Urmărește procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, caricaturile și glumele care apar despre ea în spațiul public?
Nu are cum să le rateze, povestește aceasta într-un interviu mai larg pentru Republica.ro.
„Și când îmi scapă, au grijă anumiți prieteni să îmi trimită linkurile. Mai ales de 1 Martie, mă așteptam să primesc felicitări de Mărțișor și a fost un articol că o persoană care a vrut să îmi dea un mărțișor, nu mi-a dat chitanța și atunci a avut probleme cu mine. De 1 Martie, foarte mulți prieteni mi-au trimis linkul”.
Laura Codruța Kovesi, la Interviurile Republica, partea a II-a
Citeam săptămâna trecută, în The Economist, un articol elogios la adresa activității DNA. Jurnaliștii străini scriau că, la Summitul global anticorupție de la Londra, ați fost tratată ca un rock star. Ați fost acolo?
Ei spuneau „was treated”, „a fost tratată”. S-a discutat despre DNA la acel summit, a participat doamna ministru, la întoarcere mi-a spus că, începând de la premierul Marii Britanii și trecând apoi la ceilalți participanți, toată lumea a vorbit elogios despre activitatea DNA și că a fost felicitată pentru activitatea DNA. Probabil acesta este motivul pentru care a apărut respectivul articol.
Ați ajuns o figură în cultura urbană. Sunt caricaturi, dar și articole satirice care tratează lupta dvs. cu corupția. Le citiți, le urmăriți?
Da, și când îmi scapă au grijă anumiți prieteni să îmi trimită linkurile. Mai ales de 1 Martie, mă așteptam să primesc felicitări de Mărțișor și a fost un articol că o persoană care a vrut să îmi dea un mărțișor, nu mi-a dat chitanța și atunci a avut probleme cu mine. De 1 Martie, foarte mulți prieteni mi-au trimis linkul.
Cum le priviți? Vă amuză, vă deranjează?
Mă amuză, ca orice caricatură, e făcută să te amuze. M-a amuzat, că și eu beau cafea dimineața. Am citit că nu beau cafea, că beau lacrimi de corupt.
Cum s-a schimbat viața dvs în ultimii ani? Gardienii care supraveghează deținuții ajung uneori să fie la fel de puțin liberi ca cei pe care îi păzesc. Simțiți că v-ați pierdut cumva libertatea?
Încerc să îmi trăiesc viața ca înainte de a fi procuror șef în DNA și, în principal, fac cam același lucru. Sigur că atunci când ai o funcție publică, ai numite limitări. Dacă ar fi să mă duc la un prieten la nuntă și ar face nunta într-un restaurant în care proprietarul ar fi investigat de DNA, cu siguranță că asta ar fi o problemă. Pe de altă parte, sunt locuri în care te duci și nu știi cine e proprietar și cu cine te poți întâlni. Pot să mă duc în parc și să mă întâlnesc cu persoane cercetate de DNA, asta nu înseamnă că noi nu avem viață. Dar îmi trăiesc viața ca și înainte, fac aceleași lucruri, cred că, atunci când deții o funcție publică, îți asumi și aceste riscuri. Și nu-mi pare rău că mi le-am asumat, pentru că ceea ce fac aici este mai important decât ceea ce aș fi făcut dacă aș fi fost mai liberă sau mai puțin expusă ochilor publicului.
Care este percepția dvs asupra bacșișului lăsat unui chelner, asupra cadoului făcut unui pieten la o nuntă?
Asta nu este corupție. Corupție înseamnă să dai bani unui funcționar care trebuie să își îndeplinească într-un anumit fel atribuțiile de serviciu. Sau vrei să îți exerciți un drept și nu poți să îți exerciți acest drept, dacă nu plătești. Nu mi se pare normal să mergi la un medic la urgență și să îți spună: Dacă nu îmi dai bani, nu te pansez. Dar dacă duci un cadou simbolic, îi dai un buchet de flori la finalul anului profesoarei de geografie, pentru că te-a sprijinit, nu e corupție. Sigur că dacă îi duci un cadou ca să promovezi examenul este altceva.
Să știți că și eu când mă duc la nuntă sau la ziua cuiva îi duc totuși un cadou. Sigur, simbolic.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
2. Daca este apreciata de straini nu e condamnabil. Romanii n-au habar despre activitatea DNA, decat din acuzatiile aduse de cei care au probleme. De aceea au si votat primari fie inchisi, fie urmariti penal, fie condamnati chiar dupa alegeri. Asta ar trebui sa ne puna pe ganduri, nu aprecierile favorabile ale strainilor. Probabil ca ei vad mai clar ce haos e in tara asta (si in capul multora dintre romani!)
În paralel, nu știu dacă ar dobîndi succes și în alte posturi, gen președinție ori măcar avocat al poporului. / Și dumneaei, ca noi toți, e posibil a deține limite.