Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Se putea și mai rău…

Călin Georgescu - Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Era de așteptat ca atâția ani de educație făcută pe genunchi și cu resurse puține să „dea roade”. Faptul că tinerii nu mai citesc cărți ca să se culturalizeze, ci stau pe Tik-Tok, ca să vadă “outfit of the day” trebuia și el să ducă undeva. Și s-a tot strigat în sensul acesta, dar, din comoditate, nimeni n-a auzit. Astăzi în România e aproape beznă. Cei ignorați vreme îndelungată de sistem au găsit vocea care îi reprezintă. O voce care nu spune nimic. Dar care are un ton grav când vorbește despre țară, Dumnezeu, familie și valori. O voce care pare a fi atât de similară cu a lui Iliescu pe vremea când chema minerii la București, încât e ușor să-ți dai seama că opțiunea multora pentru Georgescu vine din necunoașterea unei istorii recente. Sau chiar din ignorarea ei cu bună știință, că nu degeaba ani la rândul, chipul lui Iliescu a stat lângă icoană în multe case de români. Oricum, ar fi cea mai greșită din abordări aceea de a blama poporul pentru votul lui. Pentru că realmente, mulți dintre cei care au votat Călin Georgescu au făcut-o cu bune intenții. 

Majoritatea celor care și-au dus votul în acea direcție sunt oameni simpli, care n-au mai auzit de ceva vreme pe cineva care să le vorbească pe limba lor. Și care n-au bănuit, pentru că nimeni nu le-a spus, că Georgescu poate fi un instrument al Rusiei de a acapara România fără tancuri. De fapt, o mare parte a românilor nici nu cred în războiul hibrid, pentru că nu le-a explicat nimeni ce e ăla. Deși se duc foarte mulți bani pe proiecte de luptă împotriva dezinformării. Proiecte care se fac, însă, pe genunchi.

Dar, în mod esențial, susțin că nu are niciun sens astăzi să blamăm electoratul lui Georgescu. E, însă, momentul propice să le explicăm cine e Georgescu, de unde vine și cine l-a ajutat să ducă o campanie uriașă în online fără niciun ban declarat. E momentul cel mai bun să informăm cu adevărat oamenii despre puterea dezinformării și despre felul în care dezinformarea e mai eficientă decât orice armă de foc. Astfel încât votul din turul al doilea să fie unul informat, nu manipulat, așa cum s-a întâmplat acum.

Putea fi mult mai rău. Putea să rămână Marcel Ciolacu în bătălia cu Georgescu și atunci lucrurile ar fi stat altfel. Căci Ciolacu, ca reprezentant ticălos al sistemului corupt pe care chiar el îl numește, printre prieteni, “ciuma roșie”, n-ar fi putut contracara puterea Rusiei de a dezinforma. Și ar fi avut destule argumente pentru a asigura o victorie confortabilă în finală a lui Georgescu.

Un al doilea tur între Ciolacu și Georgescu ar fi fost, într-adevăr, o tragedie. Căci atunci bezna era absolută. Nici măcar noi, cei care înțelegem cum funcționează războiul hibrid purtat de Rusia nu am fi putut contracara nimic. Căci nu există argumente să susții că Ciolacu e mai bun decât Rusia.

Dar cumva, parcă lucrurile s-au așezat peste noapte prin magie, ca să ne mai dea o șansă nouă, celor care mai avem încă dispoziția de a lupta pentru țara asta și pentru interesul ei superior. Căci în turul doi a ajuns Elena Lasconi.

În ciuda numeroaselor probleme de pregătire și atitudine pe care aceasta le are, un lucru nu poate fi contestat în cazul ei: e curată. Nu s-a plimbat cu jet-uri private pe bani Nordis, n-a furat bani europeni, n-a ticăloșit cu oamenii sistemului, nu și-a făcut vile din bani publici. Într-un fel anume, și Elena Lasconi e un outsider. Căci da, USR e în spatele ei și USR a fost inclusiv la guvernare. Dar Lasconi nu e încă asimiliată sistemului politic. Ea pare să vină singură în luptă și să fie fermă pe pozițiile ei. Iar faptul că nu e coruptă elimină multe argumente pe care le-ar putea avea Rusia în confruntarea ei actuală cu România democratică, o România care o cam deranjează serios de o vreme încoace.

Drumul până la turul al doilea al prezidențialelor va însemna un efort uriaș al oamenilor care își iubesc țara de a scoate adevărul de lumină și de a dejuca planurile Rusiei cu noi. Va însemna o luptă pe care trebuie s-o purtăm umăr la umăr, neclintiți, în fața unui monstru care și-a pus chip de Tătuc și-a ieșit să ne spună că va schimba România la față. Masca lui nu poate să cadă dacă tragem în direcții diferite. Nu mai e despre partide și nici despre abilități politice. E despre a mai trăi în democrație sau a ne întoarce sub papuc rusesc. E atât de simplu. Și atât de greu. Va fi o încleștare istorică. Urmează momente despre care se va scrie în manuale. Căci nu e despre politica internă, ci despre imixtiunea unor forțe străine care vor să destructureze democrația într-o țară independentă. Dar să nu ne speriem! Se putea și mai rău. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dintre candidatii de pe listele electorale, mare parte au fost pro rusi. Calin Georgescu e unu din ei. Asta ne reprezinta, realitatea e ca multi romani sunt pro-rusi, unu nu s-ar duce in vacantza in Rusia dar in Austria repede toti.
    • Like 0
  • Alegerile de anul acesta sunt rezultatul logic al celor 35 de ani de slaba educatie, de lipsa de valori morale si de alesul raului celui mai mic, care au dus la degradarea constanta a sistemului politic romanesc, prin promovarea non valorilor: daca stam sa ne gandim, Dancila ar fi putut fi considerata academician pe langa Ciuca si Ciolacu.
    Lumea da acum vina pe TicToc, insa autosuficienta, ignoranta, poate si sentimentul de impostura, au facut ca principalii candidati sa evite expunerile si mai ales confruntarile in media de orice fel (Tv, radio, retele de socializare).
    TicTocul e gratuit, ca si Facebook, WhatsApp, etc, si nimic nu i-a impiedicat sa le foloseasca pentru a castiga notorietate, insa, spre deosebire de Dl Georgescu, nu aveau nimic de transmis, sau nu puteau transmite nimic!
    Dl Georgescu e o copie a lui Putin, are un mesaj fals si nociv, dar destul de coerent si stie (el sau colaboratorii Domniei sale) sa atinga niste corzi sensibile in marea masa a electoratului slab informat si slab educat.
    Din pacate, ceilalti candidati nu au avut sau nu au putut transmite nici un fel de mesaj!
    Ma intreb sincer ce ar fi mai bine: sa se aleaga Dl Georgescu presedinte si sa se sparga odata buboiul nationalismului, sau sa alegem ca de obicei raul mai mic si sa ne trezim in 5 - 10 ani cu alti candidati in fata carora distinsii Georgescu, Simion si Sosoaca sa para niste actori de opereta?
    • Like 0
    • @ B. B. Cool
      Dacă este ales impostorul " buboiul naționalismului " cum ziceți dvs, va infecta tot organismul - respectiv această țară. Peștele de la cap se împute, iar noi vom trage ponoasele. Toate măsurile politice și economice pe care le propune ,unele de-a dreptul aberante- fără a avea în spate un partid ci o inteligență artificiala finanțată de unde?! - nu pot fi realizate decât de o dictatura.
      Și dacă dvs, care îl calificați drept " o copie a lui Putin, cu un mesaj fals și nociv " vă întrebați totuși ce ar fi mai bine să se aleagă, mă întreb câtă confuzie și derută este în mintea celor dependenți de rețelele de socializare ( în cazul de față transformate în rețele de manipulare și imbecilizare).
      • Like 0
  • În seara aceasta l-am văzut pentru prima data pe C. Georgescu la TV. Într-un discurs transmis cam la toate televiziunile de știri- triumfalist, dur și tăios ca o lamă de brici. Invocând Divinitatea aproape la fiecare frază și lansând avertizări către adversarii politici. Și chemând românii să meargă alături de el. Adică-zic eu- spre neant și întuneric. Spre ură , spaimă și dezbinare. E înfiorător de rece și de caculat, radical și amenințător chiar și în chemările la unitate.
    Din frustrarea românilor și furia contra partidelor politice (total îndreptățită dealtfel) dar și din bunăvoința rețelelor de manipulare și spălare a creierelor s-a născut Georgescu. Un (îmi permit să citez din articol) monstru cu chip de tătuc care se pretinde salvatorul nației.
    E tarziu acum să mai schimbi părerea celor care l-au votat- efectul rețelelor e ca un drog, dă dependență.
    Singura speranța rămân ceilalți români - neatinși de uriașa manipulare care l-a împins pe impostor în față. Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla României în acest moment este depărtarea de Europa democratică și de structurile ei și reînvierea fantomelor trecutului. Și apropierea de bocancul ruso- sovietic. Cam astea sunt intențiile declarate sau voalate ale individului.
    Eu sunt convins că majoritatea românii știu și simt ce este bine pentru ei și pentru țară- și percep pericolul. Și monstrul va dispărea-ca un vis urât-dupa următorul tur de scrutin .
    • Like 1
  • MB check icon
    Și dacă nu sunt rusii la mijloc.poate e creație autohtona.golem care a prins viata.jucaria care a pierdut cheia
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    fanaticii lui georgescu sunt analfabetii functionali de acum 10 ani. 45% erau atunci doar in scoli, probabil peste 50% in societate.

    sunt prea fanatici si prea idioti pentru a intelege unele lucruri, de fapt o sa se radicalizeze si mai tare cu cat incerci sa ii convingi de ceva. e la fel cum i-ai explica unui idiot ca pamantul nu e plat. cu cat simte ca vrei mai tare sa ii distrugi sistemul de valori cu atat se inchide mai tare si se apropie mai mult de ce crede el. ceva simplu.

    usr trebuie sa prinda un scor bun la parlamentare pentru a putea negocia cu psd pnl udmr pentru a primi ajutorul lor pentru turul 2.


    campania rusnacilor o sa se intensifice pentru a o denigra pe lasconi si usr, e nevoie de o contra propaganda masiva pentru a echilibra asta. doar ca usr nu are un aparat de propaganda rusesc in spate
    • Like 3
  • IraM check icon
    Eu cred ca va meritati soarta.
    Nu cu mai mult sistem veti intoarce un vot anti-sistem.
    Good luck Ro!
    • Like 0
  • Oricum, asa zis "marile" partide din politica romaneasca si-au lust-o peste bot, si asta trebuia sa se intample odata si odata. Pentru ca asa zisele partide nu au de fapt o linie politica clara, nu sunt de stanga sau de dreapta - sunt pur si simplu de rahat. Si daca nu te preocupi decat de buzunarul prorpiu, de prieteni si rude (sa aiba si ei, saracii, un job caldut, ce daca sunt inciompetenti...) atunci vine unul Georgescu si iti ia fata, simplu de tot, nici macar nu trebuie sa existe o Rusie pentru asta, prostia romaneasca il poate fabrica pe Georgescu fara probleme, ca a stat prea mult la carma tarii.
    • Like 1
  • mhm check icon
    Da, se putea mai rău - Georgescu și Simion în finală. Dar acum pe bune, spuneți că opțiunea multora pentru Georgescu vine din necunoașterea unei istorii recente. E și normal. La școală nu discutam politică, deci ia să învățăm noi doar despre voievozi, ce beton erau ei, cum făceau biserici și țineau piept turcilor (la Viena or fi ajuns cu Turkish Airlines). Nu facem istorie recentă că doare, e nasol să trebuiască să recunoști că n-am fost tot timpul nici ospitalieri, nici cei mai drepți dintre traci și că ne-am mai dedat la cite un progromel, un masăcruț, ceva frumos.
    • Like 3
    • @ mhm
      RazvanP check icon
      Fix, dar fix din cauza bulibășirii istoriei României are câștig de cauză Georgescu! Ni s-a tot repetat 35 de ani că suntem nașpa, că Ștefan nu a fost atât de mare, că Mihai nu a fost atât de viteaz încât oamenii se agață fix de cel care le spune că din contră, A FOST și ăla mare și ăilalt viteaz! Nu a cerut nimeni "demitizarea", din contră, fiecare popor are nevoie de miturile sale. Galii au fost făcuți muci de Cezar, dar dă bine pentru orgoliul galic să te identifici cu Asterix!
      Doar noi ne-am mucificat dpdv istoriografic de dragul intereselor unora care au vrut să pozeze în "reformatori" ai istoriei!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Aveți dreptate, cu mențiunea că Asterix și Obelix sunt benzi desenate, nu manuale de istorie. Cu istoria nu stau bine nici elevii francezi. Haideți să judecăm logic: nu cărțile de istorie sunt cele care au modelat aceste clișee. Filmele istorice, benzile desenate - erau pe vremuri - sunt cele care le-au creat. Ideea era că filmul și banda desenată erau sponsorizate de stat. Acum nu se mai produc pentru că nu se mai cumpără.
      • Like 0
  • Diana N. check icon
    Vă rog să respirați adânc și să recitiți ce ați scris, iar dacă încă vi se pare că nu sunt argumente că Marcel Ciolacu sau orice pesedist e "mai bun" decât Rusia, cred că și dvs. trăiți într-o bulă, nu în lumea reală, unde Rusia există și nu e o impresie.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult