Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.
„Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată într-un comunicat al șefei Parchetului European, citat de G4media.
Totodată, Kovesi a subliniat că Parchetul European „nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România și că a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale. Procurorul-șef european analizează dacă această situație persistentă, combinată cu cele mai recente evoluții, ar justifica un raport către Comisia Europeană în conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.”
Parlamentul a votat, miercuri, chiar în timpul vizitei vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, la București un proiect de lege controversat referitor avertizorii de integritate, criticat puternic de ONG-uri pe motiv ca descurajează semnalarea actelor de corupție și de nerespectare a legii, relatează G4media.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Uite ca strategia asta funcționează, și ne da UE bani și tuturor ciorditores romano-maghiari încep sa la sticleasca ochii de fericire. Ceea ce e bine pentru cineva care vrea sa facă ceva ca România sa se dezvolte la adevăratul ei potențial (nu din altruism ci dintr-o logica de afaceri de tip win-win). Acum astia au o bată cu care pot sa ii silească pe ciorditores sa facă ceva și pentru țara dacă vor sa mai aibă de unde fura.
Cum plebea romana in esența ei e demoralizată și dezinteresată de politica, fiind concentrata pe a-și duce zilele la limita subzistentei in ciuda sistemului mafiot basisto-uslamaito-udemerist, singura speranța de a schimba ceva in Romanica au rămas străinii care ne tin pe bani, in speranța ca o sa ajungem sa câștigam cândva pe barba noastră suficient cât sa câștige și ei pe lângă noi.
1. Se dau bani, dar pentru ce le convine lor. Ceea ce nu se potriveste mereu cu nevoia romanilor. Trebuie sa ai cota de saracie (or mai trebuie dezvoltate si alte zone, Romania nu inseamna doar Ferentari), cota antidiscriminare, cota subiecti vulnerabili etc etc. Or Romania cotizeaza la UE in integralitatea ei, nu doar prin zone acut vulnerabile, care sunt in prezent frecvent deservite prin fonduri.
2. In implementare, trebuie sa ai grija sa cazi pe grila ideologica recepta. Cu alte cuvinte: iti dam bani, dar trebuie sa gandesti doar asa. E o conditionare economica, nu cu iataganul la gat, ci asta e conditia ca banii aia sa vina la noi (pardon, sa se intoarca la noi, o mica parte din ce dam tribut).
In plus, ni se vantura pe la nas niste sume fabuloase, dar totul e conceput de asa natura ca sa nu primim decat o parte, tocmai prin birocratie stufoasa si prin demobilizare (ca in cazul de fata).
Cum adică "o mica parte din ce dam tribut" ?
Mai multe rapoarte publice spun:
" (pâna în 2021) România a primit, în ultimii 14 ani, de la Uniunea Europeană, cu 42 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit, arată date analizate de Profit.ro. Suma obținută este de 63,53 miliarde de euro, iar contribuțiile se ridică la 21,55 miliarde euro. Anul 2020 a fost unul dintre cei mai buni în ce privește intrările de fonduri UE, cu 7,12 miliarde de euro. (...)" (sursa profit.ro)
Și, ca o dovadă că problemele sunt la noi pe Dâmbovița, căutați informații despre alte țări UE care au atras mult mai mulți bani pe aceste mecanisme și și-au dezvoltat serios diverse sectoare economice sau infrastructura.
Că României îi este arătată mereu pisica corupției, și de către structurile europene și de către haterii conaționali, și când e corect și când nu e corect, asta iar e o certitudine. Asta fiindcă nu strică, pentru unii, ca România să fie mereu pusă la colț și trasă de urechi. O astfel de situație face grea negocierea cu UE - în genunchi - pentru orice presupune un interes economic național. Doar se știe: noi suntem cuibul european al corupției, nu-i așa?
Acum avem încă o dovadă în sprijinul bănuielii inițiale: Kovesi a fost numită șefa procuraturii europene nu fiindcă era ea mare sculă (fiindcă doar a fost umflată propagandistic ca un balon), ci fiindcă prima ei caracteristică a fost și este SLUJIREA :-) :-) :-) Așa o pupa în dos Liiceanu, cu alt sens, bineînțeles, dar care ulterior a capătat nebănuite semnificații. Pe scurt ea e un EXECUTANT politic. Așa s-a remarcat de pe vremea lui Băse, așa au descoperit-o europenii și în consecință s-au făcut PRESIUNI pentru ca ea și nu altcineva să ocupe înalta poziție europeană. S-a ajuns chiar la faze ridicole, când Franța a sprijinit-o pe ea, în dauna candidatului propriu, aparent mult mai calificat.
Deci, fraților, pe scurt: România e "mama lu' tata corupției", deci nu va merita prea mulți bani europeni, pe care doar teoretic îi avem la dispoziție și îi putem accesa. Banii rămași neaccesați de noi sau la care uite! posibil vom avea chiar interdicție, se vor redistribui către state mai ”merituoase” și - coincidență - mai occidentale dezvoltate. Care n-au așa probleme cu corupția și cu statul de drept și în general, au mai mult ”noroc în viață”. ASTA e adevărata (și tacita) misiune a lu' madam SLUJIREA. (slujirea celor care au numit-o, evident). Pentru asta s-au făcut luntre și punte mai marii Europei când a fost ales / numit procurorul șef european.
Dar noi merităm ce ni se întâmplă, fiindcă aleșii noștri, pe lângă corupția arhicunoscută, nu se zbat deloc pentru interesul nostru național în Europa. Ai noștri sunt de vină, nu organismele europene. Dacă o țară e fraieră și nici măcar nu se vinde, ci se oferă gratis pe tavă (cu avantaje doar pentru conducătorii politici pe persoană fizică), ar fi o prostie pentru oricine din afară să nu profite. Că alte state țin la interesul lor național și deci sunt îndreptățite să profite economic și financiar de fraierii cu care au de-a face. Bravo lor și rușine nouă!