Patru ministere și companiile din subordinea și coordonarea lor au plătit în perioada ianuarie 2011-iunie 2016 un număr de 29 de studii de fezabilitate care nu au fost utilizate, reiese dintr-un raport realizat de Corpul de control al premierului.
Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Economiei au contractat 92 de studii de fezabilitate, finanțate integral de la bugetul de stat, în valoare totală de 92,9 milioane de lei (cu TVA).
Dintre acestea, 29 studii de fezabilitate au fost plătite și neutilizate de ministerele Energiei, Transporturilor și Economiei, în valoare totală de 18.128.775,83 lei (cu TVA), reprezentând 19,51% din totalul angajamentelor legale (92.915.732,15 lei), respectiv 46,22% din valoarea contractată a studiilor de fezabilitate.
„Cauzele care au condus la plata și neutilizarea celor 29 de studii de fezabilitate contractate de către Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Ministerul Transporturilor, în perioada 01.01.2011 - 30.06.2016, așa cum rezultă din documentele transmise de către aceste ministere Corpului de control al prim-ministrului, au fost următoarele: lipsa sursei de finanțare pentru etapele următoare; neîntocmirea documentației pentru avizarea investiției în Consiliul tehnico-economic al Ministerului Transporturilor, aceasta fiind la momentul acțiunii de documentare în curs de întocmire; necesitatea completării studiilor de fezabilitate „conform solicitărilor CE a Studiului de Trafic, Analiză Cost Beneficiu, Memoriu de Sinteză și Actualizarea Devizului general”; studiu de fezabilitate dat spre consultare „experților în proiectul USTDA”; neeligibilitatea beneficiarilor", se arată în raportul Corpului de control al premierului.
Cea mai mare pondere a studiilor de fezabilitate plătite și neutilizate o reprezintă studiile comandate de Ministerul Energiei, mai exact de către Compania Națională a Uraniului.
(Sursa infografic: Nota de informare a Corpului de control al premierului - studii de fezabilitate)
Din centralizarea datelor primite de Corpul de control al premierului de la Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Economiei privind studiile de fezabilitate contractate în perioada 1 ianuarie 2011 — 30 iunie 2016, a rezultat „un nivel foarte scăzut al eficienței utilizării studiilor de fezabilitate plătite din bani publici, în sensul că efortul financiar suportat de cele patru ministere în sumă totală de 23.925.001,68 RON (cu TVA) a fost compensat doar în proporție de 24,23%, reprezentând ponderea valorii studiilor de fezabilitate plătite și utilizate în valoarea totală a studiilor de fezabilitate plătite (utilizate + neutilizate)".
Primii cinci contractanți ale căror sume încasate au avut ponderea cea mai mare în valoarea totală a studiilor de fezabilitate plătite și neutilizate de către cele patru ministere, în valoare de 18.128.775, 83 lei, au fost:
* Societatea GREEN HIDROFOR S.R.L cu suma de 10.244.880 RON reprezentând un procentaj de 56,51%;
* Asocierea EXPERT PROIECT 2002 S.R.L. & BETARMEX S.R.L. cu suma de 2.446.959,50 lei, reprezentând un procentaj de 13,50%;
* Societatea I.S.P.C.F. S.A. – E.D.I.N. S.R.L. – S.T.E. S.R.L. – PEGASO INGEGNERIA SRL cu suma de 2.445.869,43 RON reprezentând un procent de 13,49%;
* Societatea BAICONS IMPEX S.R.L. 927.427 RON reprezentând un procent de 5,12%;
* CONSIS PROIECT S.R.L. cu suma de 558.000 RON reprezentând un procent de 3,08%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vă învederez faptul că moneda națională a României este tot Leul. I s-au mai tăiat 4 (patru) zerouri din coadă, dar tot leu se numește. RON este denumirea tranzitorie, pentru uzul străinilor care se referă la ROmanian New currency.
În rest, cu Lei sau RON, cei în cauză ar trebui să înfunde pușcăria cu maximă celeritate, de la cel mai mic până la cel mai mare și să plătească din propria teșcherea paguba. Altfel, vom mai vea astfel de știri și mâine și zilele ce vor urma.
Da’ parcă domnul din poză își dăduse demisia mai acum vreo lună? Așa ați scris p-acilea. Sau ne-ați păcălit? Nu a fost 1 aprilie, bag sama că ați luat-o în avans, să fie acolo la dosar.