Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Șeful ANAF: „Un inspector fiscal nu poate fi și consultant fiscal, ar fi un conflict de interese”

Șeful Fiscului a precizat joi, la o conferință de presă susținută la Guvern, că un inspector fiscal nu poate fi și consultant fiscal, pentru că ar fi un conflict de interese, conform legii funcționarului public. 

„Din punct de vedere al legislației în vigoare, în momentul de față un inspector fiscal nu poate fi și consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform legii funcționarului public. Dacă se va lua altă decizie în sensul schimbării cadrului legislativ, rămâne de văzut”, a declarat președintele ANAF, Bogdan Stan.

Rugat să precizeze de câți consultanți fiscali ar fi nevoie pentru a pune în practică sistemul impozitului pe gospodărie anunțat de ministrul Finanțelor, președintele ANAF a evitat un răspuns tranșant: „Este strategia Ministerului Finanțelor, noi doar o aplicăm. Gospodăria, în momentul de față, nu este foarte bine definită”.

Reprezentantul Fiscului a mai precizat că instituția pe care o conduce are în prezent 25.000 de angajaţi și este subdimensionată cu 3.000 de posturi, care în prezent sub blocate și despre care speră că vor fi deblocate.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a estimat miercuri seara că ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanţi fiscali, iar fiecare consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării în completarea declarațiilor fiscale, odată cu trecerea din 2018 la impozitarea globală a veniturilor. O parte dintre consultanți ar putea proveni dintre angajații ANAF, a spus miercuri ministrul Finanțelor.

Consultanții fiscali care vor asista contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale vor avea un rol de „medic al gospodăriei fiscale" şi vor beneficia de onorariu de la stat, care ar putea ajunge la 10.000 de lei, a precizat ministrul Viorel Ştefan. 

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat marți seara că prin introducerea unui impozit pe gospodărie românii vor putea să își deducă mai multe tipuri de cheltuieli, inclusiv meditațiile pentru copiii. 

Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi de 10% peste acest nivel. Guvernul va extinde şi cotele deductibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    "Din punct de vedere al legislației în vigoare" - nene Stan mai stai nitel, ca acus se dezincrimineaza conflictul de interese si se rezolva tot! Simplu! :))
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult