Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Schimbări majore în sistemul de educație. Sorin Cîmpeanu a anunțat eliminarea tezelor și a mediilor semestriale. O nouă structură a anului școlar

Sorin Cîmpeanu/ Inquam

Foto: Inquam Photos

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni dimineață mai multe schimbări semnificative în sistemul de educație. „Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”, a declarat Cîmpeanu în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, numărul minim de note pentru o disciplină va fi egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru aceasta. Astfel, pentru o materie care are alocate două ore pe săptămână, vor fi necesare minimum 5 note într-un an școlar.

Mâine urmează să fie publicat un ordin de ministru, în care vor fi incluse toate modificările aduse Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, a mai spus ministrul Educației.

O nouă structură a anului școlar

Începând de anul viitor, va fi schimbată și structura anului școlar, semestrele urmând să fie înlocuite cu 5 module, urmate de 5 vacanțe, după cum urmează

Modulul 1 de învățare : 5 septembrie - 21 octombrie

Vacanța de toamnă pentru toți elevii, nu doar pentru cei din ciclul primar și preșcolar ca până acum: 24-30 octombrie

Modulul 2: 31 octombrie - 22 decembrie

Prima vacanță de iarnă: 23 decembrie - 8 ianuarie 2023

Modulul 3:  Din 9 ianuarie până în luna februarie

A treia vacanță  - Durează o săptămână poate fi acordată în a doua săptămână, a treia sau a patra săptămână din februarie, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar

Modul 4: Începe după vacanța din februarie și durează până pe 6 aprilie 2023

A patra vacanță: 7 aprilie –18 aprilie

Modulul 5, ultimul: 19 aprilie 2023 - 16 iunie 2023

A cincea vacanță: De pe 17 iunie 2023 până pe 3 septembrie 2023

1 miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar

De asemenea, ministrul Educației a anunțat un program de 1 miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar: „Programul va avea o finanțare de 1 miliard de euro pentru 5 ani. În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educației. Prima rundă din acest program național a realizat deja selecția de peste 1000 de școli”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sorin campeanu un alt crimnal al educatiei.
    • Like 1
  • Criteriul pentru finantarea de 1 mld este una si importanta: carnetul de partid a primarilor si a directorilor de scoala
    • Like 1
  • 1 miliard de euro - probabil, nu este sigura finantarea asta, din ce am citit eu - pe 5 ani pentru reducerea abandonului scolar. Criteriile Nu se stiu deocamdata. Tare ma tem ca e apa de ploaie.
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult