Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Scrisoare către bugetari: Nu îi datorați nimic lui Dragnea, el vă datorează vouă

Dragnea miting abuzuri

Foto: Inquam Photos

Le scriu celor care poate văd că e ceva în neregulă cu PSD, cu PSDragnea, dar își creează coconul de confort pe ideea că această guvernare le-a mărit salariile după mulți ani de umilință și că acum o duc bine.

E o listă de NU-uri care îi va ajuta să nu pară obligați, dependenți, recunoscători față de Dragnea.

Nu, nu Dragnea sau PSD v-a mărit salariile, fie că sunteți profesori, doctori, funcționari ai statului. Categoriile dvs. profesionale au fost văduvite de atenția și recunoașterea societății de la Revoluție încoace. Mișcări sindicale repetate, acțiuni ale societății civile, exodul medicilor și specialiștilor în străinătate, situația deplorabilă a învățământului au dus presiunea la un astfel de nivel încât guvernarea a fost nevoită să dea salarii mai mari. Că a fost o guvernare PSD atunci când griparea socială atinsese cotele dezintegrării civilizației a fost doar o coincidență politică. De altfel, același PSD, chiar cu Dragnea în linia de decizie a partidului, a trecut ani de zile nepăsător pe lângă voi și v-a desconsiderat. Nu îi datorați nimic, el vă datorează în continuare, precum toți politicienii, modernizarea instituțiilor statului în care lucrați.

Nu, nu trăiți mai bine. Trăiți o iluzie. Aveți un salariu mai mare, da, dar cumpărați mai mult? Mâncați mai bine, mai sănătos? V-ați mutat în case mai spațioase, v-ați făcut concedii mai răsărite? V-ați trimis copiii la facultăți în străinătate? V-ați luat mașină nouă și mergeți mai des cu ea acum că aveți bani mai mulți? V-ați achitat creditele în avans? Dacă aveți mai multe răspunsuri de NU la toate acestea, gândiți-vă la ce bun aveți salariile mărite peste noapte. Sigur nu aveți a mulțumi pentru asta lui Dragnea. V-a amăgit.

Nu, nu e mai bine în România de când guvernează PSD. România este țara din Uniunea Europeană care are cei mai mulți cetățeni care își schimbă cetățenia prin emigrare. 25 de mii de români pe an aleg încă să nu mai fie români. Și asta deși s-au mărit salariile, stipendiile, ajutoarele sociale. Dar, în schimb, nu se mai face nicio investiție în această țară. Nu punem la socoteală migrația pentru muncă, neînregistrată oficial, dar vizibil în creștere judecând după casele tot mai multe unde copiii au rămas doar cu bunicii. Cei plecați la muncă sunt de ordinul milioanelor și nu se vede niciun semn că s-ar întoarce acasă altfel decât de Paște și Crăciun. Dacă guvernarea PSDragnea ar fi făcut să fie mai bine în România, i-am fi văzut și pe oamenii ăștia întorși de tot acasă.

Așadar, nu vă simțiți datori lui Dragnea. El vă este dator, el și-a construit puterea autocratică prin voturile voastre. Dacă aveți măcar senzația că lucrurile nu merg în direcția cea bună cu această guvernare, luați-vă libertatea să vă gândiți la alte opțiuni. Așa cum nu Dragnea v-a dat bani în plus, nici alții nu vi vor lua dacă vă implicați. Începeți să construiți o guvernare care să nu depindă de un om, ci de un sistem politic, cu instituții puternice. Nu încercați să judecați la sânge dacă justiția este sau nu călcată în picioare, dacă e bine sau nu să gonim multinaționalele, dacă e bine sau nu să repatriem rezerva de aur sau dacă pilonul II e folositor sau nu. E suficient să observați că trăim într-o Românie permanent frământată, angoasată politic, că avem în fiecare zi o provocare de la guvernare care irită câte o pătură socială, câte un grup, o industrie, o instituție. Și nu seamănă deloc cu o revoluție a progresului. Gândiți-vă ce le oferiți copiilor voștri în afară de opțiunea de a pleca din țară undeva la mai bine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu tot respectul .Mereu văd discuți despre Bugetari din România,dar nu văd o dezbatere reală despre cei ce sunt clica clientelară a PSD din bugetari României.considerați că bugetari care se încaderează ca venituri între minim pe economie și mediu pe economie au o viață atât de strălucită,Părerea mea este nu.De ce nu se vorbește concret de bugetari cu venituri exagerat de speciale și cu pensi exagerat de speciale pe care chear sunt deacord cu faptul că nu merită așa ceva.Separați Bugetarii speciali clientelari fidele PSD-ului și tuturor clicilor de politicieni corupți care au venituri speciale.Singurul avantaj care îl au Bugetari din sistemul de stat cu venituri mici este siguranța locului de muncă.Dar comparați pensiile cu care vor ieși cei ce cu adevărat au muncit 35 de ani și pensiile speciale ale bugetarilor speciali clientelari ai clicilor politice corupte care și astăzi se bazează pe metoda Pile-Comisioate-și Cunoștințe apropiate pe care mereu îi plasează în postruri bine plătite la stat pe funcți de Manageri și pe fel șui fel de funcți bine plătite direct din bugetul statului.Nu putem merge la infinit să băgăm toți bugetari în aceași oală.Și vă asigur eu de faptul că nu toți bugetari sunt idoli PSD-ului și a clicilor politice corupte ce s-au perindat la guvernarea României timp de 30 de ani.
  • Like 0
 • din start e gresit mesajul. DA, sunt medici care si-au facut credit la banca, s-au mutat in casa, si-au facut excursii la Paris din exemplul concret pe care eu il cunosc si asta doar pentru ca acum isi permit.
  • Like 0
  • @ George Sebastian
   Delia MC Delia MC check icon
   Și-au permis totdeauna dar NU din salarii mărite. Și nu toți medicii, cei din spitale și nici ăia toți- nu cei din policlinici, alte așezăminte de sănătate, medicii de familie care sunt categorie aparte, mf-srl. Unii -cei care nu au luat șpagă- trăiesc asemenea tuturor bugetarilor. Sau unii lucrează în 2-3 locuri pentru un venit decent. Sunt o categorie neomogenă și total aparte. Vestea bună, sunt majoritar anti-psd.
   • Like 0
 • Bugetarii votează încolonați psd.....
  Pensionarilor le-a cam trecut vraja de PSD..... Cu 100 lei au ajuns bătaia de joc a guvernului....
  În schimb cu PSD votează bugetarii, sănătatea, învățământul polițiștii, armata, jandarmii. Pompierii plus asistații sociali și uite asa parcă văd că nu mai scăpăm de PSD dar nu pensionarii sunt vinovați.... Sa nu mai vorbim de tinerii care sunt prea ocupați cu distracția și nu au timp de vot...
  • Like 0
 • S-a creat bula şi şablonul cu bugetarii care sug sângele poporului (de la Băsescu citire), în schimb nimeni nu se uită la impotenţa aşa-zisei opoziţii care, din 1990 încoace, doar a stat pe margine mâncând seminţe şi aşteptând să fie votată.

  Despre PCR-FSN-PDSR-PSDR-PSD nu mai vorbesc, pentru că majoritatea votanţilor (mai ales „republicanii”) ştiu cu ce s-a ocupat în ultimii 30 de ani. Însă nu văd, sau pur şi simplu închid ochii la ceea ce (nu)a făcut opoziţia.

  În 1996 eram într-o situaţie asemănătoare cu ce trăim acum. Fostul FSN aruncase economia şi justiţia în aer. Emil Constantinescu (dacă şi-l mai aduce aminte cineva) spunea foarte serios (şi adevărat) că dacă nu vom schimba regimul (cripto)comunist în acel moment, nu-l va mai da nimeni jos. Şi avea dreptate. În acelaşi timp, ne asigura că opoziţia are 15.000 de specialişti care sunt gata să ia în mâini frâiele guvernării şi să ne ducă spre noi culmi de bunăstare şi progres. Şi aşa a venit la putere şi la guvernare Brambureala Democrată. Dacă n-ar fi fost guvernele lui Dragnea, guvernarea CDR ar fi rămas cea mai proastă din ultimii 30 de ani.

  În 2004, am avut o situaţie asemănătoare celei din 1996. Năstase cu gaşca PSD-istă aproape că pusese România pe butuci. Din nou opoziţia a făcut campanie pentru guvernare şi aşa ne-am ales cu Băsescu şi PD-L. Plus 10 ani de circ şi pensii şi salarii tăiate (în condiţiile în care Băse ne asigurase că peste noi criza – o invenţie occidentală – va trece ca briza dimineţii). Însă nu diminuarea veniturilor i-a scandalizat pe oameni (mârâind, înjurând şi blestemând au acceptat că, în cele din urmă, este criză şi, cumva, trebuie să trecem peste asta) ci ceea ce s-a făcut cu banii. Pentru că s-au risipit prin celebrele parcuri în pădure, stadioane în pantă, inginerii marca Microsoft etc, etc, etc. Adică, practic, ne-au furat banii.

  Acum, ciclic, suntem în situaţiile din 1996 şi 2004. Opoziţia ne spune din nou că suntem pe marginea prăpastiei. Gorniştii opoziţiei (pentru că nu numai PSD are gornişti) au găsit vinovaţii de serviciu: bugetarii şi pensionarii (de parcă în cele două rânduri când opoziţia a venit la putere n-ar fi beneficiat şi de voturile lor; or fi votat marţienii). Dar nimănui nu-i dă prin cap (sau dacă i-a venit brilianta idee, tace) că oamenii s-au săturat să fie minţiţi. Şi din partea stângă, şi din partea dreaptă. Americanii au o vorbă: „Dacă m-ai păcălit o dată, să-ţi fie ruşine! Dacă m-ai păcălit a doua oară, să-mi fie ruşine!” Aşa că nu mai daţi vina pe bugetari pentru impotenţa opoziţiei. Pur şi simplu n-o mai crede nimeni. Şi nici măcar acum, în ceasul al 12-lea, mirobolanta noastră opoziţie nu dă semne că vede realitatea. Dar, de vină sunt bugetarii...
  • Like 3
  • @ Dragoş Anghelache
   Like de la mine. Ai dreptate, PSD e asa pentru ca i se permite si pentru ca opozitia doar emuleaza PSD cand e la putere.
   O singura corectura as vrea sa iti aduc: nu Base era cel care a spus ca acea criza se va opri la TM, ci domnul 5 neveste. Chiorul doar a spus corect starea de fapt de atunci: statul gras sta pe spatele unui privat slab si slabit. Si care oricum a suportat criza, cu somaj si toate cele, penca statul a taiat salarii (nu pensii normale doar speciale) dar nu a dat pe nimeni afara de la el. Asta se uita. SI cred ca aici e si marea buba contra bugetarilor, amintirea faptului ca daca esti bugetar, macar nu te da nimeni afara, pe cand in privat somajul era la 10%.
   • Like 0
 • O analiza realista și pertinenta a "favorurilor" lipsite de suport real în economie făcute de PSD-Alde celor care au ales sa amaneteze viitorul copiilor pentru o coaja de pâine în plus pusa me masa astăzi. Din păcate zgomotul de fond generat de trompetele puterii acoperă vocea rațiunii. Felicitări jurnaliștilor care aleg sa rămână profesioniști. Din păcate spun aceste vorbe cu multa amărăciune în suflet.
  • Like 1
 • Corina check icon
  În ciuda tonului cam patern, articolul e uman și corect în fond, în privința masei bugetarilor obișnuiți. Comentariile, însă, confirmă că bugetarii sunt o categorie diabolizată pe Republica. Trendul ăsta o fi și în interesul celor care vor să mențină lipsa de speranță si, deci, absenteismul.
  • Like 2
  • @ Corina
   Mr.Oh check icon
   Cand ma pregateam sa dau examen la facultate eram nesigur. O intreebam pe mama, asa ca sa ma incurajeze, daca voi lua examenul.

   Si mama raspundea simplu. "Bineinteles ca o sa intri la facultate. Nu te teme de aceasta. ..Dar numai daca vei invata si vei avea cunostntele necesare."

   Mama era de etnie germana. Stia un lucru si bine. Daca nu faci nimic nu se intampla nimic. Uneori e bine sa nu faci nimic. Alteori e bine sa faci totusi ceva.

   Ma intreb ce fac Romanii concret ca sa le fie bine? In afara de a emigra si a se uita la televizor in gura mincinosilor?   • Like 2
 • Va urmaresc de mult timp ! Va urez în continuare succese !
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  " Dracii au iesit din omul acela, au intrat in porci, si turma s-a repezit de pe rapa in lac si s-a inecat."

  Drumul Romaniei e clar. ... Filozofam si filozofam... Bugetari, nebugetari, votanti si nevotanti, lacomi si lenesi, harnici si muncitori, in final tot o turma de porci devotata minciunii si compromisului suntem. Insusiti-va ceea ce nu vi se cuvine, fara munca si fara efort, ca doar asa se ajunge la bunastatre.

  Sfarsitul nu poate fi decat un esec rasunator. Si vor plati aceste esec generatii intregi.
  • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Mai bine nu se putea spune. Iarăși voi copia acest citat din Biblie pentru folosință ulterioară.
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  " Dracii au iesit din omul acela, au intrat in porci, si turma s-a repezit de pe rapa in lac si s-a inecat."

  Drumul Romaniei e clar. ... Filozofam si filozofam... Bugetari, nebugetari, votanti si nevotanti, lacomi si lenesi, harnici si muncitori, in final tot o turma de porci devotata minciunii si compromisului suntem. Insusiti-va ceea ce nu vi se cuvine, fara munca si fara efort, ca doar asa se ajunge la bunastatre.

  Sfarsitul nu poate fi decat un esec rasunator. Si vor plati aceste esec generatii intregi.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  "Așadar, nu vă simțiți datori lui Dragnea. El vă este dator,.....". Pai daca tot ne este dator, s-ar putea sa il mai lase lumea si din 2020 incolo sa isi plateasca datoriile !!?? La asta v-ati gandit ??!!
  Nu va suparati, dvs ati stat in Romania in ultimii 2 ani !!??
  • Like 2


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult