Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Momentan suntem într-un blocaj al pieței imobiliare. În următoarea perioadă prețurile o vor lua serios la vale

Imobiliare - machete

 Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Unii spun că prețurile la apartamente vor crește. Alții spun că vor scădea. Pe cine să crezi?

Văd doar păreri, dar nu face nimeni o analiza pe datele oficiale. Hai să o facem noi.

1. Creditarea a luat-o rău la vale.

Conform datelor de la BNR, soldul creditului ipotecar a scăzut cu 1,5 miliarde de lei în primele 6 luni din 2023. Avem scăderi în 6 luni consecutive. Ultima data când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2009.

În primele 6 luni ale anului trecut soldul creditului ipotecar a crescut cu 3 miliarde de lei. Asta înseamnă că în 2023 s-au acordat credite ipotecare cu o valoare mai mică de 4,5 miliarde de lei, comparativ cu 2022. Este o scădere foarte mare.

2. Sistemul bancar se bazează pe sectorul imobiliar.

Sectorul imobiliar reprezintă 30% din toată industria bancară din România.

20% sunt creditele ipotecare către populație

10% sunt credite către firmele de construcții

Dacă sectorul imobiliar o ia la vale, băncile vor trece și ele prin turbulențe.

3. Firmele de construcții (sector rezidențial) au credite totale de 40 miliarde de lei.

Asta înseamnă că firmele de construcții au în acest moment locuințe finalizate sau în construcție în valoare de cel puțin 40 miliarde de lei.

4. Vânzările de locuințe noi au scăzut în 2023 cu peste 50% comparativ cu 2022.

Dacă ne uităm pe datele publice ale firmelor de construcții, vom vedea scăderi ale vânzărilor de noi locuințe între 50-70%. Firmele de construcții nu-și permit să stea cu locuințe pe stoc. Acestea sunt obligate să facă discounturi în următoarele luni/ ani deoarece trebuie să-și ramburseze creditele.

5. Dobânzile la credite vor crește.

În US dobânzile la credite cresc in continuu. Au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani.

Dobânzile la credite vor mai crește și în Romania

6. Concluzii

Multa lume mă întreabă dacă este momentul potrivit să cumperi o locuință. Este OK să cumperi acum o locuință doar daca obții un discount important 20-30%. Altfel, răbdare.

Momentan suntem într-un blocaj al pieței imobiliare. În următoarea perioadă prețurile o vor lua serios la vale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De la mine se vede altfel: o să urmeze un nou val de scumpiri (după mărirea taxelor) iar inflația nu va scădea așa cum s-a estimat la începutul anului.
  În condițiile astea, constructorii nu vor putea acorda discount-uri prea mari la vânzarea apartamentelor (decât dacă au o marjă foarte mare de profit, altfel spus, dacă au prețuri exagerat de mari în raport cu ce oferă) iar cei care vor dori să se mute într-o casă nouă vor opta mai curând pentru închiriere, până la stabilizarea situației financiare.
  Momentan, nu văd nicio bază reală ca prețurile în imobiliare să o ia la vale.
  • Like 0
 • DanS check icon
  Actualele preturi vehiculate in presa sunt false! Am cunostiinte in domeniu, se mai vinde doar ce e ff ieftin. Oare nu poate cineva sa faca o statistica pe preturile adevarate de vanzare/cumparare de la notari? Nu cat apar in anuturi, ar fi mult mai relevante si am vedea realitatea...
  • Like 0
 • Rucs Rucs check icon
  Parca ar mai fi si argumentul demografic. Pur si simplu, suntem din ce in ce mai putini. In blocurile vechi sunt si multe apartamente goale, ale romanilor plecati in strainatate, care nu vând. Sau alte situatii. Deci, cand vad cat de mult s-a construit de pilda in Bucuresti si Ilfov, ma întreb pentru cine.
  • Like 2
  • @ Rucs
   Daniel00 check icon
   Cum pentru cine? Lasa ca le cumpara pe toate familia drogatilor Pascu...
   • Like 0
  • @ Rucs
   Mihai check icon
   Se construieste pentru cei care se muta in jurul Bucurestiului din alte judete. Inca avem o populatie relativ mare in zona rurala.
   • Like 2
  • @ Rucs
   Din 75 de colegi, 70 sunt din provincie.
   În ritmul ăsta, o să se mute tot poporul în București, Cluj și Iași.
   Restul, Dumnezeu cu mila...
   • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult
sound-bars icon