Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Se schimbă legea antifumat? Raed Arafat: Cei care se plâng că legea noastră este prea dură să se ducă în Statele Unite, să vadă cum e acolo

tigara

Raed Arafat se opune modificării legii antifumat și spune că-i va expune și premierului Mihai Tudose punctul său de vedere. Primul care a vorbit de modificarea legii antifumat a fost Eugen Teodorovici, la vremea aceea consilier al premierului.

România nu are cea mai dură legislație împotriva fumatului, consideră secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, care spune că interzicerea fumatului în spațiile publice închise este „un lucru de normalitate”.

Invitat miercuri seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, medicul Raed Arafat i-a invitat pe cei care nu sunt de acord cu prevederile legii antifumat să meargă în SUA sau Republica Moldova pentru a se convinge ce înseamnă lege drastică antifumat.  

„Punctul meu de vedere ca medic și ca om: propun să urce în avion și să meargă în SUA și atunci să vadă ce înseamnă lege drastică antifumat, sau în Republica Modova să vadă cum e interzis fumatul în parcuri, iar într-o mașină în care sunt copii, dacă te prinde polițistul cu țigara în gură și copilul lângă, ești amendat imediat. Nu cred că legea noastră e dură, e o lege care ne-a adus la normalitate”, a spus Raed Arafat.

Medicul a povestit că în SUA pentru un fumător este „un calvar” găsirea unui loc unde să își poată aprinde o țigară.

„Am fost în Chicago în delegație cu cineva fumător și a fost un calvar pentru el să găsească unde să fumeze. Când a aprins țigara, a venit cel care stătea în fața hotelului și i-a spus că trebuie să se ducă mai departe dacă vrea să fumeze. Pentru descurajarea fumatului au fost luate foarte multe măsui în diferite țări”, a spus Arafat.

El a explicat că efectele induse de fumat, în cazul unei persoane care are 30 de ani, de exemplu, vor fi resimțite, cu mici excepții, la vârsta de 60-70 de ani.

Legea antifumat, care este în vigoare de un an și jumătate, ar putea fi modificată. Unul dintre cei care doresc schimbarea legii până la sfârșitul anului este deputatul PNL Daniel Fenechiu, care vrea ca spaţiul public închis să fie redefinit. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Contra.
    • Like 0
  • Lucrez intr-o clinica medicala in Germania. Are 9 etaje. La etajul 6 si 9 sunt amenajate cate o sala speciala pentru fumatori unde atat personalul clinicii cat si pacienti pot fuma in voie, avand alaturi si un tonomat de tigari. Nu este suficient? jos, langa clinica este un fosior unde fiecare poate sta decent si fuma. Chiar daca sunt obligati sa spuna pacientilor ca bolile provin din cauza fumatului, medicii in Germania (in majoritate straini) stiu si ei ca nu este asa, si demonstreaza asta fumand alaturi de pacienti, este un fel de protest tacut impotriva unui sistem care-i formeaza ca sclavi vanzatori de chimicale, neavand cum sa protesteze altfel impotriva uriaselor concerne farmaceutice care sponsorizeaza politica, razboaiele si uriasul proiect care are loc asupra omenirii prin vaccinare.
    Fumantul nu este mai daunator decat fumul scos pe teava de esapament a unei masini ce polueaza aeurl, nu este mai daunator decat chimicalele inserate in alimente, vaccinuri si medicamente...te ajuta insa sa te relaxezi cand vezi ce idioti primesc salarii la stat din banii pe care tu-i platesti ca taxe la sanatate de exemplu, valabil insa si pt restul directiior unde merg banii taii de taxe...asa-zisii functionari din miile de institutii inutile locuite de parazitii sociali, fie ei politicieni sau functionari.
    Prefer sa platesc taxe in alte tari decat in sistemul parazit romanesc.
    • Like 0
  • check icon
    Sunt fumãtoare. Da!fumatul este nociv. Mi-e indiferent dacã aceastã lege se shimbã sau nu. Alcoolul în exces este " benefic"- reconfigureazã anatomia abdomenului : ficat mic, cât portocala si ascitã mare,cât butoiul! Asta nu stârnește patimi,dispute,comentarii si grija autoritãților. Nu am vãzut nici un ficat cirotic pe sticla de "Monopol"! Si cum bine spunea dnul Constatin-bãuturi pt.copii,mustind de zahăr si" vopsele,junk-food,etc. Mã opresc aici,e o discuție lungã si complexã.
    • Like 2
  • Sper ca guvernul va da dovada de responsabilitate si nu va ceda in fata celor care plang pe umerii proprietarilor de bufete si restaurante. In tarile europene care au interzis de mai multi ani fumatul in locurile publice exista deja statistici care atesta efectul benefic al acestei masuri pentru sanatatea publica. In plus, sa nu uitam ca in Romania sunt destule localitati in care nu exista medic de familie sau in care, daca exista pneumologi, ei sunt putini la numar, deci mai greu accesibili. Iar statul nu cred ca are bani acum pentru un control radiologic periodic al intregii populatii, desi ponderea fumatorilor pare a fi mai mare decat era in alte tari inainte de adoptarea interdictiei. Tarile care au interzis fumatul in locurile publice au facut-o dupa un studiu si o dezbatere aprofundata, in care au fost cantarite toate argumentele. Ideea ca am imita pe altii mi se pare stupida. Macar de ne-am inspira de la altii in ceea ce se dovedeste ca au facut bine.
    • Like 1
  • check icon
    Pe vremuri dădeam ca exemplu Înalta Poartă, apoi Marii Noștri Aliați, după doar câțiva ani URSS-ul, acum USA: Dumnezeu să ne mai înțeleagă - avem un comportment cel puțin ciudat încercând mereu și mereu să imităm ce-au făcut alții!
    De ce trebuie să ne aliniem obligatoriu la gândirea altora?
    Nu avem oare un specific național care să ne impună ce-i bine și ce-i rău?
    Nu avem nevoie de definirea unor termeni, avem nevoie de o lege cât mai simplă și ușor de aplicat: un spațiu public poate fi total de nefumători, total de fumători sau, jumate jumate delimitat printr-un perete impermeabil la fumul de țigară - cine are spațiu va alege ultima variantă, cine nu, una dintre primele două, anunțând asta clar la intrare (sau trebuie să așteptăm să vedem cum se face la Moskwa?).
    • Like 1
    • @
      check icon
      Mda... doua probleme:

      1. Suntem totusi o tara mica pe planul geopolitic planetar si doar recent ne-am unificat in ceea ce suntem azi, in restul timpului fiind divizati, eram mai usor de manevrat.

      2. E o diferenta intre musulmanii, comunistii si americani. Acum avem totusi o oarecare alegere. Inainte dansam cum ne spunea sultanul sau cum dicta dictatorul comunist.

      Si nu astea nu sunt scuze ci doar relatarii ale unor situatii de fapt. Si nu, nu trebuie sa copiem chiar totul din modelul vestic...au ei destule probleme pe care nu ar trebui sa le importam dar totusi sunt un model de civilizatie, printre cele mai elevate din lume.

      Eu subscriu personal la chestia cu faptul ca legea antifumat trebuie pastrata asa cum e sau de ce nu chiar inasprita si mai tare, in special fumatul fata de copii sau fumatul in spatiile publice strazi etc.
      • Like 2
    • @
      check icon
      Eu trec cu vederea partea de scris/vorbit și pun pe seama ei faptul că am fost greșit înțeles:

      1. Suntem o țară mică și ne-am unificat la fel de recent ca și Polonia sau defunctele Ceho/Slovacia și Jugo/Slavia: nu este ăsta un motiv pentru copierea prin imitare a altora și nici de manevrat nu se pune problema în discuția despre fumat, ci despre faptul că alții mai mici și mai ne-uniți decât noi pot avea propriile păreri izvorâte direct din specificul național.

      2. Este într-adevăr o deosebire între musulmani, comuniști și americani: de fapt, sunt mai multe, pentru că vorbim despre religie, convingeri politice și cetățenie, dar trecem și asta cu vederea: spuneți că putem alege? Aveți dreptate, putem alege cum să ne botezăm copiii, dar cam atât: nici țări mai mari, mai unite sau mai vechi decât a noastră nu pot alege, așa că și subiectul ăsta nu-și are locul între cei doi titani cu al treilea în devenire - și uite așa iese fum, că tot vorbeam despre fumat!

      Primul aliniat nenumerotat. Sunt într-adevăr niște relatări, unele al căror rost nu-l văd. Nu, nu trebuie să copiem totul. Nu, civilizație nu înseamnă neapărat un nivel mai ridicat de trai ci un mod diferit de trai (neamțului sau francezului probabil că nu le place la grătar pe tăpșan, dar românul se dă în vânt după fumul de week end, ca să avem o legătură cu fumatul).

      Al doilea aliniat nenumerotat. Eu nu vorbeam despre înăsprirea legii anti fumat ci despre nuanțarea ei, funcție de dorința și voința proprietarului și clientelei: ar avea de câștigat toată lumea (fumători sau nu, patroni sau clienți). Înăsprirea legii nu ar duce decât la mai multe încălcări ale ei: de când a fost introdusă actuala lege anti fumat, în România numărul fumătorilor (conform statisticilor oficiale) a crescut și vârsta a scăzut! Cât despre fumatul alături de copii, ăsta este un subiect sensibil - în multe familii se fumează în casă - și lucrurile trebuiesc privite prin prisma familiei tradiționale românești, familie încă zdrobitor majoritară în România actuală în detrimentul „noului val” de educatori în sistem norvegian.

      Concluzie: înțeleg că nu ați înțeles foarte bine mesajul meu inițial, așa că m-ați obligat să dezvolt nepermis de mult răspunsul: promit să nu se mai repete!
      • Like 0
    • @
      Pot sa te întreb care statistică oficială spune că de la introducerea legii antifumat numărul fumătorilor a crescut și vârstă lor a scăzut darmai ales pe ce bază s-a făcut corelația între ele? Chiar sunt curios sa mă documentez.
      • Like 0
  • Domnule Arafat, te contrazic ! Nu esti singurul care a calatorit in SUA, iar daca ai nimerit locuri doar pentru nefumatori, nu ai umblat destul. Exista localuri in care se fumeaza ! Evident, nu cele in care se ia masa. Exista loc pentru toata lumea. Ai posibilitatea sa alegi : fumatori sau nefumatori . In Germania si Austria, la fel. Pot sa iti dau si exempla: Round-Up din Davie Florida, dar mai bine iti dau niste link-uri , ca sa nu zici ca spun lucruri neadevarate, precum ale tale : http://www.orlandosentinel.com/entertainment/bars-and-clubs/os-smoking-bars-orlando-photogallery.html , https://www.thrillist.com/travel/nation/where-can-you-smoke-in-bars-miami-las-vegas-philadelphia-top-our-list. Deci nu ne serviti neadevaruri.
    • Like 2
    • @ Marian Filip
      check icon
      Ce neadevaruri a zis el?

      Eu unul nu am vazut un singur loc pentru fumatori in SUA si am calatorit cu masina peste 6000km in peste 10 orase mari. Ce e drept nici nu am cautat cu dedicatie locuri pentru fumat pentru ca nu am afecteaza viciul asta si nu am asemenea curiozitati.

      Nu am vazut nici oameni fumand pe strada si nici chistocuri aruncate pe jos.
      • Like 0
    • @
      Cred ca nu ai citit ceea ce am scris, pana la capat. Cauta pe link-urile postate de mine si vei vedea localuri in care se fumeaza.
      • Like 0
  • Mie nu-mi place deloc argumentul "zi mersi, că dincolo e mai rău", în majoritatea cazurilor nu e deloc constructiv, e folosit pentru a închide guri incomode vorbitorului. Protecționismul exagerat din partea statului e o prostie. Toți știm riscurile fumatului, ni se vâră zilnic în ochi etichetele cu poze scârboase și fatalistele mesaje că tutunul e dăunător. Oamenii care fumează își asumă. Cei care nu știu despre posibilele riscuri ale tutunului au trăit sub o piatră sau sunt exagerat de naivi - pentru ei trebuie să intervină statul? (Dacă nu ne duce capul, ne leagănă statul în brațele-i protectoare?) Am fost și rămân pro soluții de mijloc - redefinirea spațiului public. În condițiile în care multe business-uri de tipul baruri sau restaurante au suferit scăderi grave de clienți (poate chiar închidere) din cauza legii, mi se pare normal să permiți fumatul pe un spațiu pe care operezi un business privat. Un bar nu e spațiu public. Un spital de stat, da. Un spital privat, nu. Și tot așa....Statul să-și vadă de curțile sale, patronii de ale lor, așa cum știu ei. Câtă vreme privații nu pot impune reguli pe terenul statului, să nu se poată nici invers.
    • Like 2
    • @ Alexandra Bln
      check icon
      "loc public - loc care, prin natura sau destinaţia lui, este întotdeauna accesibil publicului chiar dacă nu este prezentă nici o persoană"

      Asa ca dumneavoastra gresit interpretati treaba aia cu businessul privat si alte bazaconii. Faceti confuzia ca multi altii de altfe, intentionat sau nu, intre proprietate privata si spatiu public. O casa de locuit este proprietate privata si spatiu privat pentru ca nu oricine intra oricand. O casa transformata in ceainarie este proprietate privata si spatiu public pentru ca este destinat oricariu individ si oricand (in intervalul orelor de functionare bineinteles).
      • Like 2
  • Romanii vor si cu ... si cu sufletul in Rai, zice un proverb romanesc. In 2007 cand am zburat spre Elvetia cu escala in Munchen (nu vacanta, eram cu serviciul) am stat vreo 6 ore in aeroport, pentru ca pe vremea aia abia intrasem in UE si nu era definitivata libera trecere. In aeroport, 2 acvarii de 5-6 mp unde puteai fuma, si bine aerisite (nu ca alea din Otopeni, cand intri acolo nici nu mai aprinzi tigarea, respiri de 2 ori si gata) . Lumea se uita cam urat la noi (cei care fumam in acvariu). Pana la urma, ca fumator, spun ca e o lege buna si ar trebui sa fie mai restrictiva.
    • Like 1
  • Mi se pare un exces de zel această lege antifumat.
    Trebuie redefinit spaţiul închis, asta este clar. Ştiu că fumatul este nociv, dar este alegerea mea, nu vreau să-mi facă cineva bine cu forţa.
    Au scăzut vânzările în restaurante şi cafenele, iar la serviciu s-a mărit timpul necesar fumatului...cobori de la etajul 5, te duci în faţa instituţiei (uneori ai impresie că este grevă).
    Înţeleg grija faţă de copii, o găsesc normală, dar de ce doar în cazul fumului de ţigară? Carbogazoasele fac bine copilului? N-ar trebui nişte etichete ca cele de pe pachetul de ţigări? Cu copii obezi, diabetici sau suferind de alte afecţiuni? Poate se sperie părinţii şi nu mai cumpără. Dacă tot ne preocupă sănătatea cetăţenilor... Dar dulciurile?
    • Like 2
    • @ Constantin
      Uite ca sunt și eu de acord cu tine odată. Pentru foarte mulți ar trebui redefinită noțiunea de "spațiu inchis".
      Problema nu e a ta! Faci ce vrei cu tine dar fără sa ma intoxici pe mine. Eu trebuie sa am același drept sa stau la ACEEAȘI masa cu tine într-un restaurant fără sa fiu nevoit sa inhalez fumul tău de țigară. Tu fumătorul creezi o problemă, nu eu, nefumatorul. Deci ridică-te tu și ieși afară la o țigară. Dacă un manelist iti răcneste la 2 dimineața o melodie, tu ești de vină ca nu dormi cu căști???
      Cat despre copilul obez, ăla nu-l obliga pe cel sfrijit sa se indoape cu dulciuri, deci nu se compară situațiile.
      Iar despre vânzările cârciumilor, statistica spune ca au scăzut fix în primele 2 săptămâni după intrarea legii în vigoare apoi și-au revenit. N-am văzut nici o bodegã închisă din acest motiv.
      • Like 3
    • @ Republican
      Eu nu vreau sa inhalezi fum de tigara, ci sa am spatiu pentru fumători (in tren, in cafenea sau la restaurant). Vreau drepturi egale. Iar cu privire la etichete, rămân la parerea ca daca pui tot felul de imagini macabre pe pachetul de tigari, atunci nu este ok sa tratezi altfel consumul de carbogazoase, unde stim ca zahărul si colorantii sunt in cantități industriale. Sa puna etichete cu morti, cimitire...sa vedem câți părinți mai cumpara. Dar nu, pe sticla de carbogazoase lipesc si un pahar, sa fie mai atractiva. Înțelegi? Toata lumea are ceva cu fumătorii, in rest esti liber sa mori cum vrei. A...dar pe sticlă de alcool de ce nu pun imagini cu morti si cimitire?
      • Like 2
    • @ Constantin
      Forțați puțin argumentele profumat. Daca 3 oameni stau la aceeași masă iar 2 beau,, că-i cola sau alcool este neesențial,nu-i afectează pe ceilalți. Nu există băut pasiv.Ca să creezi in fiecare spațiu închis un compartiment special pentru fumători, este o treabă de investiție. Dacă Dvs.ați fi proprietarul unui local, legea v-ar permite să aveți un asemenea compartiment, dar investiția ar însuma 10000 $ ați da acești bani in condițiile in care numărul de clienți rămâne constant?Cât despre compartimente speciale in tren, sugerati-le celor din ministerul transporturilor să comande niște vagoane speciale.Sau poate niste avioane cu sector special pentru fumători.Cât despre mesajele macabre pe etichetele de băuturi carbogazoase sau alcoolice,poate ar merita încercat.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Inteleg ce spui dar incurci putin subiectele. Un subiect vizeaza o apucatura vicioasa care aduce atingere si celorlalti, alt subiect (deschis de tine) vizeaza ipocrizia statului cu privire la pericolele sociale (fumat, mancat prost, bauturi etc) si cu care sunt de acord.

      Iar cu privire la spatiul de fumatori exista in aer liber. Nu prea poti sa ai asemenea spatii complet izolate de ceilalti. Au existat pana acum in unele restaurante dar am vazut si noi ca ele erau cam de pomana pentru ca nu erau inchise fata de restul spatiului in general pentru ca, toti chelnerii aveau nevoie permanent sa treaca sa serveasca fumatorii si o usa era inutila si mai mult incurca. Mirosul de fum de tigara era prezent si in spatiile de nefumatori, chiar daca nu la fel ca in scrumiera. Si apoi se mai pune problema unui angajat care este nefumator. De ce trebuie el sa inghita fumul de tigara al altora? Morala: Oricum ai da-o, fumatul in spatiul public sub orice forma aduce atingere mai devreme sau mai tarziu celorlalti. Nimeni nu zice sa se interzica comercializarea tigarilor, ca deh industria de tutun e deja prea inradacinata in sistemul politic global, dar macar fumati fratilor unde vreti voi mai putin in locurile in care derajnati pe ceilalti.
      • Like 1
  • Ooofff, săracii aleși! Nu mai pot refula atâta stres și grijă pentru națiune de când cu legea asta idioată . LĂSAȚI-I SĂ FUMEZE!!! Că doar asta le mai este interzis în țara asta.
    Altă prestanță degajă , monșer, dacă ne scuipă de sus ținând distins Havana între dește.
    Păi dacă interdicția fumatului în spațiile publice le provoacă atâta necaz, vă dați seama ce efect au interdicțiile venite via DNA!?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult