Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Șeful ANAF: „Un inspector fiscal nu poate fi și consultant fiscal, ar fi un conflict de interese”

Șeful Fiscului a precizat joi, la o conferință de presă susținută la Guvern, că un inspector fiscal nu poate fi și consultant fiscal, pentru că ar fi un conflict de interese, conform legii funcționarului public. 

„Din punct de vedere al legislației în vigoare, în momentul de față un inspector fiscal nu poate fi și consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform legii funcționarului public. Dacă se va lua altă decizie în sensul schimbării cadrului legislativ, rămâne de văzut”, a declarat președintele ANAF, Bogdan Stan.

Rugat să precizeze de câți consultanți fiscali ar fi nevoie pentru a pune în practică sistemul impozitului pe gospodărie anunțat de ministrul Finanțelor, președintele ANAF a evitat un răspuns tranșant: „Este strategia Ministerului Finanțelor, noi doar o aplicăm. Gospodăria, în momentul de față, nu este foarte bine definită”.

Reprezentantul Fiscului a mai precizat că instituția pe care o conduce are în prezent 25.000 de angajaţi și este subdimensionată cu 3.000 de posturi, care în prezent sub blocate și despre care speră că vor fi deblocate.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a estimat miercuri seara că ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanţi fiscali, iar fiecare consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării în completarea declarațiilor fiscale, odată cu trecerea din 2018 la impozitarea globală a veniturilor. O parte dintre consultanți ar putea proveni dintre angajații ANAF, a spus miercuri ministrul Finanțelor.

Consultanții fiscali care vor asista contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale vor avea un rol de „medic al gospodăriei fiscale" şi vor beneficia de onorariu de la stat, care ar putea ajunge la 10.000 de lei, a precizat ministrul Viorel Ştefan. 

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat marți seara că prin introducerea unui impozit pe gospodărie românii vor putea să își deducă mai multe tipuri de cheltuieli, inclusiv meditațiile pentru copiii. 

Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi de 10% peste acest nivel. Guvernul va extinde şi cotele deductibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    "Din punct de vedere al legislației în vigoare" - nene Stan mai stai nitel, ca acus se dezincrimineaza conflictul de interese si se rezolva tot! Simplu! :))
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult