Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Se întâmplă și la case mai mari! Radu Paraschivescu: La Opera din Viena, în rândul doi, un cetățean în șlapi, cu pantaloni scurți, mânca și el ceva. Băiatul se simțea ca pe plajă

Opera din Viena

Foto: David Pearson / Alamy / Alamy / Profimedia

După incidentul cu două spectatoare care mâncau șaorma în timpul unei reprezentații la Teatrul Național din Cluj, scriitorul Radu Paraschivescu a povestit luni, la matinalul DigiFM, că a văzut, la Opera din Viena, un spectator care venise in șlapi și pantaloni scurti și mânca în timpul spectacolului.

„Actorul face o muncă foarte grea pe scenă, își pune sufletul în fața ta, își riscă sănătatea de multe ori. Tu, ca spectator, în contul unui bilet cumpărat, nu ai voie să faci chiar orice. Noi reducem la România. Nu e numai cazul României. Am văzut așa ceva în vara asta la Opera din Viena, am și povestit. În rândul doi, un cetățean în șlapi, cu pantaloni scurți, cu tricou, mânca și el ceva, e adevărat, nu mirosea ce mânca, era chiar în fața mea. Băiatul se simțea ca pe plajă. De acolo se duce, face o baie și vine înapoi”, a povestit cu ironie scriitorul Radu Paraschivescu.

Individul în șlapi și pantaloni scurți părea un turist neozeelandez sau australian, a speculat Radu Paraschivescu, excluzând posibilitatea ca acesta să fie austriac, deoarece austriecii „totuși țin la ștaif”.

Radu Paraschivescu

Referitor la vestimentația la operă, Paraschivescu a menționat că nu se mai impun rigid norme de îmbrăcăminte, subliniind că există limite în privința a ceea ce ar fi acceptabil într-un astfel de mediu cultural.

„E operă, sigur, nu mai vii cu papion, nu vii cu rochie de seară, s-au cam dus vremurile astea, dar nu vii nici în ținută de ștrand”, spune Radu Paraschivescu.

Actorul Cristian Grosu a povestit recent pe Facebook că, la Teatrul Național din Cluj (TNC), la o reprezentație cu Hamlet, a observat în primul rând două spectatoare care mâncau șaorma „cu de toate”,

„Pe când jucam Hamlet la TNC, două domnișoare (trecute) care stăteau în primul rând, chiar după începerea spectacolului, au început să mănânce șaorma (credeți-mă că nu e o glumă) cu de toate. Probabil au așteptat să se facă întuneric în sală… Pentru că personajul meu intra din sală printre spectatori, am reușit să le atrag atenția. În orice caz, gestul lor, gestul de a mânca într-o sală de spectacole, mi se pare de un extrem prost gust. Nu mai vorbesc despre ținută, telefon mobil, ș.a.m.d. Mi se pare mai mult decât corect să întrerupi un spectacol dacă spectatorii dau dovadă de prostie cronică”, a povestit actorul, potrivit Actual de Cluj.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..da, în șlapi și tricou merge la spectacolele aproape câmpenești ale lui Andre Rieu, care au însă meritul de a populariza genul ăsta de muzică..
    Se poate pune pe grătar Lebăda lui Saent-Saens, lângă Păstrăvul lui Schubert..
    În sala de operă însă, există niște reguli de ținută, de bun simț, până la urmă..
    • Like 0
  • mhm check icon
    "Individul în șlapi și pantaloni scurți părea un turist neozeelandez sau australian, a speculat Radu Paraschivescu" - E foarte tare. De unde si-o fi dat el seama? Minca omul cu accent? Avea tatuat un cangur sau un kiwi?
    • Like 1
    • @ mhm
      Valentin check icon
      Părea, nu era... Dacă ar fi fost îmbrăcat în armură de cavaler, ar fi părut din Evul Mediu, perioadă care s-a încheiat de ceva vreme...
      • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult