Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

EXCLUSIV. Kovesi vrea interzicerea „mitei mascate” date medicilor de companiile farma: „Când cineva te sponsorizează cu 500.000 de euro...”

Laura Codruța Kovesi-

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, crede că statul ar trebui să interzică în anumite domenii importante sponsorizarea instituțiilor publice și a angajaților acestora de către companii private: 

„Este destul de dificil să stabilești când medicul sau pompierul primește o sponsorizare de bună credință, pentru a o folosi în interesul comunității, și când sponsorizarea este o mită deghizată”.

Soluția pentru a evita mita deghizată sub formă de sponsorizare în domenii precum sistemul sanitar este ca statul să le plătească medicilor atât formarea de care au nevoie, cât și deplasările în străinătate, spune Kovesi, într-un interviu pentru Republica.ro

Laura Codruța Kovesi, la Interviurile Republica, partea I

Cum vedeți dvs. rolul DNA în societatea românească?

Rolul DNA este de a lupta cu corupția la nivel înalt și, din păcate, corupția în România este o problemă. Cred că acest efort pe care DNA îl face ar trebui dublat și de măsuri preventive, și de strategii de prevenire a faptelor de corupție. la prezentarea raportului de activitate din acest an, am vorbit despre corupția în sănătate. În februarie 2016, înainte de a apărea problemele acestea în sănătate, eu am tras un semnal de alarmă și am spus de cetățenii care plătesc medicamente mai scumpe, din cauza corupției, de cetățenii care nu beneficiază de servicii medicale de calitate, tot din cauza corupției, și atunci am spus că trebuie, ca stat, să luăm și măsuri preventive. 

Hai, să luăm cazurile cu infecțiile din sănătate. S-au făcut învinuri, s-au pus sechestre. Suntem siguri că s-a rezolvat cu problema din spitale? Sunt spitalele mai curate, s-a terminat cu infecțiile doar pentru că DNA sau un alt parchet a învinuit în dosare? Nu cred. De aceea spun că corupția din România nu se va rezolva doar arestând oameni

Unii m-au criticat, mi-au spus că mi-am depășit, prin discursul, meu atribuțiile. Dar erau niște concluzii pe care noi le-am tras din dosarele pe care le investigăm. Vedem în fiecare an manageri de spital anchetați și trimiși în judecată sau condamnați pentru fapte de corupție. Vedem în fiecare an primari sau președinți de CJ anchetați pentru fapte de corupție. Tipologiile se repetă. Faptele se repetă. În anumite domenii, vedem același tip de infracțiuni, indiferent câte persoane arestăm. Și atunci se impune să facem niște strategii de prevenire, să identificăm zonele vulnerabile, riscurile, să modificăm anumite proceduri. Hai, să luăm cazurile cu infecțiile din sănătate. S-au făcut învinuri, s-au pus sechestre. Suntem siguri că s-a rezolvat cu problema din spitale? Sunt spitalele mai curate, s-a terminat cu infecțiile doar pentru că DNA sau un alt parchet a învinuit sau a luat măsuri preventive în dosare? Nu cred. De aceea spun că corupția din România nu se va rezolva doar arestând oameni, ci și prin măsuri de prevenire. Nu știu dacă e cel mai bun exemplu, dar în sistemul judiciar au existat anumite cazuri care au vizat procurori și judecători. Aceste cazuri au ajuns pe masa CSM, s-au modificat regulamente, s-au modificat proceduri, s-au înăsprit condițiile în care se face controlul pe tot ce înseamnă încălcarea codului deontologic și abateri disciplinare. Deci ceva, ceva s-a schimbat și acest lucru ar trebui să se întâmple în toate domeniile.

Ar trebui să se facă un fel de ședințe de consiliere anticorupție cu funcționarii publici?

Este o metodă mai simplă. Hotărârile judecătorești sunt publice. Conducătorii de instituții care știu că au avut astfel de persoane în subordine, este suficient să citească hotărârile, să vadă cum au comis faptele, să vadă vulnerabilitățile, pentru că hotărârile de condamnare sunt o oglindă a ce s-a întâmplat. Dacă fiecare minister, fiecare instituție publică analizează doar hotărârile de condamnare și stabilește cum a fost posibil să se comită astfel de fapte, e suficient ca ei să ia anumite măsuri. Pe de altă parte, noi am dat curs tuturor solicitărilor altor instituții atunci când am fost întrebați despre măsurile preventive. Este o strategie națională anticorupție, am contribuit și noi acolo, ministerul Justiției a integrat sugestiile noastre și sunt prevăzuți câțiva pași de a realiza măsurile preventive. Să vedem ce se va întâmpla.

Vă e frică să ajungeți într-un spital de stat, având în vedere cazurile care au ieșit la iveală în ultima vreme?

Nu știu cât de secretă sau nesecretă este informația, dar în urmă cu un an și jumătate mi-am rupt mâna și am fost operată într-un spital public. Îmi fac analizele la fiecare șase luni, mă duc la spital public.

Statul este cel care trebuie să se asigure că medicii fac forme de pregătire profesională, să plătească medicilor deplasările la congrese, pentru că e important ca și ei să se specializeze, statul să asigure pompierilor tot echipamentul necesar pentru a interveni.

Și a fost în regulă?

Sunt în viață, bine-sănătoasă. Eu nu cred că prin aceste investigații pe care noi le-am făcut trebuie să aruncăm o umbră de îndoială asupra a tot ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Sunt medici extraordinari, care își fac treaba, majoritatea sunt corecți, majoritatea sunt cinstiți. Problema este de proceduri, de modul în care sunt distribuiți banii, de modul în care se încheie contractele și nu cred că medicii care zi de zi se ocupă de pacienți sunt vinovați pentru modul în care se încheie anumite constracte sau se fac anumite achiziții publice.

Există această practică în care companii private plătesc medicilor deplasări la congrese sau fac anumite sponsorizări. Cum vedeți dvs. această situație?

Mi-a atras atenția în anumite dosare, atât la DNA, când am vorbit de sponsorizări în sistemul de sănătate, dar și când am vorbit de sponsorizări făcute către pompieri, și am avut câteva dosare investigate. Cred că în anumite domenii importante, strategice, esențiale, statul român nu ar trebui să permită ca firme private să sponsorizeze instituții și funcționari publici. Statul este cel care trebuie să se asigure că medicii fac forme de pregătire profesională, să plătească medicilor deplasările la congrese, pentru că e important ca și ei să se specializeze, statul să asigure pompierilor tot echipamentul necesar pentru a interveni. Pentru că altfel este destul de dificil să stabilești când medicul sau pompierul primește o sponsorizare de bună credință pentru a o folosi în interesul comunității și când sponsorizarea este o mită deghizată. 

Valoarea mitei în sistemul sanitar este ușor mai mare decât în altele: 20% din valoare contractelor 

Din păcate, noi avem un dosar în care foarte mulți medici sunt puși sub învinuire, sigur, se bucură de prezumția de nevinovăție, nu pot să comentez acest dosar, dar pot să vă spun că valoarea banilor care au fost atribuiți de acea companie privată pentru a sponsoriza medici a fost de 500.000 de euro. Jumătate de milion de euro. Putem să ne imaginăm cât a fost suma medicamentelor prescrise de acei medici pentru a obține acea sponsorizare. Când vorbim de sectorul de sănătate și de companiile de medicamente, pot să vă spun că în dosarele noastre au fost și companii și firme care au vândut medicamente care sunt puse sub învinuire și cercetate. De aceea, trebuie să responsabilizăm și companiile de medicamente. Pentru că atât cel care dă mita, cât și cel care o primește au un interes material și sunt sancționabili.

Care sunt proporțiile corupției în sănătate?

Din păcate, e o cifră pe care nu pot să v-o dau, nici nu este rostul nostru, pot să vă spun că în ultimii doi ani noi am trimis în judecată peste 70 de manageri și persoane care lucrează în sistemul sănătate pentru fapte de corupție. În ultima perioadă, am avut foarte multe investigații. Pot doar să vă spun că majoritate faptelor pe care noi le investigăm sunt infracțiuni de abuz în serviciu în legătură cu achizițiile care se fac în sănătate, indiferent dacă vorbim de medicamente, produse farmaceutice, aparatură. Ce este specific în acest domeniu, valoarea mitei este ușor mai mare decât în altele: 20% din valoare contractelor. În dosarele în care am investigat investiții în infrastructură, valoarea mitei era de 10%.

Cu altă ocazie, vorbeați despre un director de spital trimis în judecată de DNA care a fost prins ulterior primind mită.

Este o altă cauză care duce la favorizarea corupției: faptul că persoane care sunt condamnate pentru corupție sau investigate nu-și pierd funcția publică de care s-au folosit când le-au comis. În octombrie 2014, un manager de spital a fost trimis în judecată pentru încheierea unor contracte de achiziții publice și obținerea unor sume de bani, el nu și-a pierdut funcția publică, dimpotrivă, s-a ocupat de achiziții pentru acel spital. Și în urmă cu trei săptămâni a fost din nou prins de DNA, pentru aceeași faptă, pentru aceeași modalitate de a săvârși fapta.

Vă întâlniți des cu această tendință de a recidiva?

De foarte multe ori nu există un sentiment de teamă din partea celor cercetați. M-a intrigat în anumite situații că persoane care știau de investigațiile DNA au continuat să comită fapte de corupție. Singura lor preocupare a fost să își disimuleze activitățile. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În această seară (marți 16 august) B1 a difuzat o discuție cu Ion Cristoiu pe tema corupției. Cred că punctat câteva puncte esențiale: „lupta împotriva corupției” este un slogan care are deja 12 ani (s-a lansat în 2004); „lupta împotriva corupției” ar trebui să însemne destructurarea unui sistem, numai că tocmai asta nu se întâmplă. Așa cum singură a spus LCK, corupția continuă, și ea era oarecum mirată că, în fapt, corupția nu scade. O cred, are date, are informații. De ce nu scade? Deoarece nu se destructurează sistemul, ci se fac dosare, se arestează oameni, unii se mai achită. Păi lupta împotriva corupției ar însemna ca, paralel, să se modifice sistemul de lucru, să fie înlocuiți cei corupți cu alții necorupți, să se promoveze valorile etc. Or, asta nu se întâmplă și aici nu a vorba numai strict de guvern, pe principiul „Cioloș e mai bun decât Ponta”. S-ar putea să fie, și eu cred acest lucru, dar promovarea valorilor pe alte principii nu are loc. Dovada: alegerile locale. Nu cunosc situația la nivel național, dar în marile orașe nu e nicio schimbare radicală, nu a venit „un suflu nou”. Nu-mi spuneți că Gabi Firea e un suflu nou! Nu-mi spuneți că există „proiecte de oraș”, „proiecte de țară” bla-bla... Nu există așa ceva. Există și nu știu eu? Numiți-le, le cumpăr. Mi-e teamă că nu aveți însă ce numi. În numita emisiune, I.C. anticipează că, nu peste mult timp, lupta asta va obosi, sunt deja semne că a obosit. „Lupta anticorupție” a însemnat totdeauna spectacole mediatice, satisfacerea gustului de sânge al poporului. Cât timp doar asta va însemna, nu este nicio luptă anticorupție, stimați colegi de dezbatere.
    • Like 0
  • Chiar merita sa fie furata !
    • Like 0
  • De ce oare toti cei care indraznesc sa o critice pe d-na Kovesi sunt catalogati ca diind comunisti? Oare cei care tot scriu lucrurile astea au macar vreo idee despre ce inseamna notiunea respectiva? Nu ma refer la dosctrina neaparat pt ca sunt aproape sigur ca nu prea inteleg diderentele dintre dreapta si stanga in politica ( lucruri oricum irelevante intr-o tara in care partidul de "stanga" reduce taxele, cam pe toate, iar cele de dreapta de-abia asteapta sa le creasca ), dar cumva nici nu cred ca au interactionat in viata lor cu un comunist adevarat.
    Din punctul meu de vedere d-na Kovesi este un mare balon umflat. Iar faptul ca se incearca acresitarea ideei ca un procuror trebuie sa fie mai bine vazut decat parlamentul coronorat cu ceea ce face respectivul procuror cu tot sistemul politic mie imi sgereaza urmatoarea idee de santaj: faceti legile asa cum vreau eu, ca altfel va anchetez pe toti. Ori asta nu are legatura nici cu statul de drept, nici cu democratia, ci seamana mai mult a comunism.
    • Like 1
    • @ Razvan Florea
      check icon
      Mai mult decat comunism , inseamna neostalinism ! Mai zicea distinsa ca statul roman sa le plateasca medicilor toate specializarile si conferintele ca sa se evite mita mascata , ori statul nu poate nici sa le plateasca salariile actuale , darmite sa le plateasca si alte acareturi ! In mod normal ea trebuia demisa de procurorul general , daca eram o tara normala , o tara capitalista nu una neocomunista !
      • Like 1
    • @ Razvan Florea
      Nu este vorba de a indrazni, totusi cei care o critica pe Kovesi o fac neintemeiat si fara dovezi,vedem rezultatele institutiei pe care o conduce, atunci pentru ce sa o criticam ? Pai poate pentru ca avem noi niste interese,poate ca ne deranjeaza ca nu mai putem sa furam sau sa fim noi mai presus de lege,asa cum persoanele apropiate partidului sau oricarui baron local au fost si inca mai sunt ! Si toate astea in detrimentul cetateanului corect,cetateanului cult care nu vrea sa fie un escroc ! Dar cetateanul care nu vrea sa fie un escroc nu are sanse si acum e pe cale de disparite ! Faptul ca se fac arestari la nivel inalt da o speranta oamenilor de rand,oameni umiliti de fiecare data cand baietii destepti mai dadeau un tun,mai furau cateva milioane de euro iar ei se luptau cu saracia crunta ! Asa ca va rugam sa ne lasati dreptul de a fi indignati cand veniti fara dovezi sa o acuzati pe LCK, procurorul care vrea sa ne faca egali in fata legii pe noi,astea de rand si pe voi,astea de sus !
      • Like 0
    • @
      Nu avem bani de salarii pentru ca sunt furati.
      • Like 1
    • @ Marc Vornicu
      check icon
      Nu avem alocari maestre , nu avem DE UNDE aloca ! Asta cu furatul nu e o generalizare este o suprageneralizare , adica o simpla opinie subiectiva ! Furatul se dovedeste in INSTANTA bob cu bob adica pe PERSOANE nu pe clase (politice , muncitoare, intelectuale..) !
      • Like 0
  • MihaiSt check icon
    Imi place ca, in sfarsit, LCK a ajuns sa lucreze pe sistemul "follow the money" - intr-adevar, banii care se vehiculeaza in anumite zone ale sistemului de sanatate din Romania (da, asa amarat cum e el...) intrec orice imaginatie (jumatate de milion de euro este doar un caz de "sponsorizare"). Iar acum sa ne imaginam un medic specialist intr-un domeniu care priveste afectiuni potential letale (daca spun oncologie o sa fiu acuzat de rea credinta...) si care iti spune: "Imi pare rau, testele ti-au iesit pozitive. Dar ai mai avea o sansa - medicamentul X este revolutionar, face minuni. E adevarat, costa o avere, dar daca vrei sa traiesti...". Apoi, o copie dupa reteta ta ajunge in teancul depus lunar la o reprezentanta de prin Baneasa sau Pipera, pentru decontarea sponsorizarii. Nu-i asa ca pentru unii viata merita traita din plin ?
    • Like 1
  • Pe deoparte are dreptate: există sisteme birocratice care favorizează corupţia prin birocraţie excesivă şi suprareglementare. Pe de altă parte, LCK îşi depăşeşte mult atribuţiile.
    • Like 3
    • @ Octavian Ungureanu
      Pe de alta parte ar trebui sa o sustinem cu totii pe LCK, asta daca vrem aceleasi lucruri pe care le vrea ea, insa am impresia ca unii doresc sa ramana in rahatul acesta... din placere sau din interese obsure.
      • Like 1
    • @ Octavian Ungureanu
      Pe de alta parte, unde anume si le depaseste. Sa stim si noi, astia simpli
      • Like 0
    • @ Radu Mihai
      Nu este treaba procurorilor să propună legi. Există motive pentru care puterile în stat sunt separate.
      • Like 2
    • @ Florin Cogean
      Eu nu am nici plăcere, nici interese, îmi doresc o reală separaţie a puterilor în stat.
      • Like 1
    • @ Octavian Ungureanu
      Da ...de acord, daar un raport și concluzii însoțite de propuneri de schimbare a legii chiar cu exemple ar fi OK! Chiar dacă râcâie orgoliile parlamentarilor. FEEDBACK este ultra necesar. O lege nu se face dintr-una ...Ci mai multe modificarI și îmbunătățiri.
      • Like 1
    • @ Dorina Pospai
      Cu siguranţă, eradicarea corupţiei necesită legi noi. Dar legi care să elimine mecanismele ce nasc corupţia, cum ar fi reducerea birocraţiei, ori un sistem de licitaţii care să impună o competiţie între investiţii similare. Acestea se rezolvă prin decizie politică. Dacă politicienii nu vor, va trebui să le-o cerem noi. LCK poate fi o persoană minunată şi bine intenţionată, însă drumul sprea iad e pavat cu intenţii bune. Noi trebuie să creăm instituţii care să funcţioneze, cum observa John McCain că nu avem.
      • Like 1
    • @ Octavian Ungureanu
      "Nu este treaba procurorilor să propună legi." Gresiti. Orice cetatean care constata ca ceva nu functioneaza bine in societate din cauza unei legi proaste sau lipsei unei reglementari are dreptul sa propuna legi. Cu atat mai mult un profesionist cu cunostinte de drept. Aceasta nu inseamna ca se amesteca puterea judecatoreasca peste cea legislativa. Parlamentarii pot prelua propunerea sau nu, pot vota pentru sau impotirva. Ei reprezinta vointa poporului si legifereaza. Discutii in spatiul public poate provoca oricine si este bine sa o faca cei care au cu adevarat ceva valoros de a spune si nu tot felul de nepriceputi. Societatea invata din aceste dscutii si in timp se creeaza o opine favorabila unor proiecte legislative bune. Cu ce drept cereti unui cetatean sa nu se pronunte public intr-o problema pe care o stapaneste?
      • Like 1
    • @ Ioan Greceanu
      "Cetăţeanul" în cauză se burzuluieşte când cineva critică "actul de justiţie", considerând-o o imixtiune. În plus, constituţia spune exact cine are iniţiativă legislativă. Dar şi eu am zis că are dreptate până la un punct.
      • Like 1
    • @ Florin Cogean
      check icon
      Aplauze prelungite. Sala se ridică în picioare și ovaționează: Co-dru-ța, Co-dru-ța...
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Oricum medicii au inceput sa plece masiv si facultatea de medicina nu mai e atat de atractiva. Nu poti obliga pe cineva sa devina medic daca nu vrea, si multi nu mai vad aceasta meserie ca pe o meserie care sa te ajute sa traiesti.
    • Like 0
  • Venom check icon
    http://republica.ro/zeu-ca-stat-ii-dau-venitul-minim-garantat-iar-omul-are-mercedes-la-poarta-ministrul-muncii-la-interviurile Actualul ministru al muncii "se gândește" să legalizeze donațiile. Drumul spre șpagă e pavat cu bune intenții. Înainte de legalizarea donațiilor către funcționarii publici ar trebui să ceară punctul de vedere al DNA. Mi se pare evident că foloasele necuvenite, "atențiile" către medici (mici dar dese de la pacienți în spitale sau mari de la firme 500 de mii de euro... ) intră peste strategia DNA de prevenție a corupției. Și peste normalul din România, unde sistemul de căpușat bani duduie: 10% și 20% comisioane la contractele cu bani publici. Iar dacă s-a identificat un model pe care toți hoții neprinşi îl aplică, așa se explică și de ce instrumentarea dosarelor merge mai repede. Nu se explică însă de ce DNA nu a lucrat în ritmul de acum înainte de instalarea actualei șefe. Aș mai fi avut o întrebare pentru doamna Kovesi: Cum explică scăderea numărului de dosare pe anumite infracțiuni de la sute în anii trecuți, la câteva zeci?
    • Like 0
    • @ Venom
      check icon
      Kovesi este la al doilea mandat la DNA , intrebarea este CUM s-a dezvoltat coruptia in halul asta exact in mandatele ei de PG si sefa la DNA ? De asemenea tot sub mandatele ei nenumarate si consecutive s-a dezvoltat afacerea ANRP taman cu colegii ei de la ANI si DIICOT , trio care reprezenta "sfanta" treime a statului de drept la acea data , nimeni nu avea voie sa scoata un singur cuvant impotriva "statului de drept" ! Acum celelalte 2 personaje sunt inculpate , mi-e ff greu sa cred ca Kovesi este necorupta in vreun fel iar aia doi erau niste infractori ! O sa avem de furca in viitor cu anchetarea sefei DNA si multiplele abuzuri pe de o parte si si mai multele dosare dosite sau neincepute , prevad de pe acum ! S-a creat un monstru cu aceasta insitutie mancatoare absoluta si NETA de resurse de la buget !
      • Like 1
    • @
      Venom check icon
      Mie mi se pare tocmai invers. Uitându-mă pe statistici, până la Kovesi DNA lua ținte mic, au trecut pe marea corupție în timpul actualei conduceri. Putea să fie și ea în fotografia cu fetele vesele, la shopping, la Paris. Dar a preferat să facă arestările. Îmi dau seama că e cea mai vânată, sigur vom afla dacă e coruptă. Până la proba contrarie, ea își face treaba și niciun politician care a furat nu doarme liniștit.
      • Like 0
  • check icon
    Noi dorim diminuarea drastica a salariilor procurorilor DNA pana la cuantumul celor primite de medici ! Trebuie clarificata legea in sensul de a se demonstra numai PREJUDUCIUL intr-o speta , ori astia ne vorbersc de intregul contract , de parca ai putea achizitiona sau face o lucrare publica pe gratis ! Daca nu s-a majorat pretul licitatiei si nu s-a conditionat in vreun fel participarea la licitatie nu e treaba noastra cine cui si cati bani da ! Deci trebuie scoasa formularea primirea de foloase necuvenite , deoarece s-a ajuns la aberatii absolute precum folos de imagine , folos de timp , folos de confort , dar se trece cu vederea cum si-a obtinut Kovesi inca un mandat , adica printr-un PR agresiv , prin santaj , prin fabricarea de dosare absolut oricui era indezirabil , de la televiziuni (in afara de cea a boyfriend-ului ei) pana la oameni politici de obicei de stanga ! DNA-ul trebuie desfiintat si reinfiintat pe alte criterii , subordonat procurorului general pt ca altfel ne face de cacao pe tot mapamondul ! acesti oameni trebuie trimisi intai la o specializare de legislatie europeana , sa vada acolo bune practici ale procurorilor omologi si abia apoi sa vina si sa dea cu mucii in fasole pe acasa !
    • Like 1
    • @
      Venom check icon
      Care noi? Pe cine reprezentați dumneavoastră în afară de propria persoană?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Deci trebuie scos din codul penal exact mita , in intelesul comunist al cuvantului , introdus termenul capitalist de LOBBY dar trebuie pastrat abuzul in serviciu deoarece vrem ca Kovesi , Stanciu , Eva , Papici , Bogdan Camelia si toti magistratii care au comis abuzuri FATISE si blaturi judiciare sa poata fi la randul lor judecati candva pt abuz sau macar eliminati din sistem ! "Simplul fapt ca de-a lungul timpului am cunoscut persoane care au lucrat la RCS-RDS " a fost urmat de alte "simple fapte" de hartuire , represiune , incercare de falimentare economica, evacuare din propriile sedii si condamnare frauduloasa a proprietarului impreuna ca alti zece nevinovati ! Sper ca urmatorul Parlament sa faca ordine in acest sistem stalinist de ancheta si condamnare iar vinovatii pedepsiti ! Doamne ajuta !
      • Like 1
    • @ Venom
      check icon
      N-ai decat sa donezi 2 % din impozitele tale catre DNA Venin ! :) Nu vad de ce am plati cu 150-200 de milioane vechi niste procurori alesi FARA CRITERII personal de aceasta impostoare pe functie (numita fara concurs si fara criterii OBIECTIVE la randul ei, chiar si fara avizul de specialitate din minister) si nu am plati medicii cu acest salariu ! Prima masura de combatere a coruptiei este exact marirea salariilor celor vizati de coruptie , nu EXCLUSIV al celor care ancheteaza cazuri de coruptie ! Asta este si discriminatoriu si perfect neproductiv ! Platim gras niste persoane necunoscute sa ne urmareasca pe noi toti ceilalti platiti de 10-15 ori mai putin !! De ce am face asa ceva ????????
      • Like 0
    • @
      Tudor check icon
      Discurs de Antena 3, felicitari!
      • Like 0
    • @ Tudor
      check icon
      Eu caut discursul antena 3 sau mai bine zis il astept , nu ei mi-l impun mie ! Faptul ca aceasta televiziune este cea mai urmarita inseamna ca majoritatea oamenilor gasesc acolo opinii care sunt si ale lor ! Iar majoritatea impune conduverea politica intr-o societate democratica ! Noi acum suferim exact pt faptul ca niste oameni obscuri , minoritari deci nereprezentativi conduc sau fac jocurile in politica si prin institutii , oameni care NU INTRUNESC NICI CRITERIILE profesionale ! Sunt ramasitele sistemului basist cu alte cuvinte , oameni de manaa III-a si a IV-a pusi acolo tocmai ca sa-l apere si sa-i piarda urma dosarelor lui Basescu si care acum vor sa se perpetueze la nesfarsit pe scaunele dobandite foarte dubios ! De asta fac atata circ si panarama ca sa impresioneze cat mai multa lume , exact ca o nevasta lenesa care face foarte putine dat vorbeste si se lauda singura foarte mult ! :)
      • Like 0
    • @ Venom
      reprezinta un grup bine organizat, in 26 de ani, numit PSD. E evident postac platit. Sinistru ca Republica nu are o moderare permanenta a comentariilor, Se dilueaza atat continutul in ultimul timp , cat si calitatea comentariilor. Mie mi e sila sa ii tot vad latrand pe acest Cazac si pe celalalt Valentin. Din pacate echipa asta va face fix si ce a facut la Gandul : nimic. Nu stiu sa isi administreze pagina. Cativa comentaci mizeri alunga extrem de multi alti cititori/comentatori care pot aduce un plus aici.
      Dar imi racesc gura de pomana.
      Mai bine fluier.
      • Like 0
    • @ Radu Mihai
      check icon
      Mai bine ai veni cu niste ARGUMENTE , nu cu etichetari , generalizari si pareri subiective ! Tu fluieri in loc sa ma contrazici , nu sa ma ataci aiurea ! Ce are PSD-ul nu inteleg , de fapt voi nu intelegeti democratia si plurarismul politic ?! La 26 de ani dupa Revolutie , retardatilor ???!!
      • Like 0
    • @ Radu Mihai
      check icon
      Si ca sa-ti raspund si mai concret la chestia cu "grupul bine organizat de 26 de ani PSD" , cand eu riscam la alegerile din "92 si santajam moldovenii colegi in armata ca nu le dau buletinul daca il voteaza pe Iliescu tu erai probabil un mucos la grupa mare ! Dar e bine ca imi tii tot tu mie lectii de anticomunism cand voi nici nu stiti definitia comunismului si pt ca nu o stiti SUSTINETI COMUNISMUL !
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult