Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Șefa DNA, la Interviurile Republica: „Și eu, când mă duc la nuntă sau la ziua cuiva, îi duc, totuși, un cadou. Sigur, simbolic...”

Anticorupție

Urmărește procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, caricaturile și glumele care apar despre ea în spațiul public? 

Nu are cum să le rateze, povestește aceasta într-un interviu mai larg pentru Republica.ro

„Și când îmi scapă, au grijă anumiți prieteni să îmi trimită linkurile. Mai ales de 1 Martie, mă așteptam să primesc felicitări de Mărțișor și a fost un articol că o persoană care a vrut să îmi dea un mărțișor, nu mi-a dat chitanța și atunci a avut probleme cu mine. De 1 Martie, foarte mulți prieteni mi-au trimis linkul”.

Laura Codruța Kovesi, la Interviurile Republica, partea a II-a

Cite­­am săptămâna trecută, în The Economist, un articol elogios la adresa activității DNA. Jurnaliștii străini scriau că, la Summitul global anticorupție de la Londra, ați fost tratată ca un rock star. Ați fost acolo?

Ei spuneau „was treated”, „a fost tratată”. S-a discutat despre DNA la acel summit, a participat doamna ministru, la întoarcere mi-a spus că, începând de la premierul Marii Britanii și trecând apoi la ceilalți participanți, toată lumea a vorbit elogios despre activitatea DNA și că a fost felicitată pentru activitatea DNA. Probabil acesta este motivul pentru care a apărut respectivul articol.

Ați ajuns o figură în cultura urbană. Sunt caricaturi, dar și articole satirice care tratează lupta dvs. cu corupția. Le citiți, le urmăriți?

Da, și când îmi scapă au grijă anumiți prieteni să îmi trimită linkurile. Mai ales de 1 Martie, mă așteptam să primesc felicitări de Mărțișor și a fost un articol că o persoană care a vrut să îmi dea un mărțișor, nu mi-a dat chitanța și atunci a avut probleme cu mine. De 1 Martie, foarte mulți prieteni mi-au trimis linkul.

Cum le priviți? Vă amuză, vă deranjează?

Mă amuză, ca orice caricatură, e făcută să te amuze. M-a amuzat, că și eu beau cafea dimineața. Am citit că nu beau cafea, că beau lacrimi de corupt.

Cum s-a schimbat viața dvs în ultimii ani? Gardienii care supraveghează deținuții ajung uneori să fie la fel de puțin liberi ca cei pe care îi păzesc. Simțiți că v-ați pierdut cumva libertatea?

Încerc să îmi trăiesc viața ca înainte de a fi procuror șef în DNA și, în principal, fac cam același lucru. Sigur că atunci când ai o funcție publică, ai numite limitări. Dacă ar fi să mă duc la un prieten la nuntă și ar face nunta într-un restaurant în care proprietarul ar fi investigat de DNA, cu siguranță că asta ar fi o problemă. Pe de altă parte, sunt locuri în care te duci și nu știi cine e proprietar și cu cine te poți întâlni. Pot să mă duc în parc și să mă întâlnesc cu persoane cercetate de DNA, asta nu înseamnă că noi nu avem viață. Dar îmi trăiesc viața ca și înainte, fac aceleași lucruri, cred că, atunci când deții o funcție publică, îți asumi și aceste riscuri. Și nu-mi pare rău că mi le-am asumat, pentru că ceea ce fac aici este mai important decât ceea ce aș fi făcut dacă aș fi fost mai liberă sau mai puțin expusă ochilor publicului.

Care este percepția dvs asupra bacșișului lăsat unui chelner, asupra cadoului făcut unui pieten la o nuntă?

Asta nu este corupție. Corupție înseamnă să dai bani unui funcționar care trebuie să își îndeplinească într-un anumit fel atribuțiile de serviciu. Sau vrei să îți exerciți un drept și nu poți să îți exerciți acest drept, dacă nu plătești. Nu mi se pare normal să mergi la un medic la urgență și să îți spună: Dacă nu îmi dai bani, nu te pansez. Dar dacă duci un cadou simbolic, îi dai un buchet de flori la finalul anului profesoarei de geografie, pentru că te-a sprijinit, nu e corupție. Sigur că dacă îi duci un cadou ca să promovezi examenul este altceva. 

Să știți că și eu când mă duc la nuntă sau la ziua cuiva îi duc totuși un cadou. Sigur, simbolic. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Un magistrat poate oferi cadouri oricat de scumpe , in schimb nu poate PRIMI cadouri foarte scumpe , nu stiu ce rol avea precizarea ca ofera cadouri simbolice , in afara de acela ca este zgarcita avand salariu de 5000 de Euro sau mai mult ! :) Altfel vad ca este de acord cu mine ca trebuie incriminata conditionarea nu foloasele "necuvenite" de girofar , de numar de insotitori, de "castig de timp" sau "castig de imagine" din zugraveli sau concerte !
    • Like 0
    • @
      check icon
      Altfel am vazut ca este atenta la cine sunt proprietarii localurilor unde ia masa dar se face ca nu stie cu ce societate are litigii firma unde lucreaza prietenul ei , "intamplator" si ea avand mai multe procese cu aceeasi societate , ba mai mult este numita printr-o sentinta executoare a bunurilor ace;lei societati , in urma unui proces deschis de DNA unde intamplator este si sefa la al doilea mandat ! Cu toata dragostea dar asta nu este tara democratica si asta nu este justitie iar ce avem noi nu e CSM responsabil ! Somnul ratiunii care naste monstrii ! Chiar toata lumea doarme ?!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Am uitat sa spun valoarea cadourilor care pot fi primite de un magistrat : aceasta nu trebuie sa depaseasca pretul 2 rochii sau a doua capre vii ! La aceasta valoare sau peste devine cam ilegal , anchetabil !
      • Like 0
  • check icon
    Doamna sufera de mania persecutiei , se plangea peste tot ca e urmarita de servicii straine , asta doar pana a fost re-numita pe post, iar acum le explica judecatorilor ca nu a suferit nici o hartuire virtuala , nici un prejudiciu de email sau telefonic ! :) Ca sa nu ne facem de cacao in toata lumea ! Femeia este pe sistem , si la propriu si la figurat ! :) O mica dictatoare nazuroasa careia ba ii place ceva , ba nu ii mai place , nici ea nu mai stie ! Dar fapt este CA I SE INDEPLINESC de catre judecatori cam toate dorintele mai mult sau mai putin idioate !
    • Like 0
    • @
      check icon
      Doamna (vorba vine) Kovesi stiti ca sunt cu Dv. in lupta pt mentinerea abuzului in serviciu ca infractiune din simplul motiv ca doresc ca in viitor (deocamdata este absolut imposibil , chiar periculos) sa fiti cercetata pt abuzurile multiple pe care le faceti in exercitiul functiunii ! Si sper asta deoarece cred in dreptate in justitie si in mersul IREVERSIBIL al democratiei , noi fiind acum intr-un regres absolut evident de democratie in sistemul judecatoresc , cel putin varful pe care il controlati matale cu judecatorii AFILIATI , "PARTENERI" , cu care v-ati facut servicii juridice reciproce, chiar demonstratii de forta , deci abuzuri (de functie , de putere) ! Sper deci sa nu se declare neconstitutional articolul !
      • Like 0
  • 1. Existau procurori si inainte de 89. Si aveau si copii. Acesta este un pacat pt. d-na Kovesi? Faptul ca e fiica de procuror?
    2. Daca este apreciata de straini nu e condamnabil. Romanii n-au habar despre activitatea DNA, decat din acuzatiile aduse de cei care au probleme. De aceea au si votat primari fie inchisi, fie urmariti penal, fie condamnati chiar dupa alegeri. Asta ar trebui sa ne puna pe ganduri, nu aprecierile favorabile ale strainilor. Probabil ca ei vad mai clar ce haos e in tara asta (si in capul multora dintre romani!)
    • Like 0
  • Nu înţeleg de ce doamna Kovesi se opune redefinirii infracţiunii de abuz în serviciu. Eu consider că se impune chiar eliminarea acestei infracţiuni, având în vedere că avem suficiente infracţiuni care sancţionează corupţia: darea şi luarea de mită, cumpărarea de influenţă sau traficul de influenţă. Dezincriminarea acestei infracţiuni nu ar afecta lupta REALĂ împotriva corupţiei. Menţinerea acesteia dă posibilitatea procurorilor să săvârşească abuzuri... Orice greşeală devine infracţiune. În statele civilizate această infracţiune nu există iar acolo unde există sanţionează abuzul săvârşit cu intenţie pentru dobândirea unui avantaj personal, nu greşeala din prostie, de exemplu. Ai greşit, trebuie să plăteşti, dar nu penal. Recuperarea prejudiciului se face în cadrul unui proces civil. Iar dacă nu putem renunţa la această infracţiune, atunci să se aplice şi procurorilor sau judecătorilor... Din punctul meu de vedere, cei care l-au ţinut pe Ruşeanu 4 luni la puşcărie fără să fie vinovat au săvârşit un abuz în serviciu. Dar lor nu li se aplică. Ei pot vătăma orice interes al oricărei persoane. Şi mai am o întrebare care nu are legătură cu doamna Kovesi: de ce s-a apreciat că în ţara asta doar judecătorii şi procurorii trebuie să fie foarte bine plătiţi? Nu profesorii, nu medicii, nu armata... Eu aş fi curios să aflu cum s-ar comporta un procuror sau judecător dacă ar fi plătiţi cu un salariu de profesor sau de medic? Nu are legătură cu interviul doamnei Kovesi, dar nu mă pot abţine să-i pun o întrebare stimabilei: de ce a simţit nevoia să-l ancheteze pe ţăranul român după referendumul pentru demiterea lui Băsescu, însă nu a fost curioasă să înţeleagă cum a fost posibil ca în ambasada lui Baconschi să voteze un cetăţean la câteva secunde (13-20, nu mai reţin)? Acolo infracţiunile se vedeau de pe Lună. Şi asta în condiţiile în care Băsescu a câştigat alegerile din 2009 cu voturile din diasporă. Cu voturile din ţară era câştigător Geoană. N-a simţit nevoia... Cu toată stima, eu îi apreciez munca depusă, dar nu o pot dezlipi de imaginea lui Băsescu.
    • Like 1
    • @ Constantin
      Venom check icon
      ''Nu înţeleg de ce doamna Kovesi se opune redefinirii infracţiunii de abuz în serviciu." -Adică funcționarii publici trebuie iertați când greșesc fiindcă sunt proști și n-au vrut? Nu orice greșeală e sancționată, nu oricând te sună Laura, ci după fapta care produce prejudiciu. Iar unde intră Direcția pe fir e și o altă infracțiune de corupție asociată sau subînțeleasă, dar nedovedită din lipsă de probe. De exemplu, un contract al unei primării care cumpără panseluțe cu 1000 de euro firul iar prețul pieței este de 1 euro. Asta presupune că un funcționar a luat șpagă ca să semneze acel contract. Șpaga nu mai poate fi dovedită, dar există prejudiciul și cineva este responsabil pentru paguba creată. Abuzul în serviciu, așa cum este el prevăzut în Codul Penal se completează cu celelalte infracțiuni de corupție. Mai mult, de când e prostia unui funcționar, circumstanță atenuantă? Un idiot fură, dar să-l iertăm că n-a știut legea sau e prea bou să citească? Oricum, în drept există principiul că necunoașterea legii nu te achită de responsabilitate. Acum "revoluționăm" și spunem că în caz de prostie crasă, funcționarii din administrație merită o bătăiță și sunt puși să promită că nu mai fac... O adevărată revoluție! "În statele civilizate această infracţiune nu există" - asta poate pentru că încă nu s-au lovit de funcționari publici corupți. Cât despre Rușanu, decizia nu este definitivă. Mai mult, el poate cere despăgubiri, dacă se consideră prejudiciat, îl poate da în judecată pe procuror, o grămadă de avocați de-abia așteaptă bani și faimă. Acum, dacă unul face 20 de ani pentru crimă, (cum s-a întâmplat) și s-a demonstrat apoi că era nevinovat, ce facem, desființăm infracțiunea de crimă? Sau nu mai arestăm suspecții?
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Nu abuzul in serviciu trebuie scos , ca DNA-ul insusi face multe abuzuri in serviciu si trebuie sa poata fi si ei judecati pt asta , ci folosul necuvenit , mita si introdus termenul de CONDITIONARE , ca pana la urma mita o dai daca esti conditionat caci daca dai benevol este recunostinta sau orice altceva ! Altfel la mita trebuie judecat si condamnat si cel care da nu doar cel care primeste !!! Ori in cazul unui medic sa spunem daca medicul este acuzat de luare de mita pacientul ar trebui sa fie condamnat pt dare de mita , mai ales daca nu spune imediat ci dupa mai mult timp , chiar ani de zile !!
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Insasi "doamna" Kovesi confunda gravissim mita cu darul , in realitate ea este ZGARCITA daca ofera doar cadouri simbolice :) , nu ca ar fi vreo forma de mituire ! Iata ce gandire stramba are si cu mintea asta doreste sa faca propuneri legislative !!! Fereasca Dumnezeu ! Deci cum am spus mai sus , infractiunea trebuie sa fie de CONDITIONARE, in sensul de constrangere, restrangere a libertatii de actiune , iar in felul asta poate sa faca cadouri de zeci de milioane , daca asta ii este dorinta !
      • Like 1
    • @ Venom
      check icon
      Aia este mita adevarata Venin , plata unei sume pt ca functionarul sa faca ceva NELEGAL , nu oferirea unei cafele ! Deci mita trebuie sa ramana ca termen NUMAI ca notiune legata de o alta infractiune !! , cum este in cazul majorarii nejustificate a pretul de achizitie al unui bun sau serviciu ! Dar dupa cum vezi patologica doamna Kovesi crede ca darul de nunta este si el o forma de mituire , de asta vezi-Doamne ofera doar cadouri simbolice ! Medicamente-medicamente ! :))
      • Like 0
    • @ Venom
      1. Orice greşală produce prejudiciu. 2. Nu se poate presupune că cineva a primit foloase, TREBUIE DOVEDIT CĂ A PRIMIT. Încă mai trăieşti în RSR? Dacă da, atunci se explică.
      • Like 0
  • Cand cineva este intr-o astfel de functie, trebuie sa-si puna cateva intrebari : PE CINE SLUJESC EU ? CE REPREZINTA ACEASTA FUNCTIE ? Pai hai sa-i traduc eu in romana. Aceasta institutie TREBUIE sa slujeasca Romania si poporul acestei tari. Cand din aceasta postura te lauda strainii si nu poporul care zice-se ca te-a pus acolo, este ceva in neregula. Inseamna ca-i slujesti pe straini. Deci strainii te-au pus acolo, pentru interesul lor. Atunci cand aplici legile aleatoriu, dupa comenzile altora, se cheama ca esti corupt. Din acea functie nu ai tata, nu ai mama, nu ai FRATE, trebuie sa aplici corect legea, altfel esti la fel de corupt ca si cei pe care-i inchizi. Doar atunci poti dormi linistit ca ti-ai facut datoria, altfel, mai devreme sau mai tarziu vei sfarsi alaturi de cei pe care i-ai inchis. Dar probabil ca doamna Kovesi, fica de procuror dinainte de '89, are dreptatea in sange si doar poporul roman este mult prea prost si nu realizeaza acest lucru. Norocul nostru ca sunt mari civilizatii care de 26 de ani stiu mai bine ce ne trebuie noua, de aceea, am progresat extraordinar cu ajutorul lor, am dezvoltat fulminant industria, agricultura, sanatatea, invatamantul,...etc...si moralitatea acestei societati. Va imaginati doamna Kovesi ce se va intampla cand poporul acestei tari se va destepta si va va aprecia la adevarata dvs.valoare ? Atunci veti primi felicitarile noastre.
    • Like 1
    • @ Laurentiu Anuta
      Sa slujeasca poporul. Care ala norvegian? Ca romanii nu s-au ferit sa-i "voteze" de lucru...
      • Like 0
  • check icon
    Eu unul am încredere în doamna Kovesi.

    În paralel, nu știu dacă ar dobîndi succes și în alte posturi, gen președinție ori măcar avocat al poporului. / Și dumneaei, ca noi toți, e posibil a deține limite.
    • Like 0
  • Exceptional ! Zilele acestea se tot dezbate constitutionalitatea abuzului in serviciu. Sunt cunoscute din pacate si opiniile "partilor" chiar anterior pronuntarii CCR...nu ca ar fi binevenite opiniile chir si post pronuntare. Totusi, fara a dezbate acest aspect, al constitutionalitatii definirii infractiunii de "abuz in serviciu", de ce conducerea DNA nu militeaza inclusiv pentru aplicarea acestei infractiuni si asupra procurorilor. Nu este corect sa aplicam in aceeasi masura "codurile" si pentru procurori ?... doar vazuram destui procurori corupti
    • Like 1

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult