Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Se-ntâmplă și la case mai mari: în Justiție, Trump pariază pe Bigfoot

Matt Whitaker

(Foto: Guliver/Getty Images)

De la ultimele alegeri parlamentare, România e prinsă în vârtejul bătăliei pentru controlul justiției. O vijelie cu rafale amețitoare de evenimente abătute asupra vieții publice, de la ordonanțe pitite, la proteste masive și bătăi, până la schimbări de guverne cu o frecvență neserioasă, protocoale, portocale, Bruxelles, stat paralel, servicii, conspirații, valize, surprize, puciuri, cexuri, certuri... e epuizant; e „România Balamuc”. De doi încoace, România este prinsă în lupta lui Liviu Dragnea cu justiția.

Iar dacă unii se gândesc că democrația e în pericol la noi în țară, sunt nevoit să vă informez că „Democracy” are un pic de treabă chiar la ea acasă, unde justiția din Statele Unite are parte de o tratație similară din partea președintelui Trump. Dar dacă Dragnea s-a folosit de amatori ca Iordache sau Nicolicea în încercarea de a-și rezolva dosarele în justiție, Trump, american fiind, aduce artileria grea și-l aruncă în lupta sa cu Mueller pe omul „cu intrare” la Bigfoot.

Pentru a redobândi controlul anchetei asupra sa, Donald Timp l-a numit procuror general - care e și un fel de ministru al justiției, adică „top dog”- pe Matt Whitaker, membru până nu demult în board-ul unei companii care propovăduia existența lui Bigfoot, și le vindea unora iluzia călătoriei în timp. Conform The Washington Post, compania a fost închisă și pusă să plătească 26 de milioane dolari amendă pentru fraudarea clienților cărora le cerea bani pentru a le patenta invențiile și a le promova după patentare, dar, ce să vezi, nici nu patentau și nici nu le returnau clienților banii. Un clip al companiei clamează „dovezi ADN colectate în 2013 care dovedesc existența lui Bigfoot”, în timp ce comercializa materiale și figurine cu popularul personaj din cultura americană. Sau promovarea unui „teoretic produs de călătorie în timp”, al cărui preț va fi corelat cu cel al Bitcoin, și care ar fi posibil „poate chiar în următorul deceniu”, iar cu ajutorul lui „vei putea retrăi momente din trecut, sau vizita viitorul”. Clasic!

Înainte de a fi numit în fruntea Departamentului de Justiție (DOJ), Matt Whitaker a ocupat funcția de șef al stafului Procurorului General Jeff Sessions, iar înainte de a fi numit în această funcție era un susținător vocal al lui Trump și critic deschis al lui Hillary Clinton, fiind angajat de CNN drept colaborator-suporter al lui Trump. E facil de speculat că Trump l-a numit pe Whitaker pentru a avea control asupra anchetei procurorului Mueller, pentru că acesta a fost un critic constant în media al anchetei Mueller, despre care a spus că ar stopa-o, prin tăierea finanțării. Or, e binecunoscut faptul că Trump urmărește cu nesaț canalele de știri din State, și probabil Whitaker l-a impresionat cu prestația sa. Whitaker chiar ar fi recunoscut în privat ca scopul aparițiilor sale la TV e acela de a-l impresiona pe Trump, pentru a obține o numire ca judecător.

Așadar omul asociat cu Bigfoot, cu mașina timpului si cu osanale în media ajunge să conducă Departamentul de Justiție. Cei de la The Washington Post l-au numit excentric. Am uitat să menționez că Matt Whitaker e conservator creștin tradiționalist, iar într-un interviu video vorbește despre preferințele lui atunci când vine vorba de judecători, spunând că „judecătorii ar trebui să aibă o viziune biblică asupra justiției”.

E de menționat faptul că statul american e un stat laic prin Constituție, în deciziile căruia religia nu are (sau nu ar trebui să aibă) influență. Unde mai pui că numirea lui în funcție e considerată ilegală de unii experți, iar problema a ajuns direct la Curtea Supremă pentru elucidare. Până atunci orice act înfăptuit de acesta la cârma DOJ va fi considerat nul, dacă se dovedește că a fost numit ilegal, implicația majoră fiind că orice proces împotriva Departamentului de Justiție are numele său la adresant.

Această numire nu este o excepție. Trump a promis că va asana „mlaștina” din Washington și va angaja „cei mai buni oameni” în funcții-cheie.

Astfel, la Departamentul pentru Agricultură, Trump l-a numit în funcția de „chief scientists” pe un moderator de talk-show radio, sfătuitor de-al său în campania electorală. Acesta a afirmat că este „foarte sceptic” în ce privește încălzirea globală, că „homosexualitatea e o alegere personală”, spunând că legalizarea homosexualității duce la pedofilie, fiind și un asiduu promovator al teoriei conspiraționiste, conform căreia Obama nu s-ar fi născut în SUA, deci nu ar fi avut voie să fie președinte. De menționat că, potrivit legii, pe poziția respectivă trebuie nominalizat „un distins om de știință”.

Iată alte numiri controversate, conform unui grup numit American Oversight, care urmărește CV-urile celor numiți de Trump, toți membrii grupului fiind implicați în campania prezidențială din 2016:

• Asistent al Secretarului pentru eficiența în energie si energie regenerabilă: o persoană  care în 2013-2015 a fost manager al unei filiale locale a unui garaj de reparații de mașini.

• Relația cu Congresul la Departamentul Locuințe si Dezvoltare Urbană: o doamnă care a fost barman/manager-de-bar în perioada 2013-2015.

• Asistent confidențial la Departamentul pentru Agricultură (USDA): un domn fost însoțitor la Country Club în perioada 2009-2015, și care se lăuda în propriul CV că a „identificat și adresat cu promptitudine nevoile clienților”. 

• Alți doi asistenți confidențiali la același USDA: un domn care înainte de campanie conducea un camion, iar celălalt făcea lumânări parfumate.

Prin urmare, se întâmplă și la case mai mari. Asta ar trebui să-i dea curaj doamnei Dăncilă că nu e singură pe lume...

P.S.: Până la urmă, numirile acestea ridicole vorbesc de la sine. Ele arată intenția decidentului politic când avansează în funcții cheie lachei, servili, rubedenii și asociați mai mult sau mai puțin relevanți: controlul total al puterii, indiferent de consecințe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult