Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Se poate și altfel: un grup de 400 de fermieri din Transilvania au reușit să preia fabrica de zahăr de la Luduș, care urma să fie închisă și demolată în urma deciziei proprietarului francez

fabrica de zahar

Foto: Maximilian Stock / Sciencephoto / Profimedia

În timp ce Petre Daea se luptă cu gândacii, cu greierii și alte insecte, fermierii români din Ardeal s-au unit și au cumpărat fabrica de zahăr din Luduș. Proprietarii francezi voiau să o dărâme. Ministrul Agriculturii era pe front în războiul lui cu insectele și nu avea timp și nici soluții. Nu putea lupta pe două fronturi.

Și ce au făcut fermierii români din țara, în care se prăbușesc poduri de-abia inaugurate și în care suntem campioni la tăiat panglici?

S-au unit reprezentanții a patru sute de fermieri din Transilvania. Au căutat soluții. Au salvat fabrica și viitorul culturii de sfeclă de zahăr dintr-o jumătate de țară.

Nu ajutor de la guvern, nu mână întinsă din afară, ci unire, soluții și salvare.

Cred că e o veșnicie de când vreau să aud aceste cuvinte, să le văd devenind fapte. Acum au devenit și pentru asta îmi spun că se poate. Se poate ca românii să se unească, se poate să caute soluții, se poate să salveze o fabrică, de care e legată prosperitatea lor viitoare...

Context:

Reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania au reușit să preia fabrica de zahăr de la Luduș, care urma să fie închisă și demolată în urma deciziei proprietarului francez. Cultivatorii de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni. Fermierii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu speră că din această toamnă sau din primăvara anului 2023 să reînceapă cultivarea de sfeclă de zahăr. Cultivatorii vor fi și acționarii fabricii și au anunțat că vor să se mobilizeze și să facă zahăr pentru România.

Contractul semnat cu proprietarul francez prevede faptul că vor fi menținute cele 150 de locuri de muncă, potrivit liderului sindicatului din fabrică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vad numai lapte și miere curgând în comentarii. Sunt gata sa pun un pariu, în 2 ani e acolo unde o trimiteau francezii, la fier vechi. Nu exista exploatare rentabila de sfecla în Europa, cu atât mai puțin în romanica. Și dna ce scrie articolul habar nu are de subiect, ministrul a fost parte din negociere. Nu înțeleg de ce se dau atâția specialiști când habar nu aveți cu ce se mănâncă industria asta. Nație de auriști!
    • Like 0
  • Un lucru laudabil. Sa vezi atatia oameni actionand la unison e un lucru rar in Romania. Acum, cum se vor intelege cei 400 ramane de vazut.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sper ca si-au facut bine calculele si le urez mult succes. Cel mai usor lucru s-a intamplat, greul abia acum urmeaza. Sper sa isi aduca un director general competent si sa aiba un consiliu de administratie care sa inteleaga cum functioneaza piata zaharului in Romania. Una este sa fi fermier si alta este sa fi producator si vanzator. Daca am inteles bine francezii nu mai faceau profit de aproape zece ani, prin urmare situatia nu este deloc usoara.
    • Like 2
    • @ Nume
      Posibil ca profitul sa fie limitat din cauza , importului de materii prime ,Dar acum ,daca materia prima va,fi loc0 ,posibil sa fie si profitul pe masura ,Mai ales ca piata zaharului este importanta ,in situatia in care se afla Romania ,fara fabrici de zahar .
      • Like 0
  • Felicitări, sper să aud exemple ( și alte produse) în alte regiuni ,
    • Like 1
    • @ Alexander Folea
      Nume check icon
      Nu cred ca trebuie sa ne dorim ca firmele straine sa dea faliment ca sa fie cumparate de romani sau de stat. Acest lucru nu va duce la nimic bun, iar din pacate capitalul roman nu este suficient de mare sa cumpere toate astfel de afaceri. P.S. Oare ce de ce nici unul dintre marii antreprenori romani nu s-a gandit sa cumpere el aceasta fabrica? Sau chiar sa faca una noua?
      • Like 1
  • de facto check icon
    Cel puțin după informațiile din presă, Ministerul Agriculturii a fost implicat în negocierile pentru preluarea fabricii, chiar dacă nu este vorba de o etatizare.

    Să sperăm că va veni și aprobarea finală a deținătorului actual al fabricii (o societate din Franța).
    • Like 0


Îți recomandăm

Transformare digitală

Digitalizarea în România avansează cu viteze diferite în sectorul public și cel privat. Firmele private în special din industriile bancară, sănătate sau retail au fost forțate de împrejurări concurența acerbă să se transforme digital, dar instituțiile de stat sunt încă prinse în inerția birocrației și lipsa de viziune strategică. În mediul privat, digitalizarea nu mai este un moft, ci o necesitate pentru scalare și eficiență. În sistemul public lipsa bugetelor multianuale și absența ownership-ului fac implementarea proiectelor de IT un proces greoi sau chiar eșuează (foto: Shutterstock).

Citește mai mult

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Pălărie de damă

Copiii mamei soacre și-au confruntat notițele abia după înmormântare. Adevărul i-a eliberat, au urât-o pentru câteva ore, dar prevederile testamentare și o ladă de șampanie vintage, scumpă, cumpărată chiar de soacră-mea pentru ocazie, a mai atenuat șocul și a netezit o parte din drumul spre vindecare. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult