Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Schimbarea miniștrilor, bucuria bolnavilor!

De o săptămână încoace, îi număram zilele: „Cum, încă o dimineață cu Achimaș?”

Ministrul se plângea că unii îi poartă sâmbetele: „Nu știu pe cine am deranjat atât de tare...”

În dimineața asta și-a înaintat demisia. Asta e formula elegantă pe care Guvernul Cioloș o dă pentru descăpățânare. Dintre toți miniștrii tehnocrați care au fost puși pe făraș, dl. Achimaș Cadariu a fost cel mai încăpățânat. Alții au zburat pentru mult mai puțin. Dl. Alexandrescu de la Cultură, om naiv și fără mari proptele la Palatul Victoria, a pierit pe limba sa într-un weekend. Harșt! Ministrul Sănătății a rezistat neașteptat de mult în cea mai gravă criză a sistemului de sănătate, declanșată de dezvăluiri teribile despre un adevărat hexigenocid pe care acest stat îl aplică de ani de zile asupra propriilor cetățeni.

Dl. Cadariu, ministru de doar câteva luni, duce cu el moștenirea galeriei de înaintași de la Ministerul Sănătății, împovărați de complicități cu un sistem mafiot și criminal. Fie că au participat direct la prosperitatea lui, fie că au fost încovoiați de propria neputință, niciunul dintre miniștrii Sănătății nu a fost inocent față de sistem. Toți au perpetuat legenda subfinanțării cronice a sistemului medical, în timp ce în umbra lui au crescut baronii sănătății.

E imposibil ca un singur ministru, fie el și un Achimaș, să se ia la trântă cu sistemul. Dar nu ăsta e păcatul dlui ministru, ci zâmbetul tâmp. Nu poți să citești ancheta lui Tolontan și să nu te cutremuri.

Un aliat al pacienților, și nu al balaurilor din sănătate, ar fi sărit ca ars, nu ar fi încercat să găsească scuze sau explicații puerile frizând habarnismul cronic (avem laboratoare/n-avem laboratoare, nu avem cum să dăm lista spitalelor neconforme etc.). Vina dlui Achimaș Cadariu este că a procedat la fel ca orice gușter politic de dinaintea lui: a încercat să șteargă urmele, să mușamalizeze, să mintă. Explicația sa privind „doar 5 la sută” probe neconforme m-a înghețat. Adică stați liniștiți, există doar 5 la sută risc să crăpați. E ca și când cineva ți-ar pune masa și ți-ar zice că e o probabilitate de doar 5 la sută să bagi în tine otravă. Ulterior s-a dovedit că sunt 17,5 la sută spitale cu probleme, în condițiile în care controalele au fost anunțate de dinainte și s-au făcut inhouse

Ce poate face viitorul ministru? Sincer? De unul singur, nimic. E prea adâncă infecția, sunt prea multe țesuturi putrede care ar trebui rezecate, prea multe artere prin care se scurg zeci de milioane de euro în conturi obscure. E peste puterile unui singur om, așa cum hexigenocidul nu a fost operațiunea unui singur om. Dan Condrea n-a acționat de unul singur. În țara cu șase servicii secrete pune unul peste altul, cu un Consiliu Suprem de Apărare a Țării și cu nenumărate corpuri de control, care-s mai degrabă corpuri de balet, cineva a știut și a închis ochii.

În rest, schimbarea miniștrilor, bucuria bolnavilor! Atâta bucurie ne-a mai rămas în țara asta în care ghinionul te bagă în spital și doar norocul te mai scoate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca ati citi legislatia in baza careia funcioneaza sistemul sanitar v-ati ingrozi! Practic, nu conteaza ce stii, ce-ai invatat ca doctor: important e cum scrie la lege; scrie ca o consultatie dureaza 15 minute?! ei, daca ai nevoie de 30 de minute ... ultimele consultatii le faci gratis, ca s-a terminat programul inregistrat in SIUI si nici nu mai poti sa le faci pacientilor recomandari ... SIUI-ul - sistemul informatic unic integrat, gogoasa in care s-au dus milioanele de euro despre care, inca, nu spune nimeni nimic, le respinge ... pacientul va trebui sa plateasca din buzunar medicamente, analize ... sau – accelerezi: vezi 10 min fiecare pacient si in 5 min ii scrii reteta si bilete de trimitere catre alti specialisti si ... daca mai traieste pacientul, poate are noroc sa se faca si bine, natural, dupa ce a umblat pe la n doctori ... din 20 de pacienti, macar 5 sint in situatia asta … tara lu' peste! Astora care au conceput asemenea ineptii, vreti sa le pese de concentratiile dezinfectantilor?! Poate lui Ciolos! Celor din minister, nu! Cred ca nici nu stiu bine ce sint dezinfectantii.
    • Like 1
  • Nu vreau neaparat sa fiu critic...dar un astfel de articol nu ajuta absolut deloc bolnavilor /asiguratilor din sistemul public de sanatate.
    Cel mai bine ar fi ca un ziarist, daca nu e specializat pe un domeniu, sa incerce sa inteleaga profund domeniul despre care vrea sa scrie ceva. Altfel, risca sa fie (sau chiar este) considerat mai putin informat decat cititorii sai.
    Eu nu sunt medic, dar sunt actionar intr-o firma (clinica) medicala. Si am habar de ce situatie trista e in sistemul de sanatate. Este mai prost decat orice alt sistem de la noi.
    Si vina este evident a guvernantilor... dar pe astia ii alege poporul, deci poate ii meritam, general vorbind.
    Nu vom putea scapa de mizeria (atat cea fizica dar mai ales cea morala) din sistemul sanitar de stat cat timp banii vor fi administrati de stat. Daca CNAS , si celelalte case de stat vor fi societati de asigurari private si in concurenta reala pe piata, atunci banii (multi sau putini) nu vor mai fi aruncati in gaurile negre numite spitale publice.
    Afacerea cu dezinfectantii diluati e maruntis pe langa banii risipiti de Casele de sanatate pe mii de salarii platite unor retardati ce trebuie sa aiba si ei un loc de munca, si pe nenumaratele contracte de achizitii de bunuri sau servicii de tot felul ce se fac doar pentru a se incasa comisioanele.
    • Like 0
  • In ROmania doar morgile functioneaza ..din pacate.In rest Dumnezeu cu mila.
    • Like 0
  • Guverul actual este format in cea mai mare parte din "gusteri" ai sistemului, cum ii numeste autorul. Oameni care nu vor zgaltai sistemul nici in ruptul capului. Smecheri de targul Vitan, imbracati bine si adusi pentru a fraieri poporul inca o data. Cred ca singura solutie ar fi aducerea unor politicieni straini, incoruptibili care sa faca curatenie in societatea romaneasca.
    • Like 0
  • check icon
    RENAR este o asociatie, adica o firma infiintata in virtutea dreptului la asociere. Atributiile RENAR sunt insa de autoritate publica. Este greu de crezut ca o asociatie compusa din persoane juridice de drept privat, multe dintre ele cu interese contrare celor ale pacientului sau ale sanatatii, poate sa reprezinte o functie publica. In fapt este vorba de o incalcare a constitutiei si reprezinta deasemenea o cedare iresponsabila a responsabilitatii Ministerului Sanatatii catre actori privati. Aceeasi abordare, respectiv atribuirea prin cedare a functiilor de autoritate publica de catre statul roman catre firme private, se poate regasi in toate castele profesionale din Romania: expertii contabili si-au tras casta si au drept de reglementare, executorii judecatoresti au casta lor, avocatii au costa lor, consilierii juridici, medicii au si ei casta lor (Colegiul Medicilor - institutie cu rol de musamalizare a cazurilor de malpraxis si de negociere a contractelor de asigurari de sanatate). Procurorii si judecatorii si-au tras casta la nivel constitutional: Consiliul Superior al Magistraturii, asa ca sa nu poate nimeni sa sanctioneze pe nimeni ci doar ei pe ei. Parerea mea ca transferul de responsabilitati catre forme de organizare de tip asociativ si in conditii de monopol si cu drept de reglementare in domeniu reprezinta o imensa tradare/vanzare a cetatenilor catre grupuri de interese. Dar cin sa se sesizeze? Pai ar trebui sa se sesizeze tot o casta din asta. Suntem din punct de vedere organizatoric la nivelul evului mediu. Si in evul mediu, castele primeau drept de reglementare si monopol de la suveran cu rezultate dezastruoase pe ceea ce inseamna competitia libera si dezvoltarea economica a tarii, generau abuzuri si se caracterizau prin detinerea unui drept suveran privind acceptarea in profesie, care era acelasi lucru cu acceptarea in casta. Pe de alta parte avem un sistem de sanatate monopolist in care, din ratiuni de interese de tip mafiot, de mulgere a prostilor in folosul unor indivizi grupati in sistemul de sanantate, o singura casa de sanatate, necompetitiva si populata de jos pana sus de tot felul de ratati si politruci. In Romania doar RENAR are dreptul sa acrediteze laboratoare si alte chestii. Ce convenabil! Un alt monopol facut pentru niste baieti destepti pe spatele celor 20 de milioane de fraieri.
    • Like 0
  • Observ si aici cu parere de rau pentru platforma ''Republica '' ca dezinformarea neatentia sau prostia domneste , din ~3000 de teste de sanitatie ~150 erau neconfomre asta in 50 de spitale (150 din 3000 sunt 5 la suta nu 17 )punct 2 din cele 50 de spitale au fost spitale unde doar un test de sanitatie a fost neconform ceea ce pune problema prelevari testelor in conditi optime sau de greselii cu intentie sau fara .Sa vii cu ideia prabusiri si apocalipsei sistemul sanitar denota copilaria autorului , noi ne aflam in aceasta situatia a sistemului sanitar total depasit din trei mari puncte de vedere si asta de ani de zile - 1 Personalul unde aici problemele se impart in 4 grupe distincte 1a. personal fara calificare necesara (epidemiologi care lipsesc cu desavarsire din sistem ) 1b structura nationala de laboaratoare acreditate de control a TUTUROR echipamentelor aparatelor si nu in ultimul rand produselor si medicamentelor folosite din sistemul medical aici despart echipamentele si aparatele care in orice tara civilizata sunt supuse unui control anual E-CHECK care este obligatoriu si cel al produselor auxiliare si medicamentelor unde vorbim de un control care necesita un grad ridicat de atentie ,specializare, aparatura si timp 1c Calitatea umana a celor insarcinati cu controlul (aici ma refer la ''mestesugurile'' romanesti in materie de onoare responsabilitate si profesionalism ) 1d. Filtrul si organul de ancheta din sistemul medical (Colegiul Medicilor ) unde actiunile cat si inactiunile acestei autoritati de control din anumite puncte de vedere are calitatile justitiei (nu vede nu aude ) desi NU ar trebui sa aibe aceste marete calitati . 2 Infrastructura sanitara personalul si pacienti unde avem multe de facut de la renovarea,dotarea,scolarizare, educatie ,onoare,respect ,technologie ,structura ,program ,respect , corectitudine ,actiune,politica de stat,finantare,salarizare,obiectiv, din aceasta enumeratie de cuvinte gasiti singuri ce ar trebui sa se miste mai bine .3 Legislatia permisiva, ambigua sau lipsa .Toate aceste lipsuri pe care noi toti cei 22 mil de cetateni ne facem vinovati de lipsa lor . Ceea ce vedem acum in sistemul sanitar este rezultatul inactiunilor sau actiunilor noastre (in 25 de ani am mancat un mic am baut o bere si am votat o galeata in 25 de ani am vrut sa fim in fata cu orice pret am dat spaga la medic sa ne trateze sau mai bine ,am dat spaga sa ne ''achizitionam'' o pensie pe caz de boala chiar 10 pe minut , am luat spaga si am bagat mana in buzunarul pacientilor sa ne imbogatim noi si neamu nostru , am facut licitati la echipamente obligatoriu cu un cadou ,cand ne-a prins cineva am strigat in gura mare ca e un abuz ,ne-am cumarat diplome si doctorate , acestea sunt consecintele si ele costa .Dar astazi sa te trezesti sa anunti o apocalipsa e total deplasat , tea aruncat cineva pe Otopeni de pe cursa Oslo Tokio ? Acum vezi aceste lucruri cam tarziu acum suporta consecintele
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Credeti ca schimbarea ministrului duce si la schimbarea ....dezinfectantilor folositi ,,sa fim seriosi shimbarea la nivel ministerial s-ar putea face dar ...cu dezinfectanti adevarati,,,,,,care din pacate nu prea exista.POvestea dezinfectantilor este incredibila...haioasa si va duce ....la maaarea modificare a ministerului,cand va veni alt ministru si pana va afla ..."puterea"dezifectantului, va fi schimbat caci alegerile bat la usa...dar fara dezinfectant....pentru ca vedeti in dezinfectant sta puterea...ministerului.
    • Like 0
    • @ Belcin
      Valentin check icon
      Dar cu cei care raspandesc microbi prin spitale - adica noi in definitiv, ca noi ne vizitam rudele de cate trei ori pe zi - ce ne facem?
      • Like 1
  • Luna Ini Luna Ini check icon
    Superb scris! Just si dureros in acelasi timp...
    • Like 0
  • Problema e un pic mai complexă- și ține de sistem. Ca prim vinovat e guvernul ăla care a schimbat legea și de la verificarea obligatorie s-a trecut la verificarea când are chef producătorul, făcută de producător și care spăla de orice fel de responsabilitate birocrații de la minister. La acel moment orice fel de laborator care putea să facă aceste analize (care nu sunt totuși nici de industrie atomică și nici de lansat rachete în spațiu) n-a mai fost interesat să fie certificat. Certificatul ăsta- așa cum spunea dna. directoare de la Icechim într-un articol- e dat de către RENAR- deci o organizație din România- și nu de cine știe ce centru european.
    • Like 6
  • Diana N. check icon
    Eu am înţeles că nu avem laboratoare acreditate pentru a verifica compoziţia chimică a soluţiei... Nu că nu avem laboratoare medicale în care să se constate dacă pe o mostră mai trăiesc microorganisme, după ce au fost aplicate biocide... Cred că şi dvs. v-aţi făcut analize în România şi aş aprecia dacă aţi fi ceva mai exact în a prezenta public un fapt, fiindcă aceasta vă este meseria. Eu pot fi nedumerită, dar dvs. trebuie să vă edificaţi înainte de a scrie!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult