Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Schimbări majore în sistemul de educație. Sorin Cîmpeanu a anunțat eliminarea tezelor și a mediilor semestriale. O nouă structură a anului școlar

Sorin Cîmpeanu/ Inquam

Foto: Inquam Photos

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni dimineață mai multe schimbări semnificative în sistemul de educație. „Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”, a declarat Cîmpeanu în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, numărul minim de note pentru o disciplină va fi egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru aceasta. Astfel, pentru o materie care are alocate două ore pe săptămână, vor fi necesare minimum 5 note într-un an școlar.

Mâine urmează să fie publicat un ordin de ministru, în care vor fi incluse toate modificările aduse Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, a mai spus ministrul Educației.

O nouă structură a anului școlar

Începând de anul viitor, va fi schimbată și structura anului școlar, semestrele urmând să fie înlocuite cu 5 module, urmate de 5 vacanțe, după cum urmează

Modulul 1 de învățare : 5 septembrie - 21 octombrie

Vacanța de toamnă pentru toți elevii, nu doar pentru cei din ciclul primar și preșcolar ca până acum: 24-30 octombrie

Modulul 2: 31 octombrie - 22 decembrie

Prima vacanță de iarnă: 23 decembrie - 8 ianuarie 2023

Modulul 3:  Din 9 ianuarie până în luna februarie

A treia vacanță  - Durează o săptămână poate fi acordată în a doua săptămână, a treia sau a patra săptămână din februarie, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar

Modul 4: Începe după vacanța din februarie și durează până pe 6 aprilie 2023

A patra vacanță: 7 aprilie –18 aprilie

Modulul 5, ultimul: 19 aprilie 2023 - 16 iunie 2023

A cincea vacanță: De pe 17 iunie 2023 până pe 3 septembrie 2023

1 miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar

De asemenea, ministrul Educației a anunțat un program de 1 miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar: „Programul va avea o finanțare de 1 miliard de euro pentru 5 ani. În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educației. Prima rundă din acest program național a realizat deja selecția de peste 1000 de școli”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sorin campeanu un alt crimnal al educatiei.
    • Like 1
  • Criteriul pentru finantarea de 1 mld este una si importanta: carnetul de partid a primarilor si a directorilor de scoala
    • Like 1
  • 1 miliard de euro - probabil, nu este sigura finantarea asta, din ce am citit eu - pe 5 ani pentru reducerea abandonului scolar. Criteriile Nu se stiu deocamdata. Tare ma tem ca e apa de ploaie.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult