimbările economice globale și politicile privind ratele dobânzilor influențează sentimentul pieței. 

Dezamăgirea provocată de recenta reducere a ratelor de dobândă din China, împreună cu fluctuațiile yuanului, complică și mai mult situația.

În timp ce piețele așteaptă informații de la simpozion și monitorizează acțiunile băncilor centrale, valoarea Bitcoin răspunde la aceste dinamici financiare complicate.

O scădere a raportului BTC/USD ar putea fi atribuită, de asemenea, proiecțiilor economice în continuă schimbare. Întrucât economiștii nu anticipează nicio majorare a dobânzilor până în martie 2024, conform unui sondaj recent al Reuters, sentimentul pieței este incert.

Viitorul simpozion economic de la Jackson Hole, în cadrul căruia va vorbi președintele Fed, Jerome Powell, are o pondere semnificativă în conturarea perspectivelor. Acest lucru coincide cu predominanta convingere că Federal Open Market Committee (FOMC) nu va majora ratele în luna septembrie a acestui an, influențând și mai mult dinamica actuală a pieței. În prezent, probabilitatea pentru o majorare a ratei în septembrie este de doar 13,5%, conform Fed Watch Tool.  

Corelația dintre Bitcoin și bondurile pe 10 ani, posibilă explicație

În timp ce motivele scăderii Bitcoin nu sunt imediat evidente, perspectivele macroeconomice mai largi au părut îngrijorătoare în ultima săptămână, mai ales având în vedere preocupările recente legate de spirala dezvoltatorilor imobiliari de stat din China. Șocul din 17 august nu se datorează, conform rapoartelor inițiale, vânzărilor de sute de milioane de euro ale participațiilor de Bitcoin ale companiei SpaceX, a lui Elon Musk.

În timp ce scăderea ar putea părea bruscă, aceasta a fost precipitată de o combinație de evenimente care au contribuit la declin. O serie de cauze probabile sunt îngrijorarea cu privire la perspectivele economice ale Chinei, volumele scăzute de tranzacționare a Bitcoin și presiunea continuă a acțiunilor de reglementare pe piața activelor digitale.

O altă evoluție importantă este reprezentată de corelația dintre Bitcoin și randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani ajustate la inflație. Acesta se deplasează din nou în direcții opuse, prezentând cea mai puternică corelație negativă din ultimele patru luni.

Coeficientul de corelație pe 30 de zile dintre Bitcoin și titlurile de stat pe 10 ani indexate cu inflația a devenit negativ în această lună, scăzând de la +0,28 la -0,72, un nivel înregistrat ultima dată în aprilie, potrivit TradingView. O valoare de -1 ar sugera că cele două clase de active variază cu aceeași valoare, dar în direcții opuse. Prin urmare, nivelul de -0,72 sugerează că o continuă creștere a randamentelor din SUA ar exercita în continuare presiune asupra prețului Bitcoin.

În plus, valoarea actuală indică influența reînnoită a finanțelor tradiționale și a factorilor macro asupra prețului Bitcoin. Corelația negativă a fost întreruptă în iulie, pe fondul optimismului privind posibila aprobare a unui ETF spot.

Randamentul titlurilor de stat indexate cu inflația se numește randament real sau randament ajustat la inflație.

Atunci când randamentele reale sunt negative, investitorii au tendința de a căuta randamente din alternative cu risc ridicat, cum ar fi acțiunile tehnologice și criptomonedele, așa cum am văzut în perioada ulterioară scăderii de la începutul pandemiei din martie 2020. Atunci când randamentele reale sunt pozitive și în creștere, investitorii se simt încurajați să investească în titluri cu venit fix.

Marți, randamentul titlurilor de valoare americane pe 10 ani indexate cu inflația a crescut la 1,99%, cel mai ridicat nivel din februarie 2009.

Volatilitatea din acest an a cunoscut un nou impuls atunci când agenția de rating Fitch a decis să retrogradeze ratingul de credit al guvernului american de la AAA la AA+. Motivul din spatele acestei mișcări a fost reprezentat de disputele constante legate de plafonul de îndatorare. Anunțul a fost făcut la 2 august și a contribuit la o creștere a turbulențelor în piață pe parcursul zilei respective, dar fără să aibă un efect amplu la închidere.

Cu toate acestea, valoarea evenimentului nu poate fi subestimată, subliniind importanța monitorizării modului în care piețele s-au comportat în trecut în situații similare. Într-un precedent notabil, la 5 august 2011, agenția S&P a retrogradat, de asemenea, ratingul SUA la AA+, determinând inițial o scădere a indicelui dolarului și a randamentelor titlurilor de Trezorerie. Cu toate acestea, ambele au înregistrat o recuperare rapidă. În schimb, acțiunile au cunoscut o cădere semnificativă, iar Bitcoin a suferit o pierdere de peste 38% în aceeași lună.

Atunci când vine vorba despre efectul evenimentelor micro și macro, cum ar fi aprobarea ETF-urilor spot pe Bitcoin și evoluțiile ample de reglementare, este esențial să recunoaștem interacțiunea complexă dintre aceste aspecte și dinamica pieței.

Perspectiva unei aprobări a unui ETF Bitcoin reprezintă un posibil catalizator semnificativ pentru spațiul cripto, determinând un cadru mai stabil pentru investitorii instituționali și de retail pentru a obține expunere la Bitcoin. Această perspectivă ar putea determina o potențială creștere a cererii și a prețului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sincer, mă doare la 7 metri în spate, de orice criptomonedă și mă umflă râsul când văd atâta agitație în jurul lor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult
sound-bars icon