Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Scenariul sumbru: cine l-ar plânge pe Donald Trump?

Donald Trump - Getty

Foto: Guliver/ Getty Images

Donald Trump are Covid. Vârsta înaintată îl plasează în segmentul de risc, iar comorbidități trebuie să aibă o grămadă, cred eu, având în vedere viața pe care a dus-o.

În ciuda tratamentelor preferențiale, probabil cele mai bune din lume, există o posibilitate ca Trump să moară. Adică, în ciuda tuturor eforturilor celor mai buni specialiști, medicina să se recunoască neputincioasă. La fel ca și în cazul lui Pimen, dar la o scară mult mai mare.

Primul indiciu al suspansului situației este faptul că unele case de pariuri au suspendat temporar ofertele pentru competiția electorală de anul acesta și, foarte probabil, se vor introduce pariuri noi, privind șansele de supraviețuire, în lupta cu covid 19, ale președintelui american.

Cum ar evolua lumea, după un astfel de nefericit eveniment?

În SUA, democrații vor putea fi, în sfârșit, siguri pe victoria lui Joe Biden. În ciuda erorilor sale, a egoului imens și a imaginii sale de clown-tembel, promovată de CNN, Trump este încă în cărți pentru un al doilea mandat. În ciuda dezastrului provocat de covid19 în SUA, președintele este considerat direct responsabil doar de foarte puțini republicani.

Iar democrații, chiar și după eșecul cu Hillary Clinton, nu au reușit nici acum să propună un candidat reprezentativ și eligibil, adică un bărbat profesionist și carismatic, de circa 50 de ani. Nu au găsit decât un senior de 77 ani, care și-ar putea încheia un eventual prim mandat la venerabila vârstă de 82 ani împliniți.

Iar prin asta înțelegem că dânsul va rămâne conectat la prezentul cel atât de schimbător, va înțelege și va lua decizii cruciale pentru evoluția lumii în general sau în domenii specifice și vitale, cum ar fi genetica, inteligența artificială sau tehnologia blockchain. Totuși, chiar și cu o prestație modestă, Biden ar putea câștiga alergând de unul singur, întrucât republicanii vor fi incapabili să lanseze un nou candidat eligibil, într-un timp atât de scurt.

Totuși, până la urmă, America ar fi destul de puțin afectată. Ar fi ca și cum Biden ar fi câștigat oricum în noiembrie, iar Trump a evitat astfel să-și mai bată gură de pomană, încă o luna de zile. Congresul ar putea amâna alegerile, însă ar fi pentru prima oară în istorie, așadar această posibilitate este redusă. De fapt, procesul electoral din SUA a început deja, în anumite state, cele care folosesc votul prin corespondență. Iar încurcăturile nu se opresc aici. Majoritatea buletinelor de vot sunt deja tipărite, cu numele lui Trump, așadar continuarea procesului electoral ar putea avea un rezultat similar cu Primăria din Deveselu.

În afara Americii, știrea ar trezi și mai puțin interes. Vestea decesului președintelui american i-ar face pe majoritatea oamenilor să ridice din umeri sau să facă un gest de lehamite. „Așa, și ce? Oricum era bătrân!”. Mai ales în Europa, puțini ar simți un sentiment autentic de compasiune, față de liderul lumii, cel răpus de propria strategie de lupta împotriva unei boli fatale. Presa ar insista mai mult pe kitschul dramei Melaniei sau pe împărțirea miliardelor de dolari, agonisite cu trudă, de afaceristul devenit Președinte, în Țara Tuturor Posibilităților.

Se va constata realitatea că, în lume, Trump nu a fost iubit, practic, deloc. Ba chiar se vor găsi prin lume câțiva dictatori să jubileze. Ayatollah-ul îi va multumimi lui Allah pentru răzbunarea generalului Suleimani și va organiza festivități cu focuri de artificii la Teheran și în alte orașe, în timpul cărora vor muri striviți câteva zeci de oameni. Edrogan va sărbători arogant, chiar la Sfânta Sofia. Musulmani din cele mai sărace mahalale ale lumii vor cânta și vor țopăi de fericire, fără să consume un strop de alcool, incendiind steagul american și pleznind pozele lui Trump cu papucul, pe versuri din Coran.

Putin și Xi Jinping se vor întâlni de urgență, doar pentru a-și confirma prietenia și viziunea comună cu privire la Taiwan, Hong Kong, Siria, Ucraina, precum si reconfirmarea lui Lukasenko in Belarus. Kim Jong-un va învia din morți, pentru a declara că poporul corean a câștigat războiul nuclear, iar Trump a fost ucis cu o armă invizibilă, manevrată inginerește de la un joystick de playstation, chiar de către liderul lor absolut. Intre timp, Maduro va iniția un contratac prin care va reîncerca să preia puterea în Venezuela, Iar Guaido va fi salvat de CIA și se va refugia în SUA.

Zidul de la frontieră mexicană va fi reconsiderat, reorganizat, amânat, apoi anulat, iar ulterior va deveni un muzeu al tribalismului. Cartelurile drogurilor din Mexic și Columbia se vor reorienta și ele pentru a corupe preponderent politicienii democrați, în dauna republicanilor.

Mai degrabă satisfăcuți de acțiunea destinului, majoritatea liderilor democratici din lume își vor masca bucuria și se vor grăbi să ofere condoleanțe poporului american, în ciuda faptului că jumătate din respectivul popor sărbătorește cu șampanie, nefericitul eveniment. Puțini lideri mondiali vor asista la funeralii, invocând bineînțeles distanțarea socială, mai mult decât oricând.

Vicepreședintele Mike Pence își va prelua funcția doar pentru a-și bifa numele, la poziția nr 45, în cărțile de istorie ale americanilor. El va merge la Casă Albă ca la airbnb, fără să-și aducă prea multe lucruri personale cu el. Nu va avea vreo responsabilitate apăsătoare sau imediată, cum a pățit Truman atunci când s-a trezit cu bomba atomică în brațe și pe conștiință, moștenire de la titularul defunct al postului. Nu vor fi nici anchete zgomotoase, nici procese, nici comisii care să investigheze amănunțit cauza morții președintelui, ca la Lincoln sau la Kennedy. Din păcate, după o viață atât de spectaculoasă, flamboaiantă pe alocuri, îndestulată și nemaiîntâlnit de publică, un eventual final tragic al președintelui american mai degrabă i-ar bucura pe cei mai mulți oameni. De fapt, pe Trump nu l-ar plânge aproape nimeni.

Bineînțeles, acesta este doar un scenariu. Personal, îi doresc lui Donald Trump doar sănătate, fără îndeplinirea dorințelor!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Draga doamna Kitana ma întrebați de unde stiu de amanta din dotarea președintelui am si eu sursele mele pe care nu le divulg pentru ca nu as vrea sa aiba probleme și oricum actuala amanta doamna de la SPP va deveni în curînd viitoare prima doamna pentru cealaltă prima doamna după cum spun sursele s-ar fi saturat de el și de figurile lui .Relatiile lor nu mai sunt ca inainte .Iar ticul cu verigheta nu e tic .Mai are un pic si o da jos .Nu peste mult timp va venii si anuntul oficial doamna Kitana .Deci actuala doamna e cam pe faras .Il inteleg si pe el e bărbat e singur de prea multa vreme si sa saturat si el sa tot fie singur .Pe ei doi doamna Kitana ii mai tin niște dosare doar unul face referire la vînzarea unor copii unor canadieni doi celelalte dosare fac referire la cumpararea unor case .De unde stiu ? Stiu si mai am si dovezi .Deci doamna va rog sa aveti grija la limbaj .Doi atîta vreme cît nu stiti ce face președintele în timpul liber nu mai vorbiti fără dumneavoastra .
  • Like 0
  • @ Cihodaru Catalina
   Parerist check icon
   Am și eu o întrebare... V-au dat serviciile dezlegare sa dați pe goarna, sau sunteți o Snowden de Dambovita?
   • Like 0
 • Observ din comentarii ( multe nene) ca romanilor le.ar place un presedinte de genul asta - infatuat, fara proprietatea afirmatiilor pe care le face, cu un simt al ridicolului zero si razbunator cat ii permite functia. Un fel de 30% Vadim, 30% Băse si 30% Dan Diaconescu. Asta i.ar tine la tv la talkshouri pana dimineata, cu ochii cat cepele si gura blocata intr.un zambet tâmp.
  • Like 2
 • Nostime previziunile. Totusi eu cred ca nu sunt bolnavi si staful de campanie a profitat putin de situatie pentru a.l mai opri din gafe pe șefu. O sa vedeti ca dupa 1-2 saptamani, va reveni en fanfare si va declara ca a invins covidul care nu este decat un fel de gripă.
  Sunt insa curios daca in urma acestei pauze va reveni mai spre culoarea originala, de sub stratul portocaliu. Melania! Sanatate fato! Daca nu te.a omorat casnicia.....
  • Like 1
 • Acest “ Cristian Lica” nu pare a fi ceva mai mult decit un dobitoc progresist,expert in a arunca cu zoaie in tot ce scrie.Cum de Republica tolereaza un “ articol” atit de soios si imbibat de ura?Nene Lica,lasa-te de scris,ce faci tu nu-i jurnalism,e o mizerie.Pare ca esti crescut la scoala CNN sau NY Times...nici macar astia nu si-au permis sa impinga mizeria atit de departe.Du-te si publica-ti zoaiele in alta parte,eventual in grota din care pare ca abia ai iesit...
  • Like 2
  • @ antonioro
   Deci arunca cu zoaie in tot ce scrie el !? Hai ca esti nostim in frustrarea ta.
   • Like 3
  • @ antonioro
   Parerist check icon
   Asa e, unele publicații ar trebui interzise, în special alea care nu publica osanale. Prea multe opini. Și de aia ne mănâncă comunismul!
   • Like 3
  • @ antonioro
   Antonioro, ai mare dreptate acest Cristian Lica nu stie ce spune, scrie asa doar sa se afle intreaba.
   • Like 0
 • Pe mulți bembeluci trebuie să fi supărat Trump! În ceea ce mă privește, l-am considerat încă de la început ca fiind singurul om puternic din lume capabil să lupte împotriva NOM! Așa că eu îi doresc sănătate și succes!
  • Like 0
 • Dragii mei dragele mele ma puteti raporta cui doriti .Dar nici chiar asa .Sa doriti moartea cuiva pe care nu il cunoasteti si care nu va facut nici un rau personal .Asta mi se pare grav de dosar penal plingere penală împotriva cuiva care nu ti-a spus nici făte încolo. Asta deja e nedrept și din partea dumneavoastra nici din partea Republica .Cer transparența totală. Si niciodata on viață vieților voastre nu va mai luati de oameni care nu se pot apăra da ? Doi nu mai doriti moartea nimănui care nu va facut rau .Altfel puteti fi dati voi in judecata de catre ambasada americană căreia îi voi trimite o scrisoare deschisă.
  • Like 0
  • @ Cihodaru Catalina
   Deși sunt de acord cu ce-ați vrut a spune, eu vă rog să nu scrieți la ambasada SUA! De ce? Fiindcă vor vedea și ei cât sunteți de agramată!
   • Like 1
  • @ Cihodaru Catalina
   Zol Zo Zol Zo check icon
   Este doar un scenariu, nimic mai mult! Autorul articolului nu-i dorește moartea infamului Trump ci dimpotrivă!
   • Like 3
  • @ Cihodaru Catalina
   Cine și cui se dorește moartea ? Pe aici nu am văzut pe nimeni să o facă. Am citit DOAR despre POSIBILE scenarii.
   • Like 0
 • Mihai check icon
  Numai când văd cine s-ar bucura de un astfel de deznodământ îmi doresc să își revină cât mai repede.
  • Like 3
 • Un articol decent , neutru , la obiect . Bucurosi pentru decesul lui Donald Trump , in afara celor mentionati - presedintii celor 2 Asii , Rusia si China , liderii islamici , arabetii de prin desert si alti mancatori de oaie , cred ca ar trebui adaugati si americanimea de culoare , protestatarii violenti de pe strazile marilor metropole americane , promotori ai haosului , uniti sub steagul curcubeului , alti inutili social , asemeni tuturor acestora .
  Cu totii , cred ca daca vine stanga la putere cu Biden , cu totii vor avea de castigat sau rontait - cu o America slaba , scaldata in haos , asistentiala . Sunt convins ca ingerul pazitor al democratiei nord americane va interveni si de aceasta data , ca alte ori in istorie . Vrand , nevrand , America , Noul Imperiu Roman , trebuie ajutat sa reziste si sa dainuie ; in contrar , precum in secolelele 3-5 , e.n. , Vechiul Imperiu Roman , cazand sub presiunea Europei nordice barbare si Asiei , a lasat Lumea in negura 1000 de ani . In rest , sanatate multa lui Donald Trump !
  • Like 1
  • @ Luigi Cosma
   Decent? Neutru? Nu mai intelegem semnificatia cuvintelor?
   • Like 0
 • Articolele astea despre presedintele Trump mi-aduc aminte de cele despre coronavirus publicate si pe-aici prin februarie in care ni se spunea cum ca gripa e mai periculoasa si cum aia de-si cumpara masti si-si fac provizii sunt niste idioti.

  Ca si atunci, observ cum sunt preluate prefabricate de prin presa internationala, mare parte fiind zvonuri fara nicio acoperire factuala.
  • Like 1
 • Nu ma asteptam la astfel de ordinarii pe Republica.
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult