Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Scris de mână sau pe dispozitive electronice? O aplicație dezvoltată de 6 tineri pune la un loc două lumi aparent paralele. Dăm credit educației

Rito Kids

Decizia Finlandei de a reduce timpul alocat învățării scrisului de mână în favoarea formării acestei deprinderi pe dispozitive digitale, a născut multe controverse, chiar dacă, într-adevăr, abilitatea de forma litere și cuvinte devine tot mai irelevantă într-o lume digitală. Cu toate acestea, procesul prin care un elev ajunge să știe să scrie de mână are și alte implicații: contribuie la dezvoltarea coordonării mână-ochi, a abilităților de gândire, învățare și citire, stimulează creativitatea, dă sentimentul de autonomie și crește încrederea în sine, printre altele. Pe de altă parte, că ne place sau nu, tehnologia face parte din viața copiilor și probabil că o strategie mai bună decât să le interzicem accesul la vârste mici, este să găsim modalități prin care să le arătăm cum o pot folosi în beneficiul și dezvoltarea lor. 

Șase tineri din Cluj au dezvoltat aplicația Rito Kids prin intermediul căreia copiii pot deprinde scrisul de mână având ca suport tableta sau telefonul mobil. Ideea a fost a Anastasiei Susciuc, care avea o rudă cu dificultăți de scriere și care avea nevoie să lucreze suplimentar pentru a putea ține pasul cu colegii săi. Lucru deloc plăcut. Dar cum îi plăcea să-și petreacă timp în mediul digital, tânără s-a gândit să aducă aici partea de învățare și să dea scrisului de mână o dimensiune mai ludică și mai interactivă.

„Aplicația îi ajută pe copii să scrie. Conține toate literele alfabetului, silabe, cuvinte. Sunt atât litere de tipar, cât și de mână. Beneficiul principal al aplicației este feedback-ul în timp real. Astfel, copiii reușesc să-și identifice mult mai devreme greșelile și nu-și mai formează obiceiuri greșite de scris, care sunt apoi greu de corectat. Experiența scrisului devine plăcută, în condițiile în care nu e considerată prea distractivă. Există o secțiune dedicată părinților și învățătorilor, care pot monitoriza progresul, literele învățate sau cele care au pus probleme.

Este o aplicație de învățare cu elemente de joc. Copiii au o hartă cu ajutorul căreia fac această călătorie de învățare prin tărâmul înghețat alături de pinguinul Rito. Încercăm să echilibrăm experiența de învățare cu experiența de joacă. Am luat exerciții de la învățători și le-am împletit cu tehnologia. De exemplu, poți exersa o literă cu ajutorul unei animații. Vezi litera și o animație care te conduce să faci primul segment al literei. Până ce nu îl termini, nu vezi următorul segment. Sunt mai multe nivele de exersare. Se începe cu semnele grafice specifice fiecărei litere, apoi pe contur cu ajutorul animației, apoi unind câteva puncte și ulterior litera în sine”, explică Tudor Tișe, co-fondator și CEO Rito Kids. 

În 2023, platforma Republica vă invită să cunoașteți poveștile antreprenorilor români sau ale unor ONG-uri și care au avut curajul să investească în educație. Vom intra în lumea celor care au deschis grădinițe, școli, instituții private de învățământ și care au făcut din actul de învățare- indiferent de forma pe care o îmbracă sau de vârsta celor cărora se adresează- o afacere profitabilă, cu șanse de a se dezvolta în viitor. Dăm credit educației este un proiect editorial care este realizat în parteneriat cu Banca Transilvania, pe parcursul întregului an 2023.

„Impactul pe care îl poți avea în România e mult mai mare”

Cei șase tineri care au dezvoltat aplicația sunt absolvenți de Informatică la Universitatea Babeș Bolyai și ai Universității tehnice din Cluj-Napoca, unii dintre ei cu experiență anterioară în antreprenoriat și voluntariat. Doar unul dintre ei a plecat să studieze mai departe în Statele Unite și vrea să profite de acest lucru pentru a testa produsul și pe piața de peste Ocean. Rito Kids, care are și o versiune pentru scrierea de mână în limba engleză, a fost una dintre cele premiate aplicații educaționale în 2022, participarea la diverse competiții ajutându-i pe tineri să strângă în jur de 75.000 de euro.

„În cazul meu nu a fost prea mare dorința de a pleca din țară până acum. Am simțit că educația pe care mi-o oferă România este una bună, o bază care să mă ajute să reușesc oriunde. În plus, în România sunt mai multe lucruri care ar trebui rezolvate. Impactul pe care îl poți avea aici e mai mare decât dacă ai merge în alte direcții. Dar și pe mine, și pe alți colegi de-ai mei ne-ar interesa o experiență în afara țării. Considerăm că ne-ar accelera progresul atât pentru proiect, cât și individual. Dar pe termen lung ne vedem tot în România. Credem că putem să facem o schimbare și să aducem un impact pozitiv”, spune Tudor. 

Aplicația Rito Kids, care inițial s-a numit Manuscrito, a fost lansată chiar pe 1 iunie anul acesta, după ce timp de 3 luni a fost testată de copii și învățatori. Este disponibilă pentru Android și iOS și poate fi folosită pe tabletă sau telefon mobil cu ajutorului unui pen special. Aplicația a fost descărcată până acum de peste 3.500 de ori, iar cei care o folosesc deja sunt într-o proporție foarte mare persoane fizice. Strategia de creștere vizează adoptarea aplicației în școli și centre educaționale. De aceea, parte din eforturilor lor se concentrează acum pe prezentările făcute în școli.

„Ne dorim să fie folosită la școală fie ca o componentă a activității de învățare, fie ca sursă de teme. Încercăm și o scalare în SUA pentru că avem și o versiune în limba engleză, iar colegul nostru fiind acolo are acces la informații care să ne ajute să adăptăm produsul. Cu atât mai mult cu cât în SUA, homeschoolingul este foarte popular. Scrisul de mână diferă de la țară la țară, felul în care sunt scrise literele diferă, așa că va fi nevoie de o localizare pentru fiecare țară (...)

Avem părinți care ne-au spus că până la Rito copiii lor au evitat tehnologia, astfel că aplicația a fost primul lor contact. Tehnologia în exces nu aduce deloc beneficii copiilor, dar ei tot ajung să o acceseze, așa că putem încearcă să le aducem tehnologie care să-i ajute și să aibă un timp pe care îl investesc, nu pe care îl consumă”, spune Tudor.

Aplicația are o versiune gratuită și poate fi folosită 10 minute în fiecare zi. Pentru cei care își doresc mai mult există 3 pachete: pentru o lună – 7 euro, 3 luni – 16 euro sau lifetime – 29 euro.

„În genul acesta de afacere, salariul tău ar trebui să fie doar cât să duci un trai decent”

Dincolo de banii pe care au reușit să-i strângă participând la diverse competiții, singura investiție necesară până acum în dezvoltarea proiectului a fost munca lor, care e plătită „la un nivel de supraviețuire”.

„Nu ne putem compara cu colegii noștri care sunt angajați într-o companie. Aceasta este mentalitatea și în diverse strat-up-uri din State, care ne inspiră și pe noi. Ca antreprenor, în genul acesta de afacere, salariul tău ar trebui să fie doar cât să duci un trai decent, și toate resursele să fie destinate dezvoltării business-ului. Pe mine personal mă inspiră Steve Jobs, cu viziunea și sacrificiile pe care le-a făcut, și fondatorul și CEO Airbnb, Brian Chesky, care a reușit să-și mențină echipa și produsul și să revină după pandemie”, spune Tudor.

Atât el, cât și colegii lui au avut multe de învățat din competițiile la care au participat și care i-au sudat ca echipă. O experiență la fel de valoroasă le-au adus și activitățile extracurriculare, unde au învățat să gestioneze greșelile. Ceea ce este destul de complicat pentru niște olimpici.

„Cred că toți din echipă am fost obișnuiți să facem lucrurile așa cum trebuie, cu puțină experimentare, ceea ce ne duce către un perfecționism nu prea benefic atunci când faci un start-up. Pentru că este o situație în care e nevoie să încerci multe lucruri, să obții rezultate sau feedback cât mai devreme posibil. Nu am avut contextul că încercăm, să experimentăm lucruri încă din școală. Ce m-au ajutat și pe mine, și pe colegii mei au fost oportunitățile extracurriculare: cursuri de vară cu alți tineri în care la sfârșit trebuia să dezvoltăm un proiect pentru comunitate sau să organizăm un eveniment pentru un ONG. Erau lucruri pe care le învățai informal, deveneai responsabil de succes sau de eșec. Pentru mine aceste experiențe au fost esențiale. Pentru că și dacă greșești, există o cale de ieșire, poți să ceri ajutori. Iar dacă greșești înveți ce să nu mai faci sau cum să faci diferit”, spune Tudor.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult