Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Schimbare bruscă de atitudine la PSD. Liviu Dragnea tocmai a pus „pe hold” legea grațierii: „Ne gândim serios dacă mai e oportună”

Liviu Dragnea - foto Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat miercuri că legea grațierii va fi pusă în așteptare până când va fi gata pachetul de legi aflat în pregătire la Ministerul Justiției și până când devine clar ce efect va avea legea grațierii dacă va fi aplicată. 

„Trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună. Fac un apel la Guvern și la Ministerul Justiției să ne prezinte în termen rezonabil dacă legea grațierii și alte propuneri pe care le-au anunțat ca proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare. Doar această lege nu rezolvă problema care a generat-o”, a declarat miercuri Liviu Dragnea. 

Președintele PSD spune că îl interesează mai puțin cum va ieși proiectul legii grațierii de la Senat, dar atunci când va ajunge la Camera Deputaților el „personal” nu îi va da drumul până când nu va fi convins, împreună cu colegii săi de partid, că legea face parte dintr-un pachet de legi care rezolvă o problemă.

Întrebat de un ziarist de cât timp mai are nevoie PSD să decidă dacă este oportună sau nu legea grațierii, având în vedere că subiectul datează din 2013, odată cu scandalul „marțea negră”, iar guvernul a trimis acest proiect de lege în Parlament în acest an, în februarie, Liviu Dragnea a făcut mai întâi o scurtă pauză, după care a admis: „M-ați pierdut aici”.

„M-ati pierdut aici. M-ați dus prin 2013, ați făcut o construcție logică mult prea complicată, sincer. (...) Am fost foarte clar. Avem nevoie de o zi sau de o lună sau trei luni până când o să vedem dacă Ministerul Justiției ne prezintă celelalte proiecte de legi care să dea răspuns la toate problemele ridicate din Justiție. Eu nu dau timp. Eu nu sunt dătătorul de timp în PSD. Partidul o să îi dea timp”, a răspuns Liviu Dragnea.

Senatorii au decis luni în plen că legea grațierii va ajunge din nou la Comisia juridică, după ce tot luni, cu câteva ore înainte, Comisia juridică votase trimiterea proiectului pentru dezbatere în plenul Senatului.

Decizia a venit după ce luni dimineață liderul PSD Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit de modificările aduse legii și a spus că senatorii din Comisia juridică au „încurcat destul de mult” legea grațierii. În opinia președintelui PSD cea mai bună variantă este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ei, am mai învățat o expresie: „a pune pe hold”. Ptiu, drace...
    • Like 0
  • Anon check icon
    A se traduce asa: "Ba, fraierilor! Ati dat-o prea direct, s-au prins astia si au iesit in strada! Mai stati nitel pana uita si dati-o la pachet cu alte chestii sa nu se prinda, ascundeti-o sub pres, ne-am inteles? Hai v-am pupat, ma duc la pescuit."
    • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult